CărțiRecomandări

10 cărți pentru Crăciun și Sărbătorile de Iarnă de la Editura Casa

 

– cărți pentru copii mici, cărți pentru bebeluși, cărți cartonate, cărți cu decupaje, cărți ilustrate, serii superbe de la Editura Casa pentru copii între 1 și 7 ani – 

 

Primiți cu ultimele recomandări de cărți pentru Crăciun și Sărbătorile de iarnă? Las mai jos 10 titluri de la Editura Casa (am ales și cărți pentru copii mici, sub 2 ani, dar și cărți pentru copilașii mai mari, de până la 7 ani) perfecte pentru a fi citite de-a lungul acestei ierni, care vorbesc despre Crăciun, obiceiuri de sărbători, tradiții de familie, celebrarea Crăciunului în lumea întreagă, Moș Crăciun, Moș Nicolae, Calendarul Advent, donații și bunătate. Sunt perfecte pentru a fi oferite drept cadou 1 an, cadou 2 ani, cadou 3 ani – și sigur se vor transforma în amintiri prețioase dacă le includeți în rutina voastră de seară cu cei mici.

Marele reminder: până pe 21 decembrie avem 20% OFF la Editura Casa folosind codul meu de extra-reducere SUNNY, aplicabil la cărțile lor pentru copii. Este ultima activare a acestui cod pe acest an, așa că vă sfătuiesc să profitați de el.

1. Ce facem de Crăciun?

O carte proaspătă din seria ”De ce? De ce? De ce?”, ”Ce facem de Crăciun?” este potrivită pentru 2-4 ani și le povestește celor mici despre tradițiile și obiceiurile din jurul acestei sărbători de iarnă. Frumoase ilustrații, frumoase explicații despre Advent, cadouri, prăjiturit alături de familie, bunătate. Ca de obicei, recomand din inimă această serie pentru clapetele de pe fiecare pagină, sunt primul lucru pe care Mircea încă vrea să îl facă atunci când primește o nouă carte ”De ce? De ce? De ce?”: ia absolut fiecare clapetă la investigat, o desface, cercetează ce este înăuntru, până termină cartea din scoarță în scoarță.

2. Conni pregătește cadouri de Crăciun.

O noutate de la Editura Casa și una dintre cele mai frumoase cărți cu Conni pe care le-am citit (poate că știți deja, suntem mari faini ai lui Conni de mai bine de 3 ani). Am și devorat-o de cum a ajuns, ”Conni pregătește cadouri de Crăciun” este o poveste faină cu draga de Conni care meșterește cadouri craft pentru fiecare membru al familiei sale. Cam cum ne face Mircea anul acesta, cică eu primesc un colier, sper doar să nu conțină râme și lăcuste, cum l-am auzit într-o seară că-și făcea planuri. Cartea poate fi un bun punct de plecare dacă vreți să pregătiți, alături de cei mici, cadouri pentru vizitele la rude, sau dacă plănuiți niște seri în care să meșteriți decorațiuni pentru brad.

3. Sărbătoarea Crăciunului.

”Sărbătoarea Crăciunului” este tot din seria ”De ce? De ce? De ce?”, dar pentru copii mai mari (4-7 ani) – în cazul în care nu ați intrat până acum în contact cu cărțile din această serie, cele pentru 2-4 ani sunt mai mici, mai potrivite de ținut și manevrat de mânuțe de toddleri, pe când cele pentru 4-7 ani sunt într-un format mai mare, mai complex, cu mai mult text, mai multe detalii și explicații ceva mai detaliate. Cu povești despre Sfântul Nicolae, aspectele religioase ale sărbătorii, ideea de Advent, donații și felul în care se sărbătorește Crăciunul prin toată lumea, ”Sărbătoarea Crăciunului” este perfectă pentru toate acele întrebări mari care apar pe buzele celor mici odată ce se apropie Crăciunul. Mie mi-au plăcut în mod special pagina despre cum se sărbătorește Ajunul și cea în cu povești despre cum se celebrează Crăciunul în lumea întreagă.

4. Alva și Moș Crăciun.

O avem de anul trecut și cred că încă este una dintre cărțile mele preferate de citit în luna decembrie. ”Alva și Moș Crăciun” este o mică bijuterie minunat ilustrată despre o familie cu 3 copii și felul în care își petrec fiecare zi de Advent împreună. De aici din carte ne-a venit ideea să montăm și decorăm o căsuță de Turtă Dulce anul trecut, tot de aici Mircea a luat ideea de a merge la târgurile de Crăciun și de a-i scrie lui Moș Crăciun. Știu, știu, e multă dezbatere pe aici în ultime vreme despre ce le povestim copiilor despre Moș, eu vă zic doar atât: we can all live in peave, fiecare familie își poate construi propriile tradiții de Crăciun și toate pot fi minunate atâta timp cât nu le asociem cu pedepse, vinovăție și șantaj emoțional.

Noi mereu i-am spus lui Mircea că Moș Crăciun există (pentru că el chiar există, în inimile noastre), și că el vine la toți copiii (nu doar la cei cuminți), iar când va fi suficient de mare, vom face încet tranziția către a-i spune că Moș Crăciun locuiește în fiecare dintre noi și că noi toți suntem Moș Crăciun. Nu e singurul mod în care puteți aborda Crăciunul, do what works for you.

5. Povestea Crăciunului.

Dacă sunteți în căutarea unei cărți care să abordeze Crăciunul din perspectiva religioasă, biblică, cei de la Editura Casa au scos și o carte numită ”Povestea Crăciunului”, de Lackli Janos. Noi nu suntem o familie religioasă, însă avem mereu mult respect, curiozitate și deschidere față de religiile din jurul nostru, așa că ne-a plăcut să avem la dispoziție și această carte pentru a-i prezenta lui Mircea povestea nașterii lui Iisus Hristos. Îm place că Lackli Janos inserează tot felul de elemente jucăușe în text, transformând cititul într-o plăcere, cu tot felul de comparații și explicații foarte simpatice pentru copii. ,,Când într-o familie se naște un bebeluș, atunci toată lumea se învârte în jurul lui, toți doresc să îl vadă, să îl legene, să îl distreze. Cu alte cuvine, cel mai mic dintre toți, devine dintr-o dată cel mai important. Tocmai acest lucru ne impresionează cel mai tare la sărbătoarea Crăciunului, faptul că o ființă mititică culcată într-o iesle ajunge noul împărat al lumii.” Apropo, la Editura Casa există și o astfel de variantă pentru Paște, scrisă de același autor, noi le avem pe amândouă.

Marele reminder: până pe 21 decembrie avem 20% OFF la Editura Casa folosind codul meu de extra-reducere SUNNY, aplicabil la cărțile lor pentru copii. Este ultima activare a acestui cod pe acest an, așa că vă sfătuiesc să profitați de el.

6. Crăciun Fericit, animăluțe drăgălașe!

Hai că avem pe aici și o carte pentru Zeni, adică bună pentru copilașii mici, sub 2 ani. ”Crăciun Fericit, animăluțe drăgălașe!” este o carte mică, cartonată, cu decupaje interesante pentru micuți (fiecare pagină are o steluță decupată prin care ei își pot băga degetele sau îi pot molfăi colțurile). Cartea este despre un raton simpatic care oferă cadouri tuturor animalelor din pădure: un morcov pentru vulpiță, turtă dulce pentru veverițe, un glob pentru iepuraș, fursecuri pentru urs. Cu ilustrații frumoase, text scurt pe fiecare pagină și rime, mi se pare foarte potrivită drept o primă lectură pentru cei foarte mici.

7. Hoinari prin Anotimpuri – iarna.

Dacă aveți acasă un copil de peste un an, vă rog mult să intrați în cârdășie cu noi, restul mamelor hoinare, și să îi cumpărați seria care vă va schimba viața – adică ”Hoinari prin anotimpuri”. Le numesc cărți pentru observație și atenție – sunt acele cărți cartonate care au text foarte puțin (sau deloc) însă care, pe fiecare pagină, au ilustrații extrem de detaliate, cu zeci și zeci de lucruri interesante de descoperit. Mircea își petrecea minute în șir pe fiecare pagină, arătând cu degetul, știam deja toate personajele, unde se duce fiecare, unde locuiește unul, unde merge la muncă celălalt. Iar Zeni îi calcă pe urme glorios și arată și ea cu degetul, curioasă, spre fiecare personaj, întrebând curioasă: ”Ăăă? ĂĂĂ?!?” Cartea cu ”Iarna” din această serie este spectaculoasă, are atâtea detalii, povești, atâtea familii și case prezentate, atâtea personaje pe care le poți urmări de-a lungul paginilor, atâtea decoruri și tradiții prezentate, este o reală plăcere să o explorezi.

8. Caută și găsește – Sărbătoarea Crăciunului.

Mai mult decât Hoinarii, mie îmi place seria ”Caută și găsește” de la Editura Casa – în acest moment, ei au 11 cărți mari și mici al căror principiu este simplu: fiecare pagină are mai multe imagini pe care cei mici trebuie să le descopere apoi în ilustrația principală, ceea ce le face foarte captivante, foarte catchy pentru copii. În plus, sunt o modalitate bună de a le îmbunătăți vocabularul – mă rog, și lor, dar și nouă, adulților: din ”Marea mea carte Caută și Găsește – În Pădure” am învățat alături de Mircea cum arată un pârș de pădure, un mugurar, o năpârcă sau un scorțar. Habar nu aveam, dar acum, ehehei, cine le știe? Noi! Dar, ca să rămânem în zona de Crăciun, vă recomand cu drag ”Caută și găsește – Cum sărbătorim Crăciunul?” , o carte pentru copii peste 2 ani, cu detalii despre târgurile de Crăciun, activitățile de decembrie la grădiniță, orașul decorat cu ghirlande și luminițe, pregătirea cadourilor sau prepararea turtei dulci și a biscuiților de Crăciun alături de cei dragi.

9. Leo și Leopold sărbătoresc Crăciunul la grădiniță.

O carte din seria ”Chiț Chiț citește” de la Editura Casa, ”Leo și Leopold sărbătoresc Crăciunul la grădiniță” povestește despre obiceiurile și activitățile pe care cei mici le fac în colectivitate, în luna decembrie, ca pregătire pentru Sărbătorile de iarnă. Cartea povestește despre Moș Nicolae, despre crearea decorațiunilor de Crăciun, pregătirea serbării de Crăciun, primirea cadourilor și tooot felul de mici conflicte care apar între copii în această perioadă.

10. Colecția Escape Room.

Închei această listă de recomandări cu niște cărți noi-nouțe în palmaresul celor de la Editura Casa, potrivite pentru copiii mai mari (vârsta recomandată este de peste 9 ani), dar care mie mi-au atras atenția pentru cât de inedit sunt construite (și lui Dorin, el le-a găsit primul în coletul de la Editura Casa și le-a sustras repede). Sunt cărți de tip Escape Room, bazate pe un concept de succes al Evei Eich, adică un fel de jocuri de evadare sub formă de carte. Fiecare capitol ascunde o enigmă pe care, dacă o rezolvi, poți ”debloca” următoarele pagini (dada, paginile duble chiar sunt sigilate și pot fi desfăcute doar dacă ai reușit să rezolvi misterul din capitolul anterior).

Noi avem ”Agresorul lui Moș Crăciun” și ”Cele trei cadouri misterioase” (care sunt în zona sărbătorilor de iarnă) și ”Evadare din Conacul Bântuit” – clar nu sunt pentru vârsta lui Mircea, dar recunosc că el o frunzărește pe cea cu conacul bântuit, îi plac genul acesta de povești și citim unele fragmente, cele pe care eu le consider potrivite pentru 4 ani. O să păstrez una dintre ele, pe restul le fac cadou verișorilor mai mari, ei sigur o să înnebunească de plăcere, cărțile escape-room sunt spectaculoase și pline de intrigă, enigmă și mister.

Marele reminder: până pe 21 decembrie avem 20% OFF la Editura Casa folosind codul meu de extra-reducere SUNNY, aplicabil la cărțile lor pentru copii. Este ultima activare a acestui cod pe acest an, așa că vă sfătuiesc să profitați de el.

Aici vă las un articol mai vechi, tot cu recomandări de la Editura Casa, potrivite pentru copii de 1-5 ani.

Și aici un Reel cu recomandări de cărți pentru Crăciun, dacă vreți să vă pregătiți de pe acum și să luați la reducere mai multe titluri cu ajutorul cuponului sunny.

Iar dacă aveți orice întrebare despre cărțile de la Editura Casa, vă rog să-mi scrieți, noi le iubim atât de mult încât mereu am vrut să le facem cât mai cunoscute!

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Editura Casa, o afacere românească pe care eu o apreciez mult pentru cărțile de copii pe care le publică. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre cărțile menționate (pe unele dintre ele le-am primit, pe altele le-am cumpărat noi) și pe care le-am tot citit, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi. 

 

 

Tag-uri:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *