Copilul MeuLa Joacă

5 beneficii pe care le aduce copiilor jocul de construcție Piks de la ifamily

Dacă vreți un joc educativ captivant, premiat internațional și conceput de o echipă de specialiști ca alternativă eficientă și distractivă la ecrane, atunci trebuie să aflați mai multe lucruri despre jocul de construcție Piks de la OPPI, pe care noi îl avem de la ifamily. Mi se pare perfect de pus sub brad indiferent dacă aveți acasă un copil de 2 ani, de 3 ani sau de 12 ani – deși, uitându-mă la mine și la Dorin cum construim concentrați, jocul nu prea pare să aibă limită de vârstă.

Mai jos vă povestesc 5 beneficii pe care un astfel de joc de construcție le aduce copiilor, vă prezint cât mai detaliat seturile Piks și răspund la întrebările primite de la mamele de pe Instagram despre ele – o să găsiți un review complet, tips and tricks și experiența noastră personală cu acest joc educativ.

Bonus, cei de la ifamily au activat cuponul sunny la ei pe site – care vă aduce 10% reducere la întregul coș de cumpărături până luni, pe 29 noiembrie, așa că puteți să prindeți un set mic, mijlociu sau mare de Piks la un preț foarte bun.

Ce este mai exact Piks, jocul de construcție de la OPPI, și către cine este destinat?

Am descoperit prima oară genul acesta de joc pe Amazon și pe câteva conturi internaționale cu jocuri și activități de unde îmi place să mă inspir – însă la noi nu văzusem așa ceva până când i-am descoperit pe cei de la ifamily, care sunt distribuitorii lor direcți și îi reprezintă pe piața din România. Piks pare, la prima vedere, un simplu joc de construcție, însă la o privire mai atentă îți dai seama câtă concentrare, atenție și efort presupune din partea celor mici – este realmente captivant și îi absoarbe pe copii! Când am citit despre el că a fost proiectat în Franța ca o alternativă sănătoasă și eficientă la ecrane mi-am spus ”Hmmm, da, absolut TOATE jucăriile se marketează ca o alternativă la ecrane, nimic nou sub soare!”, însă de-abia după ce l-am văzut pe Mircea (și pe taică-su, ca să fiu sinceră) lipiți de ele și concentrați nevoie-mare am început să înțeleg de ce jocul a primit atâtea premii.

Seturile Piks (noi îl avem pe cel mediu) conțin mai multe conuri de silicon non-toxice de diferite mărimi și mai multe plăci din lemn natur cu forme variate. Cu ajutorul lor, copiii sunt îndemnați să facă cele mai mari, înalte și creative construcții, cum am făcut noi în pozele de mai jos, fără ca acestea să cadă (dau din casă: nouă ne-au căzut de multe ori la început, apoi a devenit totul foarte incitant!). Este un super exercițiu de echilibru, motricitate, decision-making, imaginație și concentrare, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.

În plus, ca lucrurile să fie și mai interesante, seturile Piks conțin și un pachet de carduri cu diverse propuneri de așezare a plăcilor din lemn și conurilor de silicon. Cardurile sunt structurate pe 4 niveluri de dificultate și m-a surprins să văd cât de variate pot fi construcțiile făcute cu Piks – se pot face chipuri, animale, plante, mașini, instrumente, case și turnuri de toate felurile, cu alte cuvinte sky is really the limit aici.

5 beneficii pe care le aduce copiilor jocul de construcție Piks de la iFamily:

1. Dezvoltă concentrarea și atenția.

Piks de la OPPI este un joc de construcție care, la prima vedere, ar putea părea înrudit cu jocuri ca Lego, Magna Tiles sau jucăriile Waldorf de tip open end. Însă construcția nu este chiar atât de ușor de ridicat cum sunt niște simple cuburi din lemn sau plastic să zicem, sau un Lego – și asta pentru că plăcile din lemn de la Piks trebuie să fie echilibrate cu grijă pe conurile din silicon moale (care susțin foarte bine dacă ai grijă și nimerești centrul de greutate potrivit, pentru că între lemnul natur și siliconul moale se creează o aderență care ajută la stabilitate). Lucrurile se complică atunci când copiii încep să treacă la mai mult de un etaj al construcției, iar tot ”turnul” începe să devină pretențios și instabil, în timp ce fiecare mișcare trebuie să fie calculată cu multă răbdare. Copiilor le este stimulată astfel atenția, concentrarea, capacitatea de a se focusa pe o anumită sarcină – și sunt pur și simplu absorbiți de efortul pe care trebuie să îl depună.

Mai târziu am aflat că Piks a fost dezvoltat pornind de la cercetările făcute în zona tulburărilor de atenție și de concentrare la copii (deși el este destinat tuturor copiilor între 3 și 12 ani), și atunci am înțeles mai bine cât de mult poate să ajute un toddler sau un preșcolar să își exerseze răbdarea și calmul atunci când își propune să facă o construcție cât mai înaltă.

2. Dezvoltă motricitatea fină.

Recunosc, inițial am subestimat puțin acest joc – știam că pe Mircea îl va solicita și că va avea de furcă cu echilibrul pieselor și cu gravitația, dar credeam că pentru un adult ridicarea unui turn înalt din piese Piks va fi floare la ureche. Mi-am înghițit cuvintele după prima construcție care mi s-a prăvălit pe covor pentru că nu pusesem un con cu suficientă blândețe și grijă pe una dintre plăci – ar fi trebuit să fiu mult mai calculată.

Iată cât de mult lucrează de fapt motricitatea fină un simplu joc cu niște banale plăci din lemn și conuri de silicon. De fapt, dacă stăm să ne gândim din perspectiva unui copil, sunt multe, multe lucruri de care cei mici trebuie să țină cont atunci când ridică o astfel de construcție Piks: nu este chiar așa de simplu să sprijini plăcuțele pe conuri și nu este chiar așa de simplu să ții în echilibru câteva etaje de plăci din lemn susținute doar de aceste conuri de silicon. Unele vor ieși mai strâmbe, altele mai nesigure, astfel încât totul va deveni o adevărată provocare. În plus, cei mici vor vedea (după primele construcții prăbușite în mare jale) că trebuie să pună plăcile din lemn cu grijă multă, trebuie să așeze conurile încet, calm, să se folosească de aderența lor și de forma lor rotunjită la vârf ca să nu li se prăvălească la pământ toată opera. Îndemânare, agilitate, calm, grijă.

Două lucruri la care nu mă așteptam atunci când am experimentat primele dăți cu Piks a fost felul în care, uneori, construcțiile pot aproape să sfideze regulile gravitației: conurile de silicon sunt atât de aderente încât dacă le așezați cu mare grijă, ele pot susține plăcile din lemn chiar dacă sunt puse… invers (dadada, cu vârful în jos și partea lată sus!). De asemenea, dacă uniți bazele a două conuri și apoi apăsați cu grijă vârfurile lor, pentru a scoate aerul dintre ele, veți obține un efect de ventuză care va ”lipi” cele două conuri unul de celălalt – copii vor iubi acest mic exercițiu de magie, iar cei puțin mai măricei chiar vor putea să îl pună singuri în practică.

3. Dezvoltă abilitatea de a lua decizii.

Înainte să am copii mi se păreau mereu pretențioase exprimările de tipul ”jucării care dezvoltă abilitatea de a lua decizii”, dar după ce am născut și am început să îmi petrec cea mai mare parte a timpului alături de un bebeluș care descoperea lumea prin joacă mi-am dat seama, de fapt, câte hotărâri trebuie să ia cei mici atunci când nouă ni se pare că ”Hei, nu fac mare lucru, doar se joacă puțin…”. Când ridică o construcție Piks, cei mici chiar trebuie ia foarte multe decizii, să construiască niște strategii, un ”game-plan”: ”Unde pun următorul con? Ce placă oare se potrivește mai bine? Dacă pun conul roșu aici, de exemplu, nu mi se strică oare tot echilibrul, ore nu risc ca toată construcția mea să cadă?” – iată doar câteva exemple despre felul în care creierul lor funcționează atunci când este provocat cu un astfel de joc.

4. Dezvoltă rezistența la frustrare, calmează și echilibrează.

Dacă vreți să auziți cu urechile voastre un răcnet asurzitor, asemănător unei haite de lupi înfometați și nervoși, vă invit să veniți la noi acasă atunci când Mircea construiește un turn care la un moment dat se dărâmă. Acum este mult mai bine, dar pe la un an și ceva, când experimenta cu Lego și cuburi din lemn, aveam de potolit un set proaspăt de lacrimi și strigăte de fiecare dată când turnurile lui se prăvăleau zgomotos pe parchet (nici nu mai menționez aici cât de striviți sunt nervii unui părinte de zgomotul jucăriilor din lemn sau plastic tare care pocnesc parchetul la fiecare 3 minute).

Ei bine, acesta este farmecul seturilor Piks: cei mici învață, prin trial and error, că a greși e omenește, că anumite decizii și anumite gesturi vor duce la dărâmarea construcției lor, dar că asta este în regulă, pentru că mereu o pot lua de la capăt și pot ridica o nouă clădire, casă, turn sau castel. Îmi place mult să observ la Mircea, pe măsură ce se obișnuiește cu jocul și cu echilibrul plăcilor pe conuri, cum se autoreglează, cum se calmează singur, cum rezistă tentației de a porni un tantrum pentru că i-a picat o placă și cum o ia de la capăt, căutând poziția cea mai bună pentru piesele lui, fără prea multe strigăte și proteste – învață despre joc, câștig și pierdere, fair play și acceptarea eșecului.

5. Dezvoltă creativitatea celor mici.

Prima oară când i-am arătat setul Piks lui Mircea nici nu s-a prins că e vorba de ceva de construit – și-a înșirat rapid piesele pe covor, a declarat că toate conurile sunt niște solzi de stegozaur și a zis că vrea să vadă cum se simt atunci când se așază cu burtica pe ei. Apoi a vrut să sorteze conurile pe culori, după aceea să le stivuiască pe toate în funcție de mărime și de-abia după aceea s-a prins că putem construi cu toate piesele Piks un ”pod de piatră” (pe care am continuat să îl construim și să îl dărâmăm, de fapt, toată seara, în timp ce Mircea cânta puțin fals și foarte tare ”Podul de piatrăăăăă s-a dărâmaaaaaat!”). Paranteză: piesele sunt foarte rezistente, n-au pățit nimic după niște zeci de dărâmări brutale și succesive.

De fapt, asta este partea frumoasă la seturile Piks: cei mici pot să construiască și să inventeze ORICE cu ajutorul lor: castele și turnuri, poduri și autostrăzi, blocuri și case de hobbiți, animale uriașe și copaci înalți, chipuri și dinozauri – este genul de jucărie cu final deschis care mie îmi place enorm pentru că Mircea poate inventa cu ajutorul ei lumi întregi în timp ce stă pe covorul nostru din sufragerie.

În plus, dacă vă folosiți de cardurile care vin la pachet cu seturile (ce pot fi cumpărate și separat de pe ifamily) le oferiți celor mici ocazia să își exerseze coordonarea mână-ochi și vederea în spațiu. Copiii mai mari pot să încerce să reproducă direct construcția de pe cartonaș, în timp ce toddlerii mai mici pot fi ajutați (pe spatele fiecărui cartonaș sunt ilustrate exact plăcile de lemn și conurile de care vor avea nevoie ca să ridice construcția din imagine).

Un cadou de Moș Nicolae sau de Crăciun perfect.

Dacă nu ați terminat încă toate cumpărăturile pentru Sărbători, nu uitați că voucherul sunny vă aduce o reducere de 10% la întregul coș de cumpărături pe ifamily – așa că merită să vă alegeți un astfel de set pentru a-l pune lângă ghetuțe sau sub brad – Piks sunt potrivite pentru cadouri copii 3 ani, cadouri copii 4 ani, cadouri copii 5 ani și până la 12 ani. Iar dacă lucrați într-o grădiniță sau școală, sau într-un cabinet de psihoterapie pentru copii, cei de la iFamily au și un set educațional mult mai mare – vi-l las aici să aruncați o privire.

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu ifamily.ro un magazin online de jucării, jocuri și produse pentru copii pe care l-am descoperit cu mare plăcere. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi. 

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *