La Joacă

„Biscuiți” de orez – tavă senzorială pentru 6-18 luni

Pe când Mircea avea vreo 9 luni, am fost cu el la un atelier senzorial organizat la Mom o’Clock, unde a descoperit pentru prima oară în viața lui… orezul. Orezul nefiert, ma’ friends, pe care și l-a pus în cap, în gură, pe fund, și-a turnat găletușe întregi prin păr, l-a lins, l-a amestecat și s-a zvârcolit bine de tot prin el. Cel mai tare îl amuza când un băiețel mai mare decât el, de vreun an și jumătate, îi turna orez în cap dintr-un pahar de plastic. Râdeau amândoi de parcă erau la un show de stand-up, nu la un atelier senzorial pentru bebeluși.

Dar nu despre câte boabe de orez a trebuit să îi scot eu acasă din fund voiam să vă vorbesc acuma. La acest atelier senzorial a venit și o mamă cu o bebelușă de vreo 6 luni și un pic. Pe care mămica a așezat-o, la îndemnul trainerei noastre, fix într-o caserolă mare plină cu orez, din mijlocul camerei. Moaca bebelușei când a început să atingă orezul cu mâinile grăsune și pufoase a fost de neuitat. O dată s-a înseninat, a început să zâmbească din tot sufletul, s-a luminat la chip și au urmat vreo 30 de minute în care cred cu tărie că a fost cel mai vesel bebeluș din această galaxie. Chicotea, râdea, lingea niște orez, dădea din mânuțe, și le înfunda curioasă în boabele din jur, le ridica, le lăsa să cadă, le mirosea, râdea din nou. După jumătate de oră în care a înotat prin orezul acela, a căzut frântă și a adormit la mama ei în marsupiu. Avusese o dimineață gro-za-vă.

Cu gândul la ea, am făcut astăzi pentru voi acești ”Biscuiți” de orez – o tavă senzorială pe care bebelușii mici, de 6-12 luni, o să o adore și o să o exploreze cu încântare, iar toddlerii de-o seamă cu Mircea o să se bucure și ei de textura orezului, de zgomotul pe care acesta îl face pe tavă sau cratiță, de formele de biscuiți și bineînțeles de haosul pe care o să îl facă pe podea. Bebelușii o să adore să experimenteze cu orezul, să îl simtă pe piele, să îi analizeze textura, să asculte zgomotele pe care boabele le fac atunci când cad, să ridice formele de biscuiți și să vadă ce se întâmplă cu orezul din ele – tava aceasta senzorială este super-versatilă!

DISCLAIMER: Nu mă înjurați, dar este genul de jucărie după care trebuie să faceți curățenie, așa că vă sfătuiesc să vă jucați cu ea pe balcon, pe terasă sau în bucătărie, cu ușile spre restul casei închise, ca să nu o ia copilul la goană peste tot cu orezul pe tălpi. Stați liniștiți, se strânge ușor cu aspiratorul după ce ați terminat cu explorarea și chiar merită tot haosul, așa că dacă vă hotărâți să o faceți, atunci încercați să vă relaxați și să vă spuneți mereu în gând: ”E doar orez. Se ia cu aspiratorul. Hai să ne jucăm fără să mă tot gândesc la curățenia de după!”

Vă arăt mai jos cum se face:

Pentru a face ”Biscuiți” de orez aveți nevoie de:

1. O tavă sau cratiță (eu am folosit o cratiță cu fundul detașabil, pentru că știam că Mircea o va înnebuni până îi va desprinde și fundul, și voiam să prelugesc joaca cât mai mult).

2. Câteva forme de biscuiți (de preferat din silicon, mai ales la bebeluşii mai mici).

3. Nişte orez şi o linguriță.

Cum se construiesc ”Biscuiții” de orez:

1. Puneți formele de biscuiți în tavă / cratiță şi, cu lingurița, umpleți-le cu orez.

2. Super! Iată tava voastră senzorială cu „biscuiți” din orez. Acum chemați bebeluşul sau toddlerul la joacă şi îndemnați-l să exploreze!

 

☑️ Bebeluşii mai mari şi toddlerii o să se distreze maxim cu orezul, fără prea multe explicații. Dacă aveți bebeluşi mai mici, ajutați-i, puneți-le orez în palme, vorbiți-le despre textura lui, loviți formele de biscuiți de tavă sau cratiță, etc. Şi da, lăsați-i să experimenteze şi singuri.

☑️ Twist pentru bebelușii de 6-8 luni: puteți umple întreaga cratiță cu orez și apoi să ascundeți mai multe jucării colorate sub un strat generos de boabe de orez. Îndemnați apoi bebelușul să-și scufunde mâinile în orez ca să caute jucăriile pe dedesubt.

☑️ Cel mai important: nu vă stresați cu dezordinea şi curățenia! Da, o să se facă haos, o să vi se lipească orezul de tălpi, dar tălpile se spală, iar de pe gresie puteți să strângeți totul rapid cu aspiratorul după ce terminați.

 

❗ Ca de fiecare dată, insist să nu lăsați bebelușul sau copilul singur la joacă, să îl supravegheați în permanență și să îl ghidați atunci când nu reușește și începe să se frustreze. Nu folosiți, pentru această activitate, forme de biscuiți sau jucării foarte mici pe care ar putea să le bage în gură și să le înghită.

Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale. Spor la joacă tuturor și hai cu orezul, de-abia aștept să văd pozele și clipurie voastre cu haosul din casă! Ce, doar la mine să fie orez peste tot?!
Tag-uri:

Un comentariu

  1. Pingback: Top 7 jucării + BONUS 7 jocuri DIY pentru bebeluși de 9-12 luni – Sunny Side Up

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *