La Joacă

Zipper Board – placă senzorială cu fermoare pentru motricitate fină

Astăzi vă arăt cum să faceți un Zipper Board – o placă senzorială cu fermoare pentru motricitate fină. Este o jucărioară foarte captivantă pentru cei mici – Mircea a primit-o pe la un an și a fost super încântat de ea, dar cred că dacă alegeți niște fermoare mari, butucănoase, cu agățătoarea măricică și zdravănă, Zipper Boardul ar putea fi simpatic și pentru bebelușii de la 8-10 luni încolo, care încep să își exerseze ”pincer grip”-ul (felul în care apucă obiecte sau mâncare cu degetul mare și cel arătător, ca și cum ar folosi o pensetă).

După ce i-am făcut un Zipper Board prima oară lui Mircea și l-a înnebunit câteva zile, eu i l-am ascuns, apoi i l-am dat înapoi după vreo săptămână, ca să nu se plictisească de el și să înceapă să îl ignore. Și cam așa procedez și acum: i-l las la îndemână o zi-două, apoi îl pun în șifonier vreo săptămână. Astfel, de fiecare dată când îl primește e super încântat! Hai să vă arăt mai jos cum se face.

 

Pentru un Zipper Board aveți nevoie de:

1. O planșă de plastic (sau capac de plastic, tavă, fund etc). Eu de exemplu am folosit un fund de plastic, ieftin, de la Ikea, pe care îl aveam de câțiva ani și voiam oricum să îl înlocuiesc. În loc să ajungă la Reciclare, i-am dat o a doua viață în acest Zipper Board.

2. Câteva fermoare colorate și de mărimi diferite. Dacă bebelușul este mai mic, o să vreți niște fermoare mai mari, care se pot apuca ușor, eventual cu o agățătoare zdravănă, măricică – nu vrem să frustrăm bebelușul pentru că nu poate apuca fermoarul, ideea e să se distreze și să exerseze în același timp.

3. Un adeziv bun (eu am folosit Moment), dar cititoarele mele de pe Instagram mi-au spus că merge brici și un pistol de acela de lipit cu silicon.

 

Cum se construiește un Zipper Board:

1. Mai întâi hotărâți-vă cum vreți să aranjați fermoarele pe board – o dată ce le-ați lipit, nu prea le mai puteți schimba poziția.

2. Aplicați adezivul pe spatele unui fermoar, cu o spatulă, o periuță veche sau un bețișor. Eu am folosit o periuță de dinți mai veche. Puneți adezivul atât pe spatele fermoarului, cât şi pe suprafața unde acesta urmează să fie aplicat, apoi lipiți bine fermoarul de board, apăsând cu grijă. Dacă folosiți Moment, ca mine, ideal este ca, după ce aplicați adezivul, să așteptați un pic înainte să lipiți fermoarul de board – cam până când, dacă atingeți adezivul ușor, acesta nu se mai lipește de degete.

3. Lipiți toate fermoarele de board, apoi lăsați placa să se usuce bine.

4. După ce s-a uscat, oferiți Zipper Board-ul copilului, îndemnându-l să le deschidă și închidă. Dacă nu se prinde cum se folosesc fermoarele, explicați-i cu răbdare, iar și iar, până reușește.

 

☑️ Zipper Boardul este cu atât mai grozav cu cât fermoarele sunt mai simpatice, mai colorate, mai variate. Puteți alege diferite nuanțe și astfel puteți exersa și denumirile culorilor, puteți să îi explicați cu ocazia asta diferențele între ”scurt – lung”, ”subțire-gros” – sky is the limit, iar cu cât vorbiți mai mult cu un bebeluș sau toddler, cu atâta îl veți ajuta la dezvoltarea vocabularului.

☑️ Dacă agățătoarele de la fermoar vă permit, prindeți de ele panglici colorate sau clopoței, biluțe, zornăitoare (care nu pot fi înghițite). Astfel, chiar dacă nu o să poată deschide fermoarele, bebelușii de 6-8 luni ar putea și ei să se joace cu placa.

☑️ Pentru bebelușii care au început să se ridice în picioare puteți pune board-ul pe o măsuță de cafea, ca să se joace cu ea stând în picioare și astfel exersându-și echilibrul.

 

❗ Atenție atunci când construiți boardul vă rog, copilul nu trebuie să intre în contact sau să înghită lipiciul / adezivul. Fiți cu ochii pe cei mici sau construiți boardul când ei dorm, eu așa am făcut.

❗ Dacă au rămas resturi de adeziv pe board, curațați-l frumos înainte să îl dați copilului.

❗ Chiar dacă fermoarele sunt bine lipite și copilul este mai măricel, sfatul meu este să nu îl lăsați niciodată să se joace singur cu Zipper Boardul – și, de altfel, să nu îl lăsați niciodată nesupravegheat. Mircea are acum aproape un an și două luni, și sunt mereu cu ochii pe el, chiar dacă se joacă de unul singur.

Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale.

Spor la joacă!

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *