La Joacă

5 idei de activități creative care îi ajută pe copii să învețe prin joacă, fără efort

Căutăm pe Internet zeci de activități educative pentru copii și folosim expresii ca ”dezvoltare cognitivă”, ”motricitate fină”, ” jocuri de numerație”, ”activități de pre-scriere” – dar să nu uităm că jocul liber, nestructurat, în care cei mici creează ce vor ei, în ritmul și după propria imaginație, este cea mai simplă și eficientă metodă de învățare. 

Activitățile pentru copii sunt la mare căutare. Pinterestul și Instagramul duduie de mici proiecțele simpatice menite să îi stimuleze cognitiv, mamele își trimit pe WhatsApp clipuri de pe YouTube despre cum să-i învețe pe cei mici numerele sau cum să-i învețe să citească (eventual chiar de la trei ani, dacă se poate), grădinițele au zeci de idei de cursuri opționale cu nume complexe și, dacă n-ar fi pandemia asta, atelierele pentru toddleri ar fi pline de pitici veniți la robotică, cursuri STEM sau pentru micii chimiști.

Nu mă înțelegeți greșit, I love it! 🙂 Trăim într-o epocă uimitoare ce va da naștere, probabil, unor copii geniali datorită tuturor acestor activități, ateliere și cursuri la care putem din fericire să-i expunem, însă în mulțimea acestor opțiuni tindem uneori să uităm că pentru un copil mic, joaca nestructurată, în care este liber să-și exprime creativitatea și imaginația așa cum simte, neîngrădit, este calea cea mai firească și mai simplă către învățare. Iar pentru a pune la cale niște activități educative care să-i sprijine dezvoltarea nu este nevoie, uneori, decât de un pic de timp, o idee isteață și multă, multă libertate de expresie. Bine, și de disponibilitatea noastră, a adulților, de a face niște curățenie prin haosul de după, dar dacă îi convingem și pe pitici să ne ajute, chiar și partea asta poate fi simpatică foc. 

Înainte să trecem la idei și activități, trebuie să vă anunț că a fost activat din nou cuponul sunny la Micostore.ro – este cel mai mare cupon de până acum, de data aceasta vă oferă 15% reducere la întreg coșul de cumpărături timp de 48 de ore, deci până joi la ora 13.00, indiferent dacă alegeți produse la preț întreg sau care deja au discount.

 

1. Jocul cu plastilină.

I-am oferit plastilină lui Mircea de la un an și jumătate, iar atracția a fost imediată și pe termen lung. Așa că am început să mă întreb care e faza cu plastilina aceasta pe care piticul meu o adora, în condițiile în care eu n-am fost atrasă de așa ceva – dar bine, adevărul este că noi aveam, în anii 80, o plastilină uleioasă, urât mirositoare, în culori pământii, care se frământa foarte greu. Iată ce am descoperit:

Din 2005 și până în 2010, un grup format din oameni de știință, psihologi și artiști s-au jucat cu plastilină, zilnic, timp de câte o oră, cu un grup de copii rămași puțin în urmă în privința dezvoltării, ca parte a unui studiu al Centrului de Cercetare pentru Copii din Philadelphia. Concluziile studiului au fost uimitoare: 70% dintre copiii din grup au învățat să recunoască literele, să construiască fraze întregi și să vorbească mai mult și mai corect, confirmând că jocul cu plastilina este neașteptat de eficient ca metodă de învățare și cunoaștere. Medical vorbind, jocul cu plastilina stimulează activitatea diverselor mecanisme ale sistemului nervos central, așa că cei mici învață prin joc, fără efort și fără să conștientizeze de fapt că învață. Modelarea din plastilină le dezvoltă copiilor abilitățile motrice, gândirea spațială sau conceptul de culoare, formă și greutate – dar mai ales le permite să-și prezinte gândurile și fanteziile sub formă de joc. Este excelentă pentru jocurile de rol și, mai mult decât atât, calmează și liniștește un copil suprastimulat sau nervos.

Dacă vreți să oferiți plastilină cât mai devreme copiilor voștri, vă recomand să începeți cu variante non-toxice, cum este plastilina pentru bebeluși Carioca Baby Do de la Micostore. Aceasta este fabricată din ingrediente vegetale (grâu, apă și sare) și nuanțată cu coloranți alimentari, fără să aibă în componență arome sau compuși periculoși – și este recomandată începând cu vârsta de un an. Iar pentru părinții îngrijorați de starea casei lor (eu sunt modelul mai relaxat și nepăsător din punctul acesta de vedere), trebui să vă spun că plastilina Carioca Baby Do nu se lipește, nu pătează mâinile, hainele și nici nu lasă în urmă o peliculă uleioasă. Ce-mi place enorm la ea este textura: este moale, elastică, ușor de frământat, foarte maleabilă, deci potrivită și pentru mânuțe mici, de 12-18 luni, care nu sunt încă nici foarte puternice, nici foarte coordonate. Atenție, pentru a păstra elasticitatea plastilinei modelatoare, păstrați-o în cutiuțele de plastic în care vine, închizând bine capacul – dacă o lăsați la aer, se va usca încet-încet.

Mai sus v-am lăsat link către pachetul de bază, cu trei culori (roși, galben și albastru), dar mai găsiți pe Micostore și pachetul de 8 culori – roșu, galben, albastru, verde, mov, portocaliu, alb și negru.

Alte două variante, de data aceasta adresate copiilor de peste 3 trei ani, vin de la Koh-I-Noor, care au inventat o plastilină ce nu se usucă la contactul cu aerul – da, da, ați citit bine, este o plastilină specială pe care o puteți uita liniștiți pe măsuța de activități zile în șir, pentru că ea își va păstra elasticitatea fără să se usuce, fără să se crape. Mie mi-a plăcut în mod special Plastilina Plutitoare Arhimede, disponibilă în 10 culori, care plutește pe apă oricât de mare sau impunătoare ar fi creația copiilor – puteți modela flori, pești, bărcuțe, broscuțe și orice vă doriți, toate vor pluti, iar cel mic se va putea distra cu ele în cadă. O invenție foarte isteață este și Plastilina Antibacteriană, un set în a cărui compoziție intră și un tratament antibacterian, care împiedică dezvoltarea bacteriilor pe suprafața plastilinei în timpul modelării.

O să observați că plastilina de la Koh-I-Noor nu are aceleași culori aprinse și eye candy ca modelele de la Carioca Baby Do (parcă sunt niște culori mai calme, mai potolite) și că se manevrează mai greu puțin, este o idee mai dură (de unde și recomandarea pentru copiii de peste 3 ani, un bebeluș de 12 luni nu ar putea să o frământe, dar s-ar descurca de minune cu una de la Carioca Baby Do). Am mai remarcat că, după ce o folosesc câteva minute, plastilina aceasta tinde să coloreze puțin pielea, dar culoarea se ia foarte ușor, cu niște apă și săpun. Avantajele ei? Nu se usucă, nu se crapă, nu se frămiturește (uram faza asta la plastilina obișnuită) și poate fi lăsată la aer, descoperită, fără să se strice – eu am o bucată de plastilină verde pe care o testez de 12 zile și este impecabilă, se frământă la fel ca în prima zi.

|Nu uitați de cuponul sunny, care vă oferă 15% discount la întreg coșul de cumpărături, orice ați alege de pe Micostore.ro

2. Pictatul liber.

Știu știu, știu. Acuarele sau vopsea în mâinile grăsune ale unui bebeluș sau toddler poate însemna un mic dezastru la voi acasă. Dar sper să vă schimb părerea atunci când o să vă spun că un mic pictor lăsat să experimenteze cu vopsea și culori își dezvoltă mobilitatea, concentrarea, îndemânarea și conexiunile cerebrale, și își cultivă gustul pentru frumos și estetic (chiar dacă, serios vorbind, când vă uitați la una dintre operele de artă ale copilului vostru de 2 ani, numai frumoase și estetice nu vă par).

Deși când eram noi mici, părinții noștri nu ne-ar fi lăsat în ruptul capului să pictăm cu degetele și să facem haos pe blocul de desen, în ultimii ani se vorbește din ce în ce mai mult despre beneficiile activităților de tip ”messy play”, adică acea joacă dezordonată, aparent haotică, prin care cel mic explorează cu simțurile ascuțite la maxim. Imaginați-vă numai câte lucruri sunt de descoperit atunci când micii artiști ai familiei pictează cu vopseaua Carioca Finger Paint, pe care noi o folosim cu succes de când Mircea avea un an și 2-3 luni: textura interesantă, de budincă moale, a vopselurilor, culorile aprinse și combinațiile interesante dintre ele, senzația pe care o au atunci când înmoaie un deget în vopsea și apoi trasează cu el diferite forme pe foaia de hârtie, felul în care vopseaua înaintează lent pe blocul de desen atunci când se scurge – toate acestea sunt mici noțiuni de fizică pe care piticii le învață instinctiv, din doar câteva minute de pictură.

Iar pentru părinții stresați – stați liniștiți. Genul acesta de vopsea recomandată copiilor de peste 2 ani este non-toxiă, testată dermatologic și iese cu ușurință de pe piele și de pe majoritatea materialelor.

3. Sculptatul în lut sau alte paste modelatoare care se usucă.

Ne place la nebunie plastilina pentru că, dacă este bine aleasă și bine întreținută, o putem folosi iar și iar. Dar un loc aparte în inima mea îl are plastilina inteligentă sau lutul pentru modelat – acele paste care, o dată modelate și uscate, pot rămâne așa ani la rândul, ca niște mici și simpatice amintiri ale vremurilor în care piticii noștri descopereau lumea.

Poate că este cam mult spus ”sculptat” atunci când vorbim despre niște copii care nu pot încă să scrie sau să-și încheie șireturile, dar cei mici au talentul de a-și imagina lumi întregi pornind de la câteva biluțe din lut sau niște viermișori meșteriți din pastă modelatoare. Îndemnați-i pe cei mici să modeleze un urs, un avion, o casă sau un excavator, apoi observați-i cum vor încerca, atenți și concentrați, să rezolve această sarcină – evident, rezultatul final nu va avea prea multă legătură cu ursul, avionul sau excavatorul la care vă gândeați voi, dar ei își vor exersa abilitățile de a rezolva probleme, vederea spațială și coordonarea mână-ochi. Iar stima lor de sine va avea doar de câștigat – ați observat cât de încântați sunt toți copiii de ”operele” lor de artă?

Deficitul de atenţie a devenit o problemă tot mai serioasă în rândul copiilor, iar jocul cu genul acesta de produse îl poate ajuta să observe detalii pe care altminteri nu le putea remarca: nervurile unei frunze, scoarța unui copac, petele de pe blana unui leopard. În plus, când copilul se concentrează să modeleze un animal sau un chip din lut sau plastilină inteligentă, îi creşte considerabil rezistenţa la frustrare și îşi va antrena perseverența – ceea ce îl va ajuta la şcoală, la examene şi, mai târziu, în carieră. 

Printre preferatele noastre este pasta de lut pentru modelat de la Carioca, care este gata de utilizare imediat ce este scoasă din ambalaj și se usucă la aer simplu, fără căldură – probabil pentru că îmi amintește de când eram eu mică și îmi petreceam ore în șir sculptând în argilă. Lui Mircea îi plac mai mult seturile de plastilină inteligentă Magic Clay,  probabil pentru că sunt foarte aprins colorate și au o textură foarte plăcută. Pastele acestea sunt fine și spumate, aerate și moi, se modelează ușor, nu se lipesc și se usucă la temperatura camerei, astfel încât creațiile copiilor să poată fi păstrate oricât de mult. Ce nu îmi place la Magic Clay: felul în care sunt ambalate, în acele punguțe mici de plastic, pentru că mi se pare foarte dificil să le scot dinăuntru fără să las o cantitate mare de produs pe pereții pungii. Cred că o variantă mai înțeleaptă ar fi fost să fie puse în cutiuțe de plastic, dar știu bine că plasticul este taxat altfel, are alte costuri de producție, deci ar fi mărit prețul produsului cu totul.

|Nu uitați de cuponul sunny, care vă oferă 15% discount la întreg coșul de cumpărături, orice ați alege de pe Micostore.ro

4. Joaca liberă cu nisip kinetic.

Am vrea să le scriem o scrisoare de mulțumire celor care au inventat aspiratoarele de mână, viața cu un copil care primește câteva cutii de nisip kinetic ar fi fost foarte complicată dacă urmele dezastrului nu ar fi putut fi curățate atât de rapid. Dincolo de haosul pe care îl poate face un toddler lăsat 5 minute cu niște nisip kinetic, acest praf maleabil cu textura unui nisip ud le oferă copiilor ore întregi de distracție și senzația că sunt la plajă, chiar și în mijlocul iernii. 

Trebuie să recunosc că este prima oară când am experimentat cu nisipul kinetic, și dacă știam că o să fie atât de relaxant (pentru mine, adultul, nici nu mai spun ce încântare este pentru Mircea), aș fi făcut demult stocuri întregi. Este liniștitor, calmant, captivant, iar Mircea stă și câte o oră ca să se joace cu el. Nisipul kinetic, pentru cei neștiutori ca mine, imită nisipul de la plajă, doar că se poate strânge în mâini și modela cu ușurință, iar apoi, foarte ușor, se poate răspândi din nou în tăviță, ca o lavă moale, ca o spumă.  Poate fi pus în forme, poate fi tăiat, copiii pot ascunde diverse jucării înăuntru și apoi le pot căuta, iar la final este ușor de strâns și, spre deosebire de nisipul normal, nu intră în haine sau păr. Între momentele de joacă, eu îl țin în pungi Zip Lock bine închise – înțeleg că nu se usucă oricum, dar vreau să îi păstrez cât mai mult elasticitatea și moliciunea aceea de spumă fină.

Noi avem modelul acesta de la Micostore (dar pe albastru) și îmi pare rău că am cerut o singură culoare, o să reglez situația foarte curând – ce mi se pare util este că vine la pachet cu o tăviță și niște forme de nisip, iar tăvița este de mare ajutor: noi deja am instaurat regula ”Ne jucăm cu nisip kinetic doar la tăviță” ceea ce minimizează foarte mult haosul și curățenia de după.  În plus, nisipul nu se lipește de parchet sau de covor și poate fi cules cu ușurință, nu se lipește de mâini, culoarea nu se ia pe piele și este non-toxic – recomandarea este să fie folosit de copiii de peste trei ani, dar i l-am lăsat totuși lui Mircea la 2 ani și 8 luni, cât are acum, pentru că a ieșit de mult timp din faza în care bagă lucruri în gură.

5. Utilizarea micilor ”unelte” pentru meșterit: pensule, cuțite pentru plastilină, spatule, trafaleți. 

Am vorbit până acum despre motricitatea fină, dar dincolo de tot ce pot face copiii doar cu mâinile lor este foarte important să le punem la dispoziție unelte și instrumente potrivite pentru ei, pe care să învețe să le mânuiască: pensule pentru pictat, cuțite sau spatule pentru modelat, forme pentru nisip kinetic, role și mici trafaleți pentru vopseluri. Pentru că da, învățarea se face prin joacă, dar copiii trebuie să simtă că se pot implica așa cum o fac și oamenii mari și că părinții au suficientă încredere în ei încât să le dea pe mână niște unelte mici. La început le vor folosi cu stângăcie, apoi cu din ce în ce mai multă îndemânare. 

Setul de plastilină inteligentă Magic Clay chiar vine cu trei mici unelte special proiectate pentru mânuțele încă neîndemânatice, iar preferatul nostru este setul de role și bureți de la Meyco – cu trei mici trafaleți pentru piticii puși pe decorat și renovat.

Cum le captăm interesul pentru asemenea activități creative?

Varianta scurtă a acestui răspuns ar fi: expunere și relaxare. Atât – aceasta este cheia și nimic mai lung. În varianta lungă, merită menționat că este esențial momentul în care cei mici sunt expuși la acest gen de activități. Dacă începem să le punem la dispoziție plastilină, vopsea, nisip kinetic sau lut încă de mici, când totul îi interesează și viața întreagă le este o explorare continuă, atunci avem cele mai mari șanse să creștem niște copii implicați, curioși, care adoră să-și petreacă timpul cu activități artistice. Dacă întârziem lucrurile prea mult și așteptăm până când copiii cresc, de teamă că sunt prea mici, s-ar putea să nu mai aibă niciun interes față de aceste activități și să li se pară plictisitoare. Eu personal le redescopăr acum, la maturitate, după ce mult timp, pe când eram mică, mi s-a spus că genul acesta de activități sunt o pierdere de timp și că ar trebui să îmi ocup vremea cu lucruri mai serioase.

Importantă nu este doar expunerea celor mici la genul acesta de activități creative și nestructurate, ci și felul în care noi, adulții, facem asta – și ohhh, cât de greu este uneori să ne păstrăm răbdarea când vedem că iar au sărit stropi roșii de finger paint pe parchet. E greu să fii zen, ca adult, când ai o listă întreagă de lucruri de făcut, e greu să îți ții răbdarea sub control când cel mic pornește un tantrum pentru că nu poate să modeleze un urs Panda cu o căpșună mare în mână, așa cum își dorește (true story, folks) – dar felul în care cel mic evoluează, descoperă și explorează, felul în care își construiește personalitatea, mereu curios, mereu încrezător, vor cântări mai greu decât orice pată de pe parchet. Și hei, până la urmă, niciunul dintre produsele despre care am discutat în acest articol nu pătează și nici nu murdărește – așa că vă dau undă verde la joacă liberă și creativă!

|Nu uitați de cuponul sunny, care vă oferă 15% discount la întreg coșul de cumpărături, orice ați alege de pe Micostore.ro

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Micostore.ro, un magazin online de jucării, jocuri, produse de papetărie și cărți pentru copii de unde, știți și voi, îmi fac des cumpărăturile pentru cel mic. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Доброго всем дня!
    купить диплом магистра

    Желаю каждому нужных отметок!
    https://darbydanohio.com/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D1%81%D0%B5/

    купить диплом специалиста
    купить аттестат
    купить диплом института

  2. I got this web page from my buddy who informed me on the topic of this web site and now this time I am browsing this web site and reading very informative articles at this place.
    #be#jk3#jk#jk#JK##

    купить виртуальный номер Эстонии

  3. Доброго всем дня!
    купить диплом нового образца

    Желаю любому пятерошных) отметок!
    http://mail.u-turn.kz/forums.php?m=posts&q=23921&n=last

    купить диплом в Москве
    купить диплом ссср
    купить диплом цена

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *