După NaștereRecomandări

De ce nu ne mai auzim instinctul matern? (P)

– un articol sincer și poate cu prea multe detalii personale despre vocile care încep să se audă în mintea noastră după ce devenim mame; ale cui sunt, cât adevăr grăiesc, câtă înțelepciune transmit, dacă sunt sau nu de partea noastră și cât de mult ar trebui, de fapt, să le ascultăm – 

Acum aproape 6 ani, am intrat legănându-mi burta uriașă de gravidă în 41 de săptămâni pe poarta unei maternități din nordul Bucureștiului gândindu-mă că o să se nască primul meu copil și, o dată cu el, Iubirea aceea orbitoare despre care auzisem atâtea, Iubirea aceea sublimă, Iubirea ca o lumină împlinitoare pentru puiul de om pe care aveam să-l aduc pe lume.

Câteva ore mai târziu, odată cu plânsetele puternice ale primului meu copil, se mai năștea de fapt ceva acolo: o Mamă care nu știa pe ce lume e. Și o Frică cruntă.

Intrarea mea în maternitate a fost marcată de o diferență uriașă între așteptările cu care plecasem la drum (miros de bebeluș! dragoste sublimă! serenitate! fotografii pastel cu mine și bebe îmbrăcați în museline fine, îmbrățișați în armonie! o alăptare lină și fără dureri!) și realitatea cu care m-am confruntat încă din primele câteva ore – adică o frică paralizantă că o să i se întâmple ceva, că n-o să mă descurc, că nu sunt făcută pentru asta, că nu mă pot mișca de la cezariană, că bebelușul nu se atașează neam, cine m-a pus nene să fac copii, tare bine îmi era fără. Am așteptat ca, așa ca la un semn, instinctul matern să mi se instaleze în setări by default și cumva să știu ce am de făcut, dar când mă forțam să ascult instinctul ăla nu auzeam absolut nimic. Tăcere. Greieri. Instinctul meu matern era mut și tăcut ca o peșteră pustie.

*** acesta este un articol scris la invitația Ommia Skincare, o companie românească autofinanțată din Onești, de produse cosmetice artizanale, naturale și organice, care se implică iar și iar în campanii de sprijin pentru mame și de conștientizare a realității vieții de părinte, body positivity, acceptare și prețuire a propriului corp. Mi-au propus această colaborare ca să anunț și campania lor de Ommia Black Friday, care începe din nou la miezul nopții, adică în mai puțin de 3 ore, când vor avea tot site-ul redus cu 50% (au unt de corp organic, ulei de corp natural, cosmetice pentru sarcină și alăptare, toate produse artizanal, cu certificări și eficiență dovedită de mamele din comunitatea lor, au un adevărat trib, e nebunie cu aceste produse). Mai jos veți descoperi cum mi-au luat o grijă de pe umeri, ca să pot să am suficient spațiu în creier cât să-mi ascult, totuși, instinctul. Care nu era mut, ci doar dat pe mute.

De ce, pentru multe dintre noi, instinctul matern este complet mut atunci când devenim mame pentru prima oară? Oare nu-l avem?

Studiile ne spun că instinctul matern este un mit – deși atunci când sunt însărcinate, când alăptează sau când îngrijesc un bebeluș, mamele trec printr-o varietate de schimbări hormonale care le pregătesc pentru maternitate (inclusiv un boost de oxitocină, hormonul dragostei) adevărul este că, științific vorbind, nu există o parte din creier sau un circuit cerebral gata pregătit cu instrumentele pentru îngrijirea copilului care să se activeze așa, ca la comandă, cum mă așteptam eu în maternitate. Instinctul matern nu există per se, ci mai degrabă este vorba despre o intuiție maternă: cu cât o mamă petrece mai mult timp cu copilul ei de-a lungul primelor luni și ai primilor ani, cu atât ea adună experiență și cunoștințe despre acesta și prin urmare poate să ia decizii mult mai potrivite, să simtă ce e în neregulă cu copilul, să i se pară că ia decizii bazate pe instinct, când de fapt ele sunt bazate pe toată informația despre copil pe care a început să o stocheze cu rigurozitate încă din sarcină. Cu alte cuvinte, este un proces, nu un lucru care devine ON brusc, la naștere, ca atunci când apeși pe întrerupător și faci lumină într-o cameră. Este perfect normal să nu simți instinctul sau intuiția maternă din prima pentru că încă n-ai suficiente informații despre bebelușul din fața ta. It takes time.

Apropo de asta, am găsit un interviu foarte fain cu Ligia Suciu, specialist Parentool, psiholog specialist, psihoterapeut și educator parental certificat Circle of Security care povestește de ce ideea de instinct matern ar putea fi ceva mai dezvoltată la unele proaspete mămici față de altele (cu alte cuvinte, de ce unele spun că au simțit instant o conexiune puternică, o dragoste împlinitoare, un instinct care le-a grăit, iar altele spun, cu tristețe, că n-au simțit și n-au auzit nimic în primele săptămâni): ”Unele mame au trăiri puternice în legătură cu rolul lor de mamă. O mare parte dintre acestea au avut parte de o creștere frumoasă. Poate au fost copii așteptați, doriți, îngrijiți și li s-au satisfăcut toate nevoile. Și atunci, când ele devin mame, toate aceste comportamente par mai firești. Sunt și mame care nu au beneficiat de iubire și compasiune când erau mici. Dar, pe parcursul vieții lor, au avut anumite experiențe reparatoare, au întâlnit persoane care le-au oferit grijă și au simțit cum e să fii iubit, văzut, ocrotit. Astfel, deși programele lor preinstalate le-ar împinge la anumite comportamente, ele devin foarte conștiente atunci când devin mame. Depun eforturi mari pentru a le oferi copiilor lor ceea ce aceștia au nevoie. Practic, ceea ce vedem în cazul acestor mame este o disponibilitate de a își cunoaște copilul, iar din aceste interacțiuni repetate, ele dezvoltă această relație care pare că vine instinctiv.”

Gura lumii (online și offline) care vorbește PESTE instinctul nostru.

După ce am născut, mă gândeam că schimbatul scutecelor, băița, alăptarea și somnul vor fi provocările vieții mele de mamă. M-am înșelat. Provocator a fost să navighez printre miile de sfaturi nesolicitate pe care le-am primit în primul an cu primul copil – zgomotoase, asurzitoare și persistente. Atât de mult se vorbea în jurul meu – cum să doarmă copilul mai bine, de ce nu se atașează, de ce nu am lapte, de ce îl țin în brațe, de ce tot timpul e pe mine, de ce nu îl las cu bunicii ca să ies cu Dorin, ce produse folosesc, de ce nu crema aia, de ce produsul acela – încât multă vreme m-am simțit ca într-o cameră cu 10 televizoare, 20 de aparate de radio și 5 hote, toate pornite la maxim. Fiecare avea o părere foarte clară despre felul în care trebuia să-mi îngrijesc copilul și ținea morțiș să mi-o zică.

Când intram în online, mă lovea aceeași paletă de sfaturi parentale și comentarii cu iz de mom-shaming de pe grupurile de Facebook în care navigam pe atunci. Țin minte și acum, și cred că am mai povestit cum am făcut o criză de panică în spital, încă din prima zi: Mircea dormea lângă mine, iar eu ajunsesem pe un articol de blog despre îngrijirea bebelușului, în care respectiva influenceriță (jur că nu mai știu cine era, e totul în ceață) scria: ”Pielea de înger a bebelușei mele nu a fost atinsă niciodată, și nici nu va fi vreodată atinsă, de altceva în afară de cel mai pur ulei de cocos extra-virgin bio, luat din Olanda.” Ca o precizare, am intrat pe acel link, o sticlă mică costa cât alocația proaspătului meu bebeluș.

Vă spun sincer că am privit gelul de duș pe care îl luasem pentru Mircea, am simțit că mor pe loc lângă copil și am pornit un plâns isteric, de am speriat tot etajul de asistente. Bine că eram eu cea mai proastă mamă. Bine că eu i-am luat gel de duș obișnuit, iar alți bebeluși nici nu sunt ATINȘI de altceva în afară de uleiuri pure și extra-virgine. Bine că mi-am bătut joc pentru TOTDEAUNA de pielea lui. Bine că alții au piele de înger și mame care îi protejează cu produse premium din Olanda, iar eu i-am luat Bioderma de la farmacia de lângă bloc, al meu va avea piele de broscoi. Suna apocaliptic, știu, dar atunci, în negura lăuziei, cu cezariana făcută cu 24 de ore în urmă, am crezut ferm că gata, mi-am distrus copilul pentru că nu aveam cel mai pur ulei de cocos extra-virgin bio, luat din Olanda cu 80 de euro sticluța.

E greu să judeci cu mintea plină de sfaturi nesolicitate. E greu să ai spațiu în creier când te simți ca într-o gară cu zeci de trenuri care vin și pleacă. E greu să filtrezi, să fii înțeleaptă, să iei decizii bune, când vocile din capul tău sunt asurzitoare. Efectiv n-ai spațiu în creier să fii rațională, pentru că creierul îți este prea plin de vocile tuturor oamenilor din jurul tău care au un sfat important pentru tine (hint: toți).

Orice grijă luată de pe umerii tăi este un pas înainte pentru ca tu să îți asculți propriul instinct. Sau intuiție, spuneți-i cum vreți.

Mi-am dat seama de asta încă din primul an cu primul copil: pe măsură ce descopeream produse care să-mi ia câte o grijă de pe umeri, creierul meu brusc căpăta niște spațiu liber în el și îmi permitea să rulez programe mai interesante, să fiu un părinte mai prezent, mai conștient, mai atașat, mai stăpân pe mine.

Un astfel de exemplu a fost și momentul în care prietenii mei apropiați, pe care îi știu de aproape 10 ani, au lansat un brand românesc de îngrijire a pielii cu produse 100% naturale și organice, lucrate artizanal și cu multă atenție la compoziție, formulare și ingrediente: Ommia Skincare. La ei pe site se derulează Black Friday în acest weekend, ceea ce înseamnă că absolut toate produsele sunt reduse cu 50% (tot tot tot, nu vă trebuie voucher, nu vă trebuie coduri, reducerile se aplică direct în coșul de cumpărături).


Ce mi-a plăcut la ei încă de când au apărut a fost că au înțeles și că m-am simțit înțeleasă, că am dat peste niște produse formulate și structurate special pentru un segment de public foarte nișat: mamele și bebelușii. Toată filosofia Ommia Skincare pornește de la ideea că viața mamei s-a schimbat, că nimic nu mai este la fel ca înainte și că asta este perfect normal și firesc; că mamele au nevoie acum de produse formulate cu ingrediente blânde, de cosmetice premium, care să acopere, în siguranță, atât nevoile noi ale pielii lor (atât de schimbată după naștere), cât și pe cele ale bebelușului lor. Că noua etapă din viața lor cere o îngrijire specială. Și că îngrijirea pielii nu trebuie să fie încă o grijă pe capul unei proaspete mame. Are ea destule pe cap, mă înțelegeți.

Preferatul meu este untul de corp ”Mother and Child”, cel mai renumit și cel mai cumpărat din toată gama Ommia Skincare, un produs cosmetic organic destinat pentru sarcină, alăptare și pentru pielea sensibilă a bebelușilor. Apropo de ce citeam atunci, în prima mea zi de mamă, acest produs are în compoziție doar unt de shea, unt de cocos virgin, unt de migdale dulci și vitamina E. E pur, dar nepretențios. E natural, dar nu trebuie să merg în Olanda pentru el. E făcut chiar aici, în România, la Onești.

”Când am conceput Untul de Corp Mother&Child am luat în considerare perioadele firești de transformare a pielii femeilor însărcinate și i-am stabilit formula astfel încât să acopere cât mai multe nevoi. Untul de Shea, Untul de Cocos Virgin și Uleiul de Migdale Dulci din componența Mother & Child hrănesc pielea în profunzime și o vor lăsa mătăsoasă și catifelată încă de la prima folosire – este ideal pentru primul trimestru de sarcină, când începem să pregătim pielea pentru efortul pe care îl va face mai târziu. Când abdomenul deja începe să se mărească, untul va aduce multă alinare: pielea întinsă, crăpată și dureroasă a femeilor însărcinate își va recăpăta elasticitatea, finețea, iar senzația de mâncărime va fi ameliorată. În plus, am adăugat în untul nostru vitamina E (Tocopheryl Acetate), adică unul dintre puține ingrediente cu efecte dovedite în diminuarea și estomparea vergeturilor, mai ales dacă este aplicat preventiv, înainte ca vergeturile să se formeze în stadiile avansate ale sarcinii”, mi-au spus prietenii mei de la Ommia Skincare despre untul lor onctuos și aerat.

Ce îmi mai place de la ei și am descoperit în sarcina cu Zeni este uleiul de corp Love Bump – mie mi se pare mai ușor, mai puțin încărcat, mai potrivit pentru zilele de vară sau pentru serile în care cauți hidratare, dar una lejeră.  Ajută și faptul că are în compoziție vitamina E (adică unul dintre puține ingrediente cu efecte dovedite în diminuarea și estomparea vergeturilor, mai ales dacă este aplicat preventiv, înainte ca vergeturile să se formeze în stadiile avansate ale sarcinii).

Să fii mamă și să elimini de pe listă o teamă pe care o aveai îți aduce liniște, echilibru și TIMP ca să te concentrezi pe alte lucruri importante.

Să alegi un produs cosmetic pentru bebelușul tău poate fi extrem de frustrant și îți poate aduce multă anxietate. Mai întâi începi research-ul și te îngropi în informații stresante despre parabeni, ftalați, parfumuri, alergeni, dermatită atopică și compuși cu potențial cancerigen. Dacă intri și pe panta abruptă Big Pharma, Big Derma, good riddance, e posibil să nu mai dormi noaptea de teama pericolului apocaliptic în care bebelușul tău poate ajunge din cauza deciziilor tale de mamă.

Aceeași odisee am parcurs-o și când am căutat produse cosmetice pentru mine, care să fie compatibile cu sarcina, apoi compatibile cu alăptarea, care să fie targetate pe problemele pielii mele – teama de vergeturi în sarcină, pielea matură de om de aproape 40 de ani, fluctuațiile de greutate (totuși în ultimii 6 ani am trecut de la 60 de kilograme la 85 de kilograme, apoi înapoi la 57 de kilograme și acum din nou la 75, pielea mea a trecut prin mult stretching de la cele două sarcini).

Să găsești rezolvarea acestor probleme într-un brand local și sustenabil care se folosește de puterea plantelor și de inovațiile științei ca să formuleze o serie de cosmetice naturale, blânde și pure, dedicate perioadei de sarcină, postpartum și pielii delicate ale bebelușilor – și să știi că ai un singur produs și pentru mamă, și pentru bebeluș, cum este untul de corp de la Ommia Skincare, a fost gamechanger. Efectiv am tăiat o grijă de pe listă. Eu și câteva mii de mame din comunitatea Ommia, care au lăsat recenzii atât de bune și care le folosesc produsele de ani de zile.

A cui e vocea care tocăne încontinuu în capul nostru?

De multe ori avem impresia că vocea din interiorul nostru, aceea care vorbește cicălitor și încontinuu, este a noastră. Cum să nu fie a noastră? Doar e în mintea noastră, în capul nostru, ne ghidează de-a lungul zilei, critică, judecă, face planuri, își dă ochii peste cap.

Dar poate suntem puțin atenți la tonul ei. La ceea ce spune. La persoanele de care ne aduce aminte.

Teoria mea este că vocea din interiorul nostru nu e chiar a noastră, ci că este un amestec din toate vocile din jur care într-un fel sau altul ne-au marcat. Este un remix frustrant, dacă vreți, format din vocea părinților noștri, a mătușilor care ne cicăleau, a profesorilor care poate ne-au certat și dezamăgit, a așa zișilor prieteni care ne-au rănit, a tuturor comentariilor de pe Facebook care ne-au critiat deciziile de parenting, a coachilor și consilierilor de pe Instagram care susțin că oferă cunoștințe despre parenting, dar care fac un mom shaming mai mult sau mai puțin voalat cu fiecare postare net superioară și ton atoateștiutor pe care îl folosesc. Gălăgia din capul nostru este de la ei. Haosul din deciziile noastre, de acolo vine.

Comutatorul este însă la noi.

Și decizia de a face liniște și de a ignora această gălăgie fără sens, tot la noi este.

Așa că trageți aer în piept, apăsați acel comutator și ascultați liniștea din jur.

Pentru că, încet și timid la început, dar apoi din ce în ce mai puternic, din liniștea aceea va începe să vă vorbească Instinctul. Intuiția. Adevărata voastră voce.

Atunci, de-abia, lupta cu voi înșivă se va fi terminat.

PS. Și da, dacă vreți să tăiați de pe lista voastră de griji și panici tot capitolul de îngrijire a pielii, uitați-vă pe site-ul celor de la Ommia Skincare – care, vă reamintesc, încep la miezul nopții campania lor de Ommia Black Friday, când vor avea tot site-ul redus cu 50%. Cumpărați înțelept, cumpărați echilibrat, dar dați-le o șansă, vă garantez că o să reveniți la ei iar și iar.

Pentru că o să vă cam placă să aveți cu o grijă în minus. 

 

 

 

Tag-uri:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *