…plus alte 5 beneficii bazate pe știință ale Omega-3 despre care cel mai probabil nu știai.
- Dacă ai ști că există un supliment care ajută la dezvoltarea creierului copiilor, care le poate îmbunătăți somnul și abilitățile școlare și care joacă un rol crucial în dezvoltarea ochilor, a inimii și a întregului sistem nervos, mai ales în primii ani de viață, probabil că te-ai grăbi să-l oferi celor mici.
- Dacă ai afla că, potrivit unui studiu recent, persoanele de peste 70 de ani care au consumat 1.000 mg din același supliment, pe zi, timp de 3 ani au câștigat, în medie, încă 3 luni de viață, comparativ cu ceilalți participanți, conform analizei markerilor biologici, probabil te-ai grăbi să îl oferi părinților sau bunicilor tăi.
- Iar dacă ți-aș spune că același supliment îți poate reduce factorii de risc pentru boli cardiovasculare, poate lupta cu depresia și anxietatea, poate atenua durerea menstruală și te poate face să dormi mai bine, probabil te-ai grăbi să-l iei chiar tu.
Articolul acesta nu-i despre vreun supliment-minune sau vreun leac rar și inaccesibil sau vreo plantă legendară care se adună doar primăvara devreme din adâncul junglei amazoniene (mă știți, sunt jurnalist, nu șaman), ci despre acizii grași Omega-3. Știți voi, uleiul de pește pe care îl luau și bunicii, și părinții noștri, și cu care ne alergau și pe noi prin casă când eram mici, că tare oribil mai era gustul uleiului de pește pe vremuri. Din fericire, acum există opțiuni mult mai bune la gust, cum sunt cele de la Möller’s, care au și varianta de ulei de ficat de cod, și varianta de jeleuri – peștișori potriviți încă de la 3 ani; așa că nu mai e nevoie să alergăm copiii prin casă, băiatul meu mă aleargă el pe mine când trebuie să-și ia peștișorii Mölli.
Revenind, am început să citesc mai multe despre Omega-3 acum câteva luni, din cauza unor probleme de imunitate ale fetiței mele de 2 ani, iar acum sunt aici să vă povestesc de ce cred că Omega-3 ar trebui să ne fie recomandați la nivel general, atât pentru copii, adulți cât și pentru seniori – cam așa cum sunt mesajele acelea de la radio despre excesul de sare, viața activă și importanța petrecerii timpului alături de copii. Excelent ar fi dacă ni s-ar povesti despre ei încă din sarcină, grozav ar fi dacă ni s-ar explica mai multe în maternitate, atunci când ni se vorbește despre Sfânta Treime – Vitamina D, Fier și Vitamina C. Omega-3 merge bine adăugat acolo, la lista de oferit celor mici încă de la început.
Vă explic imediat de ce.
Ce sunt, mai exact, acizii grași Omega-3 – rapid, că nu sunt medic, dar pe înțelesul tuturor:
Bunica ne spunea să luăm ulei de pește ca să creștem mari, frumoși, puternici și deștepți. Bunicul era mai mucalit, ne spune mai pe șleau: ”Ca să nu fiți prostovani”. Știau ei ce știau, amândoi.
Uleiul de pește conține grăsimi bune, numite acizi grași polinesaturați esențiali Omega-3, mai ales DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic) – și promit că aici mă opresc cu chimia. Aceștia se numesc ”esențiali” tocmai pentru că nu pot fi sintetizați în organismul uman, corpul nostru nu poate să-i facă, nu-i putem produce – așa că trebuie aduși din alimentație. EPA și DHA apar în mod natural, ce să vezi, la peștii grași, cum ar fi ficatul de cod, somonul, macroul și tonul.
Deci în primă fază, ar trebui să-i mâncăm. Ideal-ideal-ideal, alimentația noastră ar trebui să conțină cel puțin două porții de pește gras pe săptămână ca să stăm fără griji, dar na, probabil că nu foarte multă lume reușește să mănânce atâta pește.
Așa că suplimentăm. Pentru că o să vă las mai jos niște beneficii bazate pe studii ale Omega-3 care vă vor convinge – acești acizi grași ajută la dezvoltarea întregului sistem nervos, inclusiv a creierului, la dezvoltarea ochilor (mai exact a retinei), la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a capacității de învățare, au rol în imunitate și pot scădea riscul de alergii. Atunci când copiii nu primesc constant doza necesară de acizi grași Omega-3 din alimentație sau suplimente, pot apărea întârzieri în dezvoltarea cognitivă, probleme de concentrare și atenție, crește riscul de infecții, iar deficitul pe termen lung poate duce la afectarea vederii.
Cu ce suplimentăm noi? De când era Mircea bebe, noi folosim uleiul de ficat de cod Möller’s, care este obținut din cod arctic norvegian sălbatic, pescuit responsabil în Lofoten și Vesterålen, din cele mai pure ape reci de pe glob, cu nivel minim de toxine (este extras în maxim 24 de ore pentru a păstra prospețimea și calitatea superioară). O linguriță (5 ml) de ulei de ficat de cod Möller’s conține 1100 mg de acizi grași naturali. Pentru Mircea folosim peștișori, pentru restul familiei folosim uleiul clasic Möller’s, la sticlă mare, FAMILY, iar când Zeni era bebe mic și o alăptam, foloseam amândouă varianta Pure Mom and Baby, tot din gama Möller’s.
Să o luăm pe rând, că 5 beneficii trecem azi în revistă:
1. Omega-3 ajută la dezvoltarea creierului în viața intrauterină și în primii ani de viață, îmbunătățind performanța școlară și abilitatea de învățare.
Primii 8 ani din viața unui copil sunt esențiali în ceea ce priveşte sănătatea şi dezvoltarea lui de mai târziu, iar asta se datorează creşterii rapide a creierului începând cu perioada intrauterină şi continuând cu aceşti primi ani de copilărie. Mai mult, potrivit unui studiu JAMA Neurology, creierul bebeluşului creşte cel mai repede imediat după naştere şi ajunge la jumătate din mărimea pe care o va avea la maturitate după doar primele 3 luni de viață. Ce creştere fascinantă!
În acest context de creștere rapidă, DHA-ul de care vorbeam mai sus este necesar pentru dezvoltarea sistemelor neuronale (nervoase) senzoriale, receptive, cognitive și motorii, iar studiile spun că suplimentarea cu Omega-3 în timpul sarcinii, alăptării și apoi oferirea de Omega-3 copiilor mici scade riscul de întârziere a dezvoltării, crește IQ-ul copilului cu 4.1 puncte până la vârsta de 4 ani, iar mai apoi îmbunătățește performanța școlară, abilitatea de învățare, citirea și ortografia, susține memoria. Studiul legat de creșterea IQ-ului este aici, dacă vreți să vă uitați pe el, cel legat de performanța școlară este aici.
2. Omega-3 are efecte benefice la copiii cu probleme de concentrare.
Mi-a plăcut mult să citesc despre acest lucru, mai ales având în vedere numărul în creștere al părinților care povestesc, despre copiii lor, că au probleme de concentrare, nu sunt atenți, nu se pot focusa, nu au răbdare să stea aplecați spre o activitate mai mult de câteva minute. Mi s-a părut și mai interesant mai ales în contextul băiețelului meu, care stă foarte concentrat (fixat aproape) pe anumite activități chiar și câte o oră-două, cu focusul la maxim, dar în timpul acestei concentrări se foiește, se ridică, se bâțâie, ține ritmul cu un picior, bate darabana cu degetele, stă pe scaun în poziții foarte ciudate, așa se concentrează el, în mișcare.
Există mai multe studii care demonstrează efectele benefice ale uleiului de pește pentru copiii cu probleme de concentrare (studiile au folosit fie doar acizi grași esențiali Omega-3, fie Omega-3 în paralel cu medicația clasică pentru ADHD, în ambele situații fiind observate îmbunătățiri în zona de hiperactivitate, impulsivitate, atenție – aici găsiți informațiile, 13 din 16 studii au raportat, vă las direct exprimarea, ”favourable benefits on ADHD symptoms including improvements in hyperactivity, impulsivity, attention, visual learning, word reading, and working/short-term memory”.
3. Omega-3 și somnul – habar n-aveam, dar se pare că acizii grași au efecte benefice și la capitolul somn.
Vorbeam mai sus despre DHA, unul dintre principalii acizi grași Omega-3 – studiile arată că acesta ar fi asociat cu o mai bună calitate a somnului, mai exact că nivelurile ridicate de DPA pot crește producția de melatonină, hormonul care reglează ciclurile de somn, și că un aport adecvat de DHA poate ajuta la reducerea numărului trezirilor nocturne (whaaaaaaaat) și la îmbunătățirea somnului profund.
Aici aș vrea să adaug și faptul că uleiul de ficat de cod Möller’s conține și vitamina D, care contribuie la normalizarea rutinelor de somn (deficitul de vitamina D este asociat cu insomnie, treziri frecvente, somn neliniștit și neodihnitor) – aici găsiți un studiu, aici încă unul făcut pe somnul toddlerilor născuți prematur, scrie că mai e de investigat și că mai trebuie făcute studii și pe segmente mai largi.
4. Suplimentarea timpurie cu Omega-3 poate reduce incidența alergiilor la copii.
Știu că intru pe un teren sensibil aici și invit mamele din comunitate care au copii cu alergii și care cu siguranță au studiat atent problema să participe la discuție și să contribuie la acest articol. Am dat peste 3 studii care indică faptul că peștele gras sau suplimentarea cu ulei de pește pe timpul sarcinii ar putea ajuta la prevenirea bolilor alergice la sugari și copii (deși există și studii care nu confirmă neapărat acest lucru, deci take everything with a grain of salt). Totuși, deși și în acest caz știința mai are de analizat, suplimentarea cu DHA induce efecte imune care pot fi asociate cu o sensibilizare alergică redusă și cu o reducere a manifestărilor alergice – cu alte cuvinte, că Omega-3 poate ajuta la reducerea incidenței bolilor alergice, inclusiv a astmului.
5. Omega-3 poate îmbunătăți vederea.
Studiile clinice atestă rolul esențial al acizilor grași Omega-3 naturali în creșterea armonioasă a copiilor, aceștia jucând un rol crucial în dezvoltarea ochilor, mai exact a retinei. Se pare că suplimentarea cu Omega-3 crește acuitatea vizuală (DHA este o componentă majoră a retinei) și poate preveni tulburările grave de vedere.
Bun, bun, și care e faza cu creșterea calității și duratei vieții?
Acesta este un studiu proaspăt realizat (în 2025 chiar), care susține că Omega-3 și Vitamina D3, administrate pe termen lung, pot susține longevitatea – combinația ideală fiind de minimum 1000 mg Omega-3 + 2000 UI D3 plusssssssss 30 de minute de exerciții fizice efectuate acasă, de trei ori pe săptămână. Adică, având în vedere ce avem noi acasă, fie 2 capsule Möller’s OMEGACORE, fie o lingură ulei Möller’s pe zi plus o capsulă moale de Impruvis D3Vit 2000 – aici le găsiți pe toate. Cu sportul nu vă pot ajuta, pe acela trebuie să îl faceți singuri.
Mai pe larg puțin, că aici sigur ne interesează pentru părinții și bunicii noștri: studiul a fost realizat sub coordonarea Heike Bischoff-Ferrari, profesor de medicină geriatrică și longevitate la Universitatea din Zürich, și a implicat 2.157 de participanți cu vârsta de peste 70 ani din Elveția. Conform studiului, persoanele de peste 70 de ani care au consumat 1.000 mg de acizi grași esențiali Omega-3 timp de 3 ani au câștigat, în medie, încă 3 luni de viață, comparativ cu ceilalți participanți, conform analizei markerilor biologici. În plus, suplimentarea cu vitamina D3 și practicarea regulată a exercițiilor fizice au maximizat beneficiile, prelungind speranța de viață cu până la 4 luni suplimentare.
Același studiu clinic (Sursa 1, Sursa 2) a raportat și alte efecte benefice ale consumului de Omega-3 și D3 în rândul vârstnicilor, respectiv:
- scăderea cu 10% a riscului de cădere
- scăderea cu 39% a efectelor traumatice (declin fizic sau mental)
- scăderea cu 13% a infecțiilor contractate
- scăderea cu 61% a apariției de celule canceroase.
Cu ce suplimentăm noi acasă?
De când Mircea era bebeluș, suplimentăm atenți cu Vitamina D3, Fier (când a fost cazul) și Omega-3 natural. Când era mic, îi dădeam uleiul de ficat de cod Möller’s, pe care îl primește acum și Zeni, după 3 ani a fost upgradat la peștișorii Mölli – îi știți din reclama aceea cu ”Toți juniorii iubesc peștișorii”.
Acum primește doi pe zi, unul dimineața și unul seara, pentru că au Omega-3 natural (acizii grași esențiali pentru creier, inimă, vedere și imunitate, cu rol antiinflamator) dar și vitamina D, atât de necesară pentru oase, dantură, piele, păr și musculatură. Din fericire pentru copiii din ziua de azi, peștișorii Mölli sunt ge-ni-ali. Nu au zahăr adăugat (deși la cum sunt primiți, ai zice că sunt tăvăliți prin ciocolată topită, să-mi explice vă rog cineva de ce sunt copiii atât de disperați după ei), și sunt disponibili în 3 arome: de căpșuni (gust dulce), de portocale (gust acrișor) și de cola (gust original, obținut dintr-un mix de lamaie, portocale, vanilie și caramel).Pe lângă peștișori (Mircea) și ulei (Zeni), le mai dau și Vitamina D: Până când au împlinit 2 ani, copiilor le-am dat Impruvis D3Vit 500 cu picurător, foarte ușor de administrat (în suspensie uleioasă, astfel încât stim sigur că se absoarbe optim, vitamina D fiind liposolubilă). După 2 ani, le-am dat Impruvis D3Vit 500 tip spray sau picurător fiecare puf sau picătură eliberează exact 500 U.I – și este fără gust și fără miros, ca să nu îi aud că fac ”Bleaaaaax, mami, nu iau așa ceva!” Apropo, pentru juniorii cu peștișorii, vedeți că 2 peștișori asigură 400 UI de vitamina D3 naturală, deci utilizați D3Vit 500 ca o completare la vitamina D din peștișorii Mölli. Toată gama Möller’s aici o găsiți.
În concluzie.
Mâncați pește. 🙂
Dar, pentru că știu că nu-i fezabil să faceți asta constant, de două ori pe săptămână, fără excepție, vă rog să citiți, să vă documentați și să întrebați și pediatrul despre suplimentarea cu Omega-3. Eu mă mir constant că nu ni se vorbește mai mult despre acești acizi grași pe timpul sarcinii, la cursurile de puericultură, la maternitate, că nu ne bat la cap neonatologii cu ei așa cum ne stresează cu administrarea Vitaminei D3.
Și după ce vă convingeți copiii să ia ulei de pește și Vitamina D3, treceți și la părinții voștri. Apoi și la bunici. Cu ei va fi mai complicat, am și eu în familie oameni care nu vor, nene, nu s-ar apropia de o vitamină, n-ar merge la un medic – insistați. Ca să-i ținem cât mai mult aproape de noi, sănătoși și activi, și cât mai puțin prin spitale, bolnavi și chinuiți.