Copilul MeuRecomandări

Cum îți ajuți copilul să învețe limba engleză? (P)

Opinie nepopulară și inconfortabilă: la școală limba engleză s-a predat și în multe locuri încă se predă într-un mod foarte plictisitor și neinteresant. Motiv pentru care am hotărât că ai mei copii nu vor învăța limba engleză doar de la școală, iar eu nu mă voi baza doar pe sistemul educațional de la noi și clar nu voi lăsa limbile străine doar în grija școlii. E o discuție incomodă care va deranja multă lume, dar trebuie să o avem, pentru că am prea mulți adulți în jur care la 30 de ani nu pot purta o conversație în limba engleză și care acum regretă amarnic că nu au învățat atunci când erau mici.

Cum îți ajuți copilul să învețe limba engleză? Cum să-ți înveți copilul engleză acasă? Cum să-l îmbii înspre o limbă străină acum, în perioada asta, când oricum absoarbe tot ca un burete, dar fără să-l plictisești și fără să-l vezi că-și dă ochii peste cap ca un adolescent enervat, ”Hai mai lasă-mă odată, măi mami măi…”? Meditator sau cursuri online engleză pentru copii? Aplicații sau școli private de limbi străine? Povestim mai jos.

De ce învățarea limbii engleze ajunge să fie de multe ori plictisitoare pentru cei mici?

O să fiu sinceră, deși mă doare să recunosc că poate ar fi trebuit să fiu mai atentă: după 2 ani de făcut limba engleză la grădiniță, zilnic, câte o oră, băiețelul meu știe să numere în engleză, plus câteva substantive acolo, de genul ”cat”, ”dog”, ”tree”, ”flower”… și cam atât. Inițial n-am acordat prea multă atenție acestui lucru, am tot zis că e mic, că poate nu observ eu bine rezultatele, că poate prima lor profesoară n-a fost ce trebuie, poate nici a doua, hei, poate nici a treia, dar după ce niște luni la rând fii-miu mi-a explicat cam cât de boooo-ring este engleza și cum nu-i place lui neam, am început să mă triggeruiesc. Păi cum, că eu, printre altele, de asta alesesem grădinița, pentru ora aia zilnică de engleză, chiar așa nu depășim etapa de ”My name is Mircea, I am 4 years old?”.

Context, ca să înțelegeți mai bine frustrarea mea: sunt o vorbitoare excelentă de limba engleză și lucrez de 8 ani cu clienți pe content writing în limba engleză. Fac ghostwriting în engleză pentru clienți din UK și Australia. Ne ocupăm de site-urile internaționale și de zona de Customer Support pentru o mulțime de branduri din afară. Pe partea profesională, și eu și partenerul meu vorbim engleză mai mult decât vorbim română. Așadar, când fii-miu mi-a spus că nu-i place engleza pentru că e plictisitoare m-a luat nițel capul.

Apoi mi-am dat seama că feedback-ul lui este foarte frecvent printre preșcolari și școlari. Și asta pentru că la grădiniță și școală engleza încă se predă, de cele mai multe ori, într-un mod foarte plictisitor și neinteresant. Se merge pe cuvinte memorate, pe flashcarduri cu aceleași imagini, pe fraze repetate iar și iar, pe spus un cuvânt în cor, hai toți odată, ”A is for Apple, B is for Bear…”, apoi mai târziu, la școală, pe alfabet, scris, citit, reguli gramaticale, învățat pe dinafară și repetiție, iar ăștia mici își pierd rapid interesul și considera ora de engleză plictisitoare.  

Însă engleza ar putea fi super fun și captivantă, jucăușă și interesantă, și tocmai de aceea copiii care o studiază și separat, în școli, cursuri private sau aplicații ajung să o iubească și să învețe lejer, prin joc. 

Care este secretul celor care vorbesc foarte bine limba engleză?

Aș vrea să fac un sondaj și să aflu câți dintre adulții care astăzi vorbesc foarte bine limba engleză (adică pot purta lejer o conversație în engleză, în mod corect și cu accent potrivit, pot citi și înțelege un text, pot lucra în limba engleză) s-au bazat doar pe cele 2 ore de engleză săptămânale pe care probabil le-au avut din clasa a doua încolo. Toți adulții pe care îi cunosc și care vorbesc engleza foarte bine și fără accent de Balcani nu au studiat-o doar la școală. Nici ai mei nu m-au lăsat să mă bazez pe orele de engleză din școala generală și liceu, și încă de la 6 ani au pompat în mine meditații, cursuri, școli de engleză, centre private de studiu. Și bine au făcut. 

Secretul celor care vorbesc foarte bine limba engleză este studiul individual, dincolo de ce fac la școală (sau la grădiniță, în cazul preșcolarilor).

Și mai este ceva: să înceapă cât mai devreme.

Perioada cuprinsă între 3 și 6 ani este una crucială în dezvoltarea creierului copiilor. Această etapă este caracterizată de o creștere rapidă a conexiunilor neuronale și de o absorbție înaltă a informațiilor din mediul înconjurător – exact ce ziceam mai sus, creierul copiilor este ca un burete în această perioadă. Abilitățile cognitive și sociale se dezvoltă rapid, iar aceasta este o oportunitate unică de a le stimula într-un mod pozitiv, prin expunerea la experiențe variate. Este vârsta potrivită pentru a începe limbile străine, cursuri de muzică sau artă, știință sau explorare, abilități sociale, educație fizică sau orice fel de mișcare. Deși creierul continuă să se dezvolte și schimbe de-a lungul vieții, în primii 8 ani se pune baza, fundația pentru felul în care acel copil va învăța și pentru succesul său în viață (sursa aici, despre importanța experiențelor din copilăria timpurie pentru dezvoltarea creierului).

Așa că ne-am luat o aplicație pentru a învăța limba engleză, numită Mondly Kids, și am început să ne jucăm zilnic.

Da da, am zis ”jucăm”. Pentru că la 4 ani așa se învață cel mai bine și așa se fixează cel mai rapid informația.

Momentul în care am luat o pauză temporară de la grădiniță a fost de asemenea momentul când am devenit o mamă super cool pentru Mircea, pentru că am cumpărat o tabletă a familiei (nu aveam așa ceva în casă până acum, nici cablu n-avem) și am început să facem zilnic ore de engleză. Și ce să vezi, când ai o aplicație atât de isteață și de captivantă cum este Mondly Kids by Pearson, parcă și copilul învață mai cu drag, parcă nici engleza nu-i mai pare plictisitoare, parcă începe să ceară singur, parcă progresul e vizibil de la o zi la alta. Parcă e fun și nu boring. Parcă mi-am mai revenit și eu nițel, că jur că nu-mi pica bine să-l aud pe fii-miu cum spune că engleza e oribilă și plictisitoare. Ahhh, mă înțepa inima!

Care e faza cu aplicația Mondly Kids.

Să încep cu începutul. Mondly Kids este o aplicație pe care o puteți descărca de aici (o găsiți bineînțeles și pe Google Play sau în App Store) și pe care o puteți folosi apoi pe telefon sau tabletă. Are și o soră mai mare, și anume aplicația Mondly care este destinată adulților și poate fi folosită de părinți dacă aceștia își doresc să învețe și ei o limbă străină.

Mondly Kids este o aplicație concepută special pentru copii, cu interfață și abordare diferită dacă ai acasă un preșcolar sau un școlar (fiindcă realmente contează, diferențele sunt enorme). De la prima interacțiune este plăcută; veselă; captivantă; colorată și simpatică, fără să fie stridentă sau exagerată; jucăușă, fără să vireze înspre gaming; interactivă, fără să fie obositoare ca un joc video; atrage, mai ales dacă aveți un copil care n-a primit prea des tableta sau telefonul pe mâini. 

Aplicația oferă o gamă variată de 41 de limbi străine (există și opțiunea de Engleză British sau Engleză Americană, ce fain!), iar copiii au posibilitatea de a le învăța direct din limba lor maternă. Noi am selectat evident limba română, dar dacă sunteți o familie bilingvă sau dacă copiii au învățat la grădiniță în altă limbă și sunt fluenți în germană sau franceză, e bine de știut că pot jongla cu opțiunile.

Mondly Kids by Pearson se folosește ușor și rampa de învățare este foarte lină. Aici eu am avut emoții, pentru că Mircea nu folosește telefonul mobil, nu se joacă pe tabletă, nici măcar nu am deținut o tabletă în casă până săptămâna trecută, așa că mă gândeam că îi va veni greu să se descurce având în vedere că nici nu știe bine să facă swipe, să dea click sau să facă drag and drop. Nu s-a jucat vreodată cu joculețe din acelea pentru copii, specifice pentru tabletă. N-a primit niciodată telefonul mobil ca să îl butoneze de unul singur. Însă mi-am făcut griji degeaba – aplicația este foarte intuitivă, se folosește ușor, copiii învață din mers, după prima zi chiar am putut să muncesc puțin în timp ce Mircea folosea aplicația de unul singur, îl auzeam cum repetă cuvintele și trece prin lecții, cum primește aprobare când rezolva un exercițiu corect sau cum greșea și trebuia să mai încerce odată.

Cum să învețe copiii limba engleză: aplicații, meditator sau cursuri la o școală de profil?

Aș zice că depinde de vârsta copilului, de timpul pe care voi vreți să-l petreceți în trafic și de ce considerați voi că este important pentru el în momentul acesta. La 5 ani, noi ne-am propus să avem 3 direcții pentru Mircea: o activitate sportivă (merge de 3 ori pe săptămână la jiu-jitsu, îi place enorm și rezultatele se văd), una din zona dezvoltării socio-emoționale (încercăm diverse ateliere și workshopuri pentru copii) și una din zona limbilor străine. Așa că dacă pentru primele două trebuie să ieșim din casă ca să ajungem efectiv la sala de sport sau la ateliere, zona de limbi străine o putem face de acasă, cu programul stabilit de noi, flexibilitate completă și posibilitatea de a învăța într-o zi 5 minute, în alta 50, dacă așa vine cheful.

Cu siguranță mai încolo vom opta pentru un meditator one-on-one, ca să fixeze mult mai bine informația și regulile gramaticale. Tot pentru mai încolo mă gândesc la niște cursuri organizate la o școală de profil. Deocamdată nu vreau să țin copilul în mașină și să-l chinui pe drumuri mai mult decât este nevoie – așa că aplicațiile de genul Mondly Kids by Pearson sau cursuri online engleză copii sunt perfecte pentru această etapă. ”Lecțiile” se pot desfășura oriunde, de pe tabletă sau telefon (Mircea are acces foarte puțin la screen time, așa că e super dornic să pornim Mondly Kids, așa vede și el niște ecran), copiii AUD engleza pronunțată corect, cu accent corect, și cel mai important învățatul nu mai e motiv de ochi dați peste cap. Nu mai aud, nene, prin casă, ”Nu-mi place engleza asta, bleax!”.

În încheiere, vă mai las odată linkurile pentru Google Play și App Store, cu îndemnul de a nu transforma învățatul într-o corvoadă și de a nu aluneca pe panta umplerii timpului copilului cu 7 activități pe săptămână, 7 zile din 7. Keep it simple. Keep it fun. Keep it playful.

 

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *