La Joacă

Curățenie la pătrat! Activitate amuzantă de tip ”Practical Life” pentru îndemânare și coordonare (1-4 ani)

Nu știu despre voi, dar eu simt că mai am un pic, doar un pic, vă jur, până clachez și ascund toate măturile din casă. Și asta pentru că flăcăul a prins o pasiune aprinsă pentru ele, nu vrea să se joace decât cu ”tuta si faiașu” (mătura și fărașul), vrea să măture tot, de la parchet și gresie până la papuci și câine, se trezește cu mătura în gând și uneori o strigă noaptea prin somn, iar câteodată refuză să mănânce, să iasă afară sau să schimbăm scutecelul murdar pentru că, înțelegeți, trebuie să facă curățenie. ”O-dine! O-dine si cuățee!” strigă el încântat, cu mătura în mână, iar eu mă întreb al cui copil e oare, pentru că eu nu-mi amintesc să fi strigat vreodată, cu atât de multă vervă, ”Ordine și curățenie!”

Vă dați seama că, lăsând gluma la o parte, sunt foarte mândră că se implică în treburile gospodărești și că îi place să fie curat în jur – ba chiar am un articol pe site despre implicarea bebelușilor și toddlerilor în treburile casei pe care vi-l recomand din toată inima – așa că într-o zi, pe când dormea de prânz, i-am pregătit un joculeț simpatic și provocator, numai bun pentru a-l ambiționa, a-i dezvolta coordonarea și îndemânarea, a-i exersa răbdarea și atenția. Hmm, sau poate am vrut să îi dau Sansei un respiro mic, că nu pare deloc încântată când toddlerul vine să o măture toată ziua bună ziua.

”Curățenie la pătrat” este o activitate prin care îndemnați toddlerul să măture niște ”gunoi” (în cazul nostru, niște ghemotoace de hârtie colorată și post-it-uri răspândite pe gresia din bucătărie), într-un spațiu bine definit, un pătrat construit din bandă auto-adezivă. Regula jocului? Toddlerul trebuie să măture toate ghemotoacele și să le strângă DOAR în interiorul pătratului. Super distractiv, nu? Da, așa a zis și câinele, care a putut în sfârșit să doarmă vreo jumătate de oră nederanjat.

Iată cum puteți pune la cale o astfel de activitate:

 

 

☑️ ”Curățenie la pătrat” este un joc care îi dezvoltă celui mic coordonarea mână-ochi (sau mai bine zis mâini-ochi, pentru că toddlerul își va da seama curând că ideal este să țină mătura cu ambele mâini, pentru mai multă direcție). În plus, este o activitate ideală pentru dezvoltarea musculaturii mâinilor și degetelor.

☑️ Ideal ar fi să aveți o mătură și un făraș mai micuțe, ca toddlerul să se poată descurca totuși mai ușor cu ele, pentru că dacă sunt prea mari îi va fi greu să le folosească. Eu am văzut niște seturi de curățenie faine online, printre care acest set pentru copii de la Micostore sau setul acesta de la Best Kids. Noi avem un set real cu mătură și făraș de la eMag, luat de mine pentru acasă, fără să știu că sunt, de fapt, foarte micuțe (nu am fost atentă la descrierea produsului, au doar 86 cm înălțime), așa că i le-am pasat lui Mircea.

☑️ De asemenea, este un joc fain pentru ideea de orientare în spațiu, de percepție a spațiilor, limitelor, marginilor, îngrăditurilor – pentru ei nu este chiar atât de simplu să ghideze ghemotoacele fix în interiorul pătratului. Sfat: cu cât toddlerul este mai mare, cu atât puteți construi pătratul cu laturile mai mici, astfel încât jocul să fie din ce în ce mai dificil.

☑️ Este o activitate de tip ”practical life”, genul de jocuri care îmi plac foarte mult, pentru că îl îndeamnă pe cel mic să imite treburile celor mari, să se simtă un membru al familiei ca toți ceilalți, cu drepturi depline, să prindă încredere în el și să se simtă respectat, apreciat, important. Lucruri care ne plac și nouă, adulților, cât se poate de mult.

❗ Ca de fiecare dată, insist să nu lăsați bebelușul sau copilul singur la joacă, să îl supravegheați în permanență și să îl ghidați atunci când nu reușește să facă ce își propune și începe să se frustreze. Nu îl lăsați să bage în gură nici mătura, nici fărașul, nici ghemotoacele de hârtie, și fiți mereu cu ochii pe el dacă știți că este încă în faza în care îi place să guste tot.

Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale. Spor la joacă tuturor și aștept imagini de la voi cu toddlerii în acțiune. ?
Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. glucophage online – order glucophage 500mg generic acarbose 50mg cost

  2. repaglinide 1mg us – buy repaglinide 1mg for sale empagliflozin brand

  3. terbinafine 250mg usa – order lamisil 250mg purchase griseofulvin sale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *