Copilul MeuLa Joacă

Jucăriile educative Montessori – mic ghid pentru părinții care vor să aleagă înțelept

De niște ani buni, Montessori e la mare modă: avem jucării educative Montessori, etajere Montessori, paturi-căsuță Montessori pentru cei mici, instrumente muzicale și legume din lemn Montessori, activități Montessori și grădinițe Montessori. Pe Google, orice frază de căutare care are inclus cuvântul Montessori este ”trending”. Iar de când am născut, un lucru e clar: nu pot intra pe nicio platformă de Social Media fără să îmi apară în feed postări, reclame sau videoclipuri faine cu jucării și jocuri pentru copii, evident, ați ghicit, Montessori. E firesc, cele mai multe informații ni le luăm din online și așa am dat peste o mulțime de idei, produse și branduri excelente, dar ce ne facem atunci când aproape toate jucăriile pe care le găsim prin magazine sunt prezentate ca fiind ”Montessori”? Noi, părinții, ce alegem?

Acest articol încearcă să aducă un pic de claritate în ceea ce privește conceptul de jucărie Montessori și să vă răspundă la unele întrebări care și pe mine m-au frământat multă vreme: Ce înseamnă mai exact o jucărie Montessori? Cum ne dăm seama dacă o jucărie dintr-un magazin este Montessori sau nu? Toate jucăriile din lemn sunt automat Montessori? Toate jucăriile din plastic sunt clar non-Montessori? Cum ținem balanța între jucării Montessori și jucarii care, chiar dacă nu sunt Montessori, ne plac, le plac și copiilor și sunt foarte utile?

În plus, ca de obicei, vă las la finalul articolului o listă de recomandări de jucării Montessori sau de inspirație Montessori pentru bebeluși de la 0 la 12 luni, și încă o listă pentru toddleri de la 12 la 24 de luni – am căutat prin toată oferta Micostore.ro și am făcut o selecție ca să vă fie mai ușor. Fotografiile pe care le veți vedea aici sunt cu jucării Montessori de la noi de acasă, pentru că eu mă simt foarte apropiată de acest stil educațional și integrez părți din el în activitățile zilnice alături de flăcău. Vă invit să citiți până la finalul articolului, pentru că aș vrea să vă las cu un mesaj foarte important despre presiunea pe care o resimțim uneori noi, părinții, de a ne alinia la o anumită pedagogie, presiune care nu face bine, până la urmă, nimănui.

În primul rând, jucării Montessori ”autorizate” sau ”înregistrate oficial” NU există

Cred că este important să înțelegem că nu există pe lumea asta nicio autoritate oficială care să poată aviza jucăriile celor mici și să ne certifice clar, cu patalama: ”Da, aceasta este o jucărie Montessori!” – pentru că numele de ”Montessori” nu este o marcă înregistrată. Nici Maria Montessori și nici fiul său nu au vrut să înregistreze oficial numele ”Montessori” pentru că nu și-au dorit ca acest stil educațional să fie unul exclusivist, ci unul accesibil, care să ajungă la cât mai mulți copii. Intenția a fost lăudabilă, însă din păcate asta înseamnă că oricine are mână liberă și poate folosi această etichetă pentru… orice. Absolut totul, de la jucării la frigidere și de la grădinițe la șine de metrou poate fi numit ”Montessori” – numele sună fancy și vinde, iar părinții care nu sunt suficient de informați pot cumpăra o mulțime de produse și servicii ”Montessori”, fără ca ele să aibă vreo treabă cu metoda de educație a Mariei Montessori.

Dar dacă absolut toate jucăriile pot fi numite, legal, Montessori, cum arată totuși o jucărie care este realmente Montessori?

Jucăriile Montessori încurajează copiii să fie independenți, să exploreze și să descopere lumea din jur

Metoda de educație Montessori încurajează dezvoltarea independenței copiilor, cu o intervenție minimă din partea părinților – iar jucăriile sau materialele folosite în această pedagogie sunt cele care le permit celor mici să fie exploratori independenți, să găsească soluții și să-și utilizeze logica și gândirea critică. Jucăriile Montessori nu fac din copil un spectator pasiv al ideii pe care părintele o are despre joacă (de exemplu, o jucărie dansatoare plină de luminițe și sunete, care îl distrage pe cel mic), ci un utilizator activ, care își explorează ideile, deciziile și dorințele cu ajutorul acelui material.

Un exemplu clasic de jucărie Montessori este Cutia Permanenței, care îi ajută pe cei mici să perceapă conceptul ”permanenței obiectului” – adică înțelegerea faptului că un obiect continuă să existe chiar și atunci când acesta nu poate fi perceput (prin văz, auz, atingere, miros sau în orice alt fel). Conceptul ”permanenței obiectului” este unul dintre cele mai importante realizări ale bebelușului, deoarece fără acesta, un individ nu ar percepe obiectele ca având existențe separate și permanente.

Cutia Permanenței este o cutie închisă din lemn, care în partea de sus are o gaură și în partea din față, un sertar sau o tăviță. Copilul este încurajat să introducă o bilă prin gaură (sau lăsat să se prindă singur de treaba asta, cu intervenții minime din partea adulților), bilă care evident va dispărea în interiorul cutiei și care apoi va apărea din nou în tăvița acesteia (sau va putea fi descoperită doar o dată cu deschiderea sertarului). Este fix genul de jucărie care îl familiarizează pe copil cu ideea de permanență a obiectului, îi deschide apetitul pentru activități repetitive și îl provoacă pe cel mic și din punct de vedere auditiv. În plus, Cutia Permanenței este magică – să descoperi că un anumit lucru este încă acolo, deși e ascuns vederii temporar, să îl cauți și apoi să îl găsești, să cadă printr-o gaură și apoi să apară din nou în tăviță, toate acestea sunt experiențe minunate și curioase pentru cel mic. 

Cutia Permanenței poate fi oferită bebelușilor după ce au învățat să stea bine în fund nesusținuți – este ideală de pe la 7 luni încolo. A noastră este de pe Micostore.ro.

Jucăriile Montessori îi determină pe cei mici să le apuce, să le manipuleze, să își dezvolte motricitatea fină cu ajutorul lor

O jucărie Montessori poate fi apucată de cel mic, folosită (mânuirea obiectelor este esențială pentru dezvoltarea motricității fine), copilul interacționează cu ea și în felul acesta învață despre lumea încojurătoare și posibilitățile nelimitate din jur. Jucăriile Montessorii măresc puterea de concentrare, răbdare și diferite abilități importante pentru dezvoltarea acestora, precum motricitatea fină, coordonarea mână-ochi sau capacitatea de a rezolva singuri problemele.

Un exemplu foarte captivant este această jucărie labirint, găsită tot pe Micostore.ro (care cred că este mai degrabă de inspirație Montessori decât un material clasic Montessori, dar voi vorbi despre această diferență mai târziu). Butonii aceia sunt foarte potriviți pentru dezvoltarea motricității fine și îl pregătesc pe cel mic, indirect, pentru scris. Poate vă întrebați ce legătură are acest labirint cu scrisul, dar dacă vă uitați cu atenție la jucărie, modul de manevrare și prinderea butonilor cu trei degete sunt similare felului în care va fi ținut instrumentul de scriere mai târziu. De asemenea, labirintul este și un bun exercițiu de logică, de coordonare mână-ochi și de rezolvare independentă a unor probleme – jocul vine cu o serie de 18 carduri din lemn, fiecare cu o sugestie diferită de aranjare a butonilor, pe care cei mici trebuie să o imite cu ajutorul labirintului. Deocamdată, Mircea nu este încă în faza de imitare a cardurilor, dar îi place să aranjeze butonii aceia după bunul său plac. Rău am făcut că prima dată i-am oferit-o fix înainte de ora somnului, a fost foarte greu să-l conving să se culce în cele din urmă.

O jucărie Montessori este simplă și nu distrage copilul prin lumini, sunete și zgomote

De multe ori părinții au impresia că jucăriile zgomotoase, care cântă ritmat, scot lumini și fac giumbușlucuri îl vor atrage mai mult pe copil, îl vor distra, le vor capta atenția și în felul acesta le vor crea și lor niște mici portițe în care să tragă o gură de aer proaspăt. N-am cum să nu-i înțeleg, tare mă mai bucur când o activitate îl ”prinde” pe Mircea atât de tare încât mă ignoră și eu pot să sorb liniștită trei guri de cafea, cu ochii la el. Dar pedagogia Montessori consideră că jucăriile foarte colorate, care funcționează cu ajutorul bateriilor, care cântă, dansează și se agită reușesc, de fapt, să facă tocmai contrariul, adică să îl distragă de la lucrurile pe care poate ar vrea să se concentreze, de la ”milestone-urile” pe care se focusează, de la abilitățile pe care le perfecționează. Mi-a plăcut mult ce a scris Susan Stephenson în ”The Joyful Child”, și anume că ”un mediu care sprijină și ajută este, de multe ori, caracterizat de ce obiecte lăsăm în afară, mai degrabă decât de cele pe care le incudem”.

Mai ales când copiii sunt foarte mici, cel mai bine este să le oferiți jucării cât mai simple – ei încă încearcă să înțeleagă sensul acestei lumi minunate în care s-au trezit, și cel mai bine este când primesc informație ușoară și simplu organizată. De exemplu, când începeți să le oferiți jocuri puzzle pentru prima oară, megeți pe forme cât mai basic, mari, necomplicate, cum vă povesteam în acest articol despre puzzle-uri. De exemplu, puzzle-ul de mai jos cu doar trei cercuri simple, de diverse mărimi, îi încurajează pe cei mici să facă diferența între mic, mare și mijlociu, iar un puzzle cu doar, să zicem, 3 forme geometrice (cerc, triunghi, pătrat) îi va permite copilului să se concentreze bine doar pe acea informație și să o absoarbă fără alte distracții (imagini colorate, forme diverse, o multitudine de elemente).

O jucărie Montessori se concentrează, de obicei, pe un singur concept, nu este 10-în-1, dar crește o dată cu copilul

Jucăriile Montessori sunt proiectate astfel încât să îi învețe pe cei mici o anumită deprindere sau un anumit concept, însă ele au multiple nivele de provocare pentru cei mici și de multe ori cresc o dată cu copilul. Să luăm, de exemplu, faimoșii cilindri Montessori, care fac parte din aria curriculară senzorială și sunt folosiți pentru a-i îndemna pe copii să observe diferențele clare, vizuale, între diversele dimensiuni. Este vroba despre patru suporturi din lemn prevăzute cu orificii pentru mai mulți cilindrii cu buton, cu dimensiuni care variază gradual. Blocurile cu cilindrii au grade de complexitate diferite și ideal sunt prezentate copilului pe rând, în funcție de nivelul la care se află acesta. Tradițional, cele 4 blocuri au următoarele caracteristici:

  1. înălțimea și diametrul cilindrilor descresc.
  2. înălțimea cilindrilor crește în timp ce diametrul lor descrește
  3. înălțimea cilindrilor rămâne constantă în timp ce diametrul lor descrește
  4. înălțimea cilindrilor descrește în timp ce diametrul lor rămâne constant

Această jucărie este un material de bază pentru diferențierea vizuală a mărimilor și ajută la rafinarea percepției dimensiunilor. Copilul își îmbogățește vocabularul cu termeni din zona dimensiunilor (subțire, gros, înalt, scund, greu, ușor etc.) și învață astfel să compare mărimile (”cilindrul acesta este mai mic, acela este mai mare” – sau după cum zice Mircea ”chestie foalte foalte male!”). De asemenea, setul de blocuri cu cilindri pregătește copilul pentru activitățile matematice de mai târziu (clasificare, comparare), iar cel mic își exersează coordonarea, motricitatea fină și rafinarea mișcării. În plus, la fel ca majoritatea materialelor Montessori, blocurile cu cilindri asigură ceea ce în pedagogia Montessori se numește ”controlul erorii”: copilul poate realiza cu ușurință greșeala atunci când la final una dintre piese nu se potrivește sau rămâne nefolosită. Așadar iată o jucărie chiar spectaculoasă, care pornește de la un singur concept, dar care ajunge să stimuleze atâtea elemente din dezvoltarea copilului vostru!

Cilindrii noștri sunt de aici, eu am ales modelul colorat, deși dacă aș fi fost mai Montessori decât Papa, ar fi trebuit să merg pe varianta lor necolorată, ca să distrag cât mai puțin copilul de la task-ul pe care trebuie să se focuseze. Există pe Micostore.ro și variana natur, o puteți găsi aici.

Jucăriile Montessori trebui să fie făcute din materiale naturale și atrăgătoare

Jucăriile Montessori sunt făcute dintr-o varietate de materiale, pentru că scopul lor este să ofere celui mic posibilitatea de a explora diverse texturi, greutăți, forme și concepte – cele mai multe sunt din lemn, dar sunt și produse făcute din sau care includ sticlă, argilă, lut, metal, piatră sau diverse materiale textile. ”Principala calitate a materialelor pe care le folosesc este atragerea atenției copilului și provocarea unei reacții permanente în interiorul acestuia”, spunea Maria Montessori.

O zornăitoare făcută din lemn sau metal va oferi copilului mult mai multă informație senzorială decât una făcută din plastic. Metalul este rece la atingere mai întâi, și se încălzește ușor pe măsură ce este ținut în mână. Lemnul are o varietate de texturi, fibra lui se observă cu ochiul liber și poate avea mici imperfecțiuni – nu există două bucăți la fel. De asemenea, prin naturalețea sa, lemnul încurajează învățarea prin descoperire și sprijină dezvoltarea creativiății. Și amândouă, și lemnul și metalul, vor avea un gust diferit, dacă cel mic se va hotărî să le molfăie nițel. Pe de altă parte plasticul are mereu aceeași temeperatură și nu prea are nici un gust.

O jucărie foarte faină, care pornește tocmai de la această idee a varietății texturilor, este acest joc senzorial de memorie Goki de la Micostore.ro, cu 10 adâncituri în formă de cerc care adăpostesc 10 texturi diferite (una este fină, alta aspră, una conține un material, alta lemn neted, una are textură de șmirghel, alta de plastic lucios etc). Jocul este prevăzut și cu 10 cilindri din lemn, care se termină cu aceleași 10 texturi, astfel că Goki poate fi folosit și ca material de asociere și sortare și ajută copilul să identifice și să descrie diferitele tipuri de suprafețe pe care pune mâna. Lui Mircea i s-a părut fascinant încă de când i l-am oferit prima dată și își petrece mult timp atingând cu degetele fiecare bucată de material în parte și apucând cilindrii ca să descopere ce este sub ei.

Jucăriile Montessori reflectă lumea reală din jurul nostru

Maria Montessori a insistat deseori pe importanța folosirii acelor materiale care reflectă lumea reală din jurul nostru, mai ales pentru că în cazul copiilor micuți, granița dintre realitate și ficțiune este foarte blurată până în jurul vârstei de 6 ani. ”S-ar putea spune că pentru dezvoltarea imaginației, este necesar mai întâi să intrăm în contact cu realitatea”, spunea Maria Montessori. Cu alte cuvinte, pedagogia Montessori susține că dacă vreți să cumpărați copilului un animal de pluș frumos, ar fi indicat să alegeți un animal care chiar există, cum ar fi un elefant, nu o creatură inventată.

Jucăriile Montessori ajută la imitarea vieții adulților

Maria Montessori a observat că, poate mai mult decât orice altceva, copiilor mici le plăcea la nebunie să fie implicați în elemente care țin de ”viața practică”, din rutina de zi cu zi a unei familii. Erau atrași de curățenie, ordine, spălatul vaselor, strândul hainelor din mașina de spălat. Probabil că vă sună foarte cunoscut – mie clar da, la cum mă trage flăcăul zilnic spre mătură și făraș miorlăind ”Oooooldine! Cuțățenie!” (adică ordine și curățenie). Ce puteți face pentru a sprijini acest interes este să vă orientați către jucării sau accesorii pentru treburile gospodărești care sunt mai micuțe, potrivite pentru a fi mânuite de copii, și să îi încurajați să se implice în treburile casnice – activitățile de genul acesta îi dezvoltă autonomia, independența și încrederea în sine (”hei, pot și eu să fac exact ca mami, pot pregăti o mașină de spălat rufe”, ”mă simt mândru că dau cu aspiratorul așa cum l-am văzut pe tata că face”), iar pe de altă parte îi conturează foarte corect și sănătos percepția asupra responsabilităților pe care fiecare membru al unei familii le are în casă (”și eu, și mami, și tati avem treburi de făcut în casă și ni le împărțim între noi, fiecare contribuie cu ce poate ca să ne fie bine tuturor în locul ăsta drag numit acasă”). Apropo de asta, am un articol pe blog dedicat fix implicării toddlerilor și bebelușilor în treburile gospodărești, vă invit să îl citiți.

Diferența între o jucărie Montessori și una de inspirație Montessori

Există o diferență între o jucărie Montessori, care respectă elementele despre care am discutat mai sus, și o jucărie de inspirație Montessori – care pornește de la aceleași principii, dar pe undeva nu le respectă întocmai. Să luăm exemplul celebrului Turn Roz Montessori, care este unul dintre cele mai cunoscute materiale senzoriale Montessori și care familiarizează copilul cu conceptul de dimensiune. Turnul roz este compus din zece cuburi, a căror latură creşte cu câte un centimetru – și există un motiv pertinent pentru care este doar roz. Fiecare cub are exact aceeași culoare, formă și textură tocmai pentru a lăsa copilul să se concentreze fix pe treaba pe care și-a propus-o (adică aranjarea cuburilor într-un turn), fără alte distrageri sau confuzii. Scopul jucăriei devine în felul ăsta foarte clar: înțelegerea diferențelor de mărimi. Un set de astfel de cuburi sunt o jucărie Montessori. Alte seturi de cuburi pe care le găsim pe piață, cu diverse nuanțe, culori, imprimeuri sunt și ele foarte captivante pentru copii – dar nu sunt jucării Montessori, ci jucării de inspirație Montessori.

Asta înseamnă jucăriile care nu sunt Montessori nu sunt bune pentru copilul meu?

Departe de mine acest gând! Pedagogia Montessori îmi este foarte dragă și încercăm să preluăm cât mai multe elemente din ea în educația lui Mircea. De asemenea, dacă mă citiți de ceva vreme știți că nu sunt expertă în domeniu, nu am atestate sau diplome Montessori, Waldorf, STEM sau RIE, iar în activitățile pe care le fac pentru Mircea veți găsi elemente din toate aceste stiluri educaționale, din care am preluat cu lejeritate și blândețe ce mi s-a părut că ni se potrivește, mie și familiei mele. Din punctul meu de vedere, copiii au nevoie de o diversitate de jucării educative înțelept alese, iar pe piață găsim multe produse frumoase și utile care nu sunt neapărat Montessori – și nici măcar de inspirație Montessori. Sfatul meu este să alegeți ce considerați că vi se potrivește, Montessori sau nu – acest articol este un punct de plecare bun care să vă ajute să distingeți între produsele care chiar sunt Montessori și cele care poate nu ar trebui să poarte o asemenea etichetă, pentru ca voi să puteți face alegeri înțelepte, în cunoștință de cauză, și să știți pe ce dați banii.

Trebuie sa fiu 100% Montessori?

De multe ori, în încercările noastre zilnice de a fi cea mai bună versiune de părinți pentru copiii noștri, tindem să ne stresăm, să exagerăm și să ne blocăm în terminologii. Pe scurt, eu cred că încercarea de a adera la o anumită pedagogie sau stil de educație în proporție de 100%, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, poate fi obositoare și frustrantă pentru noi, părinții, și că trebuie să ne păstrăm o doză de flexibilitate. Mi se pare minunat că putem lua din metoda Montessori ideea de a ne vedea copiii ca pe niște indivizi independenți, capabili și plini de resurse. Mi se pare minunat să încercăm, din ce în ce mai mult, să ne urmărim copiii și să îi lăsăm să ne arate ce au nevoie în diversele lor etape de dezvoltare. Mi se pare minunat să creem spații sigure pentru cei mici, în care ei pot avea libertatea de a greși și de a încerca din nou. Dar dincolo de asta, presiunea de a avea un mediu 100% Montessori, cu jucării 100% Montessori mi se pare greu de dus și pe alocuri toxică.  Așa că vă invit să vă informați, să citiți, iar apoi să alegeți ce vi se pare că vi se potrivește – fără stres, fără reproșuri, fără standarde nerealiste.

Jucării Montessori și de inspirație Montessori – recomandări

Mai jos vă las câteva recomandări de astfel de jucării, găsite pe Micostore.ro. Le-am împărțit pe categorii de vârste, pentru 0-12 luni și pentru 12-24 de luni. Însă mereu, mereu, când alegeți o jucărie sau o activitate vă rog să țineți minte că puii aceștia mici pe care îl aducem pe lume nu vin de la fabrica de șublere și șuruburi, nu ajung la noi de pe banda de producție și nu sunt scoși la matriță – sunt omuleți diferiți, cu personalități diferite, pasiuni variate, plăceri felurite. O jucărie apreciată de un bebelache de 8 luni ar putea fi plictisitoare sau enervantă pentru un copil de fix aceeași vârstă – iar acest lucru este firesc și normal. Sunt toți diferiți, și ce bine e că-i așa!

Nu uitați că încă mai este valabil cuponul meu de reducere la Micostore.ro. Cuponul se numește sunny, scris simplu, cu litere mici, și oferă 10% discount la întreg coșul de cumpărături, orice ați alege de pe site, chiar dacă produsul este deja redus sau nu. Profitați de el! 🙂

Recomandări pentru 0-12 luni:

1. Cutia Permanenței.

2. Tobă colorată din lemn.

3. Circuit din lemn cu bile.

4. Joc puzzle încastru cu mâner.

5. Căsuță curcubeu.

6. Bile colorate Montessori.

7. Set 6 cuburi de stivuit.

8. Set muzical de percuție.

9. Xilofon din lemn.

Recomandări pentru 12-24 de luni:

1. Cilindri colorați din lemn.

2. Joc labirint cu asociere de culori.

3. Jucărie de înșiruit din lemn.

4. Joc de îndemânare și asociere cu bile și instrumente de manipulare.

5. Set de ștampile din lemn.

6. Turn Montessori din lemn.

7. Sortator din lemn.

8. Bucătărie din lemn.

9. Trusă de scule din lemn.

 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Micostore.ro, un magazin online de jucării, jocuri, produse de papetărie și cărți pentru copii de unde, știți și voi, îmi fac des cumpărăturile pentru cel mic. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi. ?

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Компания активно развивает свои услуги, внедряя новые технологии для удобства наших клиентов. С помощью нашего сервиса вы можете не только сравнить условия микрозаймов, но и подать заявку онлайн, что значительно ускоряет процесс получения средств. Мы ценим время наших клиентов и предлагаем эффективные решения для быстрого получения финансовой помощи в удобном формате.

    онлайн деньги микро займ .

  2. Anna Kendrick recalls ‘icky’ time director tried ‘power move’ in front of 100 extras
    Бест Вей

    Anna Kendrick has recalled the “very icky” time a director tried to shame her in front of a room full of extras.

    She went on to recall a story about an unnamed director asking her to improvise something, only to later criticize her performance.

    The “Pitch Perfect” star, whose directorial debut “Woman of the Hour” is currently screening on Netflix, recalled the uncomfortable episode on the “Happy, Sad, Confused” podcast on Monday.

    Kendrick was asked by presenter Josh Horowitz what the wors note was that a director had ever given her.
    She told the audience that a director once went up to her after a scene, saying: “‘Hey, on this next one just try something, just like make something up… just improv something.’”

    She said she did as she was instructed.

    “Then the director came over and once again, in front of a hundred extras, went ‘oof, let’s go back to the script,’” she recalled.

    Kendrick said it “really felt like a very specific power move thing, to gain dominance or something.

    “It was very, very icky and then the thing that I improv-ed ended up in the trailer,” she said, to a round of applause.

    “Woman of the Hour,” in which Kendrick stars, is based on a true story of an aspiring actress and a serial killer whose lives intersect when they meet on an episode of “The Dating Game.”

    Horowitz asked Kendrick what it was about this movie that made her want to turn to directing.

  3. Hotels are leaning into their spookier sides to sell ‘rooms with a boo’
    Бест Вей
    Like many hotels, Red Cliffs Lodge, in the outskirts of Moab, Utah, provides guests with complimentary items like maps, in-room toiletries and, upon request, dental kits stocked with oft-forgotten toothbrushes and toothpaste.

    But in the fall of 2023, the property began lending some guests a decidedly different kind of kit: One for hunting ghosts.

    It comes with a digital recorder, an electro-magnetic field (or EMF) meter, and a radio device known as a ghost box – all apparatus that some believe can detect paranormal phenomena. Also included is a booklet with more information on the area’s centuries-old history and the property’s trio of specters.

    “We know you’re going to see stuff if you’re here, and we do have three very well seen spirits: the smoking cowboy, the headless lady, and the drowned person that walks along the banks of the Colorado ,” general manager Brian Hunnings told CNN Travel. “Chances are, if you’re attuned to that stuff, you’re probably going to see them. So let’s prepare you for it.”

    As mainstream interest in the paranormal continues to grow, thrill-seeking travelers are more eager than ever to bunk up at places where things go bump in the night. To meet that demand, many hotels have added spine-tingling seasonal packages and programming in the lead up to Halloween, while scores of others, like Red Cliffs Lodge, now showcase their resident spirits and haunted histories year round.

    “It’s another market segment, and the paranormal is very, very big right now,” hospitality expert and television personality Anthony Melchiorri told CNN Travel. “Our industry, it’s about experiences. This is just another way to create an experience.”

    Melchiorri, who’s host of the popular Travel Channel series “Hotel Impossible,” says the prospect for guests to have an eerie encounter can help properties set themselves apart in an increasingly competitive market.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *