CărțiRecomandări

35 de cărți pentru copii mici de la Editura Casa

Listă completă cu 35 de cărți pentru copii mici pe care le recomand din toată inima, excelente de la un an la 4-5 ani, pe care le puteți cumpăra chiar acum de la Editura Casa cu 20% extra-reducere, folosind voucherul SUNNY.

”Cătălina, ce cărți recomanzi pentru un băiețel de 2 ani? Dar pentru o fetiță de 5 ani? Dar lui Bebe, lui Bebe ce îi iau?” – iată câteva dintre întrebările pe care le primesc cel mai des pe Instagram, mai ales când am vreun cod de reducere bun la editurile care scot cărți faine pentru copii. Iar eu mă pun, nene, și umplu chatul mămicii cu linkuri peste linkuri și explicații și exemple, de o înnebunesc cu siguranță și e nevoită să facă printscreens peste printscreens.

Așa că astăzi îmi propun să scriu un articol cu Lista Listelor de Cărți pentru Copii – Lista Supremă, Lista Completă cu tot ce le puteți lua de la un an la 4-5 ani. Și hei, chiar și mai grabnic de un an, Zeni deja își întinde mănuțele hulpave spre cărțile lui Mircea cu excavatoare și mașini de gunoi.

Mai jos găsiți 35 de cărți pentru copii mici, toate citite și parcurse de mine și de Mircea, cărți utile, cărți educative, cărți captivante și simpatice foc. Le-am împărțit în 6 categorii, ca să vă fie mai simplu să le căutați în funcție de nevoie, am pus link-uri directe către cărți, fotografii din interiorul acestora și mici descrieri ca să vă dați seama care dintre ele sunt potrivite pentru copiii voștri și care încă nu – poate sunt în etapa cărților cartonate, cu text puțin și ilustrații multe? Poate sunt în faza în care vor să citească doar despre mașini de gunoi și excavatoare (al meu e în faza asta de 2 ani, SEND HELP!) Poate sunt în faza în care își decoperă corpurile și vreți să le vorbiți mai detaliat despre limite, consimțământ și stranger danger? Lista de cărți pentru copii de mai jos o să vă sară în ajutor!

În plus, am pentru voi un cod de reducere la Editura Casa. Codul se numește SUNNY și oferă un discount de 20% la toate cărțile pentru copii de pe site-ul editurii. Vă vând un pont, în acest moment Editura Casa are mai multe promoții, majoritatea cărților pentru copii sunt deja reduse cu 20%, iar cuponul meu se cumulează cu reducerea lor și astfel puteți să ajungeți la niște discount-uri foarte bune. Atenție, el nu se aplică la pachetele de cărți, acelea deja sunt reduse considerabil, dar uneori e mai rentabil ca preț să le cumpărați separat cu voucherul SUNNY decât să le achiziționați la prețul de pachet.

1. Cărți ilustrate și cartonate, cu text puțin.

Aceste cărți sunt foarte bune pentru copiii mici, de un an, care nu au prea multă răbdare, dar pe care vrem să-i împrietenim cu lectura fără să-i plictisim, enervăm sau frustrăm. Ca o mică remarcă: nu încercați să forțați lucrurile și alegeți acele cărți potrivite pentru vârsta, dar și pentru nivelul de dezvoltare al copilului vostru. Nu contează că băiețelul vecinei are răbdare să parcurgă pagini cu text mult și poze puține, dacă al vostru este încă în etapa ”text puțin și ilustrații mari” onorați această perioadă cu bucurie (sunt ohoho, cărți destule pentru el!) și treceți mai departe doar când copilul pare pregătit.

V-am mai spus, pentru bebeluși mie cel mai mult îmi place această carte, ”Animăluțe poznașe” – carte pentru degețele jucăușe, care după cum vedeți este recomandată de la 12 luni plus. Cărticica are dimensiuni mici, poate fi ușor ținută în mâini de bebeluși, este cartonată, ca să reziste la smucituri și molfăituri, dar partea cea mai tare este că are acele găurele rotunde, prin care Mami și Tati își pot băga degețelele, ca să facă această carte cât mai captivantă și mai interesantă pentru bebe. Cred că bebelușii vor fi în delir! 

Tot pentru copiii mici mi-au plăcut foarte mult aceste două cărți din seria ”Primul meu dicționar cu ferestre”, varianta cu animale și varianta cu vehicule. Ele sunt recomandate începând cu vârsta de doi ani, și asta pentru că au niște clapete pe care evident bebelușii nu le-ar putea deschide singuri, dar mie mi se pare că felul în care sunt concepute, cu desene simple, foarte puține pe fiecare pagină, cu text extrem de scurt, le face niște materiale perfecte și pentru copilașii foarte mici, pentru bebeluși. Iar pentru cei un pic mai mari, da, ei se pot bucura de celebrele clapete de la Editura Casa și pot să vadă ce este în spatele lor!

Mult de tot ne place și seria ”Primele mele povești”: Editura Casa are ”Primele mele povești de noapte bună” și ”Primele mele povești cu animale”. Sunt cărți mari, groase și cartonate, cu povești foarte scurte, de câteva rânduri, dar cu ilustrații frumoase. Mircea învățase pe dinafara unele dintre aceste povești care abordează teme din viața de zi cu zi a copiilor: somnul de seară, ce facem când ne certăm cu frații sau cu un amic, despre curaj, atenție și îndrăzneală, despre cum ne comportăm când facem o prostioară și cum trebuie să ne tratăm prietenii.

Tot pentru copii foarte mici mi se par adorabile cele 3 cărți interactive pe care Editura Casa le are. ”Suflă, alină și pune un plasture” vine la pachet cu 5 plasturi refolosibili pe care copiii le pot aplica animăluțelor iar și iar (sau din experiența noastră, iar și iar și iar și iar și iar), ”O îmbrățișare de noapte bună” are incluse 5 abțibilduri refolosibile, iar Cartea-Puzzle ”La Fermă” are 10 piese de puzzle mari pe care copiii le pot potrivi cu ușurință pe fiecare pagină.

Până pe 26 octombrie, codul de reducere SUNNY vă aduce 20% extra-reducere la toate cărțile pentru copii de la Editura Casa (cu excepția seturilor, acelea au deja preț excelent). Bonus: se cumulează cu toate reducerile de pe site!

2. Cărți despre interacțiunea cu ceilalți. 

Aceste cărți sunt atââââât de necesare în socializare, dar și în a discuta cu cei mici despre limite, respect, consimțământ și stranger danger –  o etapă în care noi tocmai am intrat cu Mircea. Deși când a început grădinița era destul de retras, ezitant și introvertit cu străinii, în mai puțin de un an cel mic s-a transformat într-un puști curajos, îndrăzneț, sociabil și foarte volubil – oprește oamenii pe stradă, stă de vorbă cu ei, face glumițe, le povestește tot ce facem noi acasă și se interesează despre ce fac ei acasă cu familiile lor (îmi cer scuze pe această cale doamnei pe care Mircea a întrebat-o în ce raft al comodei din dormitor își ține chiloții).

Nu mă înțelegeți greșit, îmi place faza asta, dar mi se pare că este momentul potrivit să abordez subiecte legate de comunicarea cu străinii, de gestionarea relațiilor cu prietenii și colegii de grădiniță, cu copiii necunoscuți de la locul de joacă și bineînțeles ”stranger danger”. 

Foarte bune mi se par, ca de obicei, cărțile din seria ”Prietena mea Conni”. Mai exact, acum le citim pe ”Conni nu stă de vorbă cu necunoscuți”, pe ”Conni se pierde de mama” și pe ”Conni se ceartă cu Iulia” – iar dacă aveți impresia că aveți copii încă mici și este prea devreme să porniți astfel de discuții, ei bine eu am reușit să îl pierd pe Mircea într-un loc de joacă foarte plin în doar 3-4 secunde cât am luat privirea de la el și i-am aranjat păturica lui Zeni în cărucior. 3-4 secunde! A fost cel mai lung minut din viața mea și momentul în care am știut că trebuie să stabilim reguli noi și să citim niște cărți pe această temă.

3. Cărți de pregătire.

Alte cărți foarte bune de la Editura Casa sunt cele pe care eu le numesc ”cărți pentru pregătire”, pentru că ajută părinții să pregătească copiii pentru diverse evenimente din viața lor. Iar dacă sunteți aici alături de mine de mai multă vreme, atunci știți deja că pentru noi pregătirea este cheie: noi îl pregătim pe Mircea, din timp, pentru orice drum la doctor, dentist, pentru grădiniță l-am pregătit foarte mult, pentru orice petrecere sau pentru orice ieșire mai aparte pe care o facem în oraș. Și tot timpul treaba asta a mers brici: băiețelul este calm, echilibrat, știe ce îl așteaptă, iar drumurile noastre la medic sunt o plăcere, în loc de haosul și dezastrul prin care treceam înainte să ne documentăm despre beneficiile acestei pregătiri.

Din acest punct de vedere, seria ”Prietena mea Conni” este ge-ni-a-lă, pentru că abordează orice posibil eveniment prin care un copil poate să treacă de când este bebeluș, până ajunge să fie școlar. Am pregătit temeinic adaptarea la grădiniță cu ajutorul lui ”Conni merge la grădiniță”, iar ”Conni învață despre Coronavirus” ne-a fost de mare ajutor în perioada pandemiei când i-am explicat de ce trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini și de ce, afară, toată lumea poartă mască (inclusiv educatoarea lui, la momentul respectiv). 

Acum câteva luni ne-a fost de mare folos ”Conni merge la dentist” – aceasta a fost excelentă pentru primul drum la stomatolog cu Mircea, mai ales este atât de realistă, încât experiența lui Mircea la stomatolog a fost foarte, foarte asemănătoare cu tot ce i s-a întâmplat lui Conni în ”Conni merge la dentist”: cum a intrat în cabinetul medicului, Mircea a recunoscut scaunul, lampa, instrumentele stomatologice, ba chiar a întrebat unde este păhărelul care se umple cu apă după apăsarea unui buton și unde, unde este freza cu care dentista curăța caria lui Conni?

O altă carte pe care o recitim acum este ”Conni învață să înoate” pentru că noul an de grădiniță a adus Opționalul de Înot în orarul copiilor, iar eu l-am înscris pe Mircea și în fiecare marți merge cu micii lui colegi la o oră de înot. Din nou, ca în toate cărțile din colecția ”Prietena mea Conni”, avem text puțin pe fiecare pagină și ilustrații foarte simpatice și foarte realiste, acțiunile povestite sunt desprinse din viața de zi cu zi a copiilor, iar personajele sunt construite astfel încât cei mici chiar se atașează de ele: lui Mircea îi place foarte mult de Conni și o vede ca pe o colegă simpatică de la grădiniță care trece prin foarte multe aventuri.

Din motive evidente, și această carte a fost mare hit la noi acasă: ”Conni și bebelușul” – pentru că explică foarte frumos și foarte realist ce se întâmplă într-o familie atunci când un nou bebeluș va veni în curând pe lume, trecând prin tot felul de evenimente care și la noi au loc: burta mamei care crește, pregătirile din apartament pentru acomodarea unui nou copil, sortarea de haine vechi, păstrate de când Mircea era bebeluș și drumurile mele dese la doctor, pentru monitorizarea sarcinii.

Până pe 26 octombrie, codul de reducere SUNNY vă aduce 20% extra-reducere la toate cărțile pentru copii de la Editura Casa (cu excepția seturilor, acelea au deja preț excelent). Bonus: se cumulează cu toate reducerile de pe site!

4. Cărți pentru observație și atenție.

Sunt acele cărți cartonate care au text foarte puțin (sau deloc) însă care, pe fiecare pagină, au ilustrații extrem de detaliate, cu zeci și zeci de lucruri interesante de descoperit. Cum sunt cele din seria ”Hoinari prin anotimpuri” – dacă nu aveți măcar o carte cu Hoinarii acasă, vă rog eu mult, luați-le acum, este mai avantajos ca preț să le cumpărați separat și să aplicați fiecăreia cuponul SUNNY pe Editura Casa, decât să cumpărați setul cu toate 4 cărțile.

Mai mult decât Hoinarii, mie îmi place seria ”Caută și găsește” de la Editura Casa – în acest moment, ei au 8 cărți mari și mici al căror principiu este simplu: fiecare pagină are mai multe imagini pe care cei mici trebuie să le descopere apoi în ilustrația principală, ceea ce le face foarte captivante, foarte catchy pentru copii. În plus, sunt o modalitate bună de a le îmbunătăți vocabularul – mă rog, și lor, dar și nouă, adulților: din ”Marea mea carte Caută și Găsește – În Pădure” am învățat alături de Mircea cum arată un pârș de pădure, un mugurar, o năpârcă sau un scorțar. Habar nu aveam, dar acum, ehehei, cine le știe? Noi!

În colecția cartonată ”Caută și găsește” am găsit și una dedicată Sărbătorii Pascale, dar și pe cea dedicată Crăciunului – așa că o puteți folosi ca să le explicați din timp ce o să se întâmple în decembrie, la ce să se aștepte și care sunt cele mai întâlnite obiceiuri și tradiții. Tot foarte faină în perioada aceasta este ”Caută și găsește – Iarna”, iar cei de la Editura Casa tocmai au lansat și cărticica ”Caută și găsește – Anotimpurile”, bună de citit de-a lungul întregului an.

5. Cărți despre emoții.

Tare importante mi se par acele cărți care explică emoțiile mari pe limba copiilor mici! V-am mai povestit – familia noastră trece printr-o perioadă destul de dificilă lunile acestea. Venirea lui Zeni pe lume nu a fost grea pentru noi, părinții (ce simplu ni se pare totul acum, la al doilea copil!), însă pentru Mircea, adaptarea la noua viață în patru este copleșitoare. O iubește pe micuța lui surioară din toată inima, însă faptul că atenția noastră nu îi mai este dedicată în totalitate lui îl face să fie furios, anxios, speriat și iritat în majoritatea timpului.

Tot cărțile ne salvează și din starea asta, pentru că ele completează foarte, foarte frumos lucrurile pe care noi i le povestim, explicăm și repetăm iar și iar. Avem două cărți cu Iulia – ”Iulia are nevoie de consolare” și ”Azi, Iulia este supărată” – și îmi place mult că amândouă se focusează pe emoții, gestionarea lor și felul în care cei mici percep și navighează prin emoțiile mari și copleșitoare. Bonus: după ce citiți ”Iulia are nevoie de consolare” de câteva ori, vă promit că nu o să rezistați și o să faceți și voi renumita ei Prăjitură Tigrișor – adică un chec marmorat care la noi a devenit rețeta săptămânală a casei.

Până pe 26 octombrie, codul de reducere SUNNY vă aduce 20% extra-reducere la toate cărțile pentru copii de la Editura Casa (cu excepția seturilor, acelea au deja preț excelent). Bonus: se cumulează cu toate reducerile de pe site!

6. Cărți despre lumea reală. 

Aici Mircea este ”mare meșter mare”, cum povestește chiar el foarte mândru. La noi acasă, acele cărți care explică celor mici cum funcționează lucrurile din jurul lor, de la mașini de gunoi la roboți și de la prese de balotat la corpul uman, sunt la loc de cinste, și nu pot să nu menționez aici celebra serie ”De ce? De ce? De ce?”, pentru care Editura Casa ar trebui să primească un Premiu Nobel pentru Cea Mai Deșteaptă Idee.

De departe, după cum vă spuneam, aceasta cred că este cea mai reușită serie de cărți pentru copii de pe piața de la noi. Gândită și pentru copiii mai mici, de 2-4 ani (colecția Junior) dar cu o extensie și pentru cei mai mari, de 4-7 ani, ”De ce? De ce? De ce?” abordează orice subiect ar putea fi de interes pentru copii, de la dinozauri la excavatoare, de la citirea timpului la roboți, de la vapoare la ferme și de la tractoare la adaptarea la grădiniță și trecerea de la scutec la oliță. Ilustrațiile sunt foarte frumos făcute, explicațiile sunt simple și clare (sunt de un real ajutor pentru părinții care au toddleri ce pun 100 de ”De ce?”-uri pe minut), iar partea fermecătoare la ele este reprezentată de faimoasele clapete de carton, pe care cei mici le pot ridica pentru și mai multe informații.

Am lăsat în acest articol mai vechi ce titluri mai avem noi din seria ”De ce? De ce? De ce?”, iar nouă ne plac mult și cele din seria pentru copii mai mari, de 4-7 ani – de exemplu, ”Totul despre roboți” e foarte interesantă pentru băiețelul nostru mini-tehnicus, la fel ca și ”Cum funcționează aparatele și instalațiile din casă”. Iar înainte să nasc citeam foarte des ”De unde vin bebelușii”, pentru că intră în mai multe detalii despre anatomie, corpul uman, cum se fac copiii, cum ajung în burtică și cum evoluează o sarcină – evident, tot cu imagini, frumoase, clapete și texte captivante. 

Nou-nouțe sunt aceste două enciclopedii: ”Mica Enciclopedie a Vehiculelor” face parte din colecția ”De ce? De ce? De ce?” și piticii mașiniști pot găsi în ea 120 de vehicule prezentate cât se poate de detaliat, iar ”Prima mea enciclopedie” este perfectă pentru părinții ai căror copii întreabă ”DE CEEEE?” de o sută de ori pe zi (Hei Mirceeaaa!), pentru că răspunde la ORICE – de ce există internet, de ce pictăm, de când există oameni pe Pământ, cât de mare este Spațiul și tot așa.

O altă noutate este ”Să protejăm mediul!”, o carte din seria ”De ce? De ce? De ce?” pentru copii mai mari – și vreau să spun aici și acum cât de mult apreciez că în ultima vreme apar o mulțime de cărți care să îi învețe pe cei mici cum să aibă grijă de natură și de planetă, cum să nu arunce lucruri pe jos sau cum să colecteze gunoiul respectiv, cum acțiunile noastre mici pot ajuta sau, dimpotrivă, afecta planeta. Mi se pare că le oferă o responsabilizare pe care generația noastră nu prea a avut-o și că vom crește, astfel, niște copii care vor ști să prețuiască natura din jurul lor, în loc să-și bată joc de ea.

Ah, și o veste importantă – editura a retipărit niște titluri foarte căutate și utile:  „Mă spăl pe dinți, folosesc olița” și „Grădinița mea”. Pe ambele noi le-am folosit cu mare succes când am făcut trecerea de la scutec la toaletă și în adaptarea la grădiniță, știu că multe mame le-au căutat și că nu le mai găseau pe niciun site, așa că… liber la comenzi, până se epuizează stocul!

Pe final, nu uitați de codul SUNNY – până pe 26 octombrie, codul SUNNY vă aduce 20% extra-reducere la toate cărțile pentru copii de la Editura Casa (cu excepția seturilor, acelea au deja preț excelent). Bonus: se cumulează cu toate reducerile de pe site!

 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Editura Casa, o afacere românească pe care eu o apreciez mult pentru cărțile de copii pe care le publică. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre cărțile menționate (pe unele dintre ele le-am primit, pe altele le-am cumpărat noi) și pe care le-am tot citit, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi. 

 

 

 

 

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *