Uncategorized

Ghidul Sărbătorilor fără (prea mult) scandal: ediția pentru părinții de toddleri

Cred că toți putem fi de acord cu un lucru: 2020 a fost un an cam de (foarte) cacao. Așadar nu-i de mirare că mulți dintre noi și-au pus mari speranțe în Sărbătorile acestea care, deși o să fie stranii față de cum obișnuiau să se desfășoare în anii trecuți, aduc cu ele promisiunea unor zile mai calme, mai calde, mai puțin zorite.

Socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg (sau mă rog, în ton cu vremurile, aș zice ”de pe Zoom”) dacă aveți trecuti la întreținere unul sau mai mulți toddleri. Ieșirea din rutină, vizitele ceva mai dese, mâncarea multă, dulciurile, presiunea de a purta anumite haine sau de a fi ”cuminte”, ecranele poate nu la fel de bine drămuite, ciocolata, toate acestea sunt mici elemente care transformă copilul într-o mare bombă cu ceas, iar așteptările noastre vizavi de un Crăciun ca în pozele filtrate în ”caramel latte” de pe Instagram se pot duce pe apa sâmbetei cât ai spune ”sarmale”.

De aceea am pregătit pentru voi ”Ghidul Sărbătorilor fără (prea mult) scandal” – ediția pentru părinți de toddleri. Astăzi am pentru voi exact 7 sfaturi prin care să reduceți cât mai mult posibilitatea unor tantrumuri năucitoare, a unor crize de nervi pornite din senin (deși suntem înțelepte și știm că ele nu pornesc niciodată din senin), a răbdării pierdute, nervilor plesniți, certurilor, țipetelor și ușilor trântite. Înțeleg că aceste sfaturi scad considerabil și posibilitatea ca seara de Crăciun să se încheie cu voi închise în bucătărie, mâncând compulsiv Nutella de nervi și epuizare, dar asta aștept să îmi confirmați chiar voi asta, după Sărbători. Să începem!

1. Pregătiri: copiii au nevoie de multă pregătire, povești și explicații despre ce se va întâmpla de Sărbători.

Un lucru mi-a devenit clar de când sunt mamă: copiilor le place să știe dinainte ce se va întâmpla și să poată parcurge ziua fără surprize care să îi defocuzese, sperie, enerveze sau scoată din ritm. Rutina, evenimentele previzibile, întâmplările la care se așteaptă, toate acestea îi fac să fie calmi, echilibrați, reduc crizele de nervi sau accesele bruște în care vor cu orice preț să dețină controlul și îl iau pe ”Nu” în brațe. Sărbătorile de Crăciun sunt departe de a fi normale și firești pentru ei, mai ales când vorbim de toddleri micuți – brusc intră în program vizite, mâncare multă și poate diferită față de cea cu care sunt obișnuiți, dulciurile sunt poate mai la îndemână, părinții sunt poate ceva mai stresați și grăbiți, mătușa vrea o îmbrățișare, bunicul se supără pentru că cel mic nu gustă din sarmale, ”măcar o gură, pentru tine le-am făcut, fir-ai tu de copil care ești!”. Stres, agitație, presiune.

De aceea este ideal să îi pregătim pe cei mici pentru ceea ce o să le întâmple de Sărbători, povestindu-le încă de la începutul lui Decembrie la ce pot să se aștepte. Putem să le spunem că de Crăciun o să avem împreună o mică vacanță, când o să primim vizite de la anumite rude sau o să mergem în vizită la anumiți prieteni, că o să facem până atunci împreună niște pregătiri (curățenie, mâncare, pomul de Crăciun), că mama și tata vor găti niște mâncare specială care se prepară de obicei de sărbători, că vor veni colindătorii – pe scurt, orice știm că este inclus în tradiția noastră de Crăciun merită menționat celui mic pentru a-l pregăti.

De asemenea, e bine să facem această pregătire în fiecare zi din vacanță, pentru ziua următoare, astfel încât cel mic să știe la ce să se aștepte: ”Mâine îi vom vizita pe bunici, vom merge la ei acasă unde vom vedea și bradul lor. Ei au pregătit deja o mulțime de bunătăți. Moșul a trecut și pe la ei și a lăsat un cadou pentru tine. Pe la ora 20 o să ne întoarcem înapoi acasă, ca să facem baie, să citim povestea și să ne culcăm”.

Pregătire, pregătire, pregătire. Este ceea ce le va oferi un sentiment de control, siguranță, certitudine.

2. Rutina: pe cât posibil, mețineți programul pe care cel mic îl cunoaște și care îi este confortabil.

Să fim serioși, nici pentru adulți sentimentul ieșirii din zona de confort nu este prea plăcut – ce să mai zicem de un toddler care are nevoie de niște repere foarte clare pentru a-și păstra cumpătul. Sărbătorile sunt un teren fertil pentru o ieșire din rutină, însă ce poate părea amuzant și inofensiv (”ne-am culcat mai târziu pentru că era prea frumos la bunici acasă”, ”am sărit peste somnul de prânz pentru că am mers repede la mall pentru niște cadouri pe ultima sută de metri”), poate duce la un meltdown de toată frumusețea, la plânsete, țipete și o lipsă de cooperare din partea celui mic. Și cine l-ar putea învinui până la urmă?

Pe cât posibil, păstrați rutina cu care copilul este obișnuit. De obicei doarme de prânz între 12 și 15? Perfect, calculați vizitele astfel încât să poată dormi între acele ore, sau retrăgeți-vă cu el într-o camera ca să îl culcați. De obicei se culcă la ora 20? Perfect, mai stați un pic la povești și glume, dar pe la 20.15, 20.30 duceți-l la culcare, pentru că dacă mai întârziați mult vă va fi și mai greu să îl adormiți.

3. Reguli: limitele se păstrează și de Crăciun, și de Revelion, și de orice sărbătoare.

Faptul că vine Moșul, mătușa de la Constanța sau prietenii de familie care au tripleți nu înseamnă că regulile și limitele pe care le-ați stabilit cu atâta devotament în timpul anului trebuie să fie încălcate ”doar puțin, un pic, numai de data asta” – pentru că astfel le transmiteți un mesaj foarte confuzant copiilor. Dacă regula voastră este ”fără tabletă, fără telefon, fără ecrane”, atunci păstrați-o și de Crăciun. Dacă regula voastră este ”fără ciocolată”, atunci păstrați-o și de Crăciun. Dacă regula voastră este ”copilul decide dacă își împarte jucăriile cu alți copii”, atunci păstrați-o și de Crăciun și nu îl obligați să împartă trenulețul primit doar pentru că aveți casa plină de oaspeți, iar verișoara Codruța se uită la voi urât. (Bine, sper totuși că nu o să aveți casa chiar PLINĂ de oaspeți, suntem în pandemie).

Dacă vă vine să încălcați o limită fermă și clară pe care ați stabilit-o de mult timp, gândiți-vă foarte bine la următorul lucru: dacă vreți să treceți peste ea doar pentru că este Crăciunul, ce argument o să aveți să o țineți în picioare DUPĂ Crăciun, când toddlerul va dori din nou să o încalce?

4. Dulciuri: mai puțin, mai bun, mai în prima parte a zilei.

Toddler + ciocolată după ora 17 + încă niște ciocolată = Rețeta Dezastrului. Dacă deja ați introdus zahărul, ciocolata și dulciurile în meniul celui mic, încercați, pe cât se poate, să păstrați oferta de dulciuri de Sărbători într-o limită rezonabilă și să nu dați mână liberă copiilor la cutia cu Kinder doar pentru că e Crăciunul. Zahărul în exces le va da celor mici un boost de energie și îi va duce de la extaz la meltdown și de la cooperare la ”Nu-nu-nu, mami, NU!” cât ai clipi din ochi. Mai bine mai puțin, mai bun, mai rar decât un toddler care a scăpat în cutia de bomboane primită de la bunici.

La un an și 10 luni, Mircea încă nu primește dulciuri din comerț, nu a gustat ciocolată (hei ba da, i-a dat taică-su de Moș Nicolae un ou Kinder, iar el a aruncat ciocolata și a păstrat jucăria, că nu știa ce-i chestia aia maro) și rar mănâncă dintr-un desert care să aibă niște zahăr, așa că de Crăciun nu vom avea bătăi prea mari de cap la acest capitol, poate de la anul. Dar dacă aveți copii mai mari, care deja primesc ciocolată sau dulciuri, păstrați limitele și regulile de până acum: ”Ai voie să mănânci o prăjitură și o bomboană, dar nu dupa ora 17, ci înainte, și nu în loc de masă” – sau mă rog, formulați voi în funcție de regulile propriei voastre familii.

5. Așteptări: porniți la drum cu așteptări realiste, nu de Instagram.

Un brad superb, decorat ca pe Pinterest, o casă strălucitoare, amenajată atent, un meniu cu 6 feluri, cozonac care se desprinde în fâșii, fursecuri, turtă dulce, cadouri pentru prieteni și fiecare membru al familiei, copil primenit și pieptănat, îmbrăcat în pulover moale cu Moș Crăciun, cuminte și care stă locului (ahhh, cât urăsc eu expresia asta), armonie, calm, colindători melodioși, Hrușcă. Cam acestea sunt așteptările cu care privim Crăciunul. Realitatea de pe front, adică din majoritatea caselor, este cu totul alta: soțul a ales un brad cam chel și asimetric, de curățenie nu ați mai avut vreme, cozonac ați cumpărat de la cofetărie și era cam prost, turta dulce s-a ars nițel, colindătorii răcnesc pe scara blocului de ți-e și frică să le deschizi ușa, Hrușcă nu se aude că a dat unchiul Jean televizorul foarte tare pe Digi24.

Iar în ceea ce îi privește pe cei mici, hmmm, de unde să încep: copilul nu vrea să poarte puloverul cu Moș Crăciun pentru că vrea să se îmbrace cu pelerina lui Batman (asta este o situație cât se poate de adevărată, care s-a întâmplat la noi acasă acum câteva ore), fratele mai mare nu vrea să recite musafirilor nicio poezie (hei, îl înțeleg, nici eu n-am vrut niciodată asta), toddlerul a dărâmat bradul și a mâzgălit paltonul mătușii, copiii răcnesc de la prea multă ciocolată și plănuiesc să facă baie pisicii, într-un cuvânt, acasă nu aveți Pinterest, ci Haos.

Mai bine porniți din start cu așteptări cât se poate de reduse și nu puneți presiune pe voi ca să bifați o listă întreagă de lucruri și activități care nu aduc bucurie și încântare nimănui. Faceți curățenie împreună cu cei mici, cât se poate, faceți prăjituri și cozonaci doar dacă aveți chef, nimeni nu trebuie să se îmbrace în haine festive dacă nu vrea, nimeni nu trebuie să recite nimic dacă nu vrea. Mai bine împreună, conectați și fericiți decât cu stres, nervi și frustrări legate de faptul că lucrurile nu au ieșit ca în lista voastră de pe Google Keep.

6. Autocontrol: mențineți, pe cât posibil, atitudinea blândă, calmă și respectuoasă pe care o aveți față de copil și în restul anului.

De multe ori, de Sărbători nervii sunt întinși la maxim și furia poate să clocotească mai repede decât vinul pus la fiert pe aragaz (sau țuiculița bunicului). E firesc, oameni suntem și până la urmă nici copiii și nici adulții nu fac față prea bine suprastimulării. Dar încercați să va păstrați, pe cât se poate, cumpătul, controlul și să nu spuneți sau faceți lucruri pe care le-ați putea regreta. De modul în care noi, adulții ne comportăm acum depinde felul în care cei mici vor percepe Crăciunul când vor fi la rândul lor adulți, așa că haideți să le oferim amintiri faine, imperfecte, reale, dar cu o mamă și un tată care nu au aruncat cuvinte grele și nu au ridicat palma.

7. Fermitate: familia și prietenii nu trebuie să vă impună cum și în ce fel vă creșteți și educați copiii.

Întâlnirile cu familia și prietenii sunt de multe ori un prilej superb pentru a primi sfaturi nesolicitate, comentarii impertinente sau judecăți sfidătoare cu privire la stilul vostru de parenting (chiar dacă nu vă întâlniți față în față, și pe Zoom se pot arunca astfel de remarce din categoriile ”pe vremea mea” și ”dacă ar fi copilul meu…”). Poate că mătușa Camelia își dă ochii peste cap și râde batjocoritor când aude că încă îl alăptați pe cel mic. Poate că verișorul Andrei îi spune toddlerului vostru, care tocmai s-a lovit, ”Haide, ce plângi așa ca blegul, doar fetele plâng!”. Poate că bunicul se uită cu ochii cât cepele la tantrumul copilului și aruncă un ”Pe vremea mea, la așa ceva scoteam cureaua”.

Repetați după mine: Nu. Vă. Interesează. Opinia. Lor.

Dacă sunteți mulțumiți de felul în care ați decis să vă educați copiii, dacă sunteți împăcați cu hotărârile voastre, atunci părerea acestor oameni nu contează nici cât negrul sub unghie, și vă sfătuiesc să impuneți limite ferme în ceea ce privește genul acesta de intervenții: ”Mătușă Camelia, o să îl alăptez pe Bebe cât vreau eu și cât vrea și el, iar felul batjocoritor în care vorbești despre asta mă deranjează”; ”Verișoare Andrei, te rog să nu îi mai vorbești așa copilului meu, în familia noastră noi ne exprimăm liber sentimentele și emoțiile”; ”Bunicule, înțeleg că pe vremea ta așa se făcea, dar lucrurile s-au schimbat de atunci, noi nu ne batem copiii”. Calm. Politicos. Ferm.

***

Aștept să-mi spuneți dacă ideile acestea v-au ajutat să aveți Sărbători ceva mai faine și dacă au adus un pic mai mult calm și echilibru la voi acasă. Noi ne auzim după Crăciun, așa că vă doresc zile blânde, calde și frumoase, în toată imperfecțiunea lor!

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. buy cabergoline for sale – order premarin generic cheap alesse sale

  2. did not offer a funeral prayer for them where to buy priligy in usa

  3. can i order generic cytotec prices A 19 item questionnaire adapted from an international survey exploring issues about fertility preservation and pregnancy after breast cancer was sent by e mail between November 2019 and January 2020 to physicians from LMICs involved in breast cancer care

  4. buy generic indinavir online – emulgel purchase online purchase cheap emulgel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *