Recomandări

Am început să-mi sprijin corpul, creierul și pielea cu câteva suplimente și vitamine pentru că am acceptat în sfârșit că nu-i nicio rușine să caut ajutor (P)

Am preluat multe lucruri bune de la mama mea, n-o să vă mint. Forța și determinarea ei. Flexibilitatea la schimbare și puterea de a naviga prin multe dezamăgiri și probleme. Simțul umorului. Optimismul. Talia subțire și ochii negri.

Dar am mai preluat încă ceva de care cu greu am început să scap, de-abia acum, la aproape 40 de ani: o doză ridicată de nepăsare față de propria persoană; un ”lasă că merge și așa” când vine vorba de mine, de corpul meu și de sănătatea mea; o lipsă de spirit de prevenție, o neglijență, o superficialitate, un ”hai că de luni, dar nu de azi”.

Mi-am dat seama recent că am împrumutat de la ea această neglijență față de propria persoană și mulți ani am mascat-o (cum probabil și ea a făcut, săraca) sub ideea că n-am timp, nu mă pot concentra acum, acum nu am vreme, hai că după proiectul ăsta, de luni, din ianuarie, de la anul.

Îți trebuie o doză mare de asumare ca să realizezi că ești neglijent cu propriul corp și că îți promiți, de ani întregi, că toată treaba asta se va opri DE LUNI.

De vreun an însă, după cum poate că ați observat, am început să fac niște schimbări mici cu efecte mari. Am început, prin noiembrie 2023, să am o rutină de skincare, simplă dar sfântă. Am început să fac sport (nimic wow, dar constant). Am început să-mi gestionez ticurile care mă chinuie de 35 de ani. De 4 luni am început să iau, cu sfințenie, câteva suplimente care să-mi ajute corpul în zonele unde nu mai produce sau nu-și mai extrage cât are nevoie.

Acest articol este despre călătoria mea în zona de suplimente și vitamine pe care anul trecut pe vremea asta nici n-aș fi luat-o în calcul, dar între timp mi-am dat seama că nu e nicio rușine să-mi ajut corpul și creierul să funcționeze mai bine. Și despre disciplina de a le lua, de fapt, constant, care îmi lipsea cu desăvârșire.

Le mulțumesc celor de la My Elements Romania, de la care a pornit curiozitatea mea legată de suplimente, pentru că m-au ghidat în perioada aceasta și pentru că m-au ambiționat să nu renunț, să nu mă las, să nu mă culc pe o ureche. Îmi e ușor să le iau zilnic? Acum da. După 4 luni de lupte cu inabilitatea mea de a mă pune pe primul loc. 

Pe cei de la My Elements Romania îi găsiți pe Vegis, acolo au expuse produsele – găsiți la ei magneziu, vitamina D, vitamina C, colagen, L-optizinc sau ulei de krill, iar eu vă recomand să stați de vorbă cu medicul vostru de familie și să vedeți, după analize făcute temeinic, unde sunt nevoile voastre și cum vă puteți ajuta corpul.

”Suplimente? Eu n-am nevoie, domle, de așa ceva!”

Vă spun sincer, experiența mea cu suplimentele alimentare a fost timp de mulți ani marcată de un ”N-am eu nevoie de așa ceva, domle! Sunt puternică! Sunt sănătoasă! Ia mai plecați de aici cu marketingul!” Am tras de mine ani la rândul, am muncit pe brânci, cu doar 3-4 ore de somn pe noapte, am fost o workaholică convinsă, apoi am sărit brusc din barca asta a muncitului non-stop în cea a maternității. Am născut, am alăptat, n-am avut foarte multă grijă de mine, apoi am pierdut 3 măsele după prima experiență de alăptare și am fost diagnosticată cu Hashimoto acum, la alăptarea numărul 2. M-am calmat cu sentimentul acela de femeie imbatabilă. M-am liniștit de tot cu retorica ”Eu pot orice, sunt șefa la multitasking”. Nu pot orice, nene. Am nevoie de ajutor.

Acum vreo jumătate de an m-am uitat siderată la analizele de sânge pe care mi le făcusem cu nonșalanță, gândindu-mă că, ca de obicei, corpul meu avea să le treacă pe toate cu brio.

N-a făcut-o. 

Calciul era la pământ, fierul era la pământ, vitamina D era atât de jalnică, încât medicul meu se întreba cum de mai funcționez. Deși nu există un consens asupra valorilor optime de 25-OH vitamina D, deficitul de vitamina D se defineşte printr-un nivel seric mai mic de 20 ng/mL (50 nmol/L). Valorile mai mici de 10 ng/mL indică un deficit sever. Eu aveam 7 ng/mL. Un coșmar. Magneziul îmi ieșise bine dar, aveam eu să aflu mai târziu, de cele mai multe ori, analiza din sânge nu este concludentă, adică analiza Mg seric poate să îți iasă bine și tu tot poți prezenta simptomele unui deficit. De asemenea, se pare că deficitul de Vitamina D nu se corectează dacă există și deficit de Magneziu, adică tu poți suplimenta cu Vitamina D cu religiozitate, dar vorba cântecului, dacă Magneziu nu e, nimic nu e.

Mi-am luat mai multe suplimente, la recomandarea doctorului. M-am apucat de treabă.

”Hai că azi am uitat, iau mâine!”

Probabil că lupta cea mai mare pe care am dus-o în perioada asta a fost cu mine însămi și cu disciplina mea. Se spune că este nevoie de 21 de zile ca un obicei să se creeze și să devină obișnuință. Așa credeam și eu când am început călătoria mea cu suplimentele – că trebuie să le iau doar 21 de zile ca să îmi intru în mână și să îmi vină ușor luatul lor. Ei bine, m-am înșelat. Trebuie să recunosc: motivația de a avea grijă de mine există, dar DISCIPLINA de a face asta recurent, în fiecare zi? A venit mult mai greu.

Uitam. Mă luam cu altele. Prioritizam vitaminele copiilor, de mine nu mai era timp dimineața, când ne grăbeam cu toții. Treceau 2-3 zile fără să le bifez pentru că efectiv grija de mine era ultima dintre grijile mele. 

Nici nu e de mirare, de fapt, dacă stăm să o luăm cât de științific putem. Potrivit unui studiu din 2009 publicat în European Journal of Social Psychology, formarea unui obicei poate dura între 18 și 254 de zile – deci faza asta cu 21 de zile e un mit de pe Social Media. Media de timp necesară pentru ca un comportament să devină automat este de 66 de zile, au constatat cercetătorii. Cele 4 luni ale mele nu mai par brusc atât de ciudate. Suntem oameni. Ne e greu să schimbăm patternuri și obiceiuri. 

Așa că aveți răbdare cu voi. Nicio schimbare nu vine peste noapte. Nimeni nu-și schimbă viața drastic după o postare pe Instagram. Nimic nu se întâmplă cât ai zice pește. Lucrurile bune se fac în pași mici. Și, se pare, în minim 66 de zile.

Ce am făcut? Am procedat ca o bunicuță uitucă: mi-am pus remindere pe telefon. Notificări în calendar. Post it-uri pe frigider. Mi le-am trecut în agendă. Mi-am pus cutiile de la My Elements pe birou, lângă laptop, SĂ LE VĂD, să nu mă mai iau cu altele și să uit iar de nevoile mele. Încet-încet, a început să funcționeze. A ajutat mult faptul că și copiii mei au nevoie, în această perioadă, de câteva suplimente – vitamina D, vitamina C, fier, ulei de ficat de cod – și când mi-am dat seama că oglinda lor sunt eu, că faptele mele vor fi preluate de ei, că vor imita tot ce vor vedea la mine, că vor duce mai departe în viața lor de adult toate proastele mele obiceiuri… am început să mă schimb. Ce naiba, vreau ca oglinda aia pe care copiii mi-o arată zilnic să reflecte înapoi ceva bun, frumos, valoros, un exemplu demn de urmat. 

Ce vitamine și suplimente iau în această perioadă.

Nu multe, dar nici puține. Cât să-mi ajute corpul, creierul și pielea.

Iau Vitamina D, asta e musai, la ce valori scăzute am avut. Aștept cu nerăbdare să îmi fac din nou analizele, sper ca de data asta să trec clasa cu nota bună, nu să rămân corigentă.

Vitamina C, asta ajută mult și la toate virozele pe care va începe să mi le aducă Mircea, cadou, de la grădiniță. Iau o variantă de la My Elements de 1000 mg, efervescente, câte un comprimat pe zi, înainte de micul dejun. Motivul pentru care medicul mi-a recomandat, printre altele, vitamina C nu a fost așa, după ureche, ”că e bine să iei”, ci pentru că vitamina C ajută și la buna absorbție a fierului. Iar cu fierul, și eu și copiii suntem la pământ. E ok, reglăm, ajutăm, reparăm.

Magneziu, ahhh, cu magneziul am o poveste tare interesantă. Timp de 5 ani de zile, prietenele mele, mame cu experiență, și chiar mame din online trecute prin primii ani alături de copii mici, mă băteau constant la cap: ”Poate ar trebui să iei magneziu, te-ar ajuta mult cu stresul și sentimentul de burnout”. Eu nu și nu, nu mă bag, nu cad pradă marketingului, cum adică iei magneziu și te liniștești, ce-i prostia asta? Apoi am respirat adânc și am început să iau magneziu, extrem de sceptică.

Și mi-am dat seama de ce îl laudă toate mamele. Tot de la My Elements îl iau, au o variantă cu magneziu + B6. E life changing.

Magneziul este util dacă ai stări de: Nervozitate. Anxietate. Insomnii. Stres. Sentiment de burnout. Migrene. Hipertensiune. (cumva au fost marcate toate stările prin care trec mamele epuizate?). După aproape 4 luni de când iau Magneziu am mai puține tantrumuri, mă enervez mai greu, îmi sare țandăra mult mai rar, ridic vocea mai puțin frecvent ca înainte, nu mai simt că sunt ca un termometru de acela uriaș din desene animate care se înroșește până se sparge. Mă simt ceva mai odihnită (e drept, aici se adaugă și faptul că am tot insistat să nu mai fac revenge bedtime procrastination și să mă culc în unele zile înainte de 12). Parcă nu mă mai trezesc cu plumb în picioare și ceață pe creier. Pe la ora 14-15 parcă nu mă mai apucă valul acela de sfârșeală care mă făcea să vreau să mă întind, și pentru că nu puteam, mă făcea să mă înfig în cafea și ciocolată. Sunt all-in-all mai calmă și mai echilibrată (e drept, aici mă ajută mult și cărțile pe care le citesc în ultima vreme, evenimentele la care merg, schimbările pe care le-am făcut în contextul meu). Se spune că ești suma celor 3 persoane din jurul tău – ei bine, aș spune că ești și suma celor 3 evenimente la care mergi pe lună, a celor 3 cărți citite în ultima vreme sau a celor 3 suplimente pe care le iei în fiecare zi. 

Mai iau și Fier – pentru că după sarcini și alăptarea lu Zeni, rezervele mele sunt atât de mici, încât medicul era gata gata să-mi prescrie să ronțăi în fiecare dimineață câte puțin din caloriferul din sufragerie, așa de jalnică era situația. Fierul este un oligoelement implicat într-o serie de funcții biologice, dintre care cea mai importantă este oxigenarea țesuturilor și a mușchilor. Carența sa este cea mai răspandită în lume, în special la femeile însărcinate și la copii. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că aceasta afectează 33% dintre femeile care nu sunt gravide, 40% dintre femeile însărcinate și 42% dintre copii. Da, și copiii mei, indiferent cât spanac mănâncă.

Și mai nou, de când am oprit alăptarea, am început să testez și să mă documentez despre colagen. Am acasă varianta aceasta de Beautin Colagen cu Acid Hialuronic și Biotină de la My Elements, care conține colagen hidrolizat Peptan de înaltă calitate, sub formă de peptide, pentru o mai bună absorbție, acid hialuronic, care hidratează pielea și crește flexibilitatea, elasticitatea și fermitatea acesteia, biotină, care contribuie la sănătatea părului și a pielii și ajută la protecția celulelor împotriva stresului oxidativ, și cupru, care asigură un suport antioxidant. Iau o capsulă pe zi în timpul mesei și voi reveni cu feedback despre rezultate, însă deocamdată cred că este prea devreme ca să mă pronunț în vreo direcție – mamele îmi spun că rezultatele se văd rapid mai ales în ceea ce privește aspectul pielii, așa că îmi continui rutina de skincare și aștept îmbunătățiri.

Ce vă recomand și ce nu:

Nu vă recomand ca după ce citiți acest articol, să trageți rapid o fugă la farmacie sau pe vreun site online ca să cumpărați EXACT ce folosesc eu, în speranța unor rezultate asemănătoare. Suntem diferiți, cu nevoi diferite, corpuri diferite și chimii diferite în aceste corpuri.

Nu vă recomand să luați suplimente și vitamine după ureche, doar așa pentru că v-am zis eu. Este esențial să o faceți doar după un set de analize care să vă indice unde sunt carențele din organism și după niște drumuri la medic (de familie, de medicină internă, endocrinolog, ginecolog, dermatolog, în funcție de afecțiunile sau simptomele voastre). Nu ne jucăm cu aceste recomandări, ci mai întâi discutăm cu un specialist.

Vă recomand să luați vitaminele și suplimentele pe care vi le indică medicul vostru sau, dacă aveți unele pe care le-ați studiat în online, cum am făcut eu cu My Elements și alte câteva branduri, să mergeți cu ele la doctor ca să vi le aprobe sau, la nevoie, completeze.

Și vă recomand să nu faceți ca mine, care timp de multă vreme am fost Toma Necredinciosul și mi-am spus că n-am eu, nene, nevoie de suplimente, corpul meu e bine mersi, se descurcă – iar acum trag destul de multe ponoase din cauza carențelor mele. Ajutați-vă corpul acolo unde nu poate. Sprijiniți-l cu mâncare bună, sport și îngrijire. Acceptați că niciuna dintre noi nu mai are 16 ani și că nu trăim într-o lume ideală, cu mâncare 100% naturală, aer curat și apă cristalină de munte. 

Oferiți corpului vostru ajutorul de care are nevoie, când are nevoie, atâta vreme cât are nevoie.

 

 

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *