CărțiRecomandări

10 cărți despre Crăciun pentru copii: recomandări de lecturi pentru cadourile de Sărbători

În viața noastră anterioară, de oameni mari și serioși care nu aveau copii, spiritul Crăciunului începea să ne lovească undeva pe 21-22 decembrie, bradul îl luam cam pe 23 seara, colinde nu prea mai cântam, și toată atmosfera festivă se concentra între 24 și 26 decembrie, când ne vizitam părinții și prietenii, mâncam salată de boeuf, sarmale și cozonac și ciocneam câteva pahare de vin roșu. Meh.

Apoi am devenit părinții unui copil pasionat de colinde, iarnă și Crăciun, așa că am început să facem bradul pe 1 Decembrie. De 3 zile în casa noastră răsună Hruscă și albumul de Crăciun al Andrei, televizorul este setat pe un clip de pe YouTube cu un șemineu, luminițele strălucesc în brad, Mircea colorează reni și săniuțe, se cere ceai și ciocolată caldă la foc automat, iar cărțile cu dinozauri și excavatoare au fost înlocuite grabnic cu preferatele lui despre Moș, Sărbătorile de iarnă, magia Crăciunului, reni și ateliere de jucării și spiridușii Moșului. Rudolf ne mai lipsește din sufragerie.

Dacă vreți să intrați și voi în atmosfera aceasta festivă de decembrie, am pus cap la cap mai jos o listă de cărți despre Crăciun pentru copiii între 2 și 7 ani – cărți despre iarnă, cărți despre Sărbători, cărți cu Moș Crăciun, cărți cu tradițiile de iarnă, tot ce intră de obicei in heavy rotation la noi acasă începând cu 1 decembrie și la care, stați liniștiți, nu renunță nimeni pe 25 decembrie, dimpotrivă, le citim cu îndârjire până prin martie, spre încântarea celor mici și disperarea celor mari. Dorin și cu mine suntem cei mari. Da, sunt titluri minunate, dar realmente înnebunim să citim despre Crăciun până când dau ghioceii.

În plus, cei de la Editura DPH tocmai au activat pentru voi cuponul SUNNY, care oferă un discount de 15% la toate cărțile de pe site-ul editurii până pe 20 decembrie. Dacă vă uitați la ei pe site, majoritatea cărților au deja discount-uri mari, așa că dacă aplicați voucherul SUNNY la check-out puteți să punctați niște reduceri de până la 50% – ge-ni-al!

1. Crăciunul Familiei Motănilă.

O achiziție recentă la noi acasă, ”Crăciunul Familiei Motănilă” este o bijuterie de carte de tip Calendar Advent, mare, cartonată și frumos ilustrată, cu peste 140 de clapete de deschis. Povestea urmărește familia Motănilă cu 12 zile înaintea Crăciunului (deci o puteți cumpăra și puteți să începeți și voi numărătoarea inversă alături de Mama-Motănilă, Tata-Motănilă, Pufa și Pufi, Lord și Mia). În fiecare zi, Familia Motănilă are câte o sarcină: să decoreze casa, să facă prăjituri, să colinde, să gătească, să scrie felicitări de Crăciun – iar noi ne-am hotărât să ne aliniem cu Motăneștii, cum le zice Mircea, și să facem exact ce fac și ei, zi cu zi, până pe 24 decembrie.

Informație esențială – paginile sunt cartonate, ceea ce înseamnă că puteți citi cartea și cu frații mai mari, și cu bebelușii sau copilașii mai mici, care încă bagă totul în gură și de-abia ar aștepta să smucească niște pagini subțirele. Suntem în etapa în care Zuzi ar rupe tot, deci paginile cartonate pe care le are ”Crăciunul Familiei Motănilă” sunt fix ce ne trebuia.

Ce-mi place mult: clapetele, care mereu sunt un succes răsunător pentru toți copiii, indiferent de vârstă.

Preț: 65.60 lei, redusă de la 80 de lei – la care puteți adăuga și cuponul SUNNY pentru 15% extra-reducere.

2. Viața și aventurile lui Moș Crăciun.

O carte pentru copilașii mai mari, cum este Mircea, care are aproape 5 ani și iubește povestea lui Moș Crăciun (în care încă crede cu toată puterea lui de copil pasionat de magie și fantastic). ”Viața și aventurile lui Moș Crăciun” este scrisă de Lyman Frank Baum, pe care poate îl știți pentru că este și autorul frumoasei ”Vrăjitorul din Oz”, și spune povestea vieții, aventurilor și etapelor prin care a trecut Moș Crăciun, din copilărie și până la bătrânețe.

Ce-mi place mult: că răspunde la întrebările acelea care vin odată ce copiii cresc un pic, și anume ”Dar de unde vine Moș Crăciun?”, ”Dar ce făcea Moș Crăciun înainte să FIE Moș Crăciun?”, ”Dar cum era el când era tânăr?”, ”A fost vreodată copil sau s-a născut direct Moș?”. Mulțumim, domnule Baum, pentru toate clarificările, sigur ați avut un copil mic ca asistent personal în realizarea acestei cărți, nu?

Preț: 33.60 lei, redusă de la 48 de lei – la care puteți adăuga și cuponul SUNNY pentru 15% extra-reducere.

3. Crăciunul cu Poștașul Vesel.

”Crăciunul cu Poștașul Vesel” este o bijuterie de carte, un cadou plin de cadouri pentru copii de peste 3 ani. Cartea ilustrată mi-nu-nat devine interactivă pentru că fiecare pagină conține… o scrisoare de la câte un personaj celebru din cărțile pentru povești. Așa că piticii pot să pescuiască fiecare scrisoare din plicul ei (dada, există câte un plic pe fiecare pagină, ia uitați-vă la fotografiile de mai jos) și să descopere cine a scris cui și mai ales ce. Fie vorba între noi, este o carte pe care încă o țin departe de Zeni, pentru că Mircea ține mult la scrisorile din ea, iar bebelușa noastră le ia, le smucește, fuge cu ele prin casă, le rătăcește și amestecă. Așa că o citim când ea doarme sau când se joacă cu tatăl său.

Ce-mi place mult: că este atât de versatilă, fiecare pagină conține o scrisoare, o rimă simpatică, o ilustrație de tipul ”Caută și găsește”, un joc, o trimitere la o poveste celebră. 

Preț: 47.60 lei, redusă de la 68 de lei – la care puteți adăuga și cuponul SUNNY pentru 15% extra-reducere.

4. Crăciunul perfect al Emei.

Cât de mult m-a emoționat cartea aceasta când am citit-o prima oară, pe când Mircea era mic și nu înțelegea prea bine care-i faza cu Crăciunul acesta. Acum i-o citesc lui Zeni, și mi-e drag să văd curiozitatea de pe chipul ei, întrebările, degetul arătător care arată întrebător spre fiecare decorațiune, glob sau luminiță. ”Crăciunul perfect al Emei” este o carte scurtă, cartonată, perfectă de la un an încolo, despre cum arată un Crăciun plin de iubire într-o familie care sărbătorește pentru prima oară alături de un copil mic. 

Ce-mi place mult: cartea este într-un format mic, bun de ținut în mâini de bebeluși, complet cartonată și ilustrată cu foarte mult bun gust (Lavinia Trifan face mereu minuni când este vorba de ilustrațiile din seria cu Ema și Eric).

Preț: 27.30 lei, redusă de la 39 de lei – la care puteți adăuga și cuponul SUNNY pentru 15% extra-reducere.

5. Tilda Șoricela: Magie de Crăciun.

Hai să vă arăt ceva frumos de tot, pe care în fiecare an îl ascund bine de tot până pe 1 decembrie, apoi îl scot la înaintare cu surle și trâmbițe – un calendar advent în care fiecare zi aduce o poveste frumoasă de Crăciun: Tilda Șoricela: Magie de Crăciun. Anul trecut l-am așezat frumos în sufragerie și am citit în fiecare zi câte o pagină, planul este identic pentru anul acesta. 

Ce-mi place mult: povestea, care îl prinde pe Mircea de fiecare dată. În sătucul dintre dealuri unde locuiește Tilda, ștampila de Crăciun a fost furată, ceea ce este bineînțeles tragic, pentru că fără ea nu există scrisori de Crăciun, iar Moș Crăciun nu poate primi scrisorile copiilor. Așa că Tilda și prietenii săi de pe Aleea Florilor pornesc în căutarea hoțului ca să salveze Crăciunul și apoi… se hotărăsc să salveze și Crăciunul acestuia, într-un gest frumos de iertare, acceptare și generozitate. Vă spun, e foarte frumoasă.

Preț: 37.80 lei, redusă de la 54 de lei – la care puteți adăuga și cuponul SUNNY pentru 15% extra-reducere.

6. Povestea Crăciunului.

Iată o bijuterie de carte pe care noi o avem deja de 2 ani: ”Povestea Crăciunului”, o carte album în ediție premium, pentru copiii mai mari, pentru adolescenți sau chiar pentru adulți, cu o mulțime de informații despre Crăciun, Sărbători, tradiții, de unde vin acestea și cum se păstrează și sărbătoresc prin lume. Mi se par minunate detaliile, cartea are buzunărașe, scrisorele, inserturi, sunt pur și simplu zeci de mici comori de descoperit pe fiecare pagină și o atenție la detalii și estetică minunată. Este un cadou superb pentru copii mai mari, pentru adolescenți sau chiar pentru adulți, mi se pare un dar foarte fain de oferit la un Secret Santa. Uitați-vă numai la fotografiile de mai jos, ce frumoase sunt și câte detalii ascunde fiecare pagină.

Ce-mi place mult: e o carte plină de comori, fiecare pagină ascunde o scrisorică nouă, o clapetă interesantă, un detaliu bine gândit. E cadoul care ”keeps on giving”, iar dacă aveți copii de peste 4 ani, oferiți-o cu încredere, vor avea ore întregi de mirări, exclamări și concentrare de-a lungul lunii decembrie cu ea.

Preț: 234 de lei, redusă de la 390 de lei – la care puteți adăuga și cuponul SUNNY pentru 15% extra-reducere, chiar aduceți cartea la un preț excelent în felul acesta.

7. Marea Carte cu Jocuri de Crăciun.

Au cei de la Editura DPH o serie de cărți mari, mari, grozave pentru cadourile de Crăciun, din seria ”Marea carte a…”. Eu le-am luat anul trecut, apoi le-am ascuns în șifonier și i le-am dat lui Mircea treptat, de Moș Nicolae, Moș Crăciun sau printre activitățile de Advent. Una dintre cele mai frumoase rămâne și astăzi Marea carte cu jocuri de Crăciun, care din păcate nu mai este pe stoc la Editura DPH – dar stați liniștiți, pe același principiu, însă pornind de la faimoasele povești pentru copii, este și ”Marea carte cu jocuri inspirate din povești” – Alice în țara minunilor, Peter Pan, Aladin, Pinocchio, Vrăjitorul din Oz. Să vedeți care-i treaba: fiecare pagină are câte o propunere de boardgame cu tematică dintr-o anumită poveste, cu indicații și reguli de joc în partea de jos. La finalul cărții găsiți jetoane și zaruri, toate din carton (le desprindeți din paginile cărții, sunt deja tăiate, numai să nu le pierdeți apoi, noi am pregătit o cutie special pentru toate jetoanele potrivite pentru cartea asta). Păi gata, avem ce face după-amiaza, când ne întoarcem de la grădiniță! 

Ce-mi place: Este faină faină faină pentru vacanțele de iarnă – iei cartea și practic ai cu tine 21 de pagini cu jocuri și piese de joc, la un loc. Grozavă pentru vacanțe, drumuri cu trenul sau avionul, ieșit la restaurant, mers cu familia pe la cabane – și hei, chiar și pentru vacanța noastră cu autorulota, care urmează în curând.

Preț: 62.30, redusă de la 89 – la care puteți adăuga și cuponul SUNNY pentru 15% extra-reducere.

8. Tifi Păpădie Salvează Crăciunul Familiei.

Ce-mi plac cărțile cu Tifi Păpădie, iepurașul curajos care face boacăne, dar învață de fiecare dată din boroboațele pe care le-a bifat. Avem mai multe cărți cu Tifi (cred că preferata lui Mircea este cea cu ceasul), dar ”Tifi Păpădie Salvează Crăciunul Familiei” e numai bună de scos din bibliotecă odată cu luna decembrie – mai ales că Tifi își dă seama că toată familia lui a uitat de un lucru foarte foarte important, și anume bradul de Crăciun!

Ce-mi place: ceea ce ador de fapt la fiecare carte cu Tifi, și anume ilustrațiile frumoase, finuțe, care te fac să iubești personajele.

Preț: 23.80, redusă de la 34 – la care puteți adăuga și cuponul SUNNY pentru 15% extra-reducere.

9. Scrisori de Crăciun de la Felix.

Dacă nu-l cunoșteți deja pe iepurașul călător Felix, este momentul să începeți. La noi acasă este adorat, mai ales pentru scrisorile pe care le trimite din fiecare colț al lumii, și pe care le citim pe nerăsuflate, ca să aflăm ce a mai făcut, ce a mai pus la cale. Pe scurt, Felix este un iepuraș care ajunge (intenționat sau nu) în diverse colțuri ale lumii, de unde trimite scrisori familiei sale – și da da, cartea chiar vine la pachet cu scrisorile reale ale lui Felix, fiecare în plicul său, cu timbru, adresă și ștampilă. Dacă în prima carte pe care am luat-o, am citit scrisorile lui din Londra, Paris, Roma sau Atena, în ”Scrisori de Crăciun de la Felix”, iepurașul pornește într-o misterioasă călătorie de Crăciun în jurul lumii. Cartea vine la pachet cu 5 scrisori orginale despre cum trăiește Moș Crăciun și ce fel de obiceiuri există, de Crăciun, în lumea întreagă. 

Ce-mi place: scrisorile reale, din plicurile prinse în carte!

Preț: 47.60 lei, redusă de la 68 de lei – la care puteți adăuga și cuponul SUNNY pentru 15% extra-reducere.

10. Crăciunul în lume.

Ce frumoasă este această carte, Crăciunul în lume, care face parte din colecția de Crăciun de la Editura DPH! Este un proiect care transformă povești cunoscute în cărți al căror text este ușor de citit, adaptate pentru 3 niveluri (Începători, Avansați și Experimentați). Bună bună pentru genul acela de copii care pun 100 de întrebări pe minut, până te toacă mărunt, pentru că răspunde la întrebări de genul ”Știi cine a trimis prima felicitare de Crăciun? Ce se mănâncă de Crăciun în Brazilia? Sau de ce impodobim brazii?”

Ce-mi place: că poți descoperi care sunt tradițiile de Crăciun în câteva țări din lume.

Preț: 20.93, redusă de la 29.90 – la care puteți adăuga și cuponul SUNNY pentru 15% extra-reducere.

Bonus – 3 cărți pentru copii, perfecte pentru cadourile de Crăciun, care nu au neapărat o tematică de Sărbătoare, dar care sunt mici bijuterii ce nu trebuie să lipsească din nicio casă. Comori sunt cărțile acestea. Comori.

  1. Micul Prinț.

Doamne ce frumusețe de carte mi-au trimis cei de la Editura DPH acum câteva luni. Proaspăt ieșită din tipar, acușa editată, e o bijuterie, nene, o bijuterie de carte. ”Micul Prinț”, dar ediția specială, din aceea frumoasă, de făcut cadou. Este o ediție de colecție, aniversară (prețul este decent pentru o ediție de colecție, by the way, și puteți aplica și cuponul meu SUNNY pentru niște 15% extra), cu textul original și ilustrații su-per-be.

  1. Iubirea.

Am să vorbesc despre cartea asta până când o să fac un test-fulger și o să descopăr că există în fiecare casă. ”Iubirea” pornește de la povestea firului de lumină despre care tot vorbim noi aici când discutăm despre adaptarea copiilor la grădiniță și de un atașament corect între copil și mamă. ”Iubirea” spune povestea lui Iris, o fetiță care se pregătește să înceapă școala, și căreia mama ei îi povestește că iubirea este ca o sfoară ce le leagă una de cealaltă și care se poate întinde oricât este nevoie. De exemplu, sfoara lui Matei, colegul ei de școală, se întindea până sus, departe, pentru că tatăl lui murise demult – pagina asta m-a emoționat cel mai mult și a fost punctul de pornire pentru multe discuții despre iubirea intre părinte și copil.

  1. Cartea emoțiilor mele.

O carte manual, o carte etalon, ”Cartea emoțiilor mele” a fost in heavy rotation la noi acasă o vreme, pentru felul înțelept în care trece prin toate emoțiile celor mici și celor mari, dar mai ales pentru resursele pe care le oferă pentru calmare. Pagina cu Furia a fost citită de sute de ori, dar și cea cu Frica, Timiditatea și Invidia (mai ales de când Mircea a căpătat o surioară).

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Editura DPH, o afacere românească pe care eu o apreciez mult pentru cărțile de copii pe care le publică. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre cărțile menționate (pe unele dintre ele le-am primit, pe altele le-am cumpărat noi) și pe care le-am tot citit, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi. 

 

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *