Mom EnoughRecomandări

Cum să economisești în timp ce faci cumpărături?

O mică parte din planul și strategiile de care mă folosesc în ultima vreme ca să economisesc bani, cu un copil la grădiniță privată, un bebeluș pe drum și niște cheltuieli medicale de sarcină destul de mari, pe care nimeni nu le-a prevăzut.

Vă povesteam acum câteva săptămâni că în ultima perioadă am devenit mult mai atentă cu banii, cu cheltuielile și cu locurile unde am observat că se risipesc finanțele familiei noastre (și când spun ”risipesc”, chiar așa și este, parcă de când suntem părinți bugetul nostru se scurge printre degete cu debitul și presiunea Cascadei Niagara). Mai ales că Mircea a început grădinița acum 6 luni și o parte însemnată din bugetul nostru se duce lunar acolo, MAI ALES că în curând vine Bebe 2 și vom intra pe o pantă de cheltuieli cu totul nouă, pe care încercăm să o ameliorăm din timp prin economii și cumpătare. Nici nu vreau să mă gândesc la momentul în care amândoi vor fi la grădiniță în același timp, blochez mental această noțiune.

Nu am fost niciodată un om calculat la capitolul bani, mi-a lipsit o educație financiară serioasă și am crescut într-o perioadă și într-o familie în care banii erau subiect tabu – dacă sunteți născuți în anii 70, 80 sau 90 probabil și voi ați trecut prin același gen de creștere, în care ”era rușine” să știi cât câștigă cutare, ce salariu are X, ce se întâmplă cu banii într-o casă și cât costă exact anumite lucruri. Toate aceste tabuuri m-au transformat într-un adult care, proaspăt intrat în câmpul muncii, a devenit rapid necalculat și risipitor (doar Zara și H&M știu ce parte uriașă din salariul de jurnalist îmi lăsam acolo în fiecare lună, pentru a compensa lipsurile avute în copilărie și incapacitatea mea de a concepe valoarea adevărată a banului).

Lucrurile s-au schimbat enorm în ultimii 6 ani, de când am deschis propria firmă și a trebuit să mă ocup personal de impozite, taxe, TVA, salarii, concedii și menținerea unei afaceri de familie pe profit, dar mai ales de când am devenit mamă. Am început să înțeleg valoarea (în bani) a timpului pe care îl petrec muncind, importanța cuvântului ”Nu” și a impunerii limitelor față de persoane sau situații care nu îmi fac bine, și noțiuni precum ”economii”, „investiții”, ”fonduri de rezervă”, ”plan financiar”, ”monitorizarea cheltuielilor lunare”. Dar mai ales, am început să mă enervez când vine vorba de risipa de bani. L-am urmărit mult pe Minimalistu în ultima vreme, am început să îmi monitorizez toate cheltuielile cu aplicația Money Manager, recomandată de Andreea de la Taste Bazaar, am început să folosesc cupoane (știți cât de mult îmi place să fac rost de cupoane și pentru voi) să pândesc reduceri mult mai mult decât înainte și mi-am impus să îmi plătesc toate datoriile și descoperirile de cont cât mai rapid – în următoarele 3 luni vor fi terminate!

În acest articol vreau să vă povestesc despre o altă aplicație prin care poți economisi, puțin câte puțin, de fiecare dată când faci cumpărături. Se numește Cash Club și este o platformă de cashback pe care am început să o folosesc recent pentru că printre magazinele ei partenere se numără o mulțime dintre brandurile de la care cumpăr recurent. Și pentru că, mi-am dat eu seama în ultimii 6 ani de când m-am deșteptat nițel financiar vorbind, schimbările financiare nu se fac neapărat cu pași mari și sume uriașe picate din cer peste noapte, ci cu obiceiuri mici, care țin de grijă, cumpătare și mai ales constanță.

Ok, sunt curioasă. Ce înseamnă Cashback?

Cashback este un concept simplu prin care vă faceți cumpărăturile la o serie de magazine partenere cu o platformă, cum este Cash Club în cazul meu, și aveți mai multe beneficii cu această ocazie. Tot ce trebuie să faceți este să downloadați aplicația din Google Play, dacă aveți Android, sau din App Store, dacă aveți iPhone, și apoi:

  1. Pe de o parte, veți avea parte de prețuri mai mici decât în magazin sau online, pe site-ul respectivului brand, fiindcă exact asta face aplicația pentru voi, obține niște prețuri avantajoase de la aceste magazine, deci iată primul Bonus.
  2. Iar pe de altă parte, pentru fiecare tranzacție pe care o faceți, în contul vostru se strânge gratis o sumă de bani, deci iată al doilea Bonus. Cu alte cuvinte, în cazul platformei Cash Club, între 1 și 30% din prețul produselor sau serviciilor pe care le cumpărați se va întoarce în contul vostru – adică sunt bani care vă revin vouă, înapoi, ca să îi puteți folosi cum vreți, când vreți, iar asta mi se pare grozav!

Bine-bine, dar când îmi primesc banii înapoi? Așa, instant, sau peste un an?

Fiecare sumă de bani care ați câștigat-o prin cashback intră în contul vostru în momentul în care tranzacția este efectuată și acceptată de magazinele partenere. În general, bonusurile acestea sunt aprobate de obicei când trece perioada de retur posibilă (care este de 30 de zile la majoritatea magazinelor), și apoi devin plătibile după aproximativ încă 15 zile – atunci magazinul partener va face plata către platforma Cash Club și veți vedea comisionul vostru ca fiind accesibil pentru retragere.

Care este faza? Cine beneficiază de acest concept de Cashback, că doar magazinele nu sunt interesate să îmi dea mie banii înapoi, nu?

Conceptul de cashback este relativ simplu și se reduce la noțiuni de marketing de bază, prin care fiecare parte implicată are câte ceva de câștigat (pentru că evident, altfel n-ar fi un sistem rentabil). Magazinul online de la care noi ne propunem să cumperăm prin Cash Club, de exemplu, câștigă clienți noi fără să investească în promovare, Social Media sau marketing, pentru că de partea asta s-a ocupat platforma de cashback. Platforma respectivă, la rândul ei, primește un comision de la fiecare magazin online pentru fiecare client nou. Iar noi, clienții, recuperăm un procent din achizițiile pe care le facem – și dacă de obicei suntem genul de oamenii care obișnuiesc să-și facă mai multe cumpărături online, atunci procentul va deveni unul semnificativ.

De la ce magazine pot cumpăra folosind platforma Cash Club?

Asta a fost și prima mea întrebare, că dacă partenere erau doar 20 de magazine obscure de la care nu cumpăram niciodată nimic, atunci mulțumesc, dar nu vreau să-mi schimb obiceiurile de shopping pentru un procent între 1% și 30%. Așa că da, în primă fază  am vrut să văd dacă este rentabil să folosesc un asemenea concept, adică dacă pe lista magazinelor partenere erau și brandurile care mă interesează, de la care cumpăr de obicei. 

În aplicația Cash Club poți să cauți magazinul dorit, să alegi după o anumită categorie sau să cauți singur prin lista lor, care este mare (peste 800 de parteneri) și conține branduri precum Fashion Days, Sinsay, Cărturești, Noriel, Flanco, Vivre, Booking.com, Decathlon, Notino, Elefant, Avon, Libris, BonPrix și multe, multe altele. Mi-a plăcut asta – iar categoriile prin care poți să navighezi sunt Copii și jucării, IT&C, Fashion, Casă și grădină, Sport și Fitness, Călătorii, Auto, Frumusețe și Sănătate, Cărți, muzică și filme, Pentru animale, Birotică și papetărie, Ceasuri și bijuterii, Software și e-Learning.

 

Mie mi s-a părut important faptul că aveau categoria ”Copii și jucării” și m-am bucurat că am regăsit acolo Booking.com (prin platforma Booking ne luăm aproape toate vacanțele), Decathlon (70% din hainele lui Mircea sunt acolo), Cărturești (mai am nevoie de vreo explicație?), Elefant și Libris (pentru comenzile de cărți). Apropo, pentru fashioniste, Cash Club au pe lista și Fashion Days, și About You, și CCC, și ePantofi, plus Otter, Sinsay și Stradivarius, just saying. Iar dacă vă doriți neapărat un anumit magazin care nu se regăsește pe lista lor, trebuie doar să le scrieți (mamele din comunitate spuneau că își doresc mult ca H&M, eMag și Mega Image să se regăsească printre magazinele partenere) și cei de la Cash Club vor încerca să bifeze și acel parteneriat.

Să vă dau câteva exemple: About You au 5% cashback, Fashion Days au 4% cashback, CCC au 7% cashback, Cărturești au tot 5%, Noriel 4%, iar Booking.com au 3%.

Cât de ușor este de folosit platforma?

Al doilea pas al meu, înainte de a-mi începe cumpărăturile în Cash Club, a fost să văd cât de ușor este de folosit, și mai ales, cât de ușor este de folosit de o mamă ca mine care este stresată, epuizată, muncește mult și chiar n-am vreme pentru aplicații care nu funcționează bine, care îmi mănâncă din timp sau care nu sunt user friendly. Aplicația este foarte responsive și user friendly, și se poate descărca din Google Play, dacă aveți Android, sau din App Store, dacă aveți iPhone. Iar dacă faceți cumpărături mai degrabă de pe desktop atunci puteți să vă descărcați extensia de Chrome a aplicației Cash Club pe care o puteți instala foarte ușor. În plus, dacă vă invitați prietenii prin programul de referral, puteți câștiga 30 de lei pentru fiecare cont activat, adică după ce respectivul prieten a plasat cel puțin o comandă.

Ce alte beneficii primesc de la platformă?

Ce îmi place mie mult este Comparatorul de prețuri, un feature al platformei Cash Club prin care, dacă îți dorești un produs, poți analiza cât costă acesta pe toate magazinele din platformă, ca să alegi brandul cu cel mai bun preț sau cel mai mare procent de cashback. Mie îmi place mult funcția de Comparare de pe eMag, o folosesc des, așa că am apreciat că și cei de la Cash Club au introdus o asemenea găselniță – de ajutor dacă vrei să plătești un preț cât mai corect, și nu unul umflat cu pompa.

Ce este Maratonul de Shopping Cash Club?

Este o campanie pe care cei de la Cash Club o derulează în lunile aprilie și mai, perioadă în care aduc în față procente de cashback crescute și cupoane de reducere pentru clienții lor. De exemplu, săptămâna aceasta este cea de Fashion, așa că dacă aplici în Cash Club un filtru de ”Fashion” la categoria magazine, o să descoperi o mulțime de deal-uri foarte bune, procente mari de cashback, cupoane și oferte. În plus, primii trei utilizatori care înregistrează cele mai multe tranzacţii în fiecare săptămână, pe fiecare nişă, vor primii diverse premii și bonusuri direct în cont.

Dacă încă aveți întrebări legate de platforma Cash Club, vă invit să mi le lăsați aici sau să mă urmăriți pe Instagram, unde fac zilele acestea și o mică demonstrație cu niște cumpărături făcute direct prin platformă – Mircea are nevoie de niște pijamale și haine de tăvăleală, așa că Sinsay mă așteaptă cu drag, iar eu aștept procentul lor de cashback de până la 8%.

 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Cash Club și reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre experiența cu această platformă.

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *