Copilul MeuMom Enough

Vacanța 2020 în Pandemie, la munte și la mare, cu un toddler – unde am fost, cum ne-am organizat, ce am făcut, cum ne-am protejat.

Ah, al doilea an de CCC! Nu știu ce planuri vă făcuserăți voi, dar eu credeam că vom colinda țara, continentul și poate chiar lumea cu flăcăul pe lângă noi, mai ales că împlinise un an, era măricel și rezistent, începuse să meargă, dormea bine, mânca bine și avea o rutină de masă și somn foarte riguroasă. Nouă ne trecuseră panica și stresul din primul an, ne simțeam încrezători, pusesem niște bani deoparte și ne gândeam că o să vizităm, o să explorăm, o să mergem cu mașina, cu trenul și cu avionul, o să-l ducem să mănânce courgettes în Grecia și kebab în Istanbul.

Apoi a lovit pandemia și planurile noastre și-au cam luat-o în freză. Nu am vrut să riscăm, nu am vrut să ne aruncăm la excursii în locuri și perioade aglomerate, nu am vrut să facem nimic din ce ar fi putut să îl pună chiar și un pic în pericol pe bunicul lui Mircea, pe care îl vizităm frecvent pentru că Mircea e înnebunit după el și după curtea lui. Așa că acest articol este despre vacanța noastră la mare, în Bulgaria, făcută la început de septembrie, despre vacanța la munte, la Moieciu, făcută prin iulie și despre planurile pentru următoarele vacanțe pe care o să le facem în pandemie. Scriu astăzi despre locurile unde am mers, măsurile de precauție pe care ni le-am luat, ce am mâncat, ce am băut, cum ne-am protejat, cum am interacționat, ca să ne asigurăm (pe cât se poate) că vom rămâne sănătoși și că nu vom aduce acasă, la bunicul, vreo urmă de coronavirus. Bonus, pentru că mi-ați cerut: bagaje, organizare, drum, somn, mesele și rutina toddlerului.

Este strict un articol de opinie, nu vă îndemn să faceți ca mine, suntem cu toții diferiți, avem contexte diferite și imunitate diferită, părinți și bunici mai sănătoși saumai vulnerabili, mai aproape sau mai departe, pe care îi vizităm mai des sau mai rar. Asta este experiența noastră, iar dacă pe unii dintre voi îi ajută să își înfrângă reticența și să pornească într-o vacanță cu cei dragi (avem totuși o toamnă faină înainte!) nu pot decât să mă bucur.

Unde și când am mers în vacanță?

Am ales să mergem în vacanță la mare în extrasezon, adică între 8 și 14 septembrie, când ne-am gândit că multă lume va fi deja înapoi acasă și că vom găsi plajele și stațiunile mult mai goale decât în iunie, iulie și august. Am ales ca destinație Bulgaria, orașul Balcic, din același considerent – știam că lumea care va mai fi încă în Bulgaria va alege una dintre stațiunile lor mari, cele care sunt pline verile de familii, cu plaje întinse și regim de all inclusive, cum sunt Albena, Sunny Beach sau Nisipurile de Aur. Am ales bine – nu erau foarte mulți turiști în oraș, plajele pe care am fost erau aproape goale, aveam spațiu destul în jurul nostru cât să păstrăm distanțarea socială și nu am avut niciun moment în care am simțit că suntem într-un loc prea aglomerat sau agitat. Am fost la plajă în Balcic Central Beach, pe plaja din Kavarna și cea din Shabla, de fiecare dată puteai număra pe degete familiile de pe plajă.

În iulie am ales un alt tip de vacanță, adică am fost la Moieciu de Sus, de data asta cu încă 3 familii de prieteni apropiați și copiii lor, despre care știam că au respectat normele de distanțare și protecție, iar copiii lor au stat acasă pe perioada pandemiei. Am plănuit să ne cazăm într-o pensiune din care să nu trebuiască să ieșim și să ne plimbăm aproape deloc. Ne-am dorit să mergem cu mașina până la pensiune și să rămânem acolo toată vacanța, fără să interacționăm cu nimeni în afară de noi înșine, fără să ieșim la terase sau restaurante, fără să mergem în spații publice. Practic, am ieșit din izolare ca să ne izolăm la Moieciu, și bine a fost.

Unde ne-am cazat?

În Bulgaria am ales să ne cazăm într-unul din apartamentele din incinta resortului Lighthouse Golf & Spa. Am vrut neapărat să locuim într-un apartament, nu într-un hotel, ca să putem evita cât mai mult oamenii, aglomerația de la recepție sau de pe holuri/lifturi, dar și pentru că voiam să ne gospodărim singuri și, prin urmare, aveam nevoie de o bucătărie utilată și funcțională. Am găsit acest apartament pe Booking, ni s-a părut că prețul este decent pentru o săptămână de cazare (1328 lei), iar când am ajuns acolo nu mi-a venit să cred peste ce bijuterie am dat. Apartament mare, luminos, cu sufragerie și dormitor, o bucătărie parcă desprinsă din showroom-ul Ikea și dotată ultimul răcnet, cu absolut tot ce am avut nevoie ca să pregătesc, ca și acasă, trei mese și o gustare pe zi. Resortul era destul de gol: era ceva mai multă lume în zona hotelului, dar în zona noastră, de apartamente, erau foarte puțini oameni. Multe zile, clădirea în care era apartamentul nostru a fost goală. În câteva zile, am împărțit o clădire întreagă cu încă o familie. A fost perfect, vă recomand locul ăsta dacă doriți o vacanță cu auto-gospodărire.

În iulie am ales Pensiunea Alex și Cristina din Moieciu de Jos, unde am încăput bine mersi în toată pensiunea 4 familii (4 perechi de părinți, 7 copii și o bunică). Ar încăpea și grupuri mai mari, mai erau la parter două camere pe care nu le-am folosit, dar le-am achitat totuși, pentru că voiam să ne asigurăm că în acel weekend doar noi suntem pe proprietate. Pensiunea are tot ce vă trebuie ca să rămâneți acolo un weekend prelungit: o curte mare, cu leagăne și tobogan ca să se joace copiii, un pârâu simpatic, foișor cu grătar pentru adulți, bucătărie utilată, frigidere și congelatoare pentru cei care vor să își prepare mesele acolo. O mențiune aș avea, oalele și cratițele sunt cam vechi și zgâriate, eu am făcut tare bine că, ca de obicei, m-am cărat după mine cu o cratiță și o tigaie, nu le-aș fi folosit pe ale lor.

Ce am făcut acolo?

În Balcic n-am făcut altceva decât să mergem la plajă în fiecare zi. Mircea nu mai văzuse marea până acum, era fascinat de nisip, apă, pescăruși, scoici și alge, așa că stăteam la plajă în fiecare zi de pe la 9 la 11.30 și de pe la 18 la 20, explorând, căutând, făcând castele de nisip și adunând scoici. Am mers de câteva ori la piscina hotelului (mare, curată și pustie) și am oscilat între plaja din Balcic, cea din Kavarna și cea din Shabla.

La Moieciu am stat în curte all day every day, am lăsat copiii să se joace împreună pe iarbă și să se fugărească, să își împartă jucăriile cum au vrut, să picteze, să coloreze, să tropăie prin bălți. Mircea a fost înnebunit după cățelul proprietarului și după cotețul cu găini, cocoși și rațe, iar copiii mai mari au tras cu arcul și s-au dat cu bicicletele. Le-am montat într-o zi mai caldă o piscină mare și s-au bălăcit cu disperare. Noi, părinții, am stat de vorbă, am jucat cărți și board games, am făcut grătar și ne-am mirat cât de mult timp a trecut de când ne-am cunoscut prima oară, într-un septembrie, în clasa a noua.

Ce am mâncat în vacanță?

Nu o să vă mint, asta a fost partea care mi-a plăcut cel mai puțin, pentru că hei, NU SUNT NEBUNĂ, și mie îmi place în vacanțe să stau la terase, să merg din tavernă în tavernă, să vină platourile de creveți și courgeti, să gust prăjituri delicioase și pește proaspăt și fripturi și ciorbe bune. Anul acesta am vrut să stăm departe de restaurante pentru că nu prea aveam încredere în felul în care este manevrată mâncarea și nici în condițiile de igienă din bucătării (din nou, pre-pandemie nu aveam nicio treabă, am mâncat scoici umplute sub Podul Galatta din Istanbul de la un nene care le frigea pe un butoi și care părea că nu a mai făcut baie de pe vremea lui Baiazid, și au fost CELE MAI BUNE CHESTII mâncate vreodată, dar acum suntem în pandemie, așa că las asemenea acte de vitejie pentru anul viitor). În ambele vacanțe am făcut o mică oprire la Lidl-ul din apropierea cazării și am cumpărat fructe, legume, carne, pește, lactate, pâine și ce ne-a făcut nouă cu ochiul prin magazin. În ambele excursii am venit de acasă cu griș, mălai cu fierbere rapidă, fulgi de ovăz, făină, ulei, orez, praf de copt, bicarbonat de sodiu și condimente. În ambele excursii am venit de acasă cu o cratiță, o oală și o tigaie. În ambele excursii am luat cu mine micul aparat de gătit la aburi (cu blender inclus) Phillips Avent, care și-a făcut mereu treaba rapid și excepțional.

Exemple de mic dejun din vacanță:

1. Griș cu lapte și migdale măcinate, fructe.

2. Omletă cu smântână, mozzarella, fructe.

3. Oladi cu smântână și magiun de prune, iaurt, fructe.

4. Frigănele cu fructe și sana/kefir/lapte rece.

5. Banana bread cu sana/kefir/lapte rece.

6. Fulgi de ovăz cu fructe.

7. Orez cu lapte cremos, cu fructe.

Exemple de gustare din vacanță:

1. Orice tip de fructe asortate (banane, zmeură, pepene, piersică, prune, pară, mango).

2. Tartină de pâine cu unt/brânză și fructe asortate.

3. Brioșă și fructe asortate.

Exemple de masă de prânz din vacanță:

1. Somon cu legume la cuptor (recunosc, era foarte simplu de făcut și foarte bun, așa că în 4 zile din cele 7 am mâncat somon cu legume).

2. Paste cu sos alb.

3. Paste cu sos roșu.

4. Legume la cuptor asortate (cartofi, cartofi dulci, morcovi, ardei, broccoli) cu brânză și pâine / mămăligă.

5. Supă de găluște (asta s-a întâmlat doar la Moieciu, fiindcă am avut cu noi una bucată bunică foarte faină, mama prietenei mele, care a gătit o oală mare de supă pentru noi toți).

Exemple de cină din vacanță:

1. Griș cu lapte / ovăz cu lapte / orez cu lapte și ceva fruct crud sau la abur.

2. Mămăligă cu brânză și smântână.

3. Supă cremă de legume cu pâine și smântână.

4. Tartine de pâine cu brânză / unt / avocado, cu salata de rosii si castraveti.

După cum vedeți, nimic fancy, toate mesele de mai sus sunt rapide, ușoare, și gata de făcut pe repede înainte, pentru că nici noi nu voiam să stăm prea mult prin bucătărie în vacanță. Am încercat să îi oferim celui mic mâncare cât mai variată, din cât mai multe grupe alimentare la fiecare masă, dar nu ne-am stresat, nu ne-am bătut capul și nu ne-am făcut sânge rău dacă treaba asta nu s-a întâmplat de fiecare dată. În poza de mai jos este o masă de prânz, cu somon, cartof dulce, ciuperci, salată de roșii și castraveti, iaurt și branzică de vaci.

Am mers la terasă, restaurat, cafenea măcar o dată?

Haha, nu. De fapt, povestea este foarte funny. În ultima zi la mare, pe plaja din Balcic, chiar ni se făcuse poftă de un Ice Coffe pe plajă, așa că l-am lăsat pe Mircea cu Dorin și am plecat spre Beach Bar, cu gândul la două pahare mari și reci, cu multă gheață. Bineînțeles, la Beach Bar absolut nimeni nu purta mască, barista a făcut cafelele cu mâinile goale, en fin, asta este, m-am gândit că șterg paharele cu niște șervețele dezinfectante și ne facem și noi de cap, ca părinții, pe plajă cu niște cafea rece. Ei bine, oameni buni, true story, fiți atenți aici, fix înainte să îmi aducă paharele pe barista al nostru l-a apucat un strănut din ăla imens, așa că a pus paharele jos, a dus mâinile la gură, a strănutat din toți rărunchii, HAAAAP-CIUUUU, fix în palme, apoi fără să facă absolut nimic, fără să se șteargă, fără să se spele, fără să se dezinfecteze, a luat din nou paharele CU ACELEAȘI MÂINI BINEÎNȚELES și mi le-a adus mie pe tejghea. Aham, bineînțeles că nu am mai luat niciun pahar, asta este, am rămas fără Ice Coffe, dar cu gândul că totuși am făcut bine că nu am stat pe la terase și restaurante vacanța asta.

Cum ne-am protejat?

Fix la fel cum ne protejăm și în București. În vacanța din Bulgaria am purtat mască în spațiile publice, eu și Dorin (Mircea încă nu este la vârsta la care să poarte mască). Ne-am spălat și dezinfectat pe mâini cât mai des. Pe cât se poate, am dezinfectat și suprafețele pe care le atingeam, cu ajutorul unei sticle cu pulverizator în care pusesem, de acasă, spirt (șezlonguri, scaunele și măsuța de la plajă). Am evitat oamenii și aglomerațiile. Și cam atât. Pe plajă nu am purtat mască, dar erau destul de pustii încât să putem sta departe de ceilalți oameni. Pe Mircea l-am lăsat să exploreze plaja în ce fel a vrut el. Când am fost la Moieciu a fost mai simplu, stând doar noi între noi în curte am putut să ne relaxăm și să nu purtăm măști – ne-am protejat doar când am mers la cumpărături la Lidl.

Cum am procedat cu drumul până acolo?

Am scris mai demult un articol ceva mai mare despre drumurile cu un bebeluș sau toddler în scoică sau scaun auto și am oferit o mulțime de informații despre cum procedăm noi cu drumurile lungi ca să nu avem bătăi prea multe de cap și să nu-l plictisim sau stresăm prea mult pe flăcău, vă las aici linkul. Regula de bază la noi a fost mereu: să plecăm la ora somnului lui Mircea, pentru ca el să adoarmă repede și noi să prindem o oră, două sau chiar trei de condus cu băiețelul sforăind încetișor. La Moieciu a mers bine regula asta, drumul a durat trei ore și un sfert, Mircea a dormit fix trei ore, n-am avut probleme. În vacanța din Bulgaria drumul ne-a luat cu totul vreo 5 ore (București-Balcic, via Vama Veche, cu o pauză cam de 45 de minute în vamă ca să ne dezmorțim și să-i dăm o gustare lui Mircea), dar cel mic s-a trezit cam după o oră jumătate, așa că a avut nevoie de entertainment de calitate din partea lui taică-su (eu conduceam). Ne luasem măsuri și adusesem în mașină toată punga lui de jucării, ca să avem ce să-i oferim, dar în mare parte s-a distrat cu cartea lui senzorială din fetru de la Mukibooks și cu niște cărticele simpatice care îi plac foarte mult acum, de la Editura Didactica Publishing House, ”O zi cu mami” și ”Împreună cu tati”. Vă las aici linkul cu articolul despre cărțile senzoriale din fetru și despre Mukibooks, vă invit să îl citiți, cărțile acestea sunt de mare ajutor la drum lung și nu numai.

Ce bagaje am avut cu noi?

Pentru noi nu mare lucru, dar după cum vedeți mai sus, eu nu am plecat de acasă fără niște staple-uri esențiale pentru gătit, ceea ce ne-a îmbogățit și îngreunat bagajul. O să las mai jos o mică listă cu bagajul lui Mircea, nu cred că vă interesează să vedeți câte haine mi-am luat eu (hint: puține) sau câte și-a luat Dorin (hint: cât să încapă în rucsaul de laptop, PE LÂNGĂ laptop).

Haine și încălțăminte:

  • 5 tricouri.
  • 5 pantaloni scurți.
  • 2 pantaloni lungi de muselină.
  • 2 pantaloni lungi mai groși (de trening, buni pentru seară).
  • 5 body-uri cu mânecă scurtă.
  • 3 body-uri cu mânecă lungă.
  • 2 hanorace.
  • 5 perechi de șosete.
  • 2 pijamale.
  • un prosop pentru baie și un prosop pentru plajă.
  • 2 costume de baie.
  • pălărie UV.
  • pantofiorii Tikki și sandalele de plajă de la Decathlon.

Accesorii:

  • pătuț pliabil și saltea pliabilă (în vacanțe, Mircea doarme în pătuțul lui pus lângă patul nostru, dar oricând vrea poate să vină între noi în pat).
  • cărucior.
  • Manduca.
  • bicicletă.
  • scaunul de masă Antilop.
  • farfuria și castronașul de la Dodoli, tacâmurile lui de la Ikea, butelcuța pentru apă de la Munchkin și biberoanele Avent (încă mai are o masă de lapte pe timpul nopții, pe atunci bea lapte praf, între timp l-am trecut pe lapte de vacă).
  • trusa de cosmetice (crema lui hidratantă Avene Xeracalm AD, crema de fund Weleda, crema de protecție solară LaRoche Posay, pastă și periuța de dinți, perie de păr, săpun lichid Bioderma ABCDerm, scutece, scutece de apă, șervețele umede WaterWipes, șervețele dezinfectante, dezinfectant).
  • trusa medicală (Nurofen, Panadol, Zyrtec, Vibrocil, Tantum Verde, apă de mare, pompița de scos mucii, termometru, comprese sterile, Rivanol, ser fiziologic, alcool, dischete demachiante).
  • geanta cu jucării și cărți (i-am adus 4 cărți, 6 jucării și cărticia lui Mukibooks).

Alte sfaturi, sugestii, concluzii din aceste experiențe faine:

1. Nouă ni s-a părut safe să mergem în vacanță în condițiile de mai sus, adică ori singuri și păstrând toate normele de distanțare și protecție, ori alături de câțiva prieteni, dar într-o pensiune rezervată cu totul și cu totul pentru noi. Vrem să mai mergem în câteva excursii toamna aceasta, ca să ne bucurăm de vremea bună cât mai mult, și vom aplica aceleași condiții.

2. Dacă simțiți că vreți mai mult, adică o experiență cât mai apropiată de ceea ce ați fi făcut înainte de pandemie, faceți cum credeți voi și grijă mare. După cum am spus la început, suntem diferiți, cu experiențe diferite și nu trebuie să luați ce spun eu drept literă de lege. Pentru noi cel mai important a fost să îl protejăm cât mai mult pe bunicul lui Mircea și să putem să mergem să îl vizităm, ca și până acum, foarte des, pentru că mi se pare esențial ca Mirc să își petreacă cât mai mult timp la curte, versus la bloc.

3. Dacă vă e teamă să plecați în vacanță, dacă sunteți anxioși și panicați, sper că textul meu vă aduce un strop de liniște și de organizare și poate un pic de curaj de a face niște rezervări. Da, se poate călători în pandemie, poți reveni acasă sănătos, poți să te distrezi, să creezi amintiri frumoase, să salvezi puțin din vara asta dubioasă, singura condiție este să ai ceva mai multă grijă.

4. Autogospodărirea nu este chiar atât de enervantă (deși undeva prin ziua a cincea a început să mi se ia), dar este drept, eu am mai mers cu cortul, la rulotă și în campinguri unde tot noi trebuia să ne organizăm, deci sunt un pic obișnuită cu situația. Celor care fac asta pentru prima oară le spun atât: nu trebuie ca TOATE mesele să vi le faceți în casă, nu trebuie ca NICIODATĂ să nu mâncați la restaurant. Noi am vrut să reducem riscurile pe cât se poate. Voi puteți face la fel, în ce măsură puteți și cât simțiți.

Închei spunând că esențial cu un toddler în vacanță este să îi respecți rutina. Al nostru este foarte tipicar, îi place rutina și dacă îl scoți din ea se resimte, așa că indiferent ce ne-am fi dorit noi, scularea era tot pe la 7.30-8, somnul de prânz tot pe la 13-14 începea, de culcat tot la 21.30 ne culcam și de mâncat tot 3 mese pe zi și o gustare îi dădeam. Așa am reușit să avem un băiețel în majoritatea timpului vesel, binedispus, chitit pe explorare și alint cu ai săi. Bine, asta când nu se enerva și pornea un tantrum pentru că nu a prins vreun pescăruș pe care îl urmărise câte un sfert de oră pe plajă. Ca în poza de mai jos. Poza de mai jos, dragele mele, este emblematică pentru viața alături de un toddler: el pornește brusc un tantrum sfâșietor, iar biata mă-sa lângă el îl privește siderată, gândindu-se ”Ioi dar ce-am făcut, Doamne, ca acum o fracțiune de secundă era vesel?!…”

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Si noi am inchiriat un apartament pe Booking, l-am dezinfectant bine, bine si am reusit sa ajungem asa la mare.

  2. プレドニンジェネリック йЂљиІ© – 正規品プレドニン錠の正しい処方 г‚ёг‚№гѓ­гѓћгѓѓг‚Ї йЈІгЃїж–№

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *