Copilul Meu

Cum alegi grădinița potrivită pentru copilul tău?

Am vizitat grădinița și școala primară Arkedo din București ca să aflu de ce atâția părinți au ales-o pentru copiii lor și de ce deja s-au umplut toate grupele la doar un an și jumătate de la deschidere. Iată ce am aflat:

Mircea a intrat în colectivitate la 2 ani și 7 luni, și după aproape jumătate de an pot spune cu mâna pe inimă: deși începuturile mi-au adus panică, stres și anxietate, o grădiniță aleasă înțelept și potrivit cu personalitatea unui copil va conta enorm în dezvoltarea lui armonioasă și în felul în care privește lumea, oamenii, societatea.

Am căutat luni de zile. Am vizitat cel puțin 10 grădinițe și centre educaționale. M-am întrebat zilnic: cum aleg grădinița potrivită? Când să înceapă copilul grădinița? Ce întrebări să pun educatoarelor? Cum știu că educatoarea copilului meu este potrivită? Bonă sau grădiniță? Grădiniță de stat sau privată? Ce buget pentru grădiniță să pun deoparte?

Săptămâna aceasta am revizitat Arkedo Kidergaten & Primary School, o grădiniță și școală primară din zona de Nord a Bucureștiului (spun ”revizitat” pentru că a fost pe lista noastră scurtă de opțiuni pentru Mircea, alături de alte 9 locuri din București care mi-au câștigat interesul). Am vrut să vă prezint mai îndeaproape cum arată un loc unde copiii vin de drag, unde programa este inspirată din viața reală și sprijină independența și gândirea critică (hei, au materii precum Survival Skills și Money Management, ceea ce mi se pare lăudabil și mi-ar fi prins bine și mie), unde adaptarea se face în continuare treptat și blând, și care până acum, în Pandemie, a reușit să nu se închidă niciodată.

Alături de fondatoarea Jacqueline Pavel am discutat despre ce își doresc părinții din ziua de azi de la o grădiniță, despre materii relevante pentru cei mici care acum 5 ani erau de neimaginat în grădinițe, despre adaptarea făcută treptat, în ritmul copilului, și despre ingredientele care transformă o grădiniță și o școală primară în locuri unde copiii vin cu bucurie și de unde nu mai vor să plece acasă.

 

Cum aleg grădinița potrivită pentru copilul meu?

Grădinița perfectă, îmi pare rău să vă spun, nu există, însă există acea grădiniță care este perfectă pentru voi. Jacqueline Pavel, mamă de trei copii, a dus ideea asta un pas mai departe și și-a spus probabil ceva de genul ”iar dacă grădinița perfectă pentru noi încă nu există, atunci o s-o construiesc eu de la zero”. Așa a apărut, în vara anului 2020, Arkedo, un concept educațional gândit de Jacqueline Pavel tocmai pentru că nu reușea să găsească, într-o singură grădiniță, toate lucrurile pe care și le-ar fi dorit pentru copiii săi (iar numele Arkedo, detaliu simpatic, vine chiar de la numele celor 3, Arya, Kenya și Dominic).

”Ce-mi doream eu era ca la grădiniță, copiii mei să încerce cât mai multe activități opționale: să aibă de ales din mai multe sporturi, discipline, cursuri, limbi străine, pentru a putea experimenta cât mai multe lucruri de la o vârstă mică și pentru a-și putea da seama ce le place, ce îi atrage, ce îi pasionează”, povestește Jacqueline. ”De exemplu, fetele mele voiau pe atunci să încerce și baletul, și dansul, și pictura, iar mie, având trei copii, mi se părea dificil să străbat tot orașul ca să le duc de la un curs la altul. De aceea am vrut să aduc toate aceste opțiuni într-un singur loc – ca să fie totul mai simplu și mai accesibil pentru părinți. În acest moment, la Arkedo există 14 opționale dintre care părinții pot alege”.

Așadar, primul pas pentru a alege grădinița potrivită pentru voi este să vă gândiți, fără presiuni și influențe din afară (deci fără ce crede soacra sau vecina de la 2 despre grădinițe), ce v-ați dori voi de la următorii ani din viața copilului vostru. Este importantă pentru voi o aliniere la o anumită pedagogie, cum ar fi Montessori, Waldorf, Reggio Emilia, modelul Britanic, modelul Finlandez, sau nu? Sunt importante activitățile structurate, joaca liberă sau un mix între amândouă? Este importantă o abordare clasică, de tipul grădinițelor de stat, sau ați vrea să încercați ceva nou, cu care poate nu vă simțiți foarte familiari la început?

De exemplu, la Arkedo, în programa de bază (care este în limba română și aliniată programei românești, grădinița având deja acreditare), cei mici au ore de Public Speaking, Money Management, Danger Control, fac Yoga sau Robotică, sau dezbat diverse subiecte haioase în Parlamentul Arkedo. În plus, am observat că Arkedo Kindergarten și Arkedo School au cea mai mare ofertă de opționale pe care am găsit-o în București, deci probabil este și cea mai mare ofertă de opționale din țară. Preferata mea a fost de departe opționala de Construction DIY, pentru copiii peste 3 ani, în care cei mici bat cuie, taie lemne cu fierăstrăul, lucrează cu bormașina, construiesc obiecte din lemn sau cu lemn și apoi bineînțeles primesc acasă prototipurile lor.

Mi s-a părut iarăși foarte interesant opționalul de Survival Skills, adresat copiilor peste 2 ani, un fel de curs de cercetași prin care cei mici se acomodează cu natura și explorează în siguranță tot felul de situații în care ei trebuie să se descurce cu resurse minime. Ei învață despre fenomenele naturale, despre plantele comestibile și necomestibile, folosesc hărți și busolă, învață despre mediu.

Alte opționale care mi-au atras atenția sunt cele de Actorie, Parkour (cred că acest curs clar a fost gândit de o mamă de toddler cățărător), Dancing with the Stars, Robotică, Science Experiments, dar am găsit și opționale clasice, de tipul Yoga, Șah, Engleză, Fotbal sau Tenis – din nou, valabile și pentru copiii de la grădiniță, și pentru cei din școala primară.

”Ce am încercat noi să facem pe partea educațională: am venit cu foarte multe activități care sunt orientate cât mai mult pe viața reală”, povestește Jacqueline Pavel despre programa Arkedo. ”Facem cu ei Money Management de la Grupa Baby, prin tot felul de joculețe simpatice. Facem Social Skills – un fel de bune maniere, îi învățăm cum să se comporte la film, la restaurant, când merg în vacanță. Avem o oră de Danger Control – în care explorăm diverse situații de risc și cum să le gestioneze – toate acestea nu sunt materii opționale, ci sunt incluse practic în materiile de bază pe care le oferim celor mici.”

La ce detalii să fiu atentă atunci când vizitez o grădiniță?

Aici aș spune simplu: ochii în patru și urechile ciulite, pentru că vă puteți foarte bine da seama despre dinamica unei grădinițe și buna dispoziție a copiilor înscriși acolo dacă faceți o vizită într-o zi obișnuită. De exemplu, când am vizitat prima oară Arkedo Kindergarten & School, mi-a plăcut că au camere foarte luminoase, mari și aerisite, că zonele principale de joacă din interior erau spațioase și bine luminate în mod natural, fără să fie prea aglomerate de jucării sau mobile. Mi-a mai plăcut și că totul avea un aspect foarte firesc și neutru – fără culori stridente, țipătoare, fără desene uriașe cu personaje Disney înșirate pe toți pereții așa cum am văzut în alte părți, ci simplu, cu bun gust. Pentru mine foarte importante au fost mereu curțile grădinițelor – să fie mari, întinse, nu ghemuite în 3 metri pătrați. Bonus la care nu mă așteptam, la Arkedo au, pe lângă curtea de joacă, un teren de fotbal și o sală de sport închisă, nice touch.

 

”Un alt principiu al nostru este ca fiecare zi să înceapă cu sport. Cei înscriși în clasa pregătitoare au micul dejun între 8.30 și 9, apoi de la ora 9 la ora 10 fac sport, înainte de a începe orele. Și cei mici, de la grădiniță, au același program, doar că în cazul lor sportul durează doar 30 de minute. Iar asta se reflectă în nivelul lor de concentrare, în atenția lor – după ce și-au descărcat energia, altfel intră la ore și stau în bancă, altfel interacționează între ei, se concentrează, se focusează”, povestește Jacqueline Pavel.

Iar apropo de ochii în patru și urechile ciulite – a doua oară când am vizitat grădinița am nimerit chiar la ora somnului celor mici, iar în sala principală de activități, un băiețel de vreo 4 ani lua o gustare, pe un scăunel, privind liniștit pe geam afară. Am întrebat ce e cu el acolo și mi s-a răspuns că, dacă un copil a trecut deja de faza în care doarme de prânz, nu este obligat să stea în dormitor sau să încerce din răsputeri să adoarmă, ci are ore opționale, poate să ia o gustare, poate să se joace în camera principală, să citească în bibliotecă sau să facă orice își dorește, atâta timp cât este în siguranță.

Ce întrebări ar trebui să pun atunci când merg în vizită la o grădiniță?

Vă sugerez să mergeți mereu cu o listă de întrebări la voi, ca să nu uitați lucrurile pe care le considerați importante. În cazul meu, în top 5 întrebări au fost mereu: Cât anume stau copiii afară zilnic? Putem face adaptare treptată, în ritmul copilului? Ce sporturi poate face copilul aici? Care este meniul zilnic? Cum gestionează educatoarele diversele incidente între copii (voiam să mă asigur că grădinița pe care o alegem este aliniată stilului nostru de parenting cu respect, fără pedepse, urlete, lovituri, umilințe sau recompense).

”Ce îi atrage foarte mult pe părinții care își aduc copiii la noi este partea de activități opționale: că pot explora foarte multe activități în același loc. În plus, le place abordarea noastră educațională, li se pare interesantă și diferită față de alte grădinițe sau școli. În plus, le place mult spațiul pentru că este generos: sălile sunt mari, curtea este mare, petrecem mult timp cu ei afară. Când e vară și vreme frumoasă, ei fac și activitățile educaționale afară și chiar și acum, când este frig, tot stăm cu ei afară cât de mult își doresc ei”, povestește Jacqueline Pavel.

Am întrebat pentru voi și am aflat că la Arkedo Kindergarten există 4 grupe a câte 14 copii – grupa Baby, grupa mică, mijlocie și mare. În ceea ce privește mâncarea, aceasta este în mare parte organică, iar mesele sunt pregătite în bucătăria proprie, fără zahăr, prăjeli sau mâncăruri procesate. Cei mici primesc carne 3 zile pe săptămână, pește o zi pe săptămână, iar în cealaltă zi a săptămânii meniul este vegetarian.

Se poate face adaptare treptată acum, în Pandemie?

Întrebarea mea preferată din ultimele luni și motivul pentru care am refuzat, din start, o mulțime de grădinițe pe care le-am vizitat și care mă anunțau senin că nu pot face adaptare treptată – și că oricum, mai bine pentru mine și copilul meu este să îl aduc direct la program lung, pentru că ”se obișnuiește el”. Mda, no thanks.

Aici la Arkedo avem un program de acomodare blândă care de obicei durează 14 zile, noi așa am observat că se întâmplă lucrurile în mod normal. În prima zi copilul vine la noi un sfert de oră, a doua zi vine jumătate de oră și tot așa creștem cu câte 15 minute în fiecare zi durata de expunere în grădiniță. Mama sau tatăl stau înăuntrul grădiniței, în vestiar, deci nu afară, în parcare sau peste drum, iar educatoarele aduc copiii la mame de fiecare dată când aceștia o cer”, mi-a povestit Jacqueline despre acomodarea treptată de la Arkedo.

”În două săptămâni în general copiii se acomodează – până acum nu am avut o situație în care cel mic să nu se adapteze, chiar și cei mai micuți copii reușesc după două săptămâni (plus minus câteva zile) să se simtă confortabil aici și să treacă foarte rapid la programul lung. Chiar dacă este Pandemie, ținem la această adaptare treptată –  emoționalul copiilor nu se schimbă dacă suntem în Pandemie, pentru ei este important să știe că rămân la grădiniță când sunt pregătiți, că mama este acolo, că o pot vedea atunci când doresc, și cred că de asta se și adaptează atât de repede și de lin. Și una peste alta, la noi copiii sunt foarte fericiți. Dacă vii seara la 17.30 când e ora de predare, o să vezi niște părinți care stau aici și așteaptă, și niște copii care nu vor să plece acasă. Ceea ce este un semn foarte bun, care mă bucură!”

În ceea ce privește siguranța copiilor în Pandemie, întreg personalul poartă măști K95 și se testează zilnic, iar activitatea grădiniței încă nu s-a oprit niciodată din cauza cazurilor de Covid.

Cum și când aleg școala pentru copilul meu?

Vă spun sincer, după ce Mircea a intrat la grădiniță m-am relaxat foarte mult și aveam impresia că școala este undeva foarte departe de noi. Recent am aflat că, indiferent dacă sunteți în căutarea unei școli private sau de stat (noi încă nu ne-am hotărât în privința acestui aspect), este bine să vă apucați de treabă din timp – locurile la școlile bune sunt limitate, înscrierile se fac devreme și s-ar putea să ajungeți prea târziu la școala pe care o doriți (faptul că am prins ultimul loc la grădinița lui Mircea ar trebui să îmi fie învățătură de minte).

În acest moment, la Arkedo School există o clasă pregătitoare cu 6 copii și se fac înscrierile pentru anul școlar 2022-2023, când în incinta școlii va exista Clasa Pregătitoare și Clasa I. ”Față de programa obișnuită, noi oferim aici foarte multe activități și foarte multe materii de cultură generală care nu se regăsesc în nicio altă școală din România – pentru că le-am cercetat pe toate în munca noastră de research înainte de a deschide. Avem materii de Money Management și Antreprenoriat, în loc de Religie noi facem Istoria Religiilor, iar cei mici învață despre Egiptul Antic, despre Grecia, despre diversele religii și credințe – ce ar trebui, adică ce văd eu ca fiind o normalitate. Fac Coding and Computer Science, adică învață să lucreze pe calculator, să dea Search, să caute informații, ne ducem foarte mult pe zona de filtrare a informațiilor și să învețe ce înseamnă Fake News, ce înseamnă să ai gândire critică”, povestește Jacqueline.

”Au ore de Science, unde fac tot felul de experimente haioase, ora de Exploring Our World o fac cu biologul nostru și învață despre natură, corp, planete, animale. Artă și Cultură – aici învață despre personalități faimoase din istorie. Design and Technology, adică o materie preluată din curicula britanică, foarte importantă și foarte haioasă, pentru că cei mici învață cum să elaboreze un plan și apoi să construiască sau să creeze ceva, un prototip de ceva.”

Școală privată sau de stat? Ce să aleg?

Dacă m-ați fi întrebat asta înainte să fiu mamă, aș fi zis cu mâna pe inima: școală de stat. Între timp, am început să mă gândesc mai critic și mai rațional la sistemul nostru educațional și să îi observ limitele și neajunsurile. Unul dintre marile sale bile negre ar fi programul – la Stat, cei mici din Clasa Pregătitoare stau la școală 3 ore, cu alte cuvinte ce facem cu ei de la ora 11 încolo, având în vedere că majoritatea dintre noi muncește și nu toți avem acces la bunici 24 de ore din 24? Un after school? Alte cursuri opționale? O bonă care să îi și facă de mâncare (până terminăm noi cu munca, el ar trebui să bifeze o gustare și masa de prânz)? Deci o mulțime de bani aruncați în diverse locuri. În condițiile acestea, mă gândesc tot mai des să investesc acei bani pe care aparent aș fi oricum obligată să îi dau, către o școală privată unde să știu că mănâncă și au diverse activități până după-amiaza. La Arkedo, cursurile Clasei Pregătitoare încep, de exemplu, la ora 8.30 cu micul dejun și se termină la ora 18, cu pauză pentru masa de prânz de o oră, între 12 și 13.

Pe de altă parte, știu că lumea are tendința să preaslăvească sistemul educațional românesc (wow, cei mai buni olimpici, cei mai studioși matematicieni etc) dar nu pot să nu observ cum programa românească a rămas ancorată undeva în anii 80-90 și nu îi pregătește absolut deloc pe copii pentru viața reală, care îi așteaptă după terminarea liceului. Mi-ar plăcea să știu că îmi trimit copiii într-un loc unde să învețe să gândească critic și rațional, nu să memoreze pe de rost, într-un loc unde își folosesc mintea și pasiunile, nu învață comentarii mont-a-mont, și unde materiile sunt relevante pentru viitorul lor (ce bine mi-ar fi prins să știu, încă de mică, cum să îmi gestionez banii și cum să nu îmi arunc salariile din primii 5 ani de job pe fereastră, sau mai precis în magazinele de haine).

Încheiere.

Dincolo de toate aceste aspecte, cred că cel mai important lucru pe care să îl luați în considerare, fie că este vorba de grădiniță sau școală primară, este: în cel fel acest loc în care copilul meu va sta o treime din zi se aliniază cu felul în care eu am decis să fac parenting? Vor continua acești oameni educația pe care eu am început să i-o ofer copilului încă de la naștere? Pot avea încredere în ei că vor gestiona problemele inerente vârstei într-un fel care să mă mulțumească? Și, la urma urmei, va fi copilul meu fericit aici și va prinde aripi, înțelepciune și cunoaștere?

Așa că îndemnul meu este să nu vă sfiiți și să mergeți să vizitați grădinițele și școlile de pe lista voastră gata să puneți toate întrebările pe care simțiți că le aveți – pentru educația și dezvoltarea copiilor voștri nu ar trebui să acceptați niciun compromis.

Despre Arkedo Kindergarten și Arkedo School puteți afla mai multe lucruri de aici, iar pe Jacqueline Pavel puteți să o contactați la adresa de mail [email protected] sau la numărul de telefon 0753 ARKEDO – vă va răspunde la orice întrebare și vă va sfătui așa cum și ea ar fi avut nevoie să fie sfătuită când a căutat grădinița și școala potrivită pentru copiii săi.

 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Arkedo Kindergarten & Primary School, care m-au invitat la ei în vizită ca să stăm de vorbă despre oferta lor educațională, despre principiile Arkedo și să observ, la prima mână, cum se desfășoară activitățile într-o zi obișnu

ită de grădiniță și școală. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre experiența de la Arkedo, pe care o puteți urmări și pe Instagram.

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Invidiez sincer Bucureștiul și orașele mari pentru diversitatea educațională. În provincie mai slăbuț…

    Referitor la stat-privat trebuie să recunoaștem că pentru multe familii primul și principalul aspect este cel financiar.
    Încă analizez dacă merită și reușim să facem eforturi și pentru grădiniță privată sau să ținem economiile pentru școală privată.
    Nu de alta dar urăsc în cel mai urât mod posibil ideea de a „vâna” cadrele didactice și apoi ani întregi de „cadoul doamnei” și” „bani de cretă”

    Ar fi util de citit și poziția privatului față de metehnele scolii.

    1. metehnele școlii de stat: cadouri, vânătoarea pentru profesorul X etc

    2. Asa este, sa stii. Si pentru noi, alegerea privatului, avand in vedere ca vom avea 2 copii pe care trebuie sa ii sustinem, a fost foarte grea din punct de vedere financiar si a venit la pachet cu multe asumari ca vom avea niste lipsuri si ne va fi afectata viata, asa cum o stiam pana atunci. 🙂 Inca analizam daca la scoala vom alege statul sau privatul, dar pentru gradinita am optat in cele din urma pentru privat pentru ca mi s-a parut mai important sa ii pun acum caramizile corecte, cand are o varsta foarte mica.

      In ceea ce priveste ce spuneai tu, despre metehnele statului (cadouri etc), observ ca este diferit de la o institutie la alta. Cunosc multe mame care au copiii la privat si unde situatie este fiiiix ca la stat (cadouase, bani, etc), dar si mame cu copii la privat care nu au dat peste asa ceva. Deci cred ca de multe ori totul depinde de oamenii de acolo – omul sfinteste locul.

  2. Draga mea, nu pot decat sa te felicit ca ai ales o alta gradinita pentru fiul tau. Eu am avut copilul la acesta gradinita si dupa 9 luni a fost dat afara pe motiv ca este agresiv si ca educatoarele (3 la 9 copii) nu pot gestiona situatiile in care atunci cand se certau de la jucarii ea musca sau ii zgaria. Copilul avand 2a3l. Eu din pacate nu pot recomanda aceasta gradinita dupa experiente avuta cu ei. Dar te felicit pentru tot ceea ce faci, pentru cum ai ales gradinita fiului tau, pentru sfaturile pe care le oferi si pentru vulnerabilitatea pe care o arati in social media.

  3. We have not been able to demonstrate that the dose of hCG is reduced in the combination of CC and hCG due to the small and rare number of samples cheap priligy Data from early phase trials on the use of curcumin formulations to ameliorate cancer treatment related effects have demonstrated a improved oxidative status in patients who received chemotherapy and radiation therapy, b delayed onset and severity of mucositis, c reduced severity of radiation dermatitis and d improved quality of life, without adverse effects with curcumin containing products at these doses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *