Cum gestionăm mofturi la masă, nazuri la masă, refuzurile alimentare și ce strategii putem să aplicăm în cazul unui copil care nu vrea să mănânce, este picky-eater sau nu poate sta locului când vine ora mesei.
În fotografia de mai jos o puteți vedea pe Zeni cum molfăie fericită un sâmbure mare de mango pe care am lăsat bucăți întregi de pulpă dulce. Cam asta a fost reacția bebelușei mele de-a lungul întregii diversificări, pe care am început-o acum 5 luni. ”Ceva nou, grozav, o să încerc!”. ”Habar n-am ce e, dar mai întâi mănânc și apoi îmi pun întrebări”. ”Un copan? Dă-l încoace!”. ”O varza de Bruxelles? Mănânc 10 din prima!”
Poate că dacă Zeni ar fi fost primul meu copil, aș fi fost una din acele mame cu nasul pe sus. ”Nu știu, dragă, copilul meu mănâncă tot!”. ”Nu știu ce tot faci greșit, A MEA mănâncă orice, din prima!”. ”Nu merge diversficarea? Nu știu ce să zic, la mine mănâncă zilnic din toate grupele alimentare, direct bucăți, cere supliment și adora bamele!”. Din fericire pentru nivelul meu de empatie și altruism, înainte de Zeni am diversficat un Mircea. Ahaha. Ahahahahahaha. Care, nu mă înțelegeți, a mâncat și mănâncă decent, dar la el totul a trebuit să fie cu răbdare, cu poveste și cu strategie. A trebuit să navighez prin refuzuri ferme și jelanii enervante. Prin mofturi și nazuri. Prin reticență la ingrediente sau texturi noi și printr-o precauție extremă legată de orice noutate la ora mesei, în general. Prin zile doar cu iaurt și mese doar cu aer. Așa că cele 10 sfaturi și idei de mai jos sunt testate și încercate, iar eu vin cu ele spre voi nu doar din cărți, ci din tranșeele diversificării.
Iată 10 feluri de a-ți ajuta copilul atunci când te confrunți cu mofturi la masă și refuzuri alimentare – un articol scris, ca de obicei, la îndemnul Dodoli, un brand românesc și o afacere de familie de unde noi cumpărăm, de aproape 4 ani, vesela copiilor.
Mic anunț înainte să trecem la mofturi și nazuri: cei de la Dodoli ne oferă 12% OFF la orice produs de pe site-ul lor cu ajutorul voucherului SUNNY, așa că vă invit să profitați de prețurile acestea bune.
1. Oare chiar ai un bebeluș mofturos, sau pur și simplu are nevoie de timp ca să se adapteze la mâncarea solidă?
Aud deseori părinți în jurul meu gata să-și eticheteze bebelușii în funcție de comportamentul lor – bebeluși care, fie vorba între noi, de multe ori nici măcar n-au împlinit anul de când sunt pe lume. Cei care nu se ridică încă în picioare sunt ”leneși”, cei care plâng în brațele oamenilor străini sunt ”nesociabili”, cei care urlă când le smulgi ceva din mână sunt ”supărăcioși”, iar cei care nu dovedesc din prima un castron întreg de piure de morcovi la 3 zile după începerea diversificării sunt ”mofturoși”.
Adevărul este că trecerea la mâncarea solidă este un pas mare pentru bebeluși, care au trăit 6-7 luni de zile doar cu laptele matern sau laptele praf din biberon, cu același lichid zi de zi, la fiecare masă – oare de ce ne miră că unii dintre ei sunt sceptici, ezitanți sau pur și simplu dezinteresați atunci când brusc văd în față o grămăjoară de dovlecei, un piure de morcovi sau câteva felii groase de cartof dulce? Ceea ce noi numim ”mofturi” s-ar putea să fie doar un bebeluș care încă se obișnuiește cu mâncarea solidă din fața lui. Răbdare înainte de etichetare.
2. Oare copilului tău chiar nu-i place acea mâncare, sau pur și simplu are nevoie de mai multe expuneri la ingredientul respectiv?
Știam că unui bebeluș, de multe ori, trebuie să îi oferi un fel de mâncare în repetate rânduri până să îl accepte, așa că fix asta am făcut de-a lungul diversificării lui Mircea, calmi, fără nervi și fără să deznădăjduim (ei, hai; uneori ne și enervam în sinea noastră, când ne confruntam cu refuzul numărul 13 la același ingredient blestemat). Banană i-am dat de 7 ori și o privea cu o scârbă supremă – apoi a început să o devoreze de parcă ar fi fost Nutella. Din omletă extrăgea un centimetru pătrat cu o precizie extrem de enervantă pentru mine, și apoi nici nu mai voia să audă de ea – am încercat de 8 ori până a început să o mănânce cot la cot cu mine. Iaurtul, nici nu mai știu, cred că am încercat de peste 10 ori să îi dau și făcea o moacă încrețită de dispreț – țin minte că îi scriam unei prietene că na, bebelușul meu o fi SINGURUL din lume căruia chiar nu îi place iaurtul, csf, ncsf – acum ar mânca iaurt la toate cele trei mese și două gustări. Iar sos bolognez – cred că de vreo 6 ori am făcut până să vrea mai mult de o lingură. Acum mănâncă o farfurie întreagă. Ce voiam să vă spun este: porniți cu așteptări realiste, acceptați refuzul, fiți calmi, nu disperați. Tot ce puteți face este să îi puneți în față mâncare bună, sănătoasă, variată, iar și iar și să acceptați că la un moment dat va mânca. Poate nu azi, poate nu luna viitoare, dar va mânca.
Aici chiar aveți un studiu foarte interesant de pe National Library of Medicine despre expunerea repetată a bebelușilor și toddlerilor la alimente, și legătura dintre această expunere și acceptarea respectivelor ingrediente. Refrenul primilor ani în care copilul mănâncă ar trebui să fie ”Expunere, expunere, expunere”.
Ah, mică confesiune: Mircea a început să mănânce mango luna trecută, după aproape 4 ani de expunere constantă. Caise a început să mănânce, pentru prima oară, acum o săptămână (la fel, după ce l-am expus timp de aproape 4 ani în fiecare vară, iar de fiecare dată a fost neinteresat). Sandvișuri a început să accepte anul acesta, după refuzuri constante și sistematice. Pizza încă nu mănâncă, din păcate, așa că în ceea ce privește pizza continuăm expunerea, Doamne ajută.
Reminder: cei de la Dodoli ne oferă 12% OFF la orice produs de pe site-ul lor cu ajutorul voucherului SUNNY, așa că vă invit să profitați de prețurile acestea bune.
”Eu eram forțată să termin tot din farfurie. Nu îmi mai aduc aminte multe mese în familie, desigur, dar creierul meu a decis să nu uite 2 momente. Copil fiind, mâncam mai încet, cred că e normal, nu? Cred că pe atunci încercam eu să tatonez terenul gusturilor diverse și să asimilez informația. Ei bine, am fost lăsată în bucătărie, pe întuneric, umilită și plângând că mănânc prea încet și că ei au terminat deja mâncarea. Al doilea moment a fost când, luând bucăți mici de mâncare, tatăl meu se enervase și îmi băga cu forța furculițe pline cu mâncare în gură. În fine, bine că restul momentelor a decis creierul meu să le uite. Acum, indiferent cât de foame îmi este sau cât de buna e mâncarea, trebuie să las mereu ceva în farfurie. Dar mereu. Cred că asta e forma mea de a mă răzvrăti. Și urăsc să mi se puna mâncare în farfurie de către altcineva.” (B.,o mamă din comunitate).
3. Oare copilul tău chiar nu vrea să mănânce, sau a observat că limitele voastre la masă sunt destul de flexibile și pot fi constant încălcate?
Cred că v-am obișnuit deja, în familia noastră funcționăm foarte bine cu limite și cu reguli, regulile ne fac viața mai simplă, limitele ne lasă să ne desfășurăm frumos și creativ, iar apoi să ne oprim când dăm nas în nas cu limita (de asemenea, nu mint când spun că limitele ținute bine ajută cel mai mult atunci când ai un copil de 2, 3 sau 4 ani care constant le pune sunt semnul întrebării, le discută, contrazice și negociază – lucru care nu mă deranjează, bravo lui că testează cu toate argumentele posibile, important este să accepte regula în mod logic, să înțeleagă explicațiile, nu să o îmbrățișeze orbește).
Una dintre regulile noastre încă de când Mircea era bebeluș, care s-a păstrat până în ziua de astăzi, este fraza noastră-cheie rostită la începutul mesei dacă băiețelul ne lovește direct cu un refuz: ”Asta este ce avem disponibil la această masă, altă mâncare din păcate nu avem”. La cât de mult timp petrec în bucătărie de când am început diversificarea primului copil și la cât de puțin ajutor avem (nu avem nici bone, nici bunici disponibili), zău că nu îmi imaginez cum arată viața pentru acele mame care spun că au mereu 2-3 opțiuni pentru cel mic, în cazul în care o refuză pe prima. Fetelor, mamelor, eu chiar și așa de-abia dacă am timp să mă pieptăn și să mă dau cu cremă antirid, voi cum vă descurcați, că vreau și eu rețeta voastră?!
Dincolo de timpul pierdut pentru a face o nouă masă complet de la zero doar pentru că toddler-ul vostru a refuzat ceea ce i-ați oferit inițial, atitudinea aceasta creează și un precedent periculos. Văzusem mai demult pe Instagram o mămică ce povestea că îi pregătise băiețelului său ciorbă de văcuță, dar pentru că puștiul pornise un tantrum răsunător când o văzuse, fierbinte și delicioasă, în farfurie, și ceruse pe un ton poruncitor supă cremă de legume, mămica aceea a lăsat tot și a făcut rapid supa cremă de legume. Ce învață copilul din asta? ”Dacă refuz acest fel de mâncare din fața, mea, mama va pregăti IMEDIAT altul, fix ceea ce am cerut, imediat, prin urmare pot face asta de fiecare dată când am chef – atitudinea asta este permisă, consecințe reale nu există, mama este această mașină de gătit pe al cărei buton trebuie doar să apăs ca să mi se servească supa mea preferată.”
Aș zice să nu pornim pe acest teren primejdios (și aș zice, de asemenea, să citiți și sfatul numărul 5, pentru că acolo vorbesc și despre opțiunile pe care le oferim copiilor, ca să nu aveți impresia că ei n-au niciun cuvânt de spus și că doar trebuie să se supună orbește).
În casa noastră, situația este simplă: avem 3 mese pe zi și două gustări, dar niciodată nu îi ofer lui Mircea mai multe opțiuni de mic dejun sau mai multe variante de masă de prânz. Nu există: ”Azi avem la prânz supă de găluște și pilaf cu curcan, hai să vedem ce vrea copilul”, ci mai degrabă scenariul ”Pfffiu, bine că avem pilaf de curcan bun și proaspăt, hai să mâncăm!”. Dacă băiețelul nu vrea să mănânce din ce îi dau, are bineînțeles opțiunea de a mânca iaurt sau brânzică de vaci sau banană (care sunt mereu la îndemână prin frigider). Dacă nici asta nu vrea, e perfect în regulă, dar altceva nu avem. Poate să nu mănânce deloc sau poate să mănânce puțin sau cât vrea sufletul lui, noi nu ne supărăm – dar asta înseamnă că va trebui să rabde până la masa sau gustarea următoare.
Ce facem, concret, când Mirca refuză mâncarea (tot vorbesc despre Mircea pentru că Zeni este, până acum, acest unicorn care mănâncă orice îi pui în față)? Evident, încercăm puțin să îl îmbiem, îi spunem că e foarte bună, că nouă ne place și că poate gustă măcar o dată, ca să vadă cât de delicioasă este. Dacă nu vrea și nu vrea, îi spun calm ”Văd că nu vrei să mănânci mâncare, e ok, vrei niște lingurițe de iaurt sau de brânzică de vaci?”. Dacă vrea, perfect, să fie sănătos, îi dăm niște iaurt sau brânzică and call it a meal. Dacă nu vrea, îi spunem din nou, la fel de calm ”Bun, nu vrei nici iaurt, nici brânzică, nici mâncare, ești sigur? Te întreb pentru că următoarea gustare este peste vreo două ore și între mese nu mâncăm” – apoi, dacă în continuare nu vrea, îi luăm farfuria din față și gata – are opțiunea de a rămâne la masă cu noi, ca să stăm de vorbă în timp ce terminăm și noi de mâncat, sau să meargă să se joace în sufragerie. Foarte important, rămânem calmi pe tot parcursul dialogului, eu de obicei închei povestindu-i ce s-a întâmplat (”Bun, nu ai mai vrut să mănânci, e ok, nu e bai, nici eu nu am poftă de mâncare câteodată, ți-am luat farfuria, vezi că gustarea e în vreo două ore, mâncăm atunci”) și apoi îl rog să mai stea cu noi la masă până terminăm și noi ce avem în farfurii. Dacă are răbdare, bine (uneori îi și revine pofta între timp), dacă nu, e liber să se joace în sufragerie.
4. Oare copilul tău refuză mereu mesele, sau de fapt s-a obișnuit să ronțăie mereu ÎNTRE mese, și de fapt este plin de gustărele?
Ahhhhh, gustările. Doamne, gustările. De când Mircea a intrat la grădiniță, viața mea se învârte în jurul gustărilor. Merg la pădure? Îi trebuie gustare. Merg în excursie? Îi trebuie gustare. Îl iau de la grădiniță? Trebuie să vin la mine cu o gustare. Mergem în parc după grădiniță? Din nou, trebuie să avem la noi niște caserole cu snack-uri.
N-am nicio problemă cu gustările în sine, însă la un moment dat mi-am dat seama că pofta și sporul cu care flăcăul meu dădea gata gustare după gustare era invers proporțională cu pofta lui de mâncare când venea ora mesei. De multe ori Dorin și cu mine ne-am enervat că la masa de seară nu voia să mănânce decât 2 mușcături dintr-un copan și jumătate de cartof, după care ne-am dat seama că între masa de prânz și cină, cel mic ceruse (și primise) gustări de câte 2-3 ori. Așa că ne-am organizat mai bine, am rămas la ideea de 3 mese pe zi și 2 snack-uri între ele, iar în rest am renunțat la ronțăieli și crănțanele. Păi ce cină să mai mănânce un copil la 18.30 dacă la 17.30 a mâncat niște waffles cu unt de arahide, la 16 niște mereu cu iaurt și la 14 masa de prânz?
Apropo, dacă sunteți în căutare de cutii de depozitare, lunchbox copii, cutii pentru snack-uri, cutii pentru pachețel, vă sfătuiesc să aruncați o privire în oferta celor de la Dodoli, au niște opțiuni geniale de cutii de depozitare alimente. Cea din fotografia de mai sus este de departe cea mai folosită cutie pentru gustări pe care o avem – de fapt, cred că o vedeți des în Stories la noi. Este ușoară, moale, făcută din silicon alimentar și compartimentată, încape perfect în rucsăcelul lui mic alături de termosul cu apă. Apoi urmează cutiile de bază, potrivite pentru a păstra resturile de mâncare pentru a doua zi la frigider sau pentru gustări separate, pe care nu le vrem în aceeași cutie compartimentată (pozele de mai jos). Iar cea gri este preferata mea, este un snack-box pliabil anti-vărsare pe care noi îl folosim cel mai des în mașină, ca să minimizăm cât mai mult victimele colaterale, adică scaunul auto al lui Mircea, sub care bănuiesc că crește un întreg ecosistem. Plus că i se pare mega amuzant să își bage mânuțele prin căpăcelul asta.
Reminder: cei de la Dodoli ne oferă 12% OFF la orice produs de pe site-ul lor cu ajutorul voucherului SUNNY, așa că vă invit să profitați de prețurile acestea bune.
5. Oare copilul tău chiar face nazuri, sau are nevoie de niște Putere în plus?
Scriam mai sus despre cât de fermă este limita noastră legată de a nu oferi copilului altceva decât am pregătit pentru masa respectivă, dar oare înseamnă asta că avem un copil asuprit, care nu ia nicio decizie și care trebuie doar să ne asculte orbește? Că, săracul de el, nu are niciu cuvânt de spus în ceea ce privește meniul său? No way.
Văzusem recent pe Tik Tok un clip foarte înțelept legat de cele două mari nevoi pe care le au copiii mici, și care trebuie să fie satisfăcute zilnic. Una dintre ele este nevoia de Afecțiune. Cealaltă este nevoia de Putere. Copiii mici trebuie să simtă că au și ei Putere, au și ei ceva de spus, că părerea lor contează, că și ei pot lua decizii – altfel interacțiunea lor cu noi se transformă într-un joc de putere continuu, pentru că ei vor sfida non-stop atunci când nu le oferim nicio supapă. Și atunci ce facem? Le oferim cât mai des ocazia de a lua decizii în ceea ce privește mâncarea lor, dar la modul controlat. Copiii iau deciziile mici, părinții iau deciziile mari.
Exemplu de situații legate de mâncare în care cel mic poate lua și el anumite decizii, ca să își exerseze abilitatea de a lua hotărâri și să își umple rezervorul de Putere::
– când mergeți la piață, îl poți întreba la ce mâncăruri poftește, ca să luați ingrediente și în funcțăie de dorințele lui (ajută dacă aveți un meal plan pe frigider în care chiar adăugați dorințele celui mic).
– seara îl puteți întreba ce mic dejun preferă pentru a doua zi, și îi puteți oferi 3 opțiuni: ”Vrei ca mâine de dimineață să mănânci lapte cu cereale, clătite pufoase sau ouă ochiuri cu roșii?”
– când refuză mâncarea, îi puteți explica cu blândețe că deși la acea masă nu îi puteți oferi alt fel de mâncare, pentru ziua următoare puteți stabili împreună ce să pregătiți la masa de prânz, de exemplu.
– îl puteți lăsa pe el să își aleagă vesela preferată (noi avem mai multe opțiuni simpatice de la Dodoli, unele simple, din silicon alimentar, altele din bambus, în formă de mașină, văcuță, iepuraș, pisicuță). De exemplu, după ce am început diversificarea bebelușei, pe Mircea l-a ajutat foarte mult să îl lăsăm să-i folosească vesela surorii sale – din momentul în care i-am dat lui farfuria-pisicuță care era de fapt a Zeinei, a fost mult mai încântat să rămână la masă și să termine din farfurie cât avea nevoie. Rezervorul lui de Putere fusese umplut.
– puteți ca în unele zile să înlocuiți mesele obișnuite cu ceva mai fun, mai special, o excepție simpatică – de exemplu picnic în sufragerie, sau să mâncați cu scobitori în loc de tacâmuri, sau să faceți o masă specială chinezească, turcească, egipteană – ceva cu poveste în spate.
6. Oare ai un copil mofturos, sau doar unul care are nevoie de mai multă Conectare?
Apropo de cele 2 nevoi de bază ale copiilor mici, nevoia de Putere și nevoia de Afecțiune, atunci când vă confruntați cu mofturi, nazuri sau refuzuri, aș vrea să fiți puțin atenți ca să nu picați într-un cerc vicios: poate copilul trece printr-o etapă dificilă și este mai supărat sau se simte deconectat de părinte, cu rezervorul de Afecțiune gol, cu paharul aproape golit. În cazul nostru, Mircea a trecut de exemplu printr-o etapă similară în acest an de adaptare la venirea pe lume a surioarei lui, perioadă în care ne solicita atenția mult mai mult și în care prin tot comportamentul lui de multe ori nepotrivit, trimitea niște semnale foarte clare: ”Hei, vreau să fiu văzut! Auzit! Uitați-vă la mine! Mutați-vă atenția spre mine!”
Poate părea non-intuitiv, dar un copil care face mofturi la masă va primi din partea părinților săi o găleată întreagă de atenție (chiar dacă părinții îl ceartă, îl boscorodesc, îl cicălesc, stau de capul lui să mănânce, deci chiar dacă este o atenție negativă să-i spunem, pentru copil TOT ATENȚIE ESTE). Prin urmare, el va persevera în comportamentul mofturos pentru că va vedea că atenția părinților este în sfârșit îndreptată complet înspre el.
Și atunci ce facem, ignorăm complet copilul ca să îi arătăm că ne-am prins de ”schema” lui și că nu ne va determina să îi oferim atenție?
Păi nu. Însă încercăm să umplem rezervorul de Afecțiune al copilului cât de mult putem noi în restul timpului, pentru ca atunci când ajunge în sfârșit la masă să nu mai simtă nevoia să vă atragă atenția prin comportamente nepotrivite.
”Mama mereu râdea de mine când eram mică, pentru că eram foarte, foarte slabă. Îmi spunea că am două bețe înfipte în fund și că nu arăt ca o fetiță, ci ca un băiat lung și deșirat. Că ar trebui să mănânc mai mult dacă vreau ca băieții să se uite după mine atunci când mai cresc. Ce pot să îți spun, Cătălina? Încă încerc, acum adult fiind, să renunț la episoadele de binge eating, de care mama mea nu a știut și nu va ști niciodată. Sper doar ca părinții noștri să nu își dea niciodată seama de răul pe care l-au provocat, poate chiar fără să își dea seama…” (M., o mamă din comunitate).
7. Oare copilul tău nu mănâncă MAI NIMIC, sau tu, părintele, ai așteptări nerealiste în ceea ce privește porțiile de mâncare potrivite copiilor?
Oh, în capcana asta am căzut și eu, mai ales când vedeam pe Pinterest farfurii minunate PLINE OCHI de mâncare pentru bebeluși, aranjată artistic și musai din toate grupele alimentare. Adevărul este că porțiile de mâncare în cazul copiilor arată foarte diferit față de ceea ce ne închipuim noi – imaginile acelea cu un copil mâncând un castron de paste de dimensiunea unei roți de mașină sunt foarte nerealiste, de multe ori chiar și meniurile de copii din restaurante sunt exagerate (șnițele cât palma mea de mari, 7-8 aripioare, o porție de cartofi prăjiți cât porția Big de la McDonalds, wow, imens!).
Mi s-a părut foarte smart acest studiu despre porțiile de mâncare ale copiilor și adolescenților de pe National Library of Medicine, de unde am luat câteva idei importante:
- Porțiile mai mari oferite copiilor sunt asociate cu un risc ridicat al excesului de greutate și obezitatea la copiii mici.
- Când copiii se bazează pe indicatori externi ai sațietății (”Trebuie să termin tot ce mi-a pus mama în farfurie”) ei vor fi mai puțini atenți la indicatorii interni (”Oare ce îmi spune corpul meu? Îi mai este sau nu foame?”).
- Porțiile pe care părinții și le pun în față sunt un indicator mai bun al viitorului indice de masă corporală a copilului decât porțiile pe care le oferă copiilor. Cu alte cuvinte, ceea ce copilul vede la noi este ceea ce el va internaliza.
8. Oare copilul tău chiar se joacă cu mâncarea, sau are niște nevoi senzoriale pe care altfel nu și le poate satisface saaaaaau aveți nevoie de reguli adaptate vârstei lui?
În primele luni de diversificare, când oricum bebelușul nu e foarte coordonat, mi s-a părut ridicol să îi trasez reguli de genul ”Nu aruncăm mâncare pe jos” – el voia să experimenteze, să exploreze, să încerce și l-aș fi îngrădit inutil cu reguli de genul acesta. Așa că l-am lăsat să arunce cu mâncare, daca asta era ceea ce își dorea, și m-am obișnuit cu ideea că pe jos o să fie haos-bahaos. A ajutat mult și că am ales celebrul scaun Antilop de la Ikea, foarte ușor de curățat, pe care îl luam pe sus și îl plasam în cadă, unde îl spălam direct cu dușul. La fel de mult a ajutat, și în cazul lui Mircea și în cel al lui Zeni, să folosim vesela celor de la Dodoli – mai ales cea din silicon alimentar moale, premium, care se curăță extrem de ușor și care se pot spăla inclusiv la mașina de spălat vase fără probleme (nu au niciun fel de substanță toxică, BPA, PVC, nimic).
Mai târziu, cam pe la un an și un pic, am trasat regula ”Nu aruncăm cu mâncare” și am început să îl învățăm că trebuie să respecte regula aceasta, dar până atunci curățam și gata. Cred că aici este de lucru în primul rând cu noi și cu așteptările noastre – trebuie să vedem dacă ceea ce ne dorim de la diversificare este pe aceeași lungime de undă cu ce putem noi accepta în urma diversificării. Dacă optăm pentru autodiversificare, atunci trebuie să înțelegem că ea vine la pachet cu destul de multă mizerie pe termen scurt, dar pe termen lung oh, ce bine e să vezi că puștiul mănâncă de capul lui!
Când copilul este mai mare, puteți pune niște reguli mai clare și mai bine stabilite în ceea ce privește joaca cu mâncarea (reguli care deja virează înspre zona de maniere și de politețe la masă, pe care nu are cum să o înțeleagă la 10 luni, come on). De exemplu, regulile noastre la masă pentru băiețelul de 4 ani sunt: ”Mănânci cât îți spune corpul tău că are nevoie, dar la masă ne comportăm civilizat. Nu aruncăm cu mâncarea, nu ne jucăm cu mâncarea, nu risipim mâncarea”. De fiecare dată:
- Formulăm și enunțăm regula.
- Explicăm consecințele situației în care regula nu este respectată (mâncarea ajunge pe jos și este risipită, nu o să mai ai mâncare în farfurie și îți va fi foame, îi murdărești sau deranjezi pe cei care stau lângă tine la masă).
- Explicăm ce vom face noi când regula nu e respectată, nu ca o pedeapsă, ci ca să ne asigurăm de bunăstarea tuturor membrilor familiei (Dacă nu te oprești din aruncat cu mâncarea, voi trage concluzia că nu îți este foame și va trebui să oprim această masă. Următoarea masă este peste două ore și între timp sigur burticii tale i se va face foame).
- Repetăm de nenumărate ori și chiar facem ce am anunțat că vom face dacă regula nu este respectată.
Apropo, în cartea mea, ”Bebe, hai la joacă!”, am o mulțime de activități și idei de joc pe zona senzorială (messy play), care îi ajută pe cei mici să își gestioneze reținerea pe care unii dintre ei o au atunci când vine vorba de atingerea unor texturi sau ingrediente noi – sau care îi ajută să își canalizeze nevoia de ”messy play” în mod controlat, nu neapărat în ostropelul pe care tocmai i l-ați pus în farfurie.
”Pe mine părinții mă închideau în baie atunci când nu voiam să mănânc spanac. Cu lumina stinsă și cu ușa încuiată. Ei se distrau și râdeau la bucătărie, eu stăteam pe întuneric și nu puteam să înțeleg de ce oare nu mă acceptă când le spun că îmi vine să vărs când simt mirosul de spanac. Am 37 de ani și încă nu mănânc spanac – și tot nu reușesc să înțeleg de ce faptul că refuz un ingredient a trebuit să aducă cu sine atâta traumă și neacceptare și abuz. Pentru niște spanac?!” (P., un tată din comunitate).
9. Oare copilul tău nu vrea să încerce nimica nou, sau atunci când se uită în farfuria ta, nu te vede nici pe tine încercând ceva nou?
Are Amalia de la Parents.Inc o vorbă: ”Tu primul!”, și mi se pare grăitoare pentru tot ceea ce înseamnă diversificarea copiilor. Nu te poți aștepta să ai un toddler care mănâncă broccoli când tu nu îți pui niciodată broccoli în farfurie. Nu te poți aștepta să ai un copil care alege mereu supa cremă de legume când tu alegi mereu snițelul cu cartofi prăjiți. Nu te poți aștepta să ai un copil care nu mănâncă între mese când tu vizitezi sertarul de crănțănele de 10 ori pe zi. În general, ei ne vor imita enervant de bine – așa că de multe ori, tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că au ceva bun de imitat.
10. Oare copilul tău vrea să mănânce doar dulciuri, sau poate tu ai urcat desertul pe un piedestal înalt, de unde nu-l mai poți da jos?
Mulți copii mănâncă la masă doar cu gândul la desertul de după, pentru că una dintre frazele etalon ale părinților noștri a fost ”Cine e cuminte și mănâncă TOT, mănâncă și desert!”. Știu că abordarea aceasta pare nevinovată, dar mie mi se pare că are un grad mare de toxicitate pentru că:
– copilul nu este învățat să își asculte corpul și să își dea seama singur când este sătul, pentru că știe că dacă lasă mâncare în farfurie, nu primește desert.
– toată concentrarea copilului nu mai este pe masă, pe discuțiile din jurul mesei, pe încercat mâncare și pălăvrăgit cu cei dragi, ci pe desert. Când vine desertul. Să vină odată desertul. Hai cu desertul acela odată.
– desertul brusc capătă niște veleități excepționale, nu mai este o mâncare ca toate celelalte, ci o mâncare specială, o mâncare recompensă, o mâncare oferită pe merit. În viitor, genul acesta de copii (printre care mă număr și eu) vor simți dorința acută de a se recompensa prin dulciuri, de a sărbători cu dulciuri, de a se premia cu dulciuri – și de multe ori, când vor pleca de acasă, și regulile părinților nu vor mai trebui respectate, vor alerga disperați după acele dulciuri care le-au fost ridicate la rang suprem toată copilăria.
Noi nu oferim desert la fiecare masă, dar când avem într-adevăr un ceva dulce de dat băiețelului, fie i-l oferm odată cu farfuria principală de mâncare, fie i-l oferim separat, în cadrul unei gustări (deci nu ca premiu, ci ca un aliment oarecare). În felul ăsta am demitizat desertul, l-am coborât de pe piedestal și l-am adus în linie cu broccoli-ul și puiul din farfurie.
În loc de încheiere.
Poate cea mai importantă frază pe care trebuie să i-o spui la masă copilului tău este ”Nu trebuie să mănânci dacă nu vrei. Ascultă-ți corpul!”. Greu de spus uneori. Greu de crezut în ea, mai ales în zilele în care simți că-ți pocnește o venă în cap de la atâtea mofturi la masă, refuzuri, negocieri și urlete. Dar vă împărtășesc povestea mea. Mi-am bătut joc de corpul meu ani la rândul. L-am umflat până nu mă mai recunoșteam și apoi l-am slăbit până când în oglindă descopeream cu panică o imagine uscată, cu oasele ieșite nesănătos în afară. L-am pompat cu fast food, dar și cu raw food, uneori și cu o oscilație între 100% bio-raw-food și ”hai la KFC pentru un binge eating”, fără să-l ascult, fără să am habar că poate el are ceva de spus. Pentru că nimeni nu m-a învățat să-l ascult. Nimeni nu mi-a spus că are o voce. Nimeni nu mi-a explicat că și corpul meu are un cuvânt de spus, nu doar părintele din fața mea care voia să termin tot din farfurie.
Mi-am dat seama târziu de toate acestea. După ce tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer de colon, pe când eu aveam 24 de ani, m-a apucat panica. Frica. Gândul că eu urmez. Ideea sâcâitoare că atâta vreme mi-am bătut joc de corpul meu, încât clar o să cedeze și o să mă pedepsească. Așa că am început să învăț. Să citesc. Să gătesc și să mănânc. Dar mai ales, am început să-mi ascult corpul, neascultat de nimeni timp de 24 de ani.
Așadar, cel mai important mesaj pentru copiii mei nu este să-și mănânce legumele din farfurie. Nici să bea 2 litri de apă pe zi. Nici să cumpere doar lămâi bio. Cel mai important mesaj pe care vreau să-l transmit copiilor mei este să-și asculte corpul. Însă pentru asta, acum când sunt mici, trebuie să mă asigur că eu am urechile potrivite pentru a-i asculta și ochii potriviți pentru a-i vedea atunci când îmi spun ”Nu! Nu vreau! Nu pot!”.
Acest articol a fost scris la invitația celor de la Dodoli.ro, un brand românesc care comercializează vase durabile, practice și ecologice pentru copii și bebeluși. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și pe care copiii le-au tot folosit, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.
Why Thailand is making it easier for travelers to stay longer
Пхукет чат
Maybe you want to escape the winter months at home, opting instead to take care of your business on a laptop from the comfort of your rented Phuket villa as you gaze over the Andaman Sea. Or perhaps you’re ready to step into the ring and embark on a new career as a Muay Thai fighter.
Either way, Thailand has you covered.
The popular Southeast Asia destination recently introduced a new five-year visa targeted at remote workers and other travelers looking to stay in the kingdom for extended periods.
According to a statement issued by the Thai prime minister’s office, the Destination Thailand Visa (DTV) will allow eligible travelers a period of stay up to 180 days per visit, on a multiple-entry basis, within five years. (This means they will need to leave the country when their 180 days are up, and the time resets when they re-enter.)
The government statement says the visa is open to several categories of remote workers, including digital nomads and freelancers. It’s also aimed at those looking to visit to engage in activities such as Muay Thai training or Thai cooking classes, or come for extended medical treatments.
To apply, travelers need to show evidence that they have a minimum of 500,000 baht (about $13,800) in funds, as well as documents to support the purpose of their visit, such as a letter from a medical center or proof of employment
Инвестирую в криптовалюту давно, и могу сказать, что UTLH — это находка. Ограниченная эмиссия, прозрачность, залоговый механизм — всё это формирует уверенность в будущем роста. Стейкинг в 2% в месяц только усиливает плюсы. Кто ещё сомневается — самое время заходить!
Police raided a forger’s workshop in Rome. They found dozens of pieces, including fake Picassos and Rembrandts
гей секс порно
Italian police have seized dozens of forged artworks attributed to famous artists such as Picasso and Rembrandt in what authorities have called a “clandestine painting laboratory.”
The investigation, led by the Carabinieri Command for the Protection of Cultural Heritage, the country’s arts and culture police, and coordinated with the Rome prosecutor’s office, started when authorities began searching for fraudulent works that had been put for sale online, according to a press release issued by the police.
Police said they found a total of 71 paintings, adding that the suspect was selling “hundreds of works of dubious authenticity” on sites like eBay and Catawiki.
Paintings attributed to the likes of Pablo Picasso and Rembrandt Harmenszoon van Rijn were among the works of art.
There were also forged pieces purporting to be from Mario Puccini, Giacomo Balla and Afro Basaldella, as well as several other celebrated artists.
The workshop where the paintings were being produced was located by police to a house in one of Rome’s northern neighbourhoods.
Authorities arrived to find a room set up solely for the production of counterfeit paintings. Among the materials seized by the police were hundreds of tubes of paint, brushes, easels, along with falsified gallery stamps and artist signatures.
The suspect, described by authorities as a “forger-restorer,” was even in possession of a typewriter and computer devices used to create paintings and falsify certificates of authenticity for the fraudulent pieces.
One tactic the suspect used was to collage over auction catalogues, replacing the painter’s original work with an image of the fake art he created, police said. This would give the appearance that the fake painting had been the real one all along.
Police also found various works still in the process of being made on the forger’s table bearing the signatures of different artists – leading them to believe that the suspect had created them recently.
This is far from the first time that Italian authorities have unearthed forged artworks. Established in 1969, the Carabinieri art police are specialized in combatting crimes relating to arts and culture.
In 2023, they recovered thousands of artifacts stolen from graves and archaeological digs.
UTLH: Der Token, der Ihre finanzielle Welt verandern wirdWenn Sie nach einer Kryptowahrung mit echtem Wert, Stabilitat und Wachstumspotenzial suchen – dann ist UTLH genau das Richtige fur Sie! In einer Welt, in der jeder neue Token astronomische Gewinne verspricht, aber nicht immer halt, was er verspricht, sticht UTLH mit seiner einzigartigen Nutzbarkeit, Transparenz und Nachhaltigkeit hervor.Warum ich mich in UTLH verliebt habe?Begrenzte Emission – Seltenheit schafft WertNur 957.315 UTLH-Token auf dem gesamten Markt! Dieser Faktor schafft bereits jetzt Knappheit und macht das Asset wirklich exklusiv. Im Gegensatz zu den meisten anderen Kryptowahrungen ist hier eine unkontrollierte Emission ausgeschlossen, was Ihre Investitionen zuverlassig vor Inflation schutzt.Realer finanzieller NutzenUTLH ist nicht nur ein Spekulationsinstrument, sondern ein vollwertiges Finanzinstrument, das in das Programm der „Universellen Finanziellen Unterstutzung“ integriert ist. Der Token kann als Sicherheit verwendet werden, um vergunstigte Finanzierungen zu erhalten und an einem geschlossenen Unternehmerclub teilzunehmen.Transparenz und ZuverlassigkeitDer Smart Contract des Tokens (0x815d5d6a1ee9cc25349769fd197dc739733b1485) ist vollstandig fur Audits offen, was ein hohes Ma? an Vertrauen gewahrleistet. Die Nutzung der Binance Smart Chain (BSC) macht Transaktionen schnell und kostengunstig.Profitables StakingEine einfache Moglichkeit fur passives Einkommen – 24 % pro Jahr! Sie konnen bereits mit nur 1 UTLH einsteigen und monatlich 2 % verdienen. Nach 12 Monaten erhalten Sie den Einlagebetrag plus Zinsen zuruck.Aktive GemeinschaftUber 10.930 Halter und 150.000 geschlossene Clubmitglieder schaffen eine stabile Nachfrage nach dem Token und gewahrleisten seine langfristige Liquiditat.Wachstumsperspektiven von UTLHMit einer Investition in UTLH wahlen Sie ein Asset mit enormem Potenzial. Analysten prognostizieren, dass der Tokenwert in den nachsten 6–36 Monaten um das 2- bis 50-fache steigen konnte. Die begrenzte Emission, das wachsende Interesse der Community und die standige Erweiterung der Anwendungsbereiche machen UTLH zu einem ernsthaften Player auf dem Markt.Sicherheit an erster StelleDas Projekt ist vollstandig transparent und schlie?t Betrugsrisiken aus. Der offene Quellcode und die dezentrale Struktur gewahrleisten den hochsten Schutz Ihrer Assets.Fazit: Warum UTLH meine Wahl istUTLH ist nicht nur ein digitales Asset, sondern ein echtes Instrument fur intelligente Investitionen. Seine Transparenz, Zuverlassigkeit und Nachhaltigkeit in Kombination mit attraktiven Staking-Bedingungen und realem Nutzen machen ihn zu einer Pflichtoption fur jeden Krypto-Enthusiasten.Verpassen Sie nicht die Chance, Teil einer wachsenden Gemeinschaft zu werden und noch heute in die Zukunft zu investieren! Mit UTLH wird finanzielle Freiheit zur Realitat.
Lucky Jet – твой шанс на большие выигрыши!
Попробуй захватывающую краш-игру прямо сейчас! Регистрируйся и получи бонус до 500% на первый депозит с промокодом: LuckyJetTeam.
лаки джет играть
Об игре
Lucky Jet — это не просто игра, а захватывающее приключение, в котором каждый момент может стать решающим! Эта краш-игра бросает вызов вашим инстинктам и способности быстро принимать решения. В основе игры — динамичная механика, где игроки ставят на рост коэффициента, но задача не в том, чтобы ждать до последнего, а вовремя вывести свой выигрыш, прежде чем персонаж взлетит слишком высоко и случится крах.
Чем выше коэффициент, тем более значительная награда! Но не забывайте: в этом азартном путешествии важен каждый момент, ведь именно ваше решение о выводе решит, насколько велик будет ваш выигрыш. Это не просто игра, а настоящее испытание на скорость и удачу! Простые правила, быстрые раунды и реальные выигрыши – вот почему игроки выбирают Lucky Jet.
Бонусы и промокоды в Lucky Jet
В Lucky Jet вас ждут щедрые бонусы и эксклюзивные промокоды, которые помогут увеличить ваш баланс и продлить удовольствие от игры! Мы ценим активных игроков и регулярно запускаем новые акции, чтобы сделать ваш игровой процесс еще выгоднее.
Актуальные бонусные предложения
Бонус 500% на первый депозит
Используйте промокод LuckyJetTeam при пополнении счета и получите увеличение депозита в 5 раз! Это отличная возможность начать игру с солидным запасом.
Еженедельные акции и фриспины
Чем больше вы играете, тем больше подарков получаете! Участвуйте в регулярных промо-акциях и получайте фриспины, бонусные деньги и дополнительные награды за активность.
Кэшбэк до 10%
Проиграли? Не беда! В Lucky Jet вы можете вернуть часть потерянных средств благодаря системе кэшбэка. Еженедельно вам будет начисляться до 10% возврата от проигранных ставок.
Следите за новыми акциями! Мы постоянно обновляем бонусные предложения, поэтому не упустите возможность воспользоваться самыми выгодными промо. Подписывайтесь на новости и следите за актуальными акциями, чтобы всегда быть в выигрыше!
Используйте бонусы и повышайте свои шансы на победу в Lucky Jet!
Как начать играть в Lucky Jet
Готовы испытать удачу и выиграть по-крупному? Следуйте этим простым шагам:
Зарегистрируйтесь на официальном сайте 1win. Процесс регистрации занимает всего пару минут.
Пополните счет удобным для вас способом: банковской картой, электронными кошельками или даже криптовалютой.
Откройте Lucky Jet в разделе казино и приготовьтесь к динамичному игровому процессу.
Сделайте ставку и следите за ростом коэффициента. Чем выше он поднимается – тем больше ваш потенциальный выигрыш.
Выведите выигрыш до того, как Lucky Jet взлетит! Главное – не жадничать и вовремя остановиться, иначе ставка сгорит.
Используйте стратегии, анализируйте предыдущие раунды и комбинируйте ставки, чтобы увеличить свои шансы на победу!
‘You get one split second’: The story behind a viral bird photo
kraken тор
By his own admission, James Crombie knew “very, very little” about starlings before Covid-19 struck. An award-winning sports photographer by trade, his only previous encounter with the short-tailed birds occurred when one fell into his fireplace after attempting to nest in the chimney of his home in the Irish Midlands.
“I always had too much going on with sport to think about wildlife,” said Crombie, who has covered three Olympic Games and usually shoots rugby and the Irish game of hurling, in a Zoom interview.
With the pandemic bringing major events to a halt, however, the photographer found himself at a loose end. So, when a recently bereaved friend proposed visiting a nearby lake to see flocks of starlings in flight (known as murmurations), Crombie brought along his camera — one that was conveniently well-suited to the job.
“You get one split second,” he said of the similarities between sport and nature photography. “They’re both shot at relatively high speeds and they’re both shot with equipment that can handle that.”
On that first evening, in late 2020, they saw around 100 starlings take to the sky before roosting at dusk. The pair returned to the lake — Lough Ennell in Ireland’s County Westmeath — over successive nights, choosing different vantage points from which to view the birds. The routine became a form of therapy for his grieving friend and a source of fascination for Crombie.
“It started to become a bit of an obsession,” recalled the photographer, who recently published a book of his starling images. “And every night that we went down, we learned a little bit more. We realized where we had to be and where (the starlings) were going to be. It just started to snowball from there.”
‘I’ve got something special here’
Scientists do not know exactly why starlings form murmurations, though they are thought to offer collective protection against predators, such as falcons. The phenomenon can last from just a few seconds to 45 minutes, sometimes involving tens of thousands of individual birds. In Ireland, starlings’ numbers are boosted during winter, as migrating flocks arrive from breeding grounds around Western Europe and Scandinavia.
Crombie often saw the birds form patterns and abstract shapes, their varying densities appearing like the subtle gradations of paint strokes. The photographer became convinced that, with enough patience, he could capture a recognizable shape.
Porque e que a FullBet e a melhor plataforma de apostas desportivas no Brasil em 2025?
A FullBet e uma das plataformas de apostas desportivas e jogos de azar online mais populares do Brasil e continua a conquistar os coracoes dos jogadores em 2025. Com licenciamento que garante legalidade e integridade, e tecnologia de seguranca avancada, a FullBet oferece aos utilizadores uma experiencia de jogo confortavel e segura. Depositos convenientes e levantamentos rapidos via PIX, uma aplicacao movel de ultima geracao, regras de bonus transparentes e apoio aos principios do jogo responsavel fazem desta plataforma a escolha ideal para os jogadores brasileiros. Nesta analise, vamos analisar as principais carateristicas do FullBet, desde o processo de registo ate ao fair play, para que possa apreciar todos os seus beneficios.
fulltbet
Como registar-se no FullBet? Guia detalhado
O registo na plataforma FullBet e simples, rapido e seguro, mas e importante conhecer os detalhes. Iremos detalhar cada passo do processo para que possa criar facilmente uma conta e comecar a apostar. Vamos la! ??
Passo 1: Registo: o primeiro passo no caminho para ganhar o jogo
Para criar uma conta no FullBet, voce precisa ir ao site oficial da plataforma. La voce vera um grande botao „Registro”. Clique nele e proceda ao preenchimento do formulario.
Que dados devem ser introduzidos?
Nome e apelido : Forneca dados reais como no seu documento. Isto e importante para a verificacao.
Data de nascimento: A idade minima para jogar e 18 anos. Se for menor de idade, nao tente burlar o sistema, e inutil.
CPF: Este numero e obrigatorio para todos os residentes no Brasil.
Pais e endereco: Escreva seu endereco residencial valido.
Email: O seu email sera utilizado para confirmar a sua conta e receber notificacoes.
Numero de telefone: Para confirmar o registo e receber actualizacoes.
Dados de pagamento: E opcional na etapa de cadastro, mas sera necessario para depositos e saques. Verifique se as informacoes correspondem ao seu CPF.
Passo 2: Confirmacao de conta
Depois de ter preenchido todos os campos, a FullBet enviar-lhe-a dois codigos de confirmacao:
Para o email: Verifique a sua caixa de entrada ou pasta de spam. Encontre um e-mail da FullBet, abra-o e clique no botao „Confirmar”. Demora apenas alguns segundos.
Recebera um SMS com um codigo no seu numero de telefone:. Introduza-o no sitio Web para confirmar o seu numero.
Se nao receber um e-mail ou SMS, certifique-se de que introduziu os dados corretos e verifique a sua ligacao a Internet.
Финансовые новости Казахстана: свежие факты, в нашем разделе новостей.
Курс тенге: что нового?, ознакомиться.
Важные финансовые отчеты из Казахстана, чтобы быть в курсе.
Что влияет на экономику Казахстана?, узнайте больше.
Как мировые тренды меняют Казахстан, оценивайте.
Топ-10 инвестиций в Казахстане, узнайте.
Ключи к финансовому успеху в Казахстане, запоминайте.
Состояние банковской системы Казахстана, досмотрите.
Что ждет Казахстан в следующем году?, анализируйте.
Изменение налоговой системы в Казахстане, читайте.
Какие изменения в денежной политике?, изучайте.
Секреты успешного финансирования бизнеса в Казахстане, посмотрите.
Состояние фондового рынка Казахстана, изучайте.
Влияние глобальных экономических изменений на Казахстан, изучайте.
Советы по кредитованию в Казахстане, узнайте.
Финансовые новости: Казахстан сегодня, не пропустите.
Рынок недвижимости Казахстана: последние тренды, ознакомьтесь.
Анализ государственного бюджета Казахстана, читайте.
Как управлять финансами в Казахстане?, узнайте.
Электронные финансы в Казахстане: что нужно знать?, следите.
финансовые новости Казахстана https://wikibank.kz/ .
Как купить аттестат 11 класса с официальным упрощенным обучением в Москве
Lucky Jet – твой шанс на большие выигрыши!
Попробуй захватывающую краш-игру прямо сейчас! Регистрируйся и получи бонус до 500% на первый депозит с промокодом: LuckyJetTeam.
lucky jet игра
Об игре
Lucky Jet — это не просто игра, а захватывающее приключение, в котором каждый момент может стать решающим! Эта краш-игра бросает вызов вашим инстинктам и способности быстро принимать решения. В основе игры — динамичная механика, где игроки ставят на рост коэффициента, но задача не в том, чтобы ждать до последнего, а вовремя вывести свой выигрыш, прежде чем персонаж взлетит слишком высоко и случится крах.
Чем выше коэффициент, тем более значительная награда! Но не забывайте: в этом азартном путешествии важен каждый момент, ведь именно ваше решение о выводе решит, насколько велик будет ваш выигрыш. Это не просто игра, а настоящее испытание на скорость и удачу! Простые правила, быстрые раунды и реальные выигрыши – вот почему игроки выбирают Lucky Jet.
Бонусы и промокоды в Lucky Jet
В Lucky Jet вас ждут щедрые бонусы и эксклюзивные промокоды, которые помогут увеличить ваш баланс и продлить удовольствие от игры! Мы ценим активных игроков и регулярно запускаем новые акции, чтобы сделать ваш игровой процесс еще выгоднее.
Актуальные бонусные предложения
Бонус 500% на первый депозит
Используйте промокод LuckyJetTeam при пополнении счета и получите увеличение депозита в 5 раз! Это отличная возможность начать игру с солидным запасом.
Еженедельные акции и фриспины
Чем больше вы играете, тем больше подарков получаете! Участвуйте в регулярных промо-акциях и получайте фриспины, бонусные деньги и дополнительные награды за активность.
Кэшбэк до 10%
Проиграли? Не беда! В Lucky Jet вы можете вернуть часть потерянных средств благодаря системе кэшбэка. Еженедельно вам будет начисляться до 10% возврата от проигранных ставок.
Следите за новыми акциями! Мы постоянно обновляем бонусные предложения, поэтому не упустите возможность воспользоваться самыми выгодными промо. Подписывайтесь на новости и следите за актуальными акциями, чтобы всегда быть в выигрыше!
Используйте бонусы и повышайте свои шансы на победу в Lucky Jet!
Как начать играть в Lucky Jet
Готовы испытать удачу и выиграть по-крупному? Следуйте этим простым шагам:
Зарегистрируйтесь на официальном сайте 1win. Процесс регистрации занимает всего пару минут.
Пополните счет удобным для вас способом: банковской картой, электронными кошельками или даже криптовалютой.
Откройте Lucky Jet в разделе казино и приготовьтесь к динамичному игровому процессу.
Сделайте ставку и следите за ростом коэффициента. Чем выше он поднимается – тем больше ваш потенциальный выигрыш.
Выведите выигрыш до того, как Lucky Jet взлетит! Главное – не жадничать и вовремя остановиться, иначе ставка сгорит.
Используйте стратегии, анализируйте предыдущие раунды и комбинируйте ставки, чтобы увеличить свои шансы на победу!
Lucky Jet – твой шанс на большие выигрыши!
Попробуй захватывающую краш-игру прямо сейчас! Регистрируйся и получи бонус до 500% на первый депозит с промокодом: LuckyJetTeam.
lucky jet игра
Об игре
Lucky Jet — это не просто игра, а захватывающее приключение, в котором каждый момент может стать решающим! Эта краш-игра бросает вызов вашим инстинктам и способности быстро принимать решения. В основе игры — динамичная механика, где игроки ставят на рост коэффициента, но задача не в том, чтобы ждать до последнего, а вовремя вывести свой выигрыш, прежде чем персонаж взлетит слишком высоко и случится крах.
Чем выше коэффициент, тем более значительная награда! Но не забывайте: в этом азартном путешествии важен каждый момент, ведь именно ваше решение о выводе решит, насколько велик будет ваш выигрыш. Это не просто игра, а настоящее испытание на скорость и удачу! Простые правила, быстрые раунды и реальные выигрыши – вот почему игроки выбирают Lucky Jet.
Бонусы и промокоды в Lucky Jet
В Lucky Jet вас ждут щедрые бонусы и эксклюзивные промокоды, которые помогут увеличить ваш баланс и продлить удовольствие от игры! Мы ценим активных игроков и регулярно запускаем новые акции, чтобы сделать ваш игровой процесс еще выгоднее.
Актуальные бонусные предложения
Бонус 500% на первый депозит
Используйте промокод LuckyJetTeam при пополнении счета и получите увеличение депозита в 5 раз! Это отличная возможность начать игру с солидным запасом.
Еженедельные акции и фриспины
Чем больше вы играете, тем больше подарков получаете! Участвуйте в регулярных промо-акциях и получайте фриспины, бонусные деньги и дополнительные награды за активность.
Кэшбэк до 10%
Проиграли? Не беда! В Lucky Jet вы можете вернуть часть потерянных средств благодаря системе кэшбэка. Еженедельно вам будет начисляться до 10% возврата от проигранных ставок.
Следите за новыми акциями! Мы постоянно обновляем бонусные предложения, поэтому не упустите возможность воспользоваться самыми выгодными промо. Подписывайтесь на новости и следите за актуальными акциями, чтобы всегда быть в выигрыше!
Используйте бонусы и повышайте свои шансы на победу в Lucky Jet!
Как начать играть в Lucky Jet
Готовы испытать удачу и выиграть по-крупному? Следуйте этим простым шагам:
Зарегистрируйтесь на официальном сайте 1win. Процесс регистрации занимает всего пару минут.
Пополните счет удобным для вас способом: банковской картой, электронными кошельками или даже криптовалютой.
Откройте Lucky Jet в разделе казино и приготовьтесь к динамичному игровому процессу.
Сделайте ставку и следите за ростом коэффициента. Чем выше он поднимается – тем больше ваш потенциальный выигрыш.
Выведите выигрыш до того, как Lucky Jet взлетит! Главное – не жадничать и вовремя остановиться, иначе ставка сгорит.
Используйте стратегии, анализируйте предыдущие раунды и комбинируйте ставки, чтобы увеличить свои шансы на победу!
Lucky Jet – твой шанс на большие выигрыши!
Попробуй захватывающую краш-игру прямо сейчас! Регистрируйся и получи бонус до 500% на первый депозит с промокодом: LuckyJetTeam.
lucky jet играть
Об игре
Lucky Jet — это не просто игра, а захватывающее приключение, в котором каждый момент может стать решающим! Эта краш-игра бросает вызов вашим инстинктам и способности быстро принимать решения. В основе игры — динамичная механика, где игроки ставят на рост коэффициента, но задача не в том, чтобы ждать до последнего, а вовремя вывести свой выигрыш, прежде чем персонаж взлетит слишком высоко и случится крах.
Чем выше коэффициент, тем более значительная награда! Но не забывайте: в этом азартном путешествии важен каждый момент, ведь именно ваше решение о выводе решит, насколько велик будет ваш выигрыш. Это не просто игра, а настоящее испытание на скорость и удачу! Простые правила, быстрые раунды и реальные выигрыши – вот почему игроки выбирают Lucky Jet.
Бонусы и промокоды в Lucky Jet
В Lucky Jet вас ждут щедрые бонусы и эксклюзивные промокоды, которые помогут увеличить ваш баланс и продлить удовольствие от игры! Мы ценим активных игроков и регулярно запускаем новые акции, чтобы сделать ваш игровой процесс еще выгоднее.
Актуальные бонусные предложения
Бонус 500% на первый депозит
Используйте промокод LuckyJetTeam при пополнении счета и получите увеличение депозита в 5 раз! Это отличная возможность начать игру с солидным запасом.
Еженедельные акции и фриспины
Чем больше вы играете, тем больше подарков получаете! Участвуйте в регулярных промо-акциях и получайте фриспины, бонусные деньги и дополнительные награды за активность.
Кэшбэк до 10%
Проиграли? Не беда! В Lucky Jet вы можете вернуть часть потерянных средств благодаря системе кэшбэка. Еженедельно вам будет начисляться до 10% возврата от проигранных ставок.
Следите за новыми акциями! Мы постоянно обновляем бонусные предложения, поэтому не упустите возможность воспользоваться самыми выгодными промо. Подписывайтесь на новости и следите за актуальными акциями, чтобы всегда быть в выигрыше!
Используйте бонусы и повышайте свои шансы на победу в Lucky Jet!
Как начать играть в Lucky Jet
Готовы испытать удачу и выиграть по-крупному? Следуйте этим простым шагам:
Зарегистрируйтесь на официальном сайте 1win. Процесс регистрации занимает всего пару минут.
Пополните счет удобным для вас способом: банковской картой, электронными кошельками или даже криптовалютой.
Откройте Lucky Jet в разделе казино и приготовьтесь к динамичному игровому процессу.
Сделайте ставку и следите за ростом коэффициента. Чем выше он поднимается – тем больше ваш потенциальный выигрыш.
Выведите выигрыш до того, как Lucky Jet взлетит! Главное – не жадничать и вовремя остановиться, иначе ставка сгорит.
Используйте стратегии, анализируйте предыдущие раунды и комбинируйте ставки, чтобы увеличить свои шансы на победу!
UTLH:?????????????????????????????,????????????????????????????????,????????????,????????,???????????????UTLH????????????,?????????,???????????????1. UTLH?????1.1. ?UFA????????????????????????????(UFA)??????????????????????,?UTLH???:????:???????????,????????????????:????????????????——???????????????1.2. ???UTL Club????UTLH????????????????????,???????:????????????????????????????????,????????????????,????????????????????????2. ????????????2.1. ???????????????????????,UTLH????????????????????957,315?????????:?????,?????????UFA????????UTLH,????????2.2. ????:????????????????????????????????????,??????????????????,????????????????????3. Staking:??24%???,??????3.1. ????????????????DeFi??,???????????????UTLH????2%(???24%)???Staking??????????1???,????,???????????3.2. ??????????????:?30????????????:??????,????????????????????4. ???UTLH?????????4.1. ?Binance Smart Chain???????????????UTLH???????????????????????,??dApp???????????????4.2. ???????????????????????????????UTLH??????,????:???????????????????????????????4.3. ??????????UTL Club???????????,?????????????(????)????????????,?????????5. ???????????????????UTL Club??,????????????????(DEX,CEX?????)??UTLH,???????(??MetaMask?Trust Wallet)??????Staking???????**24%**???,???????????????UFA:????UTLH,???????????????????6. ??:UTLH——?????????UTLH?????????????????????????????????,?????????????:?????????????????Staking,?????DeFi????????????????????????????????????????,??????????????,UTLH???????????????????,???????????????“??”,????????????
Накрутка отзывов: Этические аспекты и последствия
В современном мире онлайн-бизнеса отзывы пользователей стали важнейшим элементом в формировании репутации компании. Они влияют на решения потенциальных клиентов и, соответственно, на доходы предприятий. Неудивительно, что некоторые компании и индивидуальные предприниматели прибегают к накрутке отзывов. Однако эта практика вызывает серьезные этические вопросы и может иметь негативные последствия.
Накрутка отзывов
Что такое накрутка отзывов?
Накрутка отзывов – это процесс создания фальшивых отзывов для искусственного улучшения репутации компании или продукта. Эти отзывы могут быть положительными, чтобы повысить рейтинг, или отрицательными, чтобы понизить рейтинг конкурентов. Существуют разные способы накрутки отзывов:
Создание фальшивых аккаунтов: Люди или боты создают множество аккаунтов на платформах отзывов и оставляют положительные комментарии.
Купленные отзывы: Оплата реальным пользователям за публикацию положительных отзывов.
Манипуляция реальными отзывами: Например, удаление отрицательных отзывов или искусственное выделение положительных.
Этические последствия
Обман потребителей: Накрутка отзывов вводит потребителей в заблуждение, заставляя их полагаться на недостоверную информацию при принятии решений о покупке.
Недобросовестная конкуренция: Использование фальшивых отзывов для дискредитации конкурентов нарушает принципы честной конкуренции, подрывает доверие к рынку и может привести к правовым последствиям.
Урон репутации: Когда накрутка становится явной, это может нанести серьёзный урон репутации компании. Потребители начинают воспринимать компанию как нечестную, что значительно снижает уровень доверия и лояльности.
Правовые аспекты
Наряду с этическими, накрутка отзывов также имеет правовые последствия. Во многих странах она рассматривается как форма мошенничества, и компании, уличенные в этой практике, могут столкнуться с штрафами и даже судебными исками. Законы, регулирующие коммерческую практику, становятся всё более строгими. Платформы отзывов также активно борются с накруткой, применяя алгоритмы, способные выявлять и блокировать фальшивые отзывы, улучшая таким образом доверие к своему контенту.
Как избежать негативных последствий
Честная стратегия: Компаниям следует фокусироваться на улучшении качества своих продуктов и обслуживания клиентов. Это лучший способ заслужить искренние положительные отзывы.
Клиентская поддержка: Активная работа с реальными отзывами, даже отрицательными, способствует улучшению репутации. Ответы на замечания и жалобы демонстрируют заботу о клиентах и желание улучшаться.
Прозрачность: Создание доверительных отношений с клиентами через прозрачные практики ведения бизнеса способствует повышению лояльности и укреплению репутации без необходимости в накрутке.
В заключение, накрутка отзывов, хотя и может показаться эффективным способом быстрого повышения рейтинга, является неустойчивой и потенциально разрушительной практикой. Долгосрочный успех компании строится на честности, качестве и уважении к потребителям.
The fish collectors hoping to save rare species from extinction
phantom wallet
In the rural town of Petersham, Massachusetts, 78-year-old Peter George keeps 1,000 fish in his basement.
“Baseball, sex, fish,” he says, listing his life’s great loves. “My single greatest attribute is that I am passionate about things. That sort of defines me.”
All of George’s fish are endangered Rift Lake cichlids: colorful, freshwater fish native to the Great Lakes of East Africa. Inside his 42 tanks, expertly squeezed into a single subterranean room, the fish shimmer under artificial lights, knowing nothing of the expansive waters in which their ancestors once swam, thousands of miles away.
Due to pollution, climate change and overfishing, freshwater fish are thought to be the second most endangered vertebrates in the world. In Lake Victoria, a giant lake shared between Kenya, Uganda and Tanzania, over a quarter of endemic species, including countless cichlids, are either critically endangered or extinct.
But for some species, there is still hope. A community of rare fish enthusiasts collect endangered species of freshwater fish from the lakes and springs of East Africa, Mexico and elsewhere, and preserve them in their personal fish tanks in the hope that they might one day be reintroduced in the wild.
“I’m a hard ass,” George says. “There is hope.”
Insurance
George has been collecting fish since 1948 when, as a four-year-old in the Bronx, he would look after his grandmother’s rainbow fish. He soon developed “multiple tank syndrome” – a colloquial term used by fish collectors to denote the spiral commonly experienced after acquiring one’s first tank, which involves the sufferer buying many more tanks within a short space of time. He has not stopped collecting since.
Now, George sees himself as a conservationist; his tanks contain what is known as “insurance populations” – populations of endangered fish that are likely to go extinct in their natural habitats. He believes that when the time is right, they can be taken from his collection and returned to their homes. “I would never accept the fact that they couldn’t be reintroduced,” he says.
The world’s largest architectural model captures New York City in the ’90s
aerodrome finance
The Empire State building stands approximately 15 inches tall, whereas the Statue of Liberty measures at just under two inches without its base. At this scale, even ants would be too big to represent people in the streets below.
These lifelike miniatures of iconic landmarks can be found on the Panorama — which, at 9,335 square feet, is the largest model of New York City, meticulously hand-built at a scale of 1:1,200. The sprawling model sits in its own room at the Queens Museum, where it was first installed in the 1960s, softly rotating between day and night lighting as visitors on glass walkways are given a bird’s eye view of all five boroughs of the city.
To mark the model’s 60th anniversary, which was celebrated last year, the museum has published a new book offering a behind-the-scenes look at how the Panorama was made. Original footage of the last major update to the model, completed in 1992, has also gone on show at the museum as part of a 12-minute video that features interviews with some of the renovators.
The Queens Museum’s assistant director of archives and collections, Lynn Maliszewski, who took CNN on a visit of the Panorama in early March, said she hopes the book and video will help to draw more visitors and attention to the copious amount of labor — over 100 full-time workers, from July 1961 to April 1964 — that went into building the model.
“Sometimes when I walk in here, I get goosebumps, because this is so representative of dreams and hopes and family and struggle and despair and excitement… every piece of the spectrum of human emotion is here (in New York) happening at the same time,” said Maliszewski. “It shows us things that you can’t get when you’re on the ground.”
Original purpose
The Panorama was originally built for the 1964 New York World’s Fair, then the largest international exhibition in the US, aimed at spotlighting the city’s innovation. The fair was overseen by Robert Moses, the influential and notorious urban planner whose highway projects displaced hundreds of thousands New Yorkers. When Moses commissioned the Panorama, which had parts that could be removed and redesigned to determine new traffic patterns and neighborhood designs, he saw an opportunity to use it as a city planning tool.
Originally built and revised with a margin of error under 1%, the model was updated multiple times before the 1990s, though it is now frozen in time. According to Maliszewski, it cost over $672,000 to make in 1964 ($6.8 million in today’s money) and nearly $2 million (about $4.5 million today) was spent when it was last revised in 1992.
A librarian ran off with a yacht captain in the summer of 1968. It was the start of an incredible love story
metamask wallet
The first time Beverly Carriveau saw Bob Parsons, she felt like a “thunderbolt” passed between them.
“This man stepped out of a taxi, and we both just stared at each other,” Beverly tells CNN Travel today. “You have to remember, this is the ‘60s. Girls didn’t stare at men. But it was a thunderbolt.”
It was June 1968. Beverly was a 23-year-old Canadian university librarian on vacation in Mazatlan, Mexico, with a good friend in tow.
Beverly had arrived in Mazatlan that morning. She’d been blown away by the Pacific Ocean views, the colorful 19th-century buildings, the palm trees.
Now, Beverly was browsing the hotel gift store, admiring a pair of earrings, when she looked up and spotted the man getting out of the taxi. The gift shop was facing the parking lot, and there he was.
“I was riveted,” says Beverly. “He was tall, handsome…”
Eventually, Beverly tore away her gaze, bought the earrings and dashed out of the store.
“We locked eyes so long, I was embarrassed,” she says.
No words had passed between them. They hadn’t even smiled at each other. But Beverly felt like she’d revealed something of herself. She felt like something had happened, but she couldn’t describe it.
Beverly rushed to meet her friend, still feeling flustered. Over dinner in the hotel restaurant, Beverly confided in her friend about the “thunderbolt” moment.
“I told my girlfriend, ‘Something just happened to me. I stared at this man, and I couldn’t help myself.’”
Then, the server approached Beverly’s table.
“He said, ‘I have some wine for you, from a man over there.’”
The waiter was holding a bottle of white wine, indicating at the bar, which was packed with people.
As a rule, Beverly avoided accepting drinks from men in bars. She never felt especially comfortable with the power dynamic — plus, she had a long-term partner back in Canada.
“I had a serious boyfriend at home and thought my life was on course,” she says.
Xavier completes thrilling comeback, Mount St. Mary’s advances as men’s First Four comes to a close
changenow
Wednesday saw the men’s First Four come to a close which means only one thing: the 64-team bracket is officially set following No. 11 Xavier’s thrilling come from behind win over No. 11 Texas and No. 16 Mount St. Mary’s victory over No. 16 American in Dayton, Ohio.
The Musketeers trailed by as many as 13 points, but their offense came alive in the second half behind guard Marcus Foster and forward Zach Freemantle to down the Longhorns 86-80.
The senior Foster scored a team-high 22 points while Freemantle, on his way to 15 points, threw down a dunk with a second left to seal the comeback win and ignite the fans at UD Arena, which is just over 50 miles away from campus in Cincinnati, Ohio.
With just under four minutes remaining, Xavier went on an 8-2 run to take a 78-74 lead, their first since the early going of the first half.
Musketeers head coach Sean Miller crowned Wednesday’s game as “one of the best” he’s been a part of.
“I thought we were dead in the water two different times,” Miller told the truTV broadcast after the game. “But that’s the one thing about our team — the resiliency of our group has always won out for us. Just when you thought we weren’t gonna make the tournament, we kept winning. Even in this game, just when you’re like, ‘It’s not gonna work out,’ we have a funny way of staying with it.”
The Longhorns did not go down without a fight as guard Tre Johnson scored a game-high 23 points in the loss.
Xavier will face No. 6 Illinois in the first round on Friday at the Fiserv Forum in Milwaukee.