Joacă sau activități? Libertate sau structură? Dăm cărțile deoparte până în septembrie sau citim chiar și în vacanță?
Am dezbătut recent un subiect controversat pe grupul de WhatsApp al părinților de la grădinița unde merge Mircea. Întrebarea care s-a pus era: ”Ok, este vară – oare copiii ar trebui să se joace liber, neîngrădit, sau să le propunem și activități simpatice, educative? Joacă liberă toată vara sau joacă, dar și activități structurate, plănuite și instructive? Play all Day sau și Learn through Play?”
Dialogul mi s-a părut atât de interesant și de util, încât am vrut să îl aduc și aici, pe blog, la un loc cu cele mai recente recomandări de cărți pentru copii, cărți cartonate bebeluși și cărți cu activități peste care am dat în ultima vreme. În luna iulie am descoperit mai multe cărți educative pentru copii de la Editura Prestige, așa că am pregătit o listă de recenzii, recomandări și sugestii pentru 0-7 ani: bune și pentru acasă, și pentru vacanțe, și pentru mesele la restaurant, dar și pentru – după cum am experimentat din păcate pe propria piele – momentele în care cei mici sunt bolnavi, în izolare sau internați în spital. Sad but true, am trecut prin asta.
La toate cărțile pe care vi le prezint mai jos puteți aplica, pe site-ul celor de la Editura Prestige, și cuponul SUNNY, pentru un extra 30% off. Și da, tot pe site-ul lor găsiți și una dintre cărțile mele preferate despre realitatea maternității – se numește ”Mamele bune au gânduri înfricoșătoare” și am scris despre ea aici.
Vara este pentru joacă liberă…
Sunt prima care ridica mâna sus la ideea de joacă liberă și nestructurată, mai ales că Mircea a început să se joace și singur și să-și construiască o mulțime de scenarii interesante. Joaca liberă îi face creativi, descurcăreți, le sporește imaginația, îi învață social skills, cum să gestioneze refuzuri, cum să negocieze, cum să ceară fără să smulgă și cum să ofere fără să se enerveze. Lăsați-i afară la joacă, lăsați-i prin pământ, noroi, ierburi și frunze, lăsați-i să mângâie câini și să-și construiască forturi, să ridice pietre cu un băț mare și să se joace de-a pompierii cu copiii necunoscuți prin parc.
…dar asta nu înseamnă să lăsăm deoparte orice urmă de activitate educativă.
De asemenea, sunt prima care nu înțelege de ce în acest peisaj de joacă liberă pe timp de vară nu își poate găsi locul și o oră-două de activități structurate, fie ele la grădiniță (dacă are program de vară, ca a noastră) sau acasă. Cei mici pot fi îndemnați să deseneze sau să decupeze, să facă crafturi sau construcții din lego, să facă activități cu numere și litere dacă le place, experimente cu gheață sau bicarbonat de sodiu, puzzle-uri sau plastilină, să coasă sau să se joace cu tăvi senzoriale – oriceeeeeeeee. Genul acesta de activități sunt bineînțeles tot o joacă (nu fac rocket science, nu pontează 8 ore de fizică cuantică pe zi), dar un pic de structură, ordine și concentrare în peisajul unei zile cu multă joacă nici nu le face rău, nici nu-i chinuie, nici nu-i traumatizează, come on. Nu-i legăm de masă și-i forțăm să facă activități, ci le propunem idei interesante – la care cei mai mulți vor reacționa pozitiv în cele mai multe cazuri, vă garantez (aveți aici un studiu interesant despre concentrarea în cazul copiilor preșcolari și așteptările uneori nerealiste pe care noi, părinții, le avem de la timpul lor de focus pe o anumită activitate).
Atenția, focusul și concentrarea se exersează și ele, ca un mușchi pe care noi ni-l exersăm la pilates (ok, poate voi, eu nu exersez nimic deocamdată). Încrederea în sine și abilitățile de problem-solving, la fel, se construiesc cu fiecare treabă care celui mic îi iese bine. Iar o oră-două de activități pe zi (fără să fie obligatorii, ci amuzante, simpatice, în acord cu pasiunile copilului) sunt o pregătire bună pentru clasa zero și cerințele de atenție care urmează acolo.
Cărți de activități de tip art & craft – TP Roll.
Mircea de exemplu iubește, în ultima vreme, să facă crafturi (a mai trecut prin etapa asta când era mai mic, apoi a renunțat la idee din păcate, văd că îi revine plăcerea, așa că mă ghidez și eu după el) și ne ocupăm mult timp cu transformarea unor suluri de hârtie igienică în cățeluși, dragoni, rechini și pterodactili. Am descoperit niște cărți cu activități de craft de la Editura Prestige, se numesc TP Roll și vin în 4 variante: animale sălbatice, animale de la fermă, animăluțe simpatice și animăluțe zurlii.
Principiul de la fiecare în parte este același: cu ajutorul unor suluri de hârtie igienică și pornind de la instrucțiunile din cărți, copiii pot să creeze tot felul de animale distractive (oi, capre, vaci, rechini, căluți de mare, pisici, dragoni, pterodactili, sky is the limit). Cărțile au elemente pretăiate și abțibilduri, cei mici le pot desprinde ușor de pe pagini ca să le folosească în creațiile lor (deci nu trebuie să decupeze, dacă încă nu se descurcă foarte bine cu foarfeca). În plus față de crafturile și resursele oferite de cărți, noi am avut nevoie de niște pensule, acuarele și de niște lipici de hârtie.
Până acum, noi am făcut un cățel, un taur, un căluț de mare, un dragon și un rechin – cei mici pot să urmeze instrucțiunile din cărțile TP Roll sau pot să facă ca Mircea, care pornește de la ideea din carte, și apoi își construiește propriul animal – îi pune ce ochi vrea, îl vopsește în ce culoare dorește, alege pentru dragon aripile de la pterodactil și pentru crocodil coada de la rinocer – rareori este 100% fidel indicațiilor din carte, dar îmi place asta, apreciez să urmăresc cum îi merge mintea și ce soluții găsește.
Mai citim vara, sau lăsăm cărțile pentru la toamnă?
Niciodată nu am înțeles de ce mulți părinți consideră că vara cărțile ar trebui să fie puse deoparte, pentru a fi abordate de-abia în septembrie – știu că și când eram eu mică exista acest trend, ”Lasă cărțile, e vară, joacă-te, stai afară, o să citești destul când vine toamna!”. Mi se pare că genul acesta de abordare nu face decât să îndepărteze un copil de ideea de lectură și să ofere cărților niște asocieri negative, ca și cum cititul ar fi o corvoadă, o temă, un task neplăcut pe care nu-l facem vara, ca să ne stricăm vacanța, ci îl păstrăm pentru la toamnă, când oricum stăm mai mult în casă.
Mie tocmai această segregare – activitățile, cititul și temele sunt pentru la toamnă, vara este pentru joc – mi se pare că transformă ideea de învățat în ceva neplăcut pentru copii, într-o sarcină plictisitoare. Mai potrivit dacă vrem să creștem cititori (sau viitori elevi care să învețe de plăcere, nu de nevoie, din curiozitate, nu din obligație) mi se pare să includem cititul într-un mod firesc de-a lungul întregului an (nu doar în lunile reci, nu doar când cel mic merge la grădiniță, nu doar de luni până vineri). Apropo, am aici un studiu simpatic pentru voi care arată că cei mici se descurcă mai bine la teste și evaluări atunci când consideră cititul o activitate plăcută, nu o corvoadă, când citesc de plăcere.
Enciclopedii pentru copii.
O variantă foarte atractivă pentru 3-7 ani mi se par cărțile de tip enciclopedie pentru copii, care abordează o mulțime de subiecte cât se poate de variate – printre care sigur se regăsesc și pasiunile copilului tău, oricare ar fi acelea. Noi am dat peste colecția ”Enciclopedia Științei STEM” de la Editura Prestige, care vine cu 3 cărți: Invenții, Științe și Corpul Uman. Cărțile sunt ilustrate, au casete cu multe informații și abordează o mulțime de subiecte din zona STEM – cei mici pot citi aici despre aparatele electrocasnice, despre calculatoare, radiouri și televizoare, vor vedea și ei o casetă audio, vor citi despre zbor, construcții, anatomie, corpul uman, experimente, fizică și chimie.
Seria se adresează copiilor de peste 8 ani, dar ca de obicei, vedeți și voi dacă vi se potrivește în funcție de interesele celor mici. Mircea e înnebunit după genul acesta de cărți și ascultă foarte absorbit toate explicațiile (de asta le-am și ales), dar sunt sigură că găsiți și alte opțiuni la Editura Prestige, dacă aveți un copil care nu e foarte interesat de științe. De exemplu, cartea cu ”Invenții” a fost foarte potrivită pentru Mircea, care și-a petrecut jumătate de oră la o petrecere de copii din weekend transformând un balansoar într-o catapultă cu care proiecta tot felul de obiecte din plastic. Din ciclul ”Iubesc să fiu mama lui Ross Geller”.
Nu uitați că la toate cărțile pe care vi le prezint în acest articol puteți aplica, pe site-ul celor de la Editura Prestige, și cuponul SUNNY, pentru un extra 30% off.
Cărți despre emoțiile copiilor, comportamente și educație.
Am mai dat peste o serie grozavă la Editura Prestige numită ”Valori morale” (și la aceste cărți avem reducere cu voucherul SUNNY). Am luat-o pentru că în ultimul timp, îi vorbim foarte mult lui Mircea despre bine și rău, regulile noastre versus regulile altor familii, cum se comportă unii versus cum se comportă alții – e într-o plină fază de ”Dar cutare vorbește urât și părinții lui nu îi spun nimic, mie de ce îmi atragi atenția când vorbesc urât?!?” așa că pfffffff, să citim și despre asta. Chiar dacă e vară.
De exemplu, ”Rina Iepurina” este povestea unei iepurici care crede că le știe pe toate, nu ascultă de sfaturile nimănui și nu se gândește la consecințe. În ”Vivi, veverița cu fălcuțe” se vorbește despre lăcomie și egoism, iar în ”Doni, mistrețul de savană”, despre îngâmfare. Ce îmi place: fiecare carte are la sfârșit o listă cu puncte de discuție pe care le puteți aborda cu cei mici după ce ați citit cartea împreună, ca să aprofundați subiectul și să fixați noțiunile. Altceva care îmi place: textul este foarte mare, literele sunt foarte mari, ceea ce ajută copiii care dau semne că ar vrea să învețe să citească (again, nu e nicio grabă cu cititul, nu TREBUIE să învețe să citească, dar dacă simțiți că ar vrea, go for it).
Cărți cartonate pentru bebeluși.
Dacă aveți copii sub 2 ani și sunteți în căutarea unor cărți cartonate, dar frumoase, simpatice, cu ilustrații drăguțe, care să îi atragă – am niște recomandări și pentru voi. Am găsit două colecții pentru bebe la Editura Prestige pe care Zeni le ”citește” non-stop (sau le molfăie, sau le răsfoiește, sau trage de ele, știți voi, în stilul unui bebeluș de un an). Mie îmi place mult colecția ”Povești pe roți” pentru forma sa atipică – sunt 3 cărți în colecție, ”Mașina de înghețată”, ”Rulota” și ”Autobuzul școlar” – dar Zeni e mai atrasă de seria ”Povești pentru preșcolari”, poate și pentru că fiecare carte din serie este despre câte un animăluț, adică pasiunea ei cea mai mare.
Aceste cărți ne-au ajutat tare mult în spital, unde am fost internate timp de 4 zile cu Covid, iar Zeni a trebuit să își petreacă destul de mult timp nemișcată, cu branula în mânuță. Îi citeam din ele, pe voci felurite, ca s-o distrez si s-o inveselesc. S-a bucurat mult cand le-am scos din rucsac si le-a strans la piept – am observat ca face asta cu lucruri care ii sunt dragi, le imbratiseaza si le mangaie, probabil ca ii aduceau aminte de casa, unde le citea pe covor, langa Sansa.
Reminder: La toate cărțile pe care vi le prezint în acest articol puteți aplica, pe site-ul celor de la Editura Prestige, și cuponul SUNNY, pentru un extra 30% off.
În loc de încheiere.
Singurul lucru cu care aș vrea să rămâneți din tot acest articol (în afară de recomandările făcute, bineînțeles, cărțile sunt foarte faine) este îndemnul de a nu urca ideea de învățare pe un piedestal periculos și de a-i acorda conotații prea serioase, prea pretențioase pentru cei mici. Cel mai frumos și mai ușor mod prin care un copil învață este prin joacă, lejer, fără să știe că învață, fără să-și propună să învețe și fără să fie anunțat ceremonios de către adult: ”Acum înveți, wow, atenție mare, urmează ceva SERIOS!”.
Copiii ar trebui să învețe zi de zi, fie că e vară, fie că e iarnă, fie că merg la grădiniță, fie că sunt în vacanță, dar cu relaxare, cu voie bună, cu joc și curiozitate. Pentru că ceea ce mi-aș dori (și sper să îmi iasă, uneori și eu mă lupt cu patternurile mele periculoase, moștenite din școala românească al cărui produs tipic sunt) este să cresc copii care privesc școala și învățatul cu plăcere și curiozitate, nu cu spaimă și evitare. Copii cărora li se pare amuzant să învețe zilnic pentru că fac asta fără efort, nu copii care se gândesc cu spaimă la luna septembrie, când se pregătesc pentru corvoadă și muncă neplăcută.
*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Editura Prestige. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre cărțile lor, pe care le-am citit și ”jucat” ca să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.
cost dostinex 0.25mg – cost cabgolin alesse pills
estrace usa – buy femara 2.5 mg without prescription order arimidex for sale
г‚·гѓ«гѓ‡гѓЉгѓ•г‚Јгѓ«йЂљиІ© – жЈи¦Џе“Ѓгѓђг‚¤г‚ўг‚°гѓ©йЊ гЃ®жЈгЃ—い処方 г‚їгѓЂгѓ©гѓ•г‚Јгѓ«йЂљиІ©
Serum follicle stimulating hormone and tamoxifen were measured as previously reported donde comprar cytotec en estados unidos
generic promethazine 25mg – lincocin cost order lincocin pill