Uncategorized

2 jocuri de cooperare pentru copii care îi învață pe cei mici să colaboreze, nu să intre în competiție

– și un cupon de reducere de 12% la Juland by Oti

Fac parte dintr-o generație întreagă de părinți care au copilărit în anii ‘80 și ‘90 și care au fost crescuți în ideea de competiție. În loc să fim învățați să descoperim ceea ce ne face plăcere și să ne explorăm pasiunile cu interes și curiozitate, am fost îndemnați să fim mai buni, mai cuminți, mai ascultători decât colegii sau copiii vecinilor. În loc să fim ghidați spre învățătura de dragul cunoașterii, am fost ambiționați să luăm note mai mari decât ale colegilor de clasă sau decât ale vecinilor de la etajul 2. Am crescut uitându-ne chiorâș la Andrei care era mereu mai cuminte decât noi și la Simona ce mereu lua nota 10 în teză, în timp ce noi nu reușeam să depășim 9.50.

Evident, ai noștri nu ne voiau răul, ei voiau să ajungem la adevăratul nostru potențial și chiar ne spuneau des și cu multă iubire: ”Vreau să te ambiționez, îți zic asta pentru că poți mai mult”. Aveau cele mai bune intenții, dar adevărul este că acest spirit competitiv cu care mulți dintre noi au crescut ne-a afectat încrederea și stima de sine, ne-a transformat în adulți anxioși și ne-a făcut să încercăm, iar și iar, să le dovedim alor noștri că merităm aprecierea, iubirea și validarea lor. Iată o experiență pe care mi-aș dori ca Mircea să nu o trăiască niciodată.

Ok, dar ce oferim în loc de competiție? Dacă o scoatem din ecuație, cu ce o înlocuim?

Pentru că sunt exagerat de competitivă din fire și lucrez la a-mi înăbuși această latură atât de toxică, am tot căutat soluții pentru a-i transmite copilului meu o altfel de atitudine, o abordare diferită a vieții în comunitate – mai empatică, mai relaxată, mai orientată către bunătate și colaborare. Așa că momentul în care, acum vreo jumătate de an, am descoperit jocurile de cooperare de la Juland by Oti, mi-am spus: ”Wow. Wow. Oare de ce nu am avut și noi astfel de jocuri în care nu trebuie să te întreci și apoi să-ți agiți victoria în fața tuturor, ci dimpotrivă, să lucrezi în echipă și să colaborezi astfel încât TOATĂ lumea să câștige sau TOATĂ lumea să piardă?” Împreună versus separat. Ajutor versus ciudă și invidie. Gamechanger.

Mai jos vă prezint două astfel de jocuri de cooperare de la Juland by Oti pe care le tot jucăm de ceva vreme cu Mircea și care l-au captivat foarte repede: Friends and Neighbors, un joc despre emoții, bunătate și grija față de cei apropiați, și Count Your Chickens, un joc de colaborare care îi va face pe cei mici să numere toată ziua: ”Un puișor, doi puișori, trei puișori…” Iar dacă vă întrebați ”Hmmm, dar oare este pregătit copilul meu pentru astfel de jocuri complexe, cu piese și tablă de joc și reguli?…” trebuie să vă spun încă de la început că ambele sunt boardgames special proiectate pentru copii mici, de la 3 ani în sus: sunt simple, cu reguli foarte ușor de urmărit, captivante, au piese mari (adică ușor de apucat de mânuțele copiilor) și personaje haioase, pe care cei mici le vor iubi. 

Mircea, de exemplu, se joacă Friends and Neighbors de la 2 ani și jumătate, iar Count Your Chickens de la 2 ani și 8 luni – în plus, un joc întreg durează în jur de 10-15 minute, deci nu mai mult decât timpul obișnuit pe care un toddler și-l poate petrece focusat pe o anumită activitate.

Înainte să vă povestesc mai multe despre ele: cei de la Juland by Oti ne-au pus la dispoziție cuponul de reducere sunny (scris așa, simplu, cu litere mici), care vă oferă 12% discount la orice produs de pe site-ul lor care nu este deja la reducere.

Count Your Chickens – Mută puișorii!

Cel mai nou joc de colaborare pentru copii pe care i l-am comandat lui Mircea este o mică bijuterie care a primit, de-a lungul timpului, premiile Creative Child Magazine Game of the Year Award, Major Fun Award și Oppenheim Toy Portfolio Platinum Award. Premisa jocului este simplă și simpatică: o găinușă și-a pierdut toți puișorii, care au ieșit din coteț și s-au răspândit, care încotro, pe pajiște, iar piticii noștri trebuie să îi numere și să îi strângă pe toți înapoi în cuibar. 

Count Your Chickens a venit la noi acasă la momentul potrivit, pentru că Mircea este, cam de o lună de zile, în faza în care numără orice (a învățat să numere până la 13 și este foarte mândru de el), așa că i-au plăcut mult micii puișori pe care îi culege delicat și apoi îi așază la loc în coteț. Și mai mult i-a plăcut însă spinnerul cu săgeată din plastic pe care jocul îl are – la fiecare tură, copiii trebuie să îl învârtă și apoi să mute găinușa cea supărată pe poziția indicată de spinner. Însă cireașa de pe tort a fost personajul negativ al acestui joc – Cumătra Vulpe. Dacă săgeata spinnerului indică vulpea, atunci unul dintre puișorii pe care jucătorii i-au adus înapoi în coteț iese din nou afară pe pajiște, spre exasperarea lui Mircea, care strigă indignat ”Dar tocmai îi pusesem la loc acăsică la el!”

Count Your Chickens se poate juca în 2-4 jucători, dar Mircea îl joacă și singur de multe ori (i se pare foarte distractiv să adune puișorii și nu simte nevoia unui alt partener de joacă, uneori nici pe mine nu mă lasă să particip). Însă cu adevărat grozav este să îl duceți la o întâlnire cu mai mulți copii de aceeași vârstă și să îi urmăriți cum colaborează, cum învață să își aștepte rândul, cum se aplaudă unul pe celălalt sau cum se întristează cu toții când vulpea cea șireată iar își bagă coada unde nu-i fierbe oala.

Cooperare, bunătate, ajutor și multe, multe numărători, iată ce vă puteți aștepta de la Count Your Chickens – îl puteți comanda de aici, iar eu vă recomand să nu uitați de cuponul sunny pentru o extra reducere de 12%.

Friends and Neighbors – Prieteni și Vecini.

Iată jocul pe care mamele din comunitatea de pe Instagram l-au scos din stoc deja de două ori la Juland by Oti, și pe bună dreptate: este unul dintre cele mai bine construite jocuri despre empatie, atenție și grijă la nevoile celor din jur.

Otilia de la Juland a vrut să mi-l trimită mai demult (ca o paranteză, dacă nu sunteți siguri ce joc de societate i se potrivește copilului vostru, vă îndemn să îi scrieți și vă va da niște sfaturi grozave), însă fiind un boardgame pentru copii de peste 3 ani i-am tot spus ”Mai, e prea devreme, Mircea e prea mic, de-abia daca are 2 ani, nu vreau să îl iau și să-l mai țin în șifonier un an.” Însă n-a fost cazul: Friends and Neighbors s-a dovedit a fi foarte interesant și ușor de jucat pentru Mircea, care la momentul respectiv avea 2 ani și 6 luni: rampa de învățare a fost lejeră, regulile sunt intuitive, iar Punga de Ajutor în care trebuie să ascundem piesele pentru ca piticii să le extragă ”în orb” a devenit highlight-ul verii noastre. Mda, am luat-o și pe plajă în Grecia cu noi, n-am putut să scăpăm.

Friends and Neighbors este un joc de cooperare care se poate juca în 1-4 jucători, iar o ”tură” durează 10 minute, deci se termină repede, iar copiii nu ajung să își piardă interesul – Mircul de obicei joacă două astfel de jocuri înainte să i se ducă concentrarea pe apa sâmbetei și să ceară altceva. Jocul este un prilej minunat pentru a le vorbi celor mici despre emoții: are 4 planșe, fiecare dintre ele cu 9 desene ce ilustrează niște prieteni și vecini cărora li s-a întâmplat ceva și care din cauza asta au o anumită stare: o fetiță este tristă pentru că i-a picat înghețata pe jos, un băiețel este speriat pentru că îi este frică să doarmă cu lumina stinsă, o altă fetiță este invidioasă pentru că își dorește și ea o jucărie ca a prietenului său – deci situații foarte reale din viața copiilor, din universul lor – very relatable.

Jucătorii trebuie să își ajute prietenii și vecinii oferindu-le ceea ce ei au nevoie – un plasture pentru băiețelul care s-a lovit, o scăriță pentru fata care nu poate să ajungă la paharul de suc de pe blat etc – iar cei mici trebuie să bage mâna într-o Pungă de Ajutor și să extragă de acolo un jeton care i-ar putea ajuta sau nu pe vecinii și prietenii lor. 

Dincolo de faptul că jocul este un prilej fain pentru a vorbi cu cei mici despre emoții, sentimente și stări, vă puteți uita peste cele 4 planșe pe care le are jocul și să discutați cu ei despre cum se simte băiețelul, cum se simte fetița, ce emoții oare a avut bebelușul care plângea – mi se pare frumos că încurajează ideea de empatie, de compasiune: oare eu ce pot să fac ca să ajut acest om, ca să ajut acest prieten sau vecin ca să se simtă mai bine? Cei mici încep să înțeleagă încet-încet nevoile celor din jur și faptul că pot face un gest ca să îi ajute: Mircea a început, de exemplu, să formuleze expresii precum ”Cum o putem ajuta pe fetiță?” sau ”Ce putem face ca băiețelul să se simtă mai bine?” – iar genul acesta de întrebări la nici 3 ani mi se par foarte importante pentru că ele deschid calea către empatie și către compasiune.

Am tot vorbit despre emoții aici pe blog și pe Instagram, iar dacă vă întrebați de ce tot fac asta și de ce mi se pare atât de important să discutăm cu cei mici despre sentimente, vă invit să vă uitați puțin în jurul nostru. Facem cu toții parte dintr-o generație care nu a prea avut parte de o educație orientată spre dezvoltarea inteligenței emoționale, și asta se vede, se traduce în faptul că o mulțime dintre noi au foarte puțină încredere în sine, sunt nesiguri pe ei, nu își pot controla nervii și furia, nu pot cere de la cei din jur ceea ce au nevoie, nu pot seta limite sănătoase și s-au implicat de-a lungul timpului în prea multe relații toxice, fie ele personale sau profesionale. Iar toate lucrurile acestea ar putea fi îmbunătățite dacă noi am vorbi cu copiii noștri despre emoții și i-am învăța că emoțiile sunt firești și că toate sentimentele sunt acceptabile.

Asociere, empatie, grijă și atenție – pe toate acestea cei mici le vor explora în Freinds and Neighobors. Puteți comanda jocul de aici și nu uitați de cuponul sunny pentru o extra reducere de 12%.

 

Cum aleg oare jocul potrivit pentru copilul meu?

Iată una dintre întrebările care mi se pun des atunci când ofer un cupon de reducere, iar părinții sunt copleșiți de numărul mare de jocuri care există acum pe piață. O variantă ar fi să alegeți un distribuitor român care știe foarte bine ce are în stoc – Otilia de la Juland by Oti va poate ghida cu ușurință către un joc de societate sau joc pentru copii care să se potrivească mănușă toddlerului sau școlarului vostru. O altă variantă este să observați, cu atenție și curiozitate, personalitatea copilului vostru: este oare analitic și gânditor, sau exuberant și explorator? Îi plac numerele și pare că iubește matematica sau poate este un fin observator al oamenilor și emoțiilor lor? Are răbdare multă sau ar avea nevoie de un joc care să se desfășoare mai rapid? Toate aceste mici elemente sunt definitorii pentru personalitatea lor și ne pot face pe noi, părinții care îi observăm cu obiectivitate, să alegem acele jocuri care îi vor captiva, stimula și distra. Care vor fi niște rampe către generozitatea, bunătatea, atenția și gândirea critică a adultului de mâine.

Și bineînțeles, puteți să-mi lăsați un semn chiar mie, aici, în comentarii – m-aș bucura să vă pot sfătui. 🙂

 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Juland by Oti, un magazin online de jucării și jocuri al unei mame din comunitatea de pe Instagram, și unde am descoperit cu drag o mulțime de produse istețe și calitative. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.

 

Tag-uri:

 1. Outstanding post however I was wanting to know if you could write
  a litte more on this topic? I’d be very thankful if you
  could elaborate a little bit more. Cheers!

 2. They’ve showcased their portfolio on the web site, so you possibly can have a have a look at some samples before you commit to their
  service. You can monitor and manage projects inside the platform itself,
  and pay through the escrow system.

 3. I am truly grateful to the owner of this web site who has
  shared this fantastic post at at this place.

 4. Greetings I am so happy I found your site, I really found you by error, while
  I was searching on Digg for something else, Anyhow I
  am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all
  round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read more, Please do keep up
  the fantastic work.

 5. I read this piece of writing fully on the topic of the comparison of latest and preceding technologies, it’s amazing article.

 6. It’s difficult to find well-informed people on this topic, however, you sound
  like you know what you’re talking about! Thanks

 7. Are you searching for a dependable solution to enhance the life of your roof?
  Shingle Magic Roof Sealer is what you need. This innovative product
  provides an unparalleled standard of maintenance for your asphalt shingles, ensuring
  they stay in top condition.

  By choosing Shingle Magic Roof Sealer, you’re not just using any
  ordinary product. You’re opting for a top-quality roof rejuvenation solution designed to significantly prolong the life
  of your roof by up to 30 years. It’s a smart choice for property
  owners seeking to preserve their investment.

  What makes Shingle Magic Roof Sealer? To begin with, its unique formula gets into the asphalt shingles,
  rejuvenating their pristine strength and appearance.

  Additionally, it is extremely simple to use, demanding little work for optimal results.

  Besides Shingle Magic Roof Sealer extend the life of your roof,
  but it offers exceptional protection against environmental
  damage. Whether it’s harsh sunlight, rainstorms, or snow and ice, your roof remains well-protected.

  Additionally, choosing Shingle Magic Roof Sealer indicates
  you are selecting an green option. The safe formula means
  reduced environmental impact, making it a thoughtful choice for your home.

  To sum up, Shingle Magic Roof Sealer excels as the ultimate roof rejuvenation solution. Its ability to extend the life
  of your roof but also providing superior protection and being
  eco-friendly option makes Shingle Magic as the
  smart choice for those aiming to maintain their property’s future.

  Additionally, a significant advantage of Shingle Magic Roof Sealer
  is its affordability. Instead of investing a fortune on constant repairs or a full roof replacement, applying Shingle Magic can save you expenses in the long
  run. It’s an economical solution that provides
  top-notch results.

  Furthermore, the user-friendly nature of Shingle Magic
  Roof Sealer is noteworthy. It doesn’t require professional
  expertise to apply it. If you enjoy DIY projects or
  opt for expert application, Shingle Magic provides a smooth process with
  outstanding results.

  Its durability is yet another strong reason to choose it.
  When applied, it develops a layer that keeps the integrity of your
  shingles for many years. That means fewer concerns about damage from the elements and a more secure feeling about
  the condition of your roof.

  In terms of appearance, Shingle Magic Roof Sealer also excels.
  Not only does it safeguard your roof but also enhances its aesthetic.
  Shingles will seem newer, thus adding to the curb appeal
  and value to your property.

  Customer satisfaction with Shingle Magic Roof Sealer
  is additional proof to its quality. Many customers have
  seen notable improvements in their roof’s state after using the product.
  Feedback underscore its simplicity, longevity,
  and excellent defensive capabilities.

  Finally, choosing Shingle Magic Roof Sealer is choosing a proven solution for roof rejuvenation. Its combination of longevity, aesthetic enhancement, cost-effectiveness, and user-friendliness renders it the optimal choice for anyone
  looking to enhance the life and beauty of their roof.
  Act now to give your roof the care it deserves with Shingle Magic
  Roof Sealer.

 8. An fascinating discussion is definitely worth commentary. I do think that you should write read more on this particular topic, it may not be a taboo topic but generally many individuals speak about these. To the next! Cheers!!

  Take a look at my web site; http://forum.bratsk.org/member.php?u=154293

 9. I am always opinionated about this, thanks for posting.

  Look at my web page; http://Www.Smokinstangs.com/member.php/282485-Ilushiklpr

 10. fantastic issues altogether, you just won a brand new reader. What could you suggest microblogging page that you simply made a few days in the past? Any sure

  Feel free to visit my page http://Www.dainelee.net/cgi-bin/pldbbs/pldbbs.cgi?p=1&amp

 11. Hey very spectacular website!! Chap .. Remarkable .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally�I am delighted to discover so numerous valuable facts present in the article, we want expand more procedures in this regard, thank you for distribution.

  Here is my website … http://Zresourcegroup.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.Adtgamer.com.br%2Fshowthread.php%3Fp%3D439125

 12. I blog often and I genuinely thank you for your content. This text has really peaked my interest. I am going to take a note of your site and keep checking out for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

  Feel free to visit my site http://Franco.world/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.ts-Gaminggroup.com%2Fshowthread.php%3F1684-How-to-create-a-new-topic-at-ts-gaminggroup-com%26p%3D628201%26posted%3D1

 13. Thankfulness to my father who stated to me about this web site, this webpage is
  actually awesome.

 14. I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it friend 🙂

  Here is my page :: https://board-en.Drakensang.com/proxy.php?link=http%3a%2f%2fUadplugins.club%2Fmemberlist.php%3Fmode%3Dviewprofile%26u%3D57456

 15. Aviator Spribe казино играть с друзьями онлайн
  I agree with told all above. Let’s discuss this question.
  Добро пожаловать в захватывающий мир авиаторов! Aviator – это увлекательная игра, которая позволит вам окунуться в атмосферу боевых действий на небе. Необычные графика и захватывающий сюжет сделают ваше путешествие по воздуху неповторимым.

  Наслаждайтесь игрой в Aviator Spribe играть с друзьями онлайн казино и выигрывайте крупные суммы!
  Aviator игра позволит вам почувствовать себя настоящим пилотом. Вам предстоит совершить невероятные маневры, выполнять сложные задания и сражаться с противниками. Улучшайте свой самолет, чтобы быть готовым к любым ситуациям и становиться настоящим мастером.
  Основные особенности Aviator краш игры:
  1. Реалистичная графика и физика – благодаря передовой графике и реалистичной физике вы почувствуете себя настоящим пилотом.
  2. Разнообразные режимы игры и миссии – в Aviator краш игре вы сможете выбрать различные режимы игры, такие как гонки, симулятор полетов и захватывающие воздушные бои. Кроме того, каждая миссия будет предлагать свои собственные вызовы и задачи.
  3. Улучшение и модернизация самолетов – в игре доступны различные модели самолетов, которые можно покупать и улучшать. Вы сможете устанавливать новое оборудование, улучшать двигательность и мощность своего самолета, а также выбирать различные варианты окраски и декорации.
  Aviator краш игра – это возможность испытать себя в роли авиатора и преодолеть все сложности и опасности воздушного пространства. Почувствуйте настоящую свободу и адреналин в Aviator краш игре онлайн!
  Играйте в «Авиатор» в онлайн-казино Pin-Up
  Aviator краш игра онлайн предлагает увлекательную и захватывающую игровую атмосферу, где вы становитесь настоящим авиатором и сражаетесь с самыми опасными искусственными интеллектами.
  В этой игре вы должны показать свое мастерство и смекалку, чтобы преодолеть сложности многочисленных локаций и уровней. Вам предстоит собирать бонусы, уклоняться от препятствий и сражаться с врагами, используя свои навыки пилотирования и стрельбы.
  Каждый уровень игры Aviator краш имеет свою уникальную атмосферу и задачи. Будьте готовы к неожиданностям, так как вас ждут захватывающие повороты сюжета и сложные испытания. Найдите все пути к победе и станьте настоящим героем авиатором!
  Авиатор игра является прекрасным способом провести время и испытать настоящий адреналиновый разряд. Готовы ли вы стать лучшим авиатором? Не упустите свой шанс и начните играть в Aviator краш прямо сейчас!
  Aviator – играй, сражайся, побеждай!
  Aviator Pin Up (Авиатор Пин Ап ) – игра на деньги онлайн Казахстан
  Aviator игра предлагает увлекательное и захватывающее разнообразие врагов и уровней, которые не оставят равнодушными даже самых требовательных геймеров.
  Враги в Aviator краш игре онлайн представлены в самых разных формах и размерах. Здесь вы встретите группы из маленьких и быстрых врагов, а также огромных боссов с мощным вооружением. Разнообразие врагов позволяет игрокам использовать разные тактики и стратегии для победы.
  Кроме того, Aviator игра предлагает разнообразие уровней сложности. Выберите легкий уровень, чтобы насладиться игровым процессом, или вызовите себе настоящий вызов, выбрав экспертный уровень. Независимо от выбранного уровня сложности, вы получите максимум удовольствия от игры и окунетесь в захватывающий мир авиаторов.
  Играйте в Aviator и наслаждайтесь разнообразием врагов и уровней, которые позволят вам почувствовать себя настоящим авиатором.

 16. It’s very straightforward to find out any matter on web as compared to
  textbooks, as I found this post at this website.

 17. Its like you learn my mind! You appear to grasp so much about this, like you wrote
  the e book in it or something. I believe that
  you just could do with some percent to force the message house a little bit, however other than that, this is
  great blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 18. Terrific article! We can exist linking to this big post on our web site. Uphold the good scribbling.

  Feel free to visit my site: http://adtgamer.Com.br/showthread.php?p=461863

 19. Thank you, I have just been looking for information about this subject for an extended time and yours is that the best I have got discovered so far. However, what about the final point? Are you positive in regards to the source?

  My web page http://Durapro-ca.de/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Tdi.pl%2Fforum%2Findex.php%3Ftopic%3D6143.new

 20. For hottest news you have to visit web and
  on the web I found this web site as a most excellent web page
  for newest updates.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *