CărțiRecomandări

Cărți pentru copii mici de la Editura DPH (1-5 ani), perfecte pentru cadourile de Crăciun

Cărți cartonate și ilustrate pentru bebeluși și copii mici, cărți pentru pregătirea copiilor, cărți despre emoții, cărți pentru Crăciun, cărți ilustrate mari, cărți pentru dezvoltare personală, cărți cu Ema și Eric – și toate titlurile de care ne-am îndrăgostit în ultimii 2 ani.

Nimeni n-a spus vreodată, pe patul de moarte, ”Pfuuu, trebuia să cumpăr mai puține cărți, nasol…”

De asemenea, mă aventurez să spun că NIMENI nu a spus vreodată, pe patul de moarte, ”La naiba, trebuia să-i cumpăr copilului meu mai puține cărți, de ce i-oi fi luat atâtea, uite-acum ce-i place să citească…”

Cărțile sunt printre singurele lucruri pe care le cumpăr fără regrete și fără vinovăție pentru copiii mei – și, de asemenea, singurele pe care nu ne încumetăm aproape niciodată să le donăm, pentru că Mircea ”citește” cu plăcere atât cărțile noi care ajung în biblioteca noastră, cât și cele pe care i le citeam chiar și pe la un an și jumătate (mă refer la voi, cărțile cartonate cu Ema și Eric!).

Așa că pregătesc aici o nouă listă: cărți pentru copii mici de la Editura DPH, toate citite și parcurse de mine și de Mircea (iar acum și de Zeni), cărți utile, cărți educative, cărți captivante și simpatice foc, care sunt perfecte pentru cadourile de Crăciun de anul acesta. Lista de mai jos conține cărți cartonate pentru bebeluși și copii mici, cărți pentru pregătirea copiilor, cărți despre emoții, cărți pentru Crăciun, cărți ilustrate mari, cărți pentru dezvoltare personală, cărți cu Ema și Eric – și toate titlurile de care ne-am îndrăgostit în ultimii 2 ani. Ca de obicei, am pus link-uri directe către cărți, fotografii din interiorul acestora și mici descrieri ca să vă dați seama care dintre ele sunt potrivite pentru copiii voștri și care încă nu (hei, nu ne punem cu gusturile lor, unii iubesc Dinozaurii, alții balerinele, unii sunt fanii lui Max, alții ai Emei și ai lui Eric, bine că avem de toate pentru toți!).

În plus, cei de la Editura DPH tocmai au activat pentru voi cuponul SUNNY, care oferă un discount de 15% la toate cărțile de pe site-ul editurii până duminică. Dacă vă uitați la ei pe site, majoritatea cărților au deja discount-uri mari, așa că dacă aplicați voucherul SUNNY la check-out puteți să punctați niște reduceri de până la 50% – ge-ni-al!

1. Cărți despre emoțiile mari prin care trec cei mici.

Cred că aceasta este categoria mea preferată de la Editura DPH – sunt cărțile care le explică piticilor, pe înțelesul lor și cu multă candoare, care-i faza cu emoțiile ăstea copleșitoare care-i năpădesc și îi scurtcircuitează. Noi am descoperit recent cele 9 cărți din seria ”Emoțiile lui Noni”, adică povestioare scurte și istețe despre emoțiile prin care trece un unicorn simpatic a cărui coamă, fiți pe fază, își schimbă culoarea în funcție de emoțiile care îi încearcă. Am citit, alături de Mircea, ”Sunt fericit!, ”Sunt trist!” și ”Sunt timid!”, dar simt că cel mai mult ne-au ajutat au fost ”Sunt furios!”, ”Sunt invidios!” și ”Îmi este frică!” – găsiți aici toate cele 9 titluri, prețurile sunt foarte accesibile, noi am cumpărat toată seria dintr-o dată. 

Până duminică avem cupon SUNNY activ la editura DPH, care vă oferă extra-reducere de 15% la orice – deja sunt reduceri de 30-40% pe site-ul lor, așa că plus cupon ajungeți și la câte 50% off.

2. Cărți pentru dezvoltare personală – dar pentru copii, nu pentru adulți.

Ați auzit de cărțile pentru dezvoltare personală pentru copii? Eu le-am descoperit recent, de când am născut-o pe Zeni și relația cu Mircea, băiețelul meu cel mare, a început să fie testată de zeci de crize de furie, gelozii, plânsete în hohote și episoade în care cel mic, este clar, suferă foarte tare după viața de dinainte, în care atenția mea era îndreptată în totalitate spre el și nu trebuia să mă împartă cu nimeni.Trecem printr-o perioadă de emoții mari, mari ale băiețelului și el mare, dar mic. Împinge limite, se supără repede, strigă și mai repede, totul i se pare incorect, apoi ni se aruncă în brațe hohotind de plâns. Grea adaptarea la viața cu un nou frate.

Adevărul este că mi-e greu să mă împart între ei în perioada asta – probabil că mereu îmi va fi greu să fac acest lucru, dar mi se pare cu atât mai dificil acum, când Zeni este atât de mică și are nevoie de mine și de apropierea mea atât de mult. Cu atât mai dificil acum, când Mircea doarme cu Dorin, deși atâta timp a dormit cu mine. ”Când o să mai dormim împreună, doar noi doi, mami?” îmi spune Mircea uneori, cu tristețe, amintindu-și de ritualul nostru vechi.

De asta vă spuneam că ne ajută mult cărțile pentru dezvoltare personală pe care Editura DPH le-a pregătit pentru cei mici. În topul nostru sunt cărțile scrise de Susan Verde care sunt și bestsellers New York Times: ”Sunt iubire”, ”Sunt pace” și ”Sunt unul”, dar am mai văzut câteva titluri interesante din aceeași serie la Editura DPH – ”Sunt om” și ”Sunt yoga”. Pe noi ne-au cucerit pentru felul duios, atent și empatic în care discută despre iubire, recunoștintă, compasiune, încredere, mindfulness și unicitate. 

Sunt genul de cărți foarte emoționante la care Mircea se lipește strâns de mine în timp ce le citim, și sunt un prilej foarte bun de a deschide subiecte care l-au frământat peste zi, conflicte pe care le-a avut, comportamente pe care le vrem schimbate în bine. Sunt cărți pe care eu le numesc ”prilej de învățare” – pentru că învățarea nu se face în timpul unui tantrum, când copilul este nervos și urlă (deci nu ne apucăm noi să ținem teoria chibritului când ei țipă și se tăvălesc, că o ținem degeaba), ci după, când toată lumea s-a liniștit, inimile sunt calde și mintea deschisă.

O altă serie frumoasă este ”Cuvintele mele magice”, peste care am dat cu o carte care mie mi-a adus aminte de o secvență foarte faină din cartea și filmul ”The Help” – momentul în care Aibileen Clark o învăța pe micuța de care avea grijă să își spună: ”Sunt bună. Sunt blândă. Sunt importantă.” Este vorba despre ”Magia din mine – alegerile mele magice”. Cartea este în versuri – v-am mai zis eu, mare plăcere avem în perioada aceasta la cărțile în versuri – și fiecare pagină descrie o alegere pe care copilul o poate face: aleg să fiu responsabil, aleg să fiu de ajutor, aleg să fiu generos, aleg să fiu încrezător, etc.

Până duminică avem cupon SUNNY activ la editura DPH, care vă oferă extra-reducere de 15% la orice – deja sunt reduceri de 30-40% pe site-ul lor, așa că plus cupon ajungeți și la câte 50% off.

Am început să adaug astfel de cărți în rutina noastră pentru că mi se pare că ajută copilul mai mult decât orice teorie sau discurs aș putea eu să îi țin. Mi se pare fascinant că avem parte de asemenea cărți acum, mă gândesc ce schimbare de perspectivă ar fi fost pentru noi, copiii anilor 80 si 90, să citim despre sau să ni se tot spună că suntem importanți, iubiți, doriți, că putem alege să fim buni, responsabili, prietenoși, generoși. Ce puțin bullying am fi avut, ce încrezători am fi fost, ce mult spațiu din creier ni s-ar fi eliberat dacă nu ar fi trebuit să ne facem constant atâtea probleme și am fi putut să ne concentrăm pe altceva. Apropo, văd că pe site-ul editurii mai este o carte din seria ”Magia din mine” numită ”Cuvintele mele magice”, noi nu o avem dar cred că o voi comanda, a fost concepută pentru ca piticii să învețe să folosească afirmații despre cât de speciali, iubiți, inteligenți, frumoși și puternici sunt.

Foarte faine sunt și cele din seria ”Cum să-ți înveți dragonul să spună” – niște cărți simpatice foc pentru părinții care vor să-și îndemne copiii să spună ”te rog”, ”mulțumesc”, ”îmi pare rău” și ”bună ziua”. Și asta pentru că mi se pare inutil să îi presăm pe cei mici să fie politicoși folosind pedepsele și obligarea (”Dacă nu spui ”te rog”, îți iau tableta! Dacă nu spui ”mulțumesc”, nu mai venim în parc!”), când cea mai bună cale spre un copil politicos este de a-i modela, iar și iar, comportamente politicoase, și a-i citi despre comportamente politicoase.

”Fii tu însuți!” este o altă carte necesară pentru copii, pentru dezvoltarea încrederii și a stimei de sine, eu o citesc seara la culcare lui Mircea și cânt de fericire pe interior când îl văd cu ce plăcere ascultă lucrurile frumoase pe care i le spun despre el sau despre prieteni de-ai lui pe care îi îndrăgește. Cartea are câte un sfat pe fiecare pagină, de tipul ”Ajută-i pe cei din jur, ascultă-i, fă-ți timp să stai singur, ascultăți inima” și alte lucruri pe care toți am fi avut nevoie să le ascultăm când eram mici.

3. Cărți despre iubirea din interiorul unei familii.

Două cărți au ajuns pe mâna noastră în ultima vreme și au venit, amâdouă la fix, pentru că încercăm să navigăm cu blândețe și cu tact venirea surioarei lui Mircea pe lume, și toate emoțiile băiatului celui mare care vin de aici. Cele două cărți se numesc ”Firul: magia dintre mamă și copil”, și o mică bijuterie numită ”Iubirea” – și dacă nu plânseserăți destul la postareade ieri cu Mircea și medalionul lui (eu am plâns scriind-o), sigur la carțile astea sensibile și duioase o să vă podidească lacrimile, să vedeți de ce.

Până duminică avem cupon SUNNY activ la editura DPH, care vă oferă extra-reducere de 15% la orice – deja sunt reduceri de 30-40% pe site-ul lor, așa că plus cupon ajungeți și la câte 50% off.

”Iubirea”, dar și ”Firul: magia dintre mamă și copil” pornesc, amândouă, de la povestea firului de lumină despre care tot vorbim noi aici când discutăm despre adaptarea copiilor la grădiniță și de un atașament corect între copil și mamă. ”Iubirea” spune povestea lui Iris, o fetiță care se pregătește să înceapă școala, și căreia mama ei îi povestește că iubirea este ca o sfoară ce le leagă una de cealaltă și care se poate întinde oricât este nevoie. De exemplu, sfoara lui Matei, colegul ei de școală, se întindea până sus, departe, pentru că tatăl lui murise demult – pagina asta m-a emoționat cel mai mult și a fost punctul de pornire pentru multe discuții despre iubirea intre părinte și copil. În același fel, ”Firul” spune povestea lui Sebi, care pornește să exploreze lumea, cu teamă și curiozitate, știind că legătura dintre el și mama lui nu se schimbă niciodată.

4. Cărți mari, cu ilustrații superbe, din seria ”Marea carte a…”

Cărțile acestea mari, mari, sunt grozave pentru cadourile de Crăciun (eu le-am luat, dar le ascund în șifonier și i le dau lui Mircea treptat, de Moș Nicolae, Moș Crăciun sau printre activitățile de Advent). Cea mai frumoasă dintre ele mi se pare Marea carte a animalelor uriașe (recunosc: deja i-am dat-o, nu m-am putut abține). O splendoare cu ilustrații superbe în care piticii pot vedea cât de mic sau cât de mare este un mac față de cele mai URIAȘȘEEEEE animale din lume: balena albastră, elefantul african, valamarul gigant. Detaliu super simpatic: Cărticica animalelor mici, care se desprinde din cea mare, și care trece în revistă cele mai miiiiiiiiici animale de pe Glob.

Marea carte cu jocuri de Crăciun. Waaa! Să vedeți care-i treaba: fiecare pagină are câte o propunere de boardgame cu tematică de Crăciun. Fabrica de Cadouri, Oficiul Poștal din Satul lui Moș Crăciun, toate cu indicații și reguli de joc în partea de jos. Faină faină faină pentru vacanțele de iarnă – iei cartea și practic ai cu tine 21 de pagini cu jocuri și piese de joc. Pe același principiu, dar inspirat din faimoasele povești pentru copii, este și ”Marea carte cu jouri inspirate din povești” – Alice în țara minunilor, Peter Pan, Aladin, Pinocchio, Vrăjitorul din Oz. Păi gata, avem ce face după-amiaza, când ne întoarcem de la grădiniță!

Hei Mircea, iată cartea vieții tale! De fapt, iată o carte de căpătâi pentru toți părinții de toddleri extrem de curioși, care întreabă ”De ce?”, ”Ce e aia?” și ”Cum funcționează?” de 100 de ori pe zi. ”Marea carte cu întrebări” poate fi un cadou minunat pentru copii, pentru că fiecare pagină explorează, prin ilustrații superbe și texte istețe, cele mai frecvente curiozități ale celor mici. De la cum cresc puii de animale la cum îți poți da seama de vârsta unui copac, de la cum se formează ploaia la cum rămâne curat aerul pe care îl respirăm, cartea abordează toate subiectele pe care micii curioși le aduc pe masa discuțiilor când ți-e lumea mai dragă.

5. Cărți cu tematică de Crăciun.

Sărbătorile vin, sărbătorile vin! Luna Decembrie e imediat după colț, iar eu de-abia aștept serie frumoase și calde de vacanță în care o să mă cuibăresc cu ambii copii sub pătură și o să citim împreună cărți despre Crăciun, în timp ce bem ciocolată caldă și ronțăim turtă dulce (Mircea, nu Zeni, ea nu o să ronțăie decât lapte). Așa că vă mai arăt ceva frumos, pe care îl ascund bine de tot până pe 1 decembrie – un calendar advent în care fiecare zi aduce o poveste frumoasă de Crăciun: ”Tilda Șoricela: Magie de Crăciun”. Îl vom pune frumos în sufragerie și vom citi în fiecare zi câte o poveste. 

”Crăciunul cu poștașul vesel” este o bijuterie de carte, un cadou plin de cadouri pentru copii de peste 3 ani. Cartea ilustrată mi-nu-nat devine interactivă pentru că fiecare pagină conține… o scrisoare de la câte un personaj celebru din cărțile pentru povești. Așa că piticii pot să pescuiască fiecare scrisoare din plicul ei (dada, există câte un plic pe fiecare pagină, ia uitați-vă la fotografiile de mai jos) și să descoperă cine a scris cui și mai ales ce.

Până duminică avem cupon SUNNY activ la editura DPH, care vă oferă extra-reducere de 15% la orice – deja sunt reduceri de 30-40% pe site-ul lor, așa că plus cupon ajungeți și la câte 50% off.

În cazul în care sunteți fanii lui Ema și Eric, la capitolul cărți pentru Crăciun avem ”Craciunul perfect al Emei” (mică și cartonată, perfectă de pe la un an și jumătate încolo) și ”CuMinte de Crăciun”. Iar o mențiune specială vine pentru ”O șoaptă în zăpadă” – ce pline de candoare sunt ilustrațiile – o carte frumoasă despre încredere, speranță, curaj și prietenie.

Last but not least, o bijuterie de carte pe care noi o avem de anul trecut: ”Povestea Crăciunului”, o carte album în ediție premium, pentru copiii mai mari, pentru adolescenți sau chiar pentru adulți, cu o mulțime de informații despre Crăciun, Sărbători, tradiții, de unde vin acestea și cum se păstrează și sărbătoresc prin lume. Mi se par minunate detaliile, cartea are buzunărașe, scrisorele, inserturi, sunt pur și simplu zeci de mici comori de descoperit pe fiecare pagină și o atenție la detalii și estetică minunată. Este un cadou superb pentru copii mai mari, pentru adolescenți sau chiar pentru adulți, mi se pare un dar foarte fain de oferit la un Secret Santa.

6. Cărți pentru pregătire.

Față de ce exista pe piață atunci când eram mici, astăzi există o serie întreagă de cărți care vă pot ajuta enorm să fixați informația despre limite sau să străbateți anumite perioade dificile alături de copii. Eu le numesc Cărți de Pregătire, pentru că de multe ori fix asta fac, pregătesc copiii pentru diverse evenimente din viața lor sau îi ajută să înțeleagă mai bine anumite întâmplări prin care trec. 

Mircea nu a vrut multă vreme să audă despre Max, el, după cum știți, o prefera pe Conni, dar a avut un shift acum vreo lună și a început să fie interesat pentru prima oară de personajele principale masculine (vom vorbi și despre asta, e tare interesant ce se întâmplă în ultima vreme și mă gândesc că e util să dezbatem subiectul personaje feminine versus personaje masculine).

Max, ca și personajul Conni, de altfel, cele două serii mi se par în oglindă) este un băiețel cam de vârsta lui Mircea care trece prin tot felul de experiențe foarte firești pentru un toddler: merge la doctor, merge la grădiniță sau școală, învață să spună STOP, învață să înoate, trebuie să meargă la dentist sau spital, sau învață că nu trebuie să plece alături de un străin.

Până duminică avem cupon SUNNY activ la editura DPH, care vă oferă extra-reducere de 15% la orice – deja sunt reduceri de 30-40% pe site-ul lor, așa că plus cupon ajungeți și la câte 50% off.

Ce îmi place la cărțile acestea cu Max este că oferă un cadru și un bun punct de început pentru discuțiile de seară cu cei mici. O modalitate de a le capta atenția spre subiect. Mai departe, simțiți-vă liberi să improvizați nițel acțiunea din carte astfel încât să se potrivească principiilor familiei voastre.

De exemplu, în ”Max spune STOP!” îmi place foarte mult cum este descrisă interacțiunea dintre copii, exemplele date, calmul cu care este explicat totul, dar nu îmi place că educatoarea lor apelează la o mică pedeapsă în cazul în care copiii nu respectă regula ”STOP” (5 minute pe un scăunel) așa că pur și simplu omit partea aceea atunci când îi citesc lui Mircea (și v-aș sfătui și pe voi să faceți la fel, hai să eliminăm pedepsele ăstea fără sens). Apropo. Editura DPH, pe când o carte cu ”Max nu vrea să plece din parc?” Sau ”Max nu vrea să se spele pe dinți așa că tărăgăneaaaaaaază tot procesul”? Promit că le scriu eu. Am inspirație.

 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Editura DPH, o afacere românească pe care eu o apreciez mult pentru cărțile de copii pe care le publică. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre cărțile menționate (pe unele dintre ele le-am primit, pe altele le-am cumpărat noi) și pe care le-am tot citit, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi. 

 

 

Tag-uri:

Un comentariu

  1. ketoconazole 200 mg pills – butenafine where to buy order itraconazole 100mg pill

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *