Multe s-au schimbat de când sunt mamă. Dacă înainte petreceam câte o oră în cadă ca să îmi spăl părul, acum am patentat ”dușul de mamă”, o situație rapidă care durează 3 minute tops. Dacă înainte făceam fotografii atente, cu lumini, aparat foto ultimul răcnet și recuzită simandicoasă, acum m-am specializat în cadre-fulger cu telefonul plin de făină într-o mână și toddlerul prins de un șold. Caut mereu scurtături, metode ceva mai rapide, drumuri mai cu fast-forward. Trișez uneori, sar peste pași, fac unele lucruri de mântuială (da, praf de prin colțuri și mini-pizza rapidă, LA VOI mă gândesc!), doar ca să câștig mai mult timp cu Mircea și mai puțin timp pe lângă aragaz, cuptor, aspirator sau mașina de spălat.
De aceea când am primit în teste fierbătorul inteligent Redmond SkyKettle m-am bucurat pentru că, ce veste grozavă, mai puteam să elimin niște timpi morți în bucătărie, să mai reduc din vremea petrecută printre cratițe și ibrice. De mult voiam un fierbător care să-mi aducă apa la temperatura dorită cât ai zice ”frige!” și care să mă scutească de bătăi de cap din categoria: ”Aș vrea niște apă pentru ceai, dar nu mai am niciun ibric spălat, iar în ceainic Mircea a dizolvat o cariocă”, ”Trebuie să completez mâncarea cu apă fierbine, dar îmi ia o veșnicie să o încălzesc pe aragaz”, ”Toddlerul vrea paste, dar n-are răbdare să fiarbă apa pentru că fierbe el de nervi din cauza măselelor”. Știți voi, treburi clasice care se întâmplă zilnic prin casele noastre.
Așa că de două săptămâni testez și pun la aprigă încercare acest fierbător inteligent Redmond SkyKettle. De ce îi tot spun ”inteligent”? Pentru că acesta poate fi controlat cu ajutorul telefonului mobil, prin aplicația Ready for Sky. Da, am fiert apă cât pentru o armată și am băut ceai în cantități industriale, l-am pus să bolborosească de zece ori pe zi, l-am trecut prin toate funcțiile și setările, am scotocit prin toate cotloanele aplicației Ready for Sky, am făcut ceaiuri verzi, negre, infuzii și rooibos, am fiert apă pentru paste, ouă și cus-cus, l-am programat pentru fiecare dimineață la ora 8 și jumătate și m-am distrat pe cinste cu Mircea care îl strigă prin casă: ”Kettălu! Ketăluuuu!”. Dacă sunteți în căutarea unui fierbător, vă las mai jos un review complet al acestui produs care la noi și-a câștigat locul definitiv pe blatul din bucătărie. Welcome to the family, Ketălu, ești foarte deștept!
Stai, stop, dar de ce ar trebui să îmi iau un fierbător?
Și eu mi-am pus de multe ori această întrebare în trecut, până când am ajuns la concluzia că, de când am născut, am nevoie de orice fel de ajutor și de orice gadget, aplicație, aparat sau resursă care îmi va câștiga măcar câteva minute de timp pentru mine sau pentru copilul meu. Un fierbător aduce la punctul de fierbere în jur de 1.5-2 litri de apă în aproximativ 3-4 minute, spre deosebire de plitele electrice, pe gaz sau inducție care au nevoie de aproximativ 10-12 minute pentru o cantitate asemănătoare. În plus, fierbătorul elimină ibricul sau cratița din ecuație, așa că nu trebuie să mai căutați un vas prin dulap, să descoperiți cu stupoare că nu este curat (cum mi se întâmpla mie în majoritatea timpului), să îl spălați și să îl puneți la fiert.
Cu un fierbător puteți pregăti rapid apa pentru ceai, cafea instant sau ciocolată caldă, puteți fierbe apa pentru paste, bulgur sau cus-cus, puteți fierbe apa pentru a pregăti ouă fierte sau puteți completa cu apă fierbinte atunci când gătiți ceva și nu vreți să scădeți temperatura de gătire adăugând apă rece. Sunt perfecte atunci când pregătiți sosuri, când vreți să fiarbă mai repede apa pentru o mămăligă sau când aveți mulți musafiri și nu vreți să așteptați o veșnicie ca să le puneți în față câte o cană aburindă de ceai. Nu vă mai zic ce binevenit ar fi fost un fierbător pe când Mircea era mic, bea lapte praf, iar eu mă trezeam buimacă în miez de noapte ca să-i pregătesc biberonul și ba îmi ieșea laptele prea rece și trebuia să-l mai încălzesc, ba mult prea fierbinte și trebuia să mai stau cu el la chiuvetă, sub jetul de apă rece. Iar dacă aveți copii mari, studenți la cămin, în gazdă sau care s-au mutat deja pe cont propriu, un fierbător îi va ajuta foarte mult să se gospodărească rapid și fără bătăi de cap.
Ce model de fierbător Redmond am testat eu?
Eu am testat fierbătorul inteligent Redmond SkyKettle, modelul RX-G200S-E, un fierbător elegant și încăpător, cu o carafă de 2 litri și o putere de 2200W. Este frumos foc, are elementul de încălzire ascuns și este transparent, față de majoritatea fierbătoarelor de pe piață, astfel încât puteți vedea mereu ce se întâmplă înăuntrul lui. SkyKettle este făcut dintr-o sticlă rezistentă la temperaturi înalte, are gura de scurgere antipicurare și aduce la fierbere 2 litri de apă în aproximativ 4 minute pe ceas. Fierbere pe care puteți să o selectați manual, din butoanele aparatului plasate pe mânerul acestuia (de unde puteți alege una dintre cele 4 opțiuni de temperatură, 40, 55, 70 și 85 de grade Celsius, sau puteți apăsa pe butonul principal pentru a pune apa la fiert, la 100 de grade Celsius) sau să o controlați de pe propriul telefon mobil. Mie mi se pare foarte elegant felul în care fierbătorul luminează – are un element de iluminare la baza carafei care își schimbă culoarea în funcție de temperatură, de la albastru când apa este la temperatura camerei la roșu când aceasta fierbe.
Cum controlezi fierbătorul prin aplicația Ready for Sky?
Foarte simplu, prin Bluetooth. Trebuie să dați jos aplicația Ready for Sky din Google Play sau App Store, să porniți funcția Bluetooth a telefonului vostru și să porniți și Bluetooth-ul Kettle-ului. Aplicația este ușor de folosit și intuitivă, astfel că după ce îl descoperă pe ”Ketălu” totul devine foarte ușor și simpatic de folosit. Eu m-am jucat prin aplicație și mi-a plăcut că pot seta temperatura aparatului cu precizie de un grad, astfel încât pot avea apă la orice temperatură vreau eu, cu un singur click – dacă vreau ca fierbătorul să îmi încălzească apa la 63 de grade Celsius, el fix asta o să facă. Dacă am nevoie de apă la 98 de grade Celsius, la 98 o să mi-o aducă.
La ce te poate ajuta această setare de înaltă precizie a temperaturii?
Precizia aceasta a fierbătorului a însemnat că în sfârșit am putut bea diversele tipuri de ceai care au nevoie de apă la o anumită temperatură – și am putut să savurez gustul lor ca la carte. Nici măcar nu a trebuit să fac eu documentarea sau să caut rețete, aplicația vine cu mai multe tipuri de setări ale fierbătorului, în funcție de ceaiul preferat: ceai alb, oolong, de plante, ceai verde, negru sau galben. Voi puteți scrolla, vă alegeți tipul preferat de ceai, îl selectați, iar fierbătorul va încălzi apa fix la temperatura potrivită acelui ceai. O setare faină, de care eu nu mai am nevoie acum, că Mircea deja nu mai bea lapte praf, este cea pentru bebeluși: fierbătorul încălzește apa la 40 de grade, adică fix cât îmi trebuia și mie pe vremea când pregăteam biberoane de Hipp în miezul nopții. Înțeleg că și atleții care beau băuturi proteice au nevoie de apă la o anumită temperatură pentru acestea, așa că un astfel de fierbător de mare precizie sigur îi poate ajuta.
Fierbătorul este echipat și cu o funcție numită Smart Boil, care permite utilizatorului să regleze independent intensitatea de fierbere a apei prin intermediul aplicației. Funcția are rolul de a preveni vaporizarea excesivă și de a obține un nivel optim de mineralizare a apei fierte.
Ce mai știe să facă fierbătorul inteligent Redmond SkyKettle?
Dacă vă plac chestiile tehnice, gadgeturile și aplicațiiile, o să iubiți ce mai știe să facă SkyKettle de la Redmond. După fierbere poți seta aparatul să păstreze apa caldă la o anumită temperatură până la 12 ore, funcție de care eu mă folosesc destul de des acum că s-a lăsat frigul și merg tare bine niște căni de ceai relaxant, una după alta. Dar dacă ai lăsat apa în el prea mult timp, Redmond ține cont și de acest lucru și te anunță când ar fi cazul să o înlocuiești astfel încât aceasta să fie proaspătă. În plus, aviz celor care sunt pe fugă dimineața, înainte de muncă sau școală, fierbătorul poate fi programat, astfel încât să pregătească apa de care aveți nevoie, la temperatura pe care o vreți, în ziua și la ora pe care le alegeți. Smaaaart. Eu l-am pus să pregătească apa de ceai în fiecare zi la ora 8 și jumătate, așa că primul lucru pe care îl fac când intru cu Mircea în bucătărie ca să pregătesc cafeaua și micul dejun este să îmi pun o cană aburindă de ceai delicios. Și să o conving pe Sansa că ceaiul nu este pentru căței, dar la asta Ketălu nu mă poate ajuta din păcate.
Catalog de rețete, jocuri simpatice incluse în aplicație și iluminare inteligentă.
Aplicația Ready for Sky vine și cu un catalog de rețete de ceaiuri, smoothies, mâncare pentru bebeluși, sosuri care pot fi făcute cu ajutorul fierbătorului, cu un click, direct din catalog. Acesta va fi permanent actualizat cu rețete noi, iar utilizatorii pot și ei adăuga rețetele lor. În plus, aparatul vine și cu o secțiune de jocuri simpatice pentru copii, pe care aceștia le pot juca direct din aplicație, împreună cu fierbătorul – da, ați citit bine! Sunt jocuri simple, dar care solicită atenția, răbdarea, memoria și spiritul de observație, jocuri de asociere a culorilor sau care invită la viteză de reacție. Mircea încă nu are acces la ecrane, nu îl lăsăm la telefonul mobil sau la tabletă, așa că m-am distrat eu cu jocurile aplicației Ready for Sky. Ce mai fac eu cu Mircea este că îi schimb culoarea fierbătorului și îl întreb pe puști: ”Ce culoare arată Ketălu?” – iar el îmi strigă mândru: ”Abatru! Badin! Pococaliu!”. V-am spus că ne distrăm.
Lumina fierbătorului se mai schimbă și la selectarea modului ”Disco” din aplicație, o găselniță tare faină și care, tot așa, îi distrează pe cei mici – lumina se va schimba în funcție de ritmul muzicii din cameră și de cel al vocilor din melodie. Noi am ajuns să folosim fierbătorul pe post de lampă de veghe în bucătărie, îi setăm luminozitatea și schimbarea culorilor din aplicație și îl lăsăm aprins, astfel încât pe timpul nopții să nu mai deschidem lumina la bucătărie când avem drum pe acolo.
Recomand un fierbător Redmond SkyKettle?
Oh da, gadgetul ăsta simpatic și-a găsit locul la noi pe blat, lângă cuptorul cu microunde, toasterul și waffle-maker-ul, adică lângă aparatele folosite aproape zilnic la noi acasă. Îmi place că arată foarte bine (se potrivește de minune cu bucătăria noatră colorată în negru, alb și galben), este ușor, fierbe repede și precis și este ușor de spălat și întreținut (primește puncte bonus pentru că este transparent și, prin urmare, poți vedea imediat dacă se strâng prin el reziduuri și dacă trebuie curățat, spre deosebire de fierbătoarele opace, unde mai mult trebuie să ghicești ce se întâmplă pe dinăuntru. Apreciez că, chiar dacă nu vrei să folosești aplicația, butoanele de pe mâner te lasă să optezi între 4 temperaturi diferite (dincolo de cea de fierbere). Și îmi place că datorită lui am început să mă hidratez mai bine, să beau mai multe lichide, să mă bucur de mai multe căni de ceai.
Una peste alta, eu dau nota 10 noului ajutor din bucătărie. Dacă aveți vreo întrebare despre el, nu ezitați să-mi scrieți, iar eu o să vă răspund cum știu mai bine – sau o să întreb la Redmond și o să revin cu feedback. Dacă mă urmăriți pe Instagram, o să mai povestesc acolo cum se comportă în timp și dacă în continuare îl folosim cu mare încântare.
***
*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Redmond, care mi-au trimis în teste fierbătorul Sky Kettle RX-G200S-E. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsul menționat, pe care l-am testat, încercat și utilizat de nenumărate ori în ultimele săptămîni , pentru ca să pot scrie despre el cât mai pertinent pentru voi. ?