La JoacăRecomandări

Alternativă la ecrane: l-am descoperit pe TIMIO, un player audio pentru copii între 1 și 6 ani (REVIEW)

Mamele, când Mircea avea 2 ani:
– Cătălina, ce crezi despre TIMIO?
– Habar n-am, mamelor, n-avem așa ceva acasă.

Mamele, când Mircea avea 3 ani:
– Cătălina, ce crezi despre TIMIO?
– Habar n-am, mamelor, tot n-avem așa ceva acasă.

Eu, când Mircea avea deja 4 ani și jumătate, dând în sfârșit de TIMIO: Dar oare de ce nu l-am luat până acum???

Cam asta este, pe scurt, povestea noastră cu playerul audio TIMIO, pe care îl găsiți la magazinul online Copilărești, unde deja s-a pornit o campanie de reduceri de Black Friday. Nu am avut inspirația de a-l lua când Mircea era mai mic, dar noroc că mai avem o fetiță, care deja a învățat să lucreze cu TIMIO de la un an și 5 luni. Mai jos găsiți un review onest player TIMIO.

*** 

Până la un an, Mircea n-a avut deloc acces la ecrane. Că așa am simțit că-i mai bine. Până la doi ani, i-am lăsat telefonul și tableta doar când vorbea cu bunicii și unchii lui pe WhatsApp video. Că așa am simțit că-i mai bine. Am început să-i oferim acces la ecrane după 2 ani – puțin, controlat, de calitate și mereu în prezența noastră. Întâi câte 5 minute pe zi, apoi câte 10-15. Că așa am simțit că-i mai bine.

Acum are 4 ani și jumătate, și deși am mai relaxat puțin regulile în ceea ce privește ecranele (are cam 20-30 de minute de screen-time zilnic, sau uneori renunțăm la screen-time-ul din timpul săptămânii ca să ne cuibărim pe canapea în weekend la un film mai lung, cu ceai și biscuiți și popcorn), tot cred că am luat o decizie bună cu aceste limitări. A învățat că există un moment pentru ecrane și un moment în care le închidem fără (prea multe) comentarii, dar mai ales a învățat că exagerările nu îi fac bine (am avut câteva ocazii în care, de nevoie, l-am lăsat câte 2-3 ore la televizor singur și n-a fost bine, în zilele respective a fost agitat, necooperant, a dormit prost, s-a contrazis mult, încercăm să nu mai repetăm, nici lui nu i-a plăcut cum s-a simțit).  

Cred că fiecare familie este diferită (fiecare cu dinamica ei, contextul ei, tipul de serviciu pe care părinții îl au, oboseala lor, cantitatea de ajutor primită din afară, de la bunici sau bone), așa că nu mă aventurez să spun că rețeta noastră este singura corectă, singura care merge, singura de acceptat. No way. Dar este ceea ce a funcționat în cazul nostru și ceea e încercăm să aplicăm și la al doilea copil. Articolul de mai jos este despre echilibrarea relației cu ecranele, dar și despre opțiuni pe care le avem atunci când ne vine să punem mâna pe telecomandă, și totuși parcă n-am vrea să mai oferim copiilor niște extra screen-time.

Articolul a fost scris la îndemnul celor de la Copilărești, un magazin online cu jocuri educative, boardgames, jocuri de rol și jocuri din lemn pentru bebeluși și copii. Vedeți că tocmai au pornit și campania lor de Black Friday, iar produsele TIMIO sunt la prețuri foarte bune – în plus, la reducerile de pe site puteți aplica și voucherul SUNNY, pentru un extra-discount de 5% (începând de luni, după Black Friday, voucherul meu va reveni la valoarea lui obișnuită, de 15% OFF).

”Pe afară-i vopsit gardul” – sau ce spun studiile despre timpul petrecut de copii în fața ecranelor?

Academia Americană de Pediatrie recomandă evitarea completă a ecranelor la copiii sub 18 luni – tranșant, fără excepții – deoarece copii sub un an și jumătate nu pot traduce imaginile pe care le percep dintr-un ecran bi-dimensional în lumea reală. Pur și simplu creierul lor este insuficient dezvoltat pentru a le permite să-și explice, concret, ceea ce văd pe ecranul telefonului mobil sau al tabletei, așadar timpul pe care ei îl petrec în fața telefonului nu poate fi sub nicio formă considerat educativ (indiferent ce urmăresc ei acolo). Dimpotrivă, este un timp mort pe care ei îl pierd, în loc să-l umple cu experiențe care le sprijină învățarea și procesul de dezvoltare. 

În aceeași direcție, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii sub 1 an și toddlerii de 1 an să nu fie lăsați deloc în fața ecranelor, iar pentru copiii care au împlinit deja 2 ani și pentru cei de 3-4 ani timpul petrecut în fața telefonului mobil, tabletei sau telefonului să nu fie mai mare de o oră pe zi (cu cât mai puțin, cu atât mai bine, spun specialiștii OMS).

Informația care m-a surprins cel mai mult și peste care am dat când eram însărcinată: se pare că timpul petrecut în fața ecranului inhibă capacitatea copiilor mici de a „citi” fețe și de a învăța abilități sociale, doi factori cheie necesari pentru a dezvolta empatia. Interacțiunile față în față sunt singurul mod în care copiii mici învață să înțeleagă indicii non-verbale și să le interpreteze: „Până când bebelușii vor dezvolta limbajul”, spune Charles Nelson, neurolog de la Universitatea Harvard care studiază impactul neglijării asupra creierului copiilor, „toate comunicările sunt non-verbale, deci depind foarte mult de a privi o față și de a obține sensul acelei fețe. Această persoană este fericită sau este supărată pe mine?” Această interacțiune bidirecțională între copii și adulți este importantă pentru dezvoltarea creierului, iar măsura în care ea are loc în copilăria timpurie va reprezenta măsura în care copiii noștri vor fi, în viitor, niște adulți echilibrați, empatici, capabili de relații și de emoții sănătoase.

”…înăuntru leopardul” – ce se întâmplă, de fapt, în casele noastre? Real, onest, fără critică.

Momentul unui adevăr inconfortabil, dar asta este, ăsta ne-a fost trecutul: cred că ar trebui să acceptăm cu onestitate faptul că majoritatea dintre noi a crescut în casă cu (cel puțin) un televizor mergând încontinuu în fundal – o realitate care face parte deja din mentalul colectiv. Eu nu fac excepție: de când eram mică și până când am plecat de acasă la facultate, televizorul era mereu deschis în casa părinților mei. Mâncam la televizor, conversațiile noastre în familie aveau televizorul în fundal, ochii ne erau mereu ațintiți către ecran, iar momentele rare în care acesta era oprit aduceau cu ele o inconfortabilă stânjeneală – de parcă fără fundalul asigurat de televizor, nu știam ce să ne mai spunem și cum să ne mai privim. Stânjeneala aceasta era întâlnită în multe familii din România anilor 1990 și 2000, aveam să aflu mai târziu, de la prieteni și colegi.

Astăzi, copiii sunt mai expuși ecranelor ca niciodată. Potrivit unor studii recente, 40% dintre bebelușii de 3 luni și 90% dintre copiii de 2 ani privesc în mod regulat diverse emisiuni și filmulețe pe ecranele telefoanelor, televizoarelor sau tabletelor (da, da, da, ați citit corect, bebeluși de 3 luni), iar jumătate din toddlerii înscriși în studiu puteau să folosească o tabletă cu lejeritate la vârsta de un an (90% dintre ei o foloseau fără probleme până la vârsta de 2 ani).

Adevărul este că părinții din ziua de azi nu sunt nici naivi, nici rău-voitori, ci pur și simplu au parte de extrem de puțin ajutor din exterior. Majoritatea mamelor care mi-au scris au recunoscut că dincolo de studii, procente și recomandările OMS, ecranele sunt, de cele mai multe ori, singurele variante care le pot oferi câteva minute de pauză într-o zi agitată în care, singure alături de copii acasă, nu au timp să-și tragă sufletul. ”Trăiesc o experiență foarte intensă de când cu venirea celui de-al doilea copil și simt că nu mai fac față. Acesta este motivul pentru care am apelat la așa ceva și nu mă simt extrem de bine, recunosc. Perioada aceasta foarte grea m-a cam împins la asta”, mi-a scris una dintre mamele din comunitatea de pe Instagram. ”Din iunie va merge la grădiniță și sper să ne fie un pic mai ușor. Momentan sunt singură cu amândoi acasă, trebuie să îl alăptez pe cel mic care are 2 luni și jumătate, să îl adorm, este foarte dificil pentru că plânge mai mereu și trebuie să fiu atentă și la nevoile celui mare. De multe ori cere lucruri fix când alăptez, observ un regres la el, un comportament diferit, dar asta este deja altă poveste, nu cred că are legătură cu desenele”, mai povestește mămica – iar eu o înțeleg foarte bine, ca mamă de doi copii, care a trecut până acum prin vreo 3 regresii ale fratelui celui mare, de la nașterea bebelușului. Acele regresii sunt REALE.

Ce alternative avem, totuși, la ecrane?

O să încep acest paragraf spunând, cu multă înțelegere și respect față de mamele epuizate care efectiv nu mai au alte opțiuni, că uneori este foarte dificil să găsim alternative la ecrane și că ASTA ESTE – un copil care se uită la televizor 30 de minute pentru ca mama lui să se odihnească puțin, să se reechilibreze și să își tragă sufletul va fi mai fericit decât un copil care nu se uită la televizor, dar are o mamă enervată, stresată, adusă dincolo de orice limită.

O să continui acest paragraf spunând că nu o să încep să dau sfaturile acelea clasice de tipul: ia copilul cu tine la bucătărie, joacă-te cu el, ieșiți afară, implică-l în treburile gospodărești, faceți o activitate simpatică – pentru că cu siguranță deja știți toate acele recomandări și deja le puneți în practică, nu aveți nevoie de mine să reinventez roata.

O să vorbesc însă despre o alternativă educativă la ecrane ușor de folosit pentru copiii mici (este recomandată pentru 2-6 ani, dar Zeni are un an și 5 luni și se descurcă fără probleme): TIMIO. 

Ce este TIMIO?

TIMIO este un player audio construit special pentru copii mici, astfel încât să-l poată mânui singuri și să se descurce cu el fără ajutorul unui adult. Arată cam ca un CD player din acela de când eram eu prin liceu, are și o toartă, e ușor de cărat și folosit. Nu are nevoie de nicio conexiune la Internet sau configurare, copiii îl pot porni, folosi și opri 100% singuri (pfiu!).

Starter Kit-ul TIMIO, cu care vă recomand, de fapt, să începeți, conține playerul audio TIMIO, 5 discuri (Animale de la fermă, Vehicule, Cântece de leagăn, Povești de adormit copiii, Muzică clasică) și un săculeț de depozitare cu care puteți transporta până la 25 de discuri.

Dacă vreți, puteți investi și într-o pereche de căști pentru copii – modelul TIMIO de pe Copilărești este potrivit pentru 3-12 ani, este reglabil, compact și pliabil, ceea ce ajută mult când vrem să îl luăm cu noi în vacanță sau prin oraș. Treaba cu căștile îmi place mult pentru când sunt singură cu ei și vreau ca Mircea să folosească TIMIO în timp ce eu și Zuzi facem altceva (dacă nu ar avea căști, Zuzi ar fi atrasa de sunete și ar fi în permanență călare pe el).

Cum se folosește TIMIO?

Simplu, până și fetița mea se descurcă excelent cu el. Player-ul are un buton de On/Off (este mare, ușor de manevrat, Mircea se descurcă singur, Zuzi încă nu are putere), iar apoi copiii pot fixa deasupra playerului discul preferat (îl pun PE player, iar discul rămâne fixat acolo până când copilul îl desprinde). Mai departe, își pot selecta melodia preferată sau animalul dorit sau mașina pe care o vor cu degețelele, discurile au elemente vizuale pe ele și sunt ușor de utilizat.

TIMIO este disponibil în 8 limbi (engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, olandeză, chineză, portugheză) și ”crește” odată cu copilul: la 2-3 ani cei mici își dezvoltă vocabularul și pot conecta imaginile cu sunetele potrivite, la 4-5 ani pot asculta povești și muzică, la 5-6 ani îl pot folosi ca să învețe limbi străine (de fapt, acesta este scopul nostru ascuns, să îl folosim pe TIMIO pentru a exersa limba engleză cu Mircea. Sneaky sneaky!). Pachetul de bază conține 5 discuri, dar pe Copilărești mai sunt o mulțime de seturi pe care le puteți lua, în funcție de preferințele copiilor și de vârsta lor.


De exemplu, pentru Zuzi au mare succes chiar discurile din starter kit, îi place mult să și-l pună pe cel cu ”Animalele de la fermă” (include sunete de animale reale și un test de tipul ”Găsește puiul!” sau ”Găsește calul!”, foarte bun pentru vocabular și asocieri). Îi mai place și discul cu muzică clasică (ea ar dansa și ar asculta muzică toată ziua), care conține 12 piese de muzică clasică pentru copii, printre care Cele 4 anotimpuri de Vivaldi, Simfonia a 5-a de Beethoven, Sonata pentru pian de Mozart, Frumoasa Dunăre Albastră de Strauss.

Pentru Mircea mi se par foarte bune seturile pe zona de vocabular al limbii engleze (la grădiniță au câte o oră de engleză pe zi și a început să prindă interes, dar nu grozav, așa că încerc să compensez acasă). Am găsit un disc cu dinozauri (mare realizare!), unul cu insecte și altul cu animale sălbatice, așa că l-am nimerit exact acolo unde-i place.

Există TIMIO și în limba română?

Ahhh, asta a fost prima mea întrebare. Din păcate nu, însă aștept cu nerăbdare să se schimbe lucrurile și să apară și a noua limbă disponibilă la TIMIO, și anume româna. Este un lucru pe care sper să-l rezolve curând.

Cât durează bateriile?

Playerul TIMIO funcționează cu 3 baterii AA (nu sunt incluse, dar puteți folosi și acumulatori dacă vreți). Noi îl avem cam de o lună, îl muncim zilnic, și văd că încă nu a trebuit să le schimbăm, deci aș zice că rezistă bine.

Cât de mult interes prezintă copiii pentru playerul TIMIO?

Depinde de vârsta lor, de momentul din zi, de ce alte activități mai vor să facă. Mircea, la 4 ani și jumătate, îl folosește cam 20-30 de minute înainte să își îndrepte atenția spre altceva. Zeni are un an și jumătate și stă cu el cam 10-15 minute înainte să fugă și să se cațere pe ceva periculos prin casă.

Ce facem când nu mai știm ce să facem și telefonul pare a fi singura soluție?

Acum ceva vreme, răspunsul meu la întrebarea aceasta ar fi fost: ”Facem orice putem și inventăm absolut orice ca să nu oferim telefonul mobil”. Între timp am devenit mamă și am început să gestionez o comunitate întreagă de părinți din toate categoriile sociale (părinți care muncesc, părinți singuri, părinți fără ajutor, părinți cu mulți copii sau care trebuie să lucreze de acasă, cu toddleri care nu merg la grădiniță în jur) – toate aceste experiențe, inclusiv propria mea situație de mamă cu 2 copii, m-au făcut să văd o altă perspectivă și să îmi dau seama că mai înțeleaptă decât extrema este măsura, mai indicată decât exagerarea este cumpătarea. Mai important decât un părinte frustrat și enervat este un părinte care a apucat să-și tragă sufletul și să își întâmpine copilul cu un zâmbet și o atitudine relaxată.

Cu alte cuvinte, dacă simțiți că nu mai puteți, că luați foc, că nu vedeți o altă soluție și că totul devine brusc copleșitor, dacă simțiți că nimic din ce am spus mai sus nu a mers și că singura cale este să oferiți telefonul mobil celui mic, fiți blânzi cu voi și permiteți-vă să luați o pauza. Fiți blânzi cu voi și acceptați că aveți un moment de slăbiciune. Fiți blânzi cu voi și faceți o excepție. Acceptată, asumată, împăcată. 

PS. Iar dacă îl vreți pe TIMIO, vedeți că pe Copilărești este la preț foarte bun în această perioadă de reduceri de Black Friday. Și nu uitați să aplicați și cuponul SUNNY pentru o extra-reducere de 5% (începând de luni, după Black Friday, voucherul meu va reveni la valoarea lui obișnuită, de 15% OFF). Dacă aveți întrebări despre produs, sunt aici să vă răspund la ele cu mare drag, eu zic să îl puneți pe lista de Moș Crăciun sau Moș Nicolae, sau să îl propuneți la cheta pentru zilele de naștere (cum, voi nu faceți chetă? Doar la noi în gașcă încă se practică cheta?).

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu magazinul Copilărești și reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre experiența cu playerul TIMIO.

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Why Thailand is making it easier for travelers to stay longer
    Группа на Пхукете
    Maybe you want to escape the winter months at home, opting instead to take care of your business on a laptop from the comfort of your rented Phuket villa as you gaze over the Andaman Sea. Or perhaps you’re ready to step into the ring and embark on a new career as a Muay Thai fighter.

    Either way, Thailand has you covered.

    The popular Southeast Asia destination recently introduced a new five-year visa targeted at remote workers and other travelers looking to stay in the kingdom for extended periods.

    According to a statement issued by the Thai prime minister’s office, the Destination Thailand Visa (DTV) will allow eligible travelers a period of stay up to 180 days per visit, on a multiple-entry basis, within five years. (This means they will need to leave the country when their 180 days are up, and the time resets when they re-enter.)
    The government statement says the visa is open to several categories of remote workers, including digital nomads and freelancers. It’s also aimed at those looking to visit to engage in activities such as Muay Thai training or Thai cooking classes, or come for extended medical treatments.

    To apply, travelers need to show evidence that they have a minimum of 500,000 baht (about $13,800) in funds, as well as documents to support the purpose of their visit, such as a letter from a medical center or proof of employment

  2. Investing in Ethena: A New Era in Decentralized Finance
    As decentralized finance (DeFi) continues to reshape the global financial landscape, Ethena has emerged as a leading player. Offering innovative solutions for digital asset management, Ethena is set to become a cornerstone of the next generation of decentralized financial platforms.
    Ethena Fi
    What Makes Ethena Different?
    Unlike centralized finance, where traditional banks and institutions control the flow of money, Ethena offers a decentralized ecosystem where users retain full control over their funds. Powered by blockchain technology, Ethena eliminates intermediaries, reducing costs and making financial services more accessible.

    The Role of Ethena Fi
    The Ethena Fi token is integral to the platform. It facilitates governance, staking, and rewards within the Ethena ecosystem. By holding Ethena Fi, users can participate in decision-making processes and earn rewards, making it a valuable asset for those looking to engage with the platform more deeply.

    Why Invest in Ethena?
    Transparency: All transactions on Ethena are recorded on the blockchain, ensuring full transparency.
    Security: The platform uses advanced blockchain security measures to protect users’ assets.
    Community-Driven Governance: Through Ethena Fi, users have a say in the future direction of the platform, making Ethena a truly decentralized project.
    As the world of finance continues to move toward decentralization, Ethena is positioning itself as a leader in the DeFi space. For investors seeking exposure to the future of finance, Ethena provides a secure, innovative, and community-focused platform.

  3. «Король» обвинителей «Лайф-из-Гуд» Набойченко – кто он на самом деле? Журналистское расследование о сисадмине российского сегмента инвесткомпании «Гермес» ?Евгений Набойченко – бывший IT-директор компании «Лайф-из-Гуд», а также сисадмин российского сегмента платежной системы международной инвестиционной компании «Гермес». Он – ключевой свидетель обвинения в так называемом деле «Лайф-из-Гуд» – «Гермес» – кооператива «Бест Вей» и основателя «Лайф-из-Гуд»/«Бест Вей» Романа Василенко, которое рассматривается сейчас судьей Екатериной Богдановой в Приморском районном суде Санкт-Петербурга. С выполненной им блокировки российского сегмента платежной системы компании «Гермес», а также с его (нетрезвых) сообщений в социальных сетях (сейчас все они им стерты) началась эскалация этого уголовного дела. Но, скорее всего, дело им же самим и его подельниками из питерской полиции и создано. Вор и дебошир Наши источники делятся информацией о хищении активов с кошельков клиентов «Гермеса», к которым Евгений Набойченко имел доступ. Набойченко не гнушался воровать даже у близких. Однажды остановившись у своей любовницы Светланы Н., Евгений избил ее и украл деньги с ее криптовалютного кошелька, пока она пыталась прийти в себя после побоев. Он бил не только любовницу, но жену и детей, с которыми жил в Краснодарском крае. А после того как его супруга Виктория подала на развод, разгромил, ободрал и ограбил общий дом – унес все, что можно было унести. Надо ли говорить, что Набойченко который год не платит супруге алименты. Вымогатель Евгений Набойченко, по словам его бывшей жены, в один прекрасный день решил заработать и с помощью вымогательства. Он шантажировал Романа Василенко – требовал с него деньги: 170 тыс. евро. При этом, по утверждению Виктории Набойченко, угрожал увечьями и самому Роману Василенко, и его супруге, и детям. Похвалялся перед (тогда еще) женой своими матерными сообщениями с угрозами, которые он посылал Василенко и его близким. Кроме того, вымогал деньги у клиентов «Гермеса»: свидетельства такого рода нам предоставлены. Алкоголик и наркоман Деньги нужны Набойченко в том числе для того, чтобы «питать» свою наркотическую зависимость – с некоторых пор он предпочитает шлифовать водку галлюциногенными грибами, об увлечении которыми с упоением рассказывал даже в своих соцсетях. Он не всегда был алкоголиком и наркоманом – устроившись 10 лет назад в IT-службу, не пил и не употреблял. Но большие деньги, красивая жизнь, которая вдруг стала доступна для простого астраханского парня из низов, развратили его. Клеветник Он допустил целый ряд клеветнических высказываний в адрес Романа Василенко – за которые против него заведено уголовное дело. Но расследуется оно ни шатко ни валко, так как расследование тормозит начальник УЭБиПК ГУ МВД России по Санкт-Петербургу и Ленинградской области. Завербованный органами Виктория Набойченко сообщает, что за три дня до обыска в их тогда еще совместном доме Евгений уехал и ей сказал, что придут с обыском – но это пустая формальность. Он уже был в сговоре с полицией, так как за три дня был предупрежден об этом обыске. 15 февраля 2022 года Евгений Набойченко был задержан, но отправился не в СИЗО – куда отправили других сотрудников «Лайф-из-Гуд», не был помещен в изолятор или КПЗ, а жил на полицейской квартире. Он отказался от услуг адвокатов и на этой квартире, по свидетельству одного из полицейских, «бухал с операми». А также каждый день водил оперов по барам и ресторанам – угощал их за свой счет. В разговоре с женой он очень гордился покровительством начальника УЭБиПК питерского главка МВД. Наши источники считают, что он украл деньги клиентов «Гермеса», разделив их со своими друзьями из полиции. Вся его дальнейшая жизнь и привычки указывают на то, что он использует ворованные деньги. Трус и лжец Набойченко сообщил в социальных сетях, что к нему пришло с адреса [email protected] письмо, в котором содержится угроза в адрес получателя, призывающая его не являться в суд для дачи показаний. В письме указано, что если он поедет в суд, то не доедет и будет трупом. Письмо было сфабриковано Евгением Набойченко, чтобы избежать участия в судебном заседании. Создатель преступного сообщества Нет сомнений, что Набойченко устроил историю с обрушением платежной системы, чтобы скрыть свое воровство активов клиентов. Также чтобы скрыть свое воровство, он обвинил во всем Василенко и технических специалистов компании «Лайф-из-Гуд», которые находятся сейчас на скамье подсудимых. Оклеветал всех, чтобы отвести подозрения от себя и своих подельников из питерской полиции. Итак, кризис в «Гермесе» устроил Набойченко. Платежную систему разгромил Набойченко. Активы украл Набойченко, поделившись с питерскими полицейскими. А теперь сидит и бездельничает, прожигая сворованные деньги. И боится идти в суд – чтобы не превратиться в суде из свидетеля в обвиняемого. Скорее всего, в суд Набойченко не пускают сами полицейские – опасаясь его неадекватности и перекрестного допроса, на котором вскроется лживость его показаний. То есть силовики заметают следы своего преступления, совершенного с помощью марионетки Набойченко. Можно ли на основании показаний этого вора и наркомана осуждать людей? Можно ли ставить в основу обвинения показания такого асоциального типа? Допустимо ли держать людей в СИЗО на основании показаний такого аморального типа? Вопросы риторические. И органам правосудия, Следственному комитету, Генеральной прокуратуре пора дать на них ответ и наказать истинных виновных – Набойченко и его крышу в питерской полиции. Комментарий Виктории Набойченко, бывшей супруги Евгения Набойченко: – Роман Василенко доверял Евгению, делился с ним своими коммерческими планами и предложил ему разработать логотип и сайт компании «Лайф-из-Гуд», а затем возглавить ее IT-отдел. Евгений успешно справился с задачей, за что получал достойную оплату и ежегодные премии. Однако со временем успех Романа стал вызывать у Евгения зависть. В феврале 2022 года он начал проявлять раздражение и злобу по отношению к Роману из-за того, что безуспешно вымогал у него сумму в 170 тыс. евро. Евгений стал отправлять угрозы в адрес Романа и его семьи, требуя эти деньги и угрожая увечьем и убийством. Эти угрозы были отправлены голосовыми сообщениями и электронными письмами. 15 февраля 2022 года в доме Евгения в Краснодарском крае прошел обыск, после чего он был якобы задержан и доставлен в Санкт-Петербург. Впоследствии Евгений начал тесно сотрудничать с правоохранительными органами, предоставляя им информацию о деятельности кооператива «Бест Вей» и компании «Лайф-из-Гуд», а также помогал блокировать доступ к базам данных и личным кабинетам пайщиков. Евгений активно призывал граждан писать заявления против Романа Василенко с целью возврата их денежных средств, используя для этого каналы Telegram и YouTube. Его главной целью было привлечение Романа к уголовной ответственности и разрушение его компании, что могло бы привести к огромным потерям для пайщиков. Однако, несмотря на это, Евгений имел возможность восстановить работу системы «Бест Вей», но намеренно этого не делал, преследуя личные цели. Комментарий клинического психолога: – Давление и стресс, связанные с участием в судебном процессе, могут быть значительными. Набойченко может испытывать эмоциональное напряжение или страх перед публичным выступлением. Набойченко может не доверять судебной системе и сомневаться в справедливости и объективности судебного разбирательства. Алкогольная зависимость может делать его более тревожным и неуверенным в себе. В состоянии алкогольного опьянения или в похмелье он может чувствовать себя неспособным справиться с давлением и ответственностью, связанными с судебным разбирательством. Алкоголизм часто сопровождается эмоциональной и ментальной нестабильностью. Набойченко мог создать фейковое письмо, чтобы избежать стресса и давления, которые возникают при необходимости выступать в суде. Набойченко может бояться, что, выступая в качестве свидетеля, он рискует стать обвиняемым. В условиях алкогольной зависимости и эмоциональной нестабильности этот страх может быть значительно усилен, что побудило его искать пути для уклонения ОПГ Колокольцева от суда. Эти психологические аспекты помогают объяснить, почему Набойченко мог прибегнуть к созданию поддельного письма и почему он избегает участия в судебном процессе.

    Гермес

  4. priligy 30mg Several approaches have been explored for screening asymptomatic women using tamoxifen for abnormal endometrial proliferation or endometrial cancer

  5. Base is for everyone.
    Base Bridge is a cutting-edge solution facilitating smooth transfers between different blockchain networks. By creating a seamless link, it reduces the complexity and cost of blockchain transactions.
    base bridge crypto
    What is Base Bridge?
    Base Bridge is a cutting-edge solution facilitating smooth transfers between different blockchain networks. By creating a seamless link, it reduces the complexity and cost of blockchain transactions.

    Key Features of Base Bridge
    Interoperability: Connects multiple blockchain networks, allowing for smooth asset exchange.

    Cost Efficiency: Reduces transaction fees significantly.

    Security: Leverages advanced encryption to protect transactions.

    Scalability: Easily adapts to increasing volumes of transactions without compromising speed.

    Benefits of Using Base Bridge
    Incorporating Base Bridge into your blockchain strategy offers numerous benefits:

    Simplified Transactions: Eliminates the need for complicated cross-chain processes.

    Faster Settlements: Enjoy quicker transaction confirmations.

    Cost-Effective Operations: Lower fees mean more sustainable transactions.

    Improved Security: Benefit from enhanced protection against fraud and hacking.

  6. order cheap cytotec pill Lana Barhum has been a freelance medical writer for over 10 years


  7. Добро пожаловать в интернет-магазин Vanille.by!
    Несмотря на все изобилие и разнообразие парфюмерии, мы постарались упростить задачу поиска и выбора нужных духов. Здесь вы сможете найти парфюмерию разной концентрации на все случаи жизни.

    На сайте представлены ведущие люксовые бренды от Bvlgari, Chanel, Estee Lauder, Dior, Gucci, Guerlain, Lancome, Trussardi и другие представители не менее популярных домов моды. Ценители ароматов селективных марок оценят парфюм от Byredo, Juliette Has a Gun, Mancera, Memo Paris, Xerjoff, Attar Collection, Vilhelm Parfumerie, Nishane, Vertus и других представителей ниши.

    На сайте Vanille.by размещена парфюмерная продукция, которая имеет только оригинальное происхождение и поступает от официальных представителей. Мы доставляем флаконы во все города и районы Беларуси, чтобы дать возможность жителям самых отдаленных мест Беларуси получить желанных аромат.

    Мы работаем для вас!

  8. Магазин Экипировка Эксперт
    БРОНЕЖИЛЕТ ЗАЩИТНИК
    Боец, Экипировка Эксперт — это розничный магазин, сотрудничающий с рядом оптовых складов и производителей. Это значит, что при должном количестве товара мы дадим очень хорошие цены.

    Название взяли независимо от того, что наша страна сейчас проводит Специальную Военную Операцию, хорошая снаряга и экипировка нужна всегда. Готовишься в бой, мобилизован, привык активно проводить время или решил подготовить тревожный чемоданчик, мы поможем тебе. Наши клиенты: фонды, медики, такие же как ты бойцы СВО и обычные неравнодушные граждане.

    Самое главное, что нужно о нас знать, мы детально объясняем, что и как работает, чтобы ты сделал правильный выбор не переплачивая.

    Обращаясь к нам, не удивляйся, если ты получишь честный и жесткий ответ – часто случается так, что мы знаем лучше, что именно нужно нашему гостю. Особенно это касается мобилизованных без опыта боевых действий. Здесь ты можешь полагаться на нашу экспертность.

    Одна из наших основных целей предоставить тебе возможность удобной и безопасной покупки: хоть за наличку, хоть по карте, хоть по счету. Повторимся, если нужна оптовая поставка, согласуем и отгрузим. Именно от того, как ты производишь оплату, зависит цена заказа.

    Для нас важно предоставить тебе качественную экипировку и снаряжение соблюдая при этом законы нашей страны. Боец, помни, мы помогаем фондам, нуждающимся людям, подразделениям в зоне СВО. Отчеты об этом опубликованы как на сайте. На эту деятельность уходит значительная часть выручки. Делая покупки в нашем магазине, ты помогаешь людям и фронту. Уверен, что это найдет отзыв в твоем сердце.

    У нашей команды есть набор ценностей: честность, справедливость, сопереживание, взаимопомощь, мужество, патриотичность. Уверены, ты их разделяешь, и мы легко найдем общий язык. Ну а если что-то пойдет не так, не руби с плеча, объясни, где мы ошиблись и поверь, мы разберемся и исправим. Наш девиз „In hostem omnia licita” – по отношению к врагу дозволено все. Возьми этот девиз, он поможет тебе принять правильное решение в трудной ситуации, с честью выполнить боевую задачу и вернуться домой живым и здоровым!

  9. Four friends posed for a photo on vacation in 1972. Over 50 years later, they recreated it
    Aerodrome Finance

    In the photo, four young women walk arm in arm, smiling and laughing, on a beach promenade. They’re dressed in mini skirts and flip flops, and there’s what looks like a 1960s Ford Corsair in the background. This is clearly a snapshot from a bygone era, but there’s something about the picture — the womens’ expressions, their laughs — that captures a timeless and universal feeling of joy, youth and adventure.

    For the four women in the photo, Marion Bamforth, Sue Morris, Carol Ansbro and Mary Helliwell, the picture is a firm favorite. Taken over 50 years ago on a group vacation to the English seaside town of Torquay, Devon, the photo’s since become symbolic of their now decades-long friendship. Whenever they see the picture, they’re transported back to the excitement of that first trip together.

    “It’s always been our memory of Torquay,” Sue Morris tells CNN Travel. “The iconic photograph — which is why I got the idea of trying to recreate it.”

    ‘The iconic photograph’
    Bamforth, Morris, Ansbro and Helliwell were 17 when the photo was taken, “by one of these roving photographers that used to roam the promenade and prey on tourists like us,” as Morris recalls it.

    It was the summer of 1972 and the four high school classmates — who grew up in the city of Halifax, in the north of England — were staying in a rented caravan in coastal Devon, in southwest England. It was a week of laughs, staying out late, flirting with boys in fish and chip shops, sunburn, swapping clothes, sharing secrets and making memories by the seaside.

    Fast forward to 2024 and Bamforth, Morris, Ansbro and Helliwell remain firm friends. They’ve been by each other’s sides as they’ve carved out careers, fallen in love, brought up families and gone through heartbreak and grief.

  10. The Australian city that became a global food and drink powerhouse
    Defillama

    Sydney or Melbourne? It’s the great Australian city debate, one which pits the commerce, business and money of Sydney against cultural, arts-loving, coffee-drinking Melbourne.

    While picking one can be tricky, there’s no denying that Australia’s second city, home to 5.2 million people, has a charm all of its own.

    Melburnians (never Melbournites) get to enjoy a place where nature is close by, urban delights are readily available and the food and drink scene isn’t just the best in Australia, but also one of the finest in the world.
    There’s no better way to start a trip to Melbourne than with a proper cup of coffee. Coffee is serious stuff here, with no room for a weak, burnt or flavorless brew. The history of coffee in Melbourne goes back to the years after World War II, when Italian immigrants arrived and brought their machines with them.

    Within 30 years, a thriving cafe scene had developed and, as the 21st century dawned, the city had become the epicenter of a new global coffee culture. The iconic Pellegrini’s on Bourke Street and Mario’s in the Fitzroy neighborhood are the best old-school hangouts, while Market Lane helped lead the way in bringing Melbourne’s modern-day coffee scene to the masses.
    Kate Reid is the best person to speak with about Melbourne’s coffee obsession. The founder of Lune Croissanterie, she was once a Formula 1 design engineer and has brought her expertise and precision to crafting the world’s best croissant, as well as knowing how to brew a coffee, and specifically a flat white, just the way it should be.

    “Good coffee is just ingrained in everyday culture for every single Melburnian now,” says Reid. “I think that that peak of pretentious specialty coffee has come and gone, and now it’s just come down to a level of a really high standard everywhere.”

    That’s clear when she pours a flat white. Describing herself as a perfectionist, the way she froths the milk and tends to the cup is a sight to behold.

  11. You’ve come across a bison in the wild. It’s looking at you. Do you know what to do next?
    Pendle

    A dangerous encounter with a territorial bison and the subsequent viral video were not what Rebecca Clark had in mind when she set out for Caprock Canyons State Park in early October 2022.

    She had been so enamored with Texas’ third-largest state park on her first solo hiking and camping trip there a year earlier that she decided to go back for more. Roughly two hours by car from either Lubbock or the Panhandle city of Amarillo, Caprock attracts visitors with big blue skies, brown and green prairielands and rugged red-rock formations.

    Caprock has another draw – its wild bison herd, about 350 strong in late 2022. But bison, the great symbolic animal of the Great Plains, weren’t on her radar. Until suddenly, they were.

    The Texas resident recounted her experience with CNN’s Ed Lavandera, telling him that she came upon a herd while she was walking a trail back from Lake Theo.

    “I decided to just kind of wait for them to … get across the trail, and then I would pass them.” But they weren’t moving away fast enough for Clark. She said she decided to just walk by them – closer than the recommended safety distance. She was recording the moment on her smartphone.

    In her video, Clark can be heard saying, “Thank you, I appreciate it” as she passes the animals.

    Things got dangerous very quickly when one of the agitated bison took notice. “When I saw him turn, it’s like instantly I knew he was gonna come after me.”

    And that’s exactly what the bison did. Once it charged, the large mammal was upon Clark within two seconds despite her frantic attempt to flee.

    “It was so fast. He hit me in the back, rammed me, hooked me, then flipped me up and face forward into the mesquite bush.”

    And there was Clark. Gored, bleeding and alone. How would she survive?

  12. How to survive a bear attack – or better yet, avoid one altogether
    Uniswap

    You’re out for a hike, reveling in glorious nature. Suddenly, you spot a bear. And the bear has spotted you, too. Would you know what to do next?

    Beth Pratt sure would.

    She was once on the Old Gardiner Road Trail in Yellowstone National Park, enjoying her run in wild nature. Her reverie came to an end when she came upon a grizzly bear eating flowers.

    “I stopped. It stood on its hind legs and looked at me. I knew that wasn’t a threatening gesture,” she told CNN Travel. “I’m not kidding, it waved its paw at me as if to say, ‘just go on your way,’ and went back to eating.”

    “And I walked slowly away and put some distance between us, and the encounter ended fine.”

    When it comes to dealing with bears, Pratt does have a thing or two on almost all the rest of us, though.

    She is the California regional executive director for the National Wildlife Federation, a job she’s had for more than 10 years. She worked in Yellowstone for several years – and once saw nine grizzlies in one day there.
    Finally, she lives on the border of Yosemite National Park, and bears will pass through her yard, including this one seen in the footage above in late September 2021.

    You can hear the enthusiasm in Pratt’s voice as she shares her bear bona fides and advice to make sure bear/human encounters are delightful, not dangerous.

    “A wild bear is a beautiful sight to see. It’s incredible to see them in the wild. I never had a bad experience with bears. What I try to get people to feel is respect, not fear, for bears. The animal usually wants to avoid the encounters.”

  13. They fell in love three decades ago. Now they pilot planes together
    Aave

    On their first flight together, Joel Atkinson and Shelley Atkinson couldn’t contain their excitement. They enthused to the flight attendants. They posed for photos. They told passengers via a pre-flight announcement.

    “We made a big deal about it,” Joel tells CNN Travel.

    Then, right before take off, Joel and Shelley sat side by side in the flight deck, just the two of them. They’d come full circle, and were about to embark on an exciting new chapter.

    “It felt amazing,” Shelley tells CNN Travel.

    “As we prepared to take off, I was giddy, euphoric,” says Joel.

    Joel and Shelley met as twentysomethings flying jets in the US Air Force. They became fast friends, then, over time, fell in love.

    Today, they’ve been married for 27 years and counting. They’ve brought up two kids together. And now they’re both pilots for Southwest Airlines. They regularly fly together, with Joel as captain and Shelley as first officer.

    The couple say working together is “amazing.” They treat layovers as “date nights.” They learn from one another’s respective “wisdom and judgment.”

    And no, they don’t argue mid-flight.

    “People ask us, how does it work, flying together?” says Joel. “We know a few pilot couples and some of them fly together, some of them don’t. I’ve heard people say, ‘Oh I could never fly with my wife or my husband.’”

    For Joel and Shelley, working together is seamless – a joy that comes easily to them both.

    “We’re best friends,” says Shelley.

    “There’s just that unspoken bond,” says Joel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *