Dacă vreți un joc simplu, fără sunete, luminițe și baterii, dar care să îi stimuleze celui mic imaginația, creativitatea, gândirea logică, răbdarea, atenția și vederea în spațiu, și care în același timp să se potrivească unei plaje largi de vârstă, atunci trebuie să încercați un joc Tangram. Din lemn, plastic sau metal, colorate sau monocrome, magnetice sau nu, pornind de la 7 piese până la sute de piese, jocurile Tangram sunt captivante, incitante, distractive și mda, creează dependență nu doar în rândul copiilor. ?
Trebuie să încep cu o mărturisire: eu n-am răbdare; zero barat; cu mici excepții (adică scrisul, editarea video și fii-miu), răbdare n-am avut niciodată. Întotdeauna m-a plictisit maxim orice implica migală și atenție sporită care să depășească o durată maximă de un minut și jumătate – puzzle-urile nu mi-au plăcut niciodată, să construiesc nici atât, să împletesc, tricotez, croșetez sau alte chestiuni manuale, ioc, de-abia dacă îmi vine să mă apuc de un board game, jocurile logice îmi plac în primele 90 de secunde. Dar pe de altă parte, eu nici n-am fost expusă, în copilărie, la prea multe jocuri care să îmi exerseze răbdarea, toleranța la frustrare, la activități care să îmi pună rotițele în mișcare, la joculețe și proiecte logice.
Jocurile Tangram fix asta fac pentru copiii voștri. În cele ce urmează, o să vă explic ce este și cu ce se mănâncă un joc Tangram, ce beneficii aduce copiilor care îl folosesc, ce spun educatorii despre el, cum ne jucăm cu un Tangram în funcție de vârsta copilului, ce fel de jocuri Tangram avem noi deocamdată (avem 3, de la Micostore.ro) și cum mă joc totuși cu Mircea (care are un an și opt luni) folosindu-mă de piesele Tangram. Bonus, la finalul articolului vă las o mică surpriză, un cupon de reducere la Micostore.ro pentru orice produse veți băga în coșul de cumpărături, fie că sunt deja reduse pe site sau nu.
Ce sunt jocurile Tangram?
Tangram provine din China și este un joc vechi de cel puțin 200 de ani. Numit inițial ”pătratul magic” sau ”placheta celor 7 șiretlicuri”, jocul a cucerit Europa și America sub numele de ”puzzle chinezesc”. Tangramul de bază are o structură simplă din 7 piese: 5 triunghiuri, un pătrat și un paralelogram, care se pot combina în diverse moduri pentru a crea siluete diferite, de la animale, plante, oameni, la obiecte, numere sau litere. Jocurile Tangram pot avea zeci de piese de mărimi, forme și culori diferite, însă ideea de bază rămâne aceeași: cel care joacă trebuie să recreeze cu ajutorul pieselor geometrice ale Tangram-ului său ilustrațiile cu care jocul vine la pachet, dezvoltându-și astfel analiza logică, memoria vizuală, percepția și coordonarea mână-ochi. Ilustrațiile dintr-un Tangram pot fi extrem de simple, astfel încât jocul să fie rezolvat de un copil de un an și jumătate-doi, sau extrem de complicate, astfel încât să dea de gândit și copiilor mai mari, cei de 20, 30, 60 sau 80 de ani. Pentru că da, în funcție de joc, piese și ilustrații, Tangram poate captiva cu ușurință și adulții.
Umblă vorba că Napoleon folosea jocul pentru a se relaxa înainte și după bătălii, iar Lewis Caroll, autorul cărții ”Alice în Țara Minunilor” era fascinat de Tangram. Acum, nu pot să vă zic dacă aceste lucruri chiar sunt adevărate sau sunt doar urban legends, dar eu am lăsat un Tangram răsturnat într-una dintre camere și câteva ore mai târziu am descoperit o pasăre Dodo construită din acele piese de către, cel mai probabil, celălalt adult din casă, că doar nu se apucase Sansa de puzzle chinezesc. ?
Cum sunt jocurile Tangram pentru copii?
În variantele lor pentru copii, jocurile Tangram presupun, pe de o parte, un număr de piese colorate, de forme geometrice diferite, și pe de altă parte o serie de carduri sau un manual cu ilustrații, sortate pe nivel de dificultate. Copilul este îndemnat să refacă una dintre ilustrații cu ajutorul pieselor Tangram pe care le are la dispoziție. De exemplu, în fotografia de mai jos, unde puteți vedea jocul nostru din lemn Tangram Ze Geoanimo de la Micostore, am făcut din bucățile de Tangram una dintre ilustrațiile simple, de nivel 1, adică un pui de găină simpatic. În funcție de vârsta și de etapa de dezvoltare a copiilor, puteți să le puneți la dispoziție ilustrații mai simple sau mai complicate, care presupun mai puține sau mai multe piese dintr-un Tangram.
Ce beneficii aduce un joc Tangram copiilor care îl folosesc?
Aparent, rezolvarea unui puzzle de tip Tangram (pentru că da, până la urma Tangramul tot un puzzle este) activează la cei mici acele părți ale creierului asociate cu gândirea creativă și cu rezolvarea de probleme de tipul ”trial-and-error”. Și asta pentru că o mulțime de întrebări se conturează în mintea copilului atunci când încearcă să imite, cu bucățile de Tangram, ilustrația pe care o are în fața ochilor: ”Ce se întâmplă dacă rotesc piesa asta spre dreapta? Dar dacă o pun spre stânga? Cum ar arăta această piesă albă dacă aș pune deasupra ei acest cerc negru? Oare ar semăna mai bine cu desenul dacă aș mișca piesa lunguiață mai jos? Sau dacă aș înlocui-o cu piesa dreptunghiulară?” Se pare că felul în care cei mici își pun acest gen de întrebări, felul în care vizualizează, în propria minte, relațiile spațiale între diversele forme din fața lor, le dezvoltă vederea în spațiu.
Copiii încep să recunoască și să diferențieze forme, culori, mărimi, devin capabili să se gândească la componentele unei imagini pe care o văd în fața ochilor și pe care apoi încearcă să o recreeze singuri, din bucățile de Tangram, încep să gândească logic și să își dezvolte gândirea critică, își exersează răbdarea, toleranța la stres, la frustrare, învață diversele tipuri de emoții asociate cu un asemenea joc: bucurie, triumf, eșec, frustrare, nervi, neputință, veselie. Este esențial ca un adult să fie lângă ei și să observe și ghideze jocul, pentru că astfel cel mic va deprinde noțiuni de vocabular care au legătură cu geometria, spațiul, orientarea – ”bucata mare este în spatele bucății mici; cercul roșu trebuie să meargă la dreapta semicercului albastru.” Fun fact, la o oră după ce se juca cu unul dintre Tangramurile pe care le avem, Mircul începuse să zică triunghi și cerc, adică ”thee-unghi” și ”selc”. După care a vrut să îi bage pe gât Sansei thee-unghiul și selcul, dar asta este partea a doua și nu e la fel de amuzantă. ?
Nu trebuie să mă credeți pe mine pe cuvânt, vă las aici mai multe resurse dacă aveți timp și chef să vă uitați pe ele, pentru că aparent s-au făcut o mulțume de studii pe subiect și există un număr de cercetători care cu asta s-au ocupat, cu influența jocurilor Tangram asupra celor mici (Bohning G și Althouse JK, 1997, ”Using tangrams to teach geometry to young children. Early childhood education journal”, Cheng Y-L și Mix KS, 2012, ”Spatial training improves children’s mathematics ability. Journal of Cognition and Development” sau Hu Z, Lam KF, Yuan Z, 2019 ”Effective Connectivity of the Fronto-Parietal Network during the Tangram Task in a Natural Environment. Neuroscience”).
Exact. Wow. ?
Ce spun educatorii despre Tangram?
Jocurile de tip Tangram sunt foarte folosite în pedagogia de tip Waldorf, și mulți educatori, învățători sau profesori le folosesc la orele de matematică. Cercetările de mai sus par să arate că folosirea în grădinițe și școli a jocurilor de tip Tangram poate să îmbunătățească și rezultatele celor mici la aritmetică. Yi Ling Cheng și Keely Mix, oamenii din spatele publicației ”Spatial training improves children’s mathematics ability. Journal of Cognition and Development”, au descoperit că puștii care și-au petrecut 40 de minute rezolvând puzzle-uri de tipul Tangram s-au descurcat mai bine la un test de aritmetică dat imediat după aceea. Mulți profesori (sursa aici) spun că genul acesta de jocuri pot ajuta copii să numească și diferențieze mai bine diversele forme geometrice, să dezvolte sentimente pozitive față de geometrie, să își dea seama ceva mai corect de ce înseamnă geometrie în spațiu, să își dezvolte frumos vocabularul care are legătură cu manevrarea obiectelor (”a apuca”, ”a întoarce”, ”a roti”, ”a împinge”, „a muta”, etc).
Pentru ce vârste este recomandat un asemenea joc?
Depinde de Tangramul pe care îl cumpărați. În general, interesul pentru un astfel de joc și capacitatea de a-l juca la nivel basic începe undeva pe la doi ani, doi ani și jumătate, iar din acel punct încolo copilului îi pot fi oferite diverse tipuri de Tangram, cu imagini din ce în ce mai complexe și mai dificil de recreat. Astfel de jocuri sunt un hit și printre adulți, așa că dacă vreți să faceți un cadou simpatic unui prieten pasionat de jocuri logice, puteți căuta pe Google și să găsiți mai multe variante care să îi pună răbdarea și skill-urile la încercare. Eu și Mircea ne jucăm cu Tangram la un nivel foarte basic, o să vă arăt mai jos ce fel de jocuri avem și cum le folosim.
Ce jocuri tangram avem noi acasă și cum ne jucăm cu ele?
1. Joc Tangram din Lemn Ze Geoanimo.
Doamne, frumos mai e jocul ăsta, de la felul în care sunt realizate piesele, ilustrațiile, și până la culorile calde. Este preferatul nostru! Ze Geoanimo este un joc Tangram utilizat des în pedagogia Waldorf, care vine la pachet cu 30 de piese din lemn de diferite forme și culori, și 20 de cartonașe cu imagini cu felurite animale. Cartonașele vin și ele pe trei niveluri de dificultate, astfel încât primul nivel poate fi folosit cu succes cam de la 2 ani, 2 ani și un pic încolo, iar pentru ultimul nivel e nevoie ca piticul să se apropie deja de vreo 4 ani. Spre deosebire de Tangramul clasic, în care formele geometrice trebuiau aranjate în 2D pentru a recrea ilustrația, la Ze Geoanimo ele merg puse și una peste cealaltă, una sub cealaltă, depinde de animalul care trebuie recreat.
Mircea are un an și 8 luni, așa că e clar că la vârsta asta nu o să facă de unul singur nici măcar ilustrațiile de nivelul 1, dar noi ne jucăm cu Ze Geoanimo în două feluri. Primul tip de joacă este acela în care mami vorbește, vorbește, și nu se mai oprește: îi arăt cartonașele cu ilustrații, îi vorbesc despre ele, îi descriu animalele pe care le vede acolo, culorile folosite, îi răspund de fiecare dată când arată cu degetul spre un cartonaș și zice ”Hm!” (adică felul lui de a mă întreba ”Ce este asta?”). De asemenea, îi arăt formele din lemn, îi povestesc și despre ele, le numesc, îi spun ce culoare au fiecare. Apoi îi arăt cum recreez eu animalele din imagini, folosindu-mă de piesele de Tangram – bineînțeles că se implică și el, îmi ia piese din mână, vrea și el să le așeze, dar îl las să experimenteze, să se joace, să încerce, să descopere. Câteodată mă ignoră și își face de lucru încercând să ridice un turn doar din piese de Ze Geoanimo, alteori le strânge pe toate în săculețul lor, le scoate și le așterne pe covor, ca să le bage la loc, din nou, în săculeț. Uneori se uită absorbit la cum recreez eu o imagine cu un pui sau un pește și zice ”Waaaw!” (nu cred că știe prea bine ce înseamnă asta, dar m-a auzit pe mine și imită tot ca o maimuțică).
Al doilea tip de joacă presupune să ne facem noi propriile ilsutrații Ze Geoanimo, dar mă rog, mult mai simple, adică dintr-o singură piesă sau cel mult din două piese. Cu ajutorul unui creion, trasez conturul uneia dintre formele geometrice (sau conturul a două dintre ele, ca în fotografia de mai jos), colorez interiorul desenului folosind exact culoarea bucății de lemn și apoi îndemn copilul fie să pună, să zicem, semicerul galben din lemn chiar pe semicerul galben desenat de noi, fie să alăture două piese de Tangram exact ca în desenul pe care l-am făcut împreună, în cazul de față astăzi am alăturat un semicerc galben și unul roșu.
Jocul nostru Tangram Ze Geoanimo este de la Micostore.
2. Tangram cu semicercuri curcubeu din lemn.
Al doilea joc de tip Tangram pe care îl avem, semicercurile acestea sunt foarte asemănătoare ca principiu cu Ze Geoanimo – o serie de discuri de lemn, frumoase și colorate, tăiate în diferite feluri, astfel încât copilul va avea la dispoziție 22 piese din lemn și 48 de cartonașe cu imagini pe care să le recreeze. Este o jucărie foarte simplă, foarte naturală, frumoasă, dar care lets the kid do the work, îi stimulează celui mic creativitatea, inventivitatea, pasiunea de a construi, de a crea, de a plăsmui. Ca de obicei în stilurile educaționale de tip Waldorf sau Montessori, less is more, și dintr-o jucărie necomplicată cei mici pot să creeze o lume întreagă. Mircea a fost mai puțin interesat de a recrea formele din cartonașe, pentru că s-a apucat de construit, de pus piesele una peste alta, intrigat de ce unele erau semicercuri întregi, altele erau decupate, etc. Într-un final a declarat că sunt ”fafulii”, adică farfurii (just!) și le-a dus la bucătărie ca să punem griș în ele. Da, vârsta la care această jucărie va fi utilizată la adevărata ei valoare este de 2 ani și un pic spre trei – e genul de jucărie cu care se joacă frații mai mari și pe care o ronțăie sau o folosesc la construit frații cei mici.
Semicercurile noastre curcubeu din lemn sunt tot de la Micostore, iar acum văd că sunt și la reducere.
3. Tangram magnetic cu piese din lemn.
Fain acest Tangram, cel mai mult îmi place că este foarte compact și poate fi luat în vacanțe (întotdeauna când mergem în vacanță îi luăm lui Mircea cu noi câteva jucării și câteva cărți), dar și în mașină (cartea este magnetică, iar piesele se țin bine de ea, astfel încât să nu sară prin mașină la orice groapă din București). Acesta, dragii mei, este chiar un Tangram clasic, are fix cele 7 piese de Tangram tradiționale de diferite culori, și o cărticică cu 456 modele de creat. La adevăratul său potențial, jocul merge bine după 3 ani, poate chiar 3 ani și jumătate (acum depinde și de preferințele celui mic), dar noi acum ne jucăm cu el profitând cât mai mult de cartea magnetică (e distractiv să le tot desprinzi și prinzi la loc) sau discutând, ca de obicei (v-ați prins cred că suntem o echipă de vorbăreți, Mircul și cu mine), despre fiecare formă, culoare, dimensiune. Un lucru pe care îl fac cu acest tangram (bine, și cu celelalte), este că profit de ocazie ca să îi mai povestesc flăcăului despre diversele tipuri de comparații și opoziții – ”triunghiul acesta este mare, triunghiul ăsta nu este mare, este mic” sau ”am pus piesa asta mai sus, vezi? uite, piesa cealaltă o pun mai jos” sau ”pătratul este în stânga triunghiului, triunghiul este în dreapta pătratului”).
Cartea noastră magnetică Tangram este de aici.
Alte jocuri Tangram pe care vi le recomand (pentru peste 2.5 ani).
1. Acest joc Tangram educativ cu 155 de piese din lemn și 24 de mini-cartonașe pe diferite grade de dificultate.
2. Acest simpatic puzzle incastru din lemn, 5 în 1, cu piese de inspirație Tangram. (Bonus, are și o secțiune de puzzle Tetris, iar cifrele și formele geometrice au un punct magnetic, așa că pot fi ”pescuite” cu o undiță).
3. Acest joc educativ de tip Tangram cu 12 piese din lemn, bun de tot și pentru construit.
4. Foarte drăguț și jocul acesta Tangram din lemn cu 21 de piese, mai mic și mai compact.
5. Și această roată curcubeu tot de inspirație Tangram este, foarte faină și captivantă.
Cupon de reducere la Micostore.ro
Dacă tot v-am povestit atâtea despre jocurile noastre Tangram, am pregătit și o mică surpriză pentru voi: cei de la Micostore.ro ne-au pus la dispoziție un cupon de reducere de 5%, valabil pentru orice și oricâte produse veți adăuga în coșul de cumpărături, fie că ele au deja discount sau nu. Așa că aruncați o privire pe site, jocurile lor Tangram sunt toate aici, însă cuponul este valabil pentru orice articole de la ei, fie ele jucării, acuarele, pensule, carioci, cărți sau ce alte minunății mai vreți voi pentru cei mici. Cuponul se numește sunny, scris simplu, cu litere mici, și vă invit să îl folosiți cu spor!
Fără presiune, fără stres, doar curiozitate și joacă
Îmi place mult să îl expun pe Mircea la jocuri și jucării simple, necomplicate, dar care îi pot stimula imaginația, creativitatea, care îi pun mintea la contribuție sau care îi dezvoltă dexteritatea, îndemânarea, motricitatea fină. Îmi place să îi vorbesc, să îi povestesc. Iar aceste Tangram-uri sunt un suport excelent pentru genul acesta de joacă, activitate și interacțiune. Ceea ce mi-am propus întotdeauna este ca toate aceste discuții și activități să aibă mereu loc fără presiune, fără chestionare insistente cu lampa în ochi, treburi care pot fi stresante pentru cei mici. Dar mi se pare important ca ei să audă cât mai multe cuvinte, cât mai multe idei, cât mai multe lucruri, să exploreze, să experimenteze. Cu alte cuvinte, nu mi se pare important ca la vârsta asta Mircea să știe care e stânga și care e dreapta, care formă e mare și care mică, dar mi se pare important ca eu să îi tot spun acest lucru. Nu mi se pare important ca ei să facă un joc Tangram perfect, dar mi se pare important ca eu să îi arăt care e treaba cu geometria asta faină.
Unul dintre lucrurile pe care le-am tot citit recent despre educația și creșterea copilului mic se referă la mintea acestuia atât de absorbantă, la capacitatea acestuia de a învăța, de a acumula informații și cunoștințe ca un burete, fără a fi de fapt conștient că învață, fără a se trezi de dimineață spunându-și: ”Astăzi voi învăța despre formele geometrice”. Îmi place să cred că, dacă tot îmi petrec doi ani de Concediu de Creștere a Copilului acasă cu el, profit cât mai mult de această minte-burete și îi ofer ce pot eu mai bine: dragoste, cuvinte, joacă alături de el, pe parchet. Ceea ce vă doresc și vouă – mai multă joacă, mai mult împreună.
Ah, și încă ceva. Răbdarea mea care se plimba pe undeva sub zero a început să vină recent, încet-încet, pe măsură ce-l observ atent și mă joc cu Mircea, care are o răbdare și o migală ce mă fac să mă întreb oare cu cine, oare cu cine seamănă. Asta fac cei mici: ne învață lucruri pe care, singuri, n-am reușit să le învățăm toată viața.
*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Micostore.ro, un magazin online de jucării, jocuri, produse de papetărie și cărți pentru copii de unde, știți și voi, îmi fac des cumpărăturile pentru cel mic. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi. ?