Copilul MeuRecomandări

Cum alegi covorașul de joacă pentru copii?

Mai întâi mi-am jurat că nu îmi voi transforma sufrageria într-un loc de joacă și că voi păstra imaculat parchetul nostru cel nou, din lemn de culoarea untului. Aham. Apoi am devenit mamă și, da, puteți să râdeți, situația s-a schimbat la 180 de grade.

Apoi mi-am promis că voi folosi doar covoare pufoase, din acelea foarte fashion și moderne, în ton cu cromatica apartamentului. Scandinav, nordic, cremuri, culori neutre. Aham. Apoi mi-a început copilul să se joace pe jos și, da, puteți să râdeți din nou, săracul era foarte enervat că aluneca pe covorul pufos și își pierdea jucăriile prin el. Fibrele moi îi plăceau, încerca să le înghită pe toate și bălea pe fiecare în parte, spre panica mea de proaspătă mămică.

Să vă mai spun cum arăta acel covor de joacă după ce labradorul nostru se freca puțin de el, eventual în perioada năpârlirii? Nu vă mai spun, că vă imaginați și singuri.

Apoi am capitulat și am trecut prin etapa în care am testat mai multe covorașe de joacă pentru copii, covoare bebeluși, pături de activități bebe sau covoare burete copii, până am ajuns, acum 5 luni, la cele de la Ecoplay.ro. Acum avem două: unul mai mare, în sufragerie, cu 2 fețe (pentru când ne plictisim de cea cu străduțe și căi ferate, care îi place acum lui Mircea) și altul mai mic, portabil și pliabil, pentru camera copiilor.

Indiferent că vă opriți la un covor de joacă Ecoplay sau vă atrag atenția alte modele, vă las mai jos 7 sfaturi de care să țineți cont când alegeți un covoraș de joacă pentru bebeluș sau copilul vostru mic – cu alte cuvinte, nu faceți cum am făcut eu la primul copil, mai bine luați aminte ce am învățat din propriile greșeli.

Apropo: până pe 31 martie, magazinul Ecoplay.ro ne-a activat cuponul SUNNY pentru 5% OFF la întreg coșul de cumpărături.

1. Aveți grijă să fie rezistent.

Bebelușii și copiii mici molfăie și mușcă TOT – ultimul lucru pe care-l vreți este să vedeți bucăți din covorul vostru cel nou la ei în gură, și pe ei pregătindu-se să le înghită cu încântare. Atenție mare aici la covoarele din spumă sau covorașe puzzle copii, unele dintre ele pot fi foarte fragile și casante – când era Mircea mic, eu am cumpărat unul simplu, de tip puzzle, care se cam fărâmița pe la margini, și a fost nevoie ca Sansa să se plimbe pe el o singură dată ca să lase în urma ei niște găuri mari cu ghearele. Grozav.

Cam prin septembrie, când a început să se răcească vremea, am luat modelul de covoraș de joacă LaPure Soft ”Around Town” de la Ecoplay.ro, pe care l-am așezat în sufragerie – acolo unde, de fapt, ne petrecem cel ma mult timp alături de copii și acolo unde se desfășoară toată joaca din familia noastră. Este făcut din spumă de înaltă calitate PE și PVC, este grosuț, flexibil și elastic (dacă așezi obiecte grele pe el și apoi le ridici, își revine la forma inițială) și din câte văd deocamdată la Zeni, care are deja 7 dinți (?!?) rezistă la molfăieli și mușcături fără să se rupă. Ah, iar pentru posesorii de animale: nu știu cum se descurcă în ceea ce privește ghearele pisicilor, dar observ că Sansa nu a reușit încă să îl găurească, oricât de mult s-ar fi fâțâit pe el (și Sansa, ȘTIU că noaptea te strecori în sufragerie ca să le culci pe el, ȘTIU).

2. Optați pentru materiale non-toxice.

Ok, gândiți-vă așa: bebelușul vostru mic își va petrece cea mai mare parte a zilei în contact direct cu covorașul de joacă pe care îl alegeți. Îl va atinge, se va freca de el, își va pune pe el fața, mânuțele, gura, îl va linge și îl va mușca cu poftă. Pe cât posibil, analizați un pic producătorul covorașului de joacă pe care îl alegeți și asigurați-vă că luați un produs recomandat copiilor de la 0+ ani. Acum 10 ani circula o știre despre toxicitatea unui anume tip de covoraș puzzle din spumă pentru copii – oficialii OPC primiseră chiar și o notificare de la Uniunea Europeană prin care erau somați să scoată din comercializare acele covorașe pentru copii până în 2013, pentru că ar fi conținut substanțe cangerigene care puteau fi inhalate. Nu am găsit un update al acelei știri ca să vă pot spune ce s-a întâmplat mai departe, dar mi-a rămas în minte alerta primită din partea UE și faptul că trebuie să fim atenți la eticheta produselor pe care le cumpărăm pentru cei mici.

Până pe 31 martie, magazinul Ecoplay.ro ne-a activat cuponul SUNNY pentru 5% OFF la întreg coșul de cumpărături.

3. Aderența este importantă. 

N-am știut cât de important este acest aspect până când nu m-am împrăștiat de câteva ori pe parchet (cu tot cu Mircea), alunecând pe câte un covoraș. Așadar: asigurați-vă că investiți într-un covor stabil, care să nu alunece pe parchet cu una cu două. Va fi covorul pe care bebe va începe să se rostogolească, să se ridice în fund și să meargă de-a bușilea – n-ar fi o idee bună să simtă non-stop că-i fuge de sub picioare, nu-i așa?

Cred că acest aspect mi-a plăcut cel mai mult la covorașele de la Ecoplay – și la modelul LaPure Soft ”Around Town” pe care îl avem în sufragerie, și la cel pliabil din gama Marshmallow pe care îl avem în camera copiilor. Ambele au aderență bună pentru podea, sunt ”țapene”, cum zicea bunicul, nu alunecă și nu-și schimbă poziția cu una cu două.

4. Materialul să fie plăcut la atingere.

E simplu: o să stați ani de zile pe acest covoraș alături de copii, o să ridicați turnuri din cuburi și o să construiți Lego și o să jucați Monopoly – ar fi grozav să vă și simțiți… bine în timp ce faceți toate acestea, nu? Să vă fie confortabil, cozy, să nu aveți senzația că stați pe un plastic lucios care vi se lipește de picioare vara și care vă ține reci tălpile și fundul iarna. 

Deși sunt făcute din PVC, covorașele noastre Ecoplay sunt foarte fine, mătăsoase și catifelate la atingere (mai ales cel din sufragerie), nu îți lasă senzația de plastic chinezesc și mai ales, nu se lipesc de piele dacă te așezi pe ele în pantaloni scurți – știți senzația aceea foarte neplăcută a covorașelor din plastic sau burete care se lipesc de tine și de pe care te ridici fleașcă de transpirație? Câh, vorba lui Mircea.

Modelul Marshmallow (cel din camera copiilor) chiar are o suprafață pronunțată (cu un fel de pătrățele mai umflate), special proiectată pentru stimularea motricității celor mici. Mie îmi place, de exemplu, să calc pe el în tălpile goale, e foarte faină senzația și stimularea senzorială. Iar dacă vă uitați în clipurile de pe Instagram, o să vedeți cât de ușor se împinge și opintește Zeni în el, în timp ce începe să meargă de-a bușilea, să se ridice în fund și în picioare (fără să îi alunece tălpile, fără să se frustreze că nu are stabilitate și aderență pe covor).

În plus, covoarele nu au fibre, nici cusături, sunt rezistente la apă, nu rețin praful și nu absoarb lichide. Bonus, nu necesită nicio curățare specială și pot fi șterse simplu cu un burete – iar aspiratorul-robot le gestionează fără probleme.

5. Alegeți culori neutre, prietenoase și calde.

Spuneți-mi, vă rog, cine a hotărât ca toate aceste covorașe de joacă pentru copii să fie atât de stridente și, pardon my french, isteric colorate? Când era Mircea mic, am avut un covor de joacă mare și relativ decent, dar care era atât de colorat și plin de desene, litere, cifre, animale, plante și tot felul de personaje, încât acum, când îl văd în fotografii, mi se pare foarte țipător, suprastimulant și ușor enervant. Uneori nici nu găseam jucăriile pe el, pentru că se pierdeau în marea de culori și imprimeuri. Nu știu ce-a fost pe atunci în mintea mea, dar știu că nici oferta de pe piață nu mă ajuta prea mult – peste tot găseam doar imprimeuri hiper colorate, jungle cu zeci de animale și oceane cu sute de pești, verde amestecat cu albastru, roz cu mov, galben cu portocaliu.

Cred că la acest capitol, covoarele de la Ecoplay o să vă placă mult: sunt în culori foarte frumoase, calme, neutre, cu design minimalist și mult gust, ca să nu suprastimuleze, încarce și distragă – de fapt, design-ul a fost conceput în colaborare cu mai mulți psihologi pentru copii. Covorul nostru din sufragerie are două fețe: în cazul în care ne plictisim de străduțele ăstea simpatice pe care le vedeți în fotografii pac! – schimbăm foaia și devenim adulți plictisitori, pardon, minimaliști. Iar modelul Marshmallow, din dormitor, are o singură față: noi am ales modelul ”Art nature”, foarte puțin încărcat, foarte neutru.

Până pe 31 martie, magazinul Ecoplay.ro ne-a activat cuponul SUNNY pentru 5% OFF la întreg coșul de cumpărături.

6. Izolare serioasă.

De fiecare dată când postez imagini sau clipuri cu copiii la joacă, câteva mame sigur mă întreabă cum de nu poartă șosete prin casă – și hei, le înțeleg, cei mai mulți dintre noi locuiesc în apartamente fără încălzire în pardoseală. Și noi avem doar căldura care vine din calorifere (nu avem centrală proprie), dar covorașele acestea sunt foarte bune izolatoare și niciunul dintre copii nu simte nevoia de șosete sau papuci. Iar în ceea ce privește bebelușa, și pediatrul, și kinetoterapeutul ne-au spus că cel mai bine își va dezvolta motricitatea și mersul dacă o vom lăsa să ”simtă” podeaua, suprafața pe care se află, cu picioarele goale. Barefoot is best!

7. Portabilitate.

Ah, aceasta este partea mea preferată la covoarele din gama Marshmallow de la Ecoplay: faptul că sunt pliabile și portabile. Covorașul nu este modular, dar se poate plia (în 2 părți și apoi în 5), astfel că dintr-un model 120 X 200 se poate transforma într-un compact 60 X 40, pe care îl puteți pune în geanta lui de transport și folosi unde aveți nevoie: afară, în parc, la un picnic, când mergeți în vacanțe, pe plajă sau la munte, acasă la bunici sau oriunde vreți să delimitați un spațiu de joacă pentru cei mici. Mi se pare mai comod și mai eficient decât un izopren (care mereu se rulează la loc) și mult mai gros decât cele mai multe izoprene pe care le-am testat.

În loc de încheiere: înainte să cumpărați un astfel de covor de joacă pentru copii, poate cea mai bună strategie ar fi să vă imaginați următorii ani cu el în sufragerie sau în camera celor mici. Pare genul de covoraș copii pe care să îl vedeți acolo în următorii 2, 3, 5, 6 ani? Vă puteți obișnui să îl aveți în fața ochilor până când intră copiii la școală, și chiar și mai încolo? Vă place, literalmente vă place să vă așezați pe el și să vă jucați cu cel mic acolo ore în șir? Vă bucurați când vă întindeți pe el alături de copii ca să stați pe spate și să citiți, ca să vă gâdilați, ca să construiți garaje și căsuțe de păpuși și să colorați și să faceți puzzle-uri? Dacă vă puteți imagina copilăria cu un astfel de covor la pachet, atunci go for it. Dacă vi se pare urât, strident, inconfortabil, dacă de-abia așteptați să scăpați de el și vă deranjează profund, atunci înseamnă că nu l-ați găsit încă pe cel potrivit pentru voi. 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Ecoplay.ro. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre covorașele lor de joacă, pe care le-am testat ca să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi. 

 

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Foarte bun articolul. Informativ

  2. Sfatul meu este: nu va lasati tentationati de oferte prea irezistibile – investiti intr-un covor de calitate daca vreti sa va simtititi linistiti si sa aveti unul care sa dureze ceva timp si sa se incadreze in bunastarea si confortul copiilor vostri.
    Felicitari pentru decizia pe care ai luat-o! Experienta ta te poate ajuta pe multi parinti de a lua decizia corecta pentru joaca copiilor lor. Acest articol ofera o multime de informatii utile despre covoarele pentru joaca si poate fi foarte util in procesul de achizitie.

  3. cost cytotec For patients with late stage lungcancer, hospice can play an incredibly important role in getting the comfort and twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *