Locuim în București și asta ne strică tot aerul. Iar cazul nostru este unul special, pentru că din nefericire locuim lângă un drum național, un pod, un pasaj și un aeroport. Puțin mai sus de noi trec și tramvaie, cred că numai vapoarele ne lipsesc ca să avem tabloul complet de mijloace de transport în jurul casei noastre. Bonus, avem un câine care năpârlește constant, un copil cu dermatită atopică și doi adulți în casă (Dorin și cu mine), care se luptă cu alergii la acarieni, la praf și cu niște rinite alergice care ne fac să strănutăm non stop cam 16 ore pe zi. Ecuația perfectă, nu-i așa?
Pentru că de mutat în suburbii, într-un conac înconjurat de nuci bătrâni unde mașinile nu au acces încă nu avem bani, am apelat la the next best thing: adică ne-am adus în casă două aparate pentru îmbunătățirea calității aerului pe care le-am pus la treabă. Un purificator și un umidificator 2 în 1 cu funcție de purificare a aerului, ambele de la AlecoAir, un brand 100% românesc care produce, dar și importă aparate pentru creșterea calității aerului, și care susține că are cea mai mare gamă de dezumidificatoare, umidificatoare, purificatoare aer, aeroterme, turnuri de caldură și aparate de aer condiționat.
Mai jos vă las research-ul pe care l-am făcut alături de Dorin în această perioadă, greșelile pe care le-am făcut din neștiință, ponturile pe care putem să le împărtășim după aproape o lună de utilizare constantă și mai ales răspunsul la întrebarea: purificator, umidificator sau dezumidificator? Ce alegem pentru calitatea aerului din casa noastră? Veți găsi mai jos recomandări purificator, recomandări umidificator și recomandări dezumidificator, recenzii purificator, review onest umidificator și toată experiența noastră de părinți care s-au săturat de praf, gât uscat, aer greoi, poluare și strănuturi.
Umiditatea din casă: care este valoarea optimă?
Dacă acum un an m-ați fi întrebat despre valoarea umidității din casa noastră, mi-aș fi dat ochii peste cap, gândindu-mă ”Lasă, nene, că bunicii și străbunicii noștri au trăit fericiți fără să știe ce grad de umiditate există în casa lor!” și cu siguranță n-aș fi vrut să investesc într-un aparat electrocasnic care să-mi ocupe spațiu și să îmi bage sau scoată apă din aerul apartamentului meu. Un purificator? Păi locuim în Băneasa, în nordul cel mai cel al Bucureștiului, uite pădurea peste drum, uite cât verde, ce să purificăm, că suntem mega purificați, doar nu locuim în centrul Bucureștiului și în plin trafic!
Ah, cât de naivă eram…
Apoi am avut o consultație la ORL în care m-am plâns din nou de faptul că strănut non-stop, că am o senzație permanentă de mâncărime în zona nasului și obrajilor, că lăcrimez des și îmi curge nasul 11 luni pe an, că mă chinuie rinita alergică și că mă trezesc dimineața cu gura și gâtul uscate ca după o noapte în club, iar una dintre primele întrebări ale lui a fost: aveți cumva un apartament cu multă umezeală, sau unul uscat? A fost primul moment în care cineva mi-a explicat că există diverse valori ale umidității din mediul în care locuim și că în funcție de asta, s-ar putea să fie nevoie să ne facem noi aerul mai umed sau, dimpotrivă, să ”scoatem” umezeala din el.
Scurt și la obiect:
- Dacă temperatura de afară este cuprinsă între 10 și 20 de grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui să fie în intervalul 40-50%;
- Dacă temperatura de afară este cuprinsă între 0 si 10 grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui să fie în intervalul 35-45%;
- Dacă temperatura de afară este cuprinsă între -10 si 0 grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie în intervalul 30- 40%, pentru a evita condensul.
Acum măsurați, vă rog. Măsurați și vă șocați.
Consecințele unei case cu prea multă umezeală.
Inițial, noi am crezut că avem o problemă cu umezeala din apartament. Băile noastre nu au ferestre, bucătăria are geamuri mici, blocul a fost izolat recent, circulația liberă a aerului prin pereți și ziduri nu este grozavă, ceea ce mărește riscul ca aerul din încăperi să devină tot mai slab calitativ. O casă cu un nivel de umiditate peste 50% favorizează dezvoltarea igrasiei sau a mucegaiurilor, iar dacă sporii de mucegai se răspândesc în întreaga locuință pot apărea probleme de sănătate (alergii, astm, bronhopneumopatii) și mirosuri urâte, grele, de umezeală. Din nefericire, multe apartamente se confruntă cu o umezeală ridicată, mai ales pentru că dezvoltatorii aleg de cele mai multe ori geamuri termopan și izolații eficiente, fără să investească neapărat în soluții pentru circularea eficientă a aerului.
Ce faci când ai prea multă umezeală în casă, condens, mucegai sau igrasie?
Păi îți iei un dezumidificator, așa cum, în primă fază, ca niște noobs, am făcut și noi. Am ales un dezumidificator de la AlecoAir – dezumidificatorul AlecoAir D13 TRADITIO, ne-a plăcut că are Wifi, Timer, funcție de Sleep și Child Lock, că e silențios și că agentul de răcire folosit, R290, are impact zero asupra stratului de Ozon. În plus, e frumos foc. Ia uitați-l în fotografii. Fency. Ne uitam cu drag la el. Se putea și gestiona prin aplicația AlecoAir, direct de pe telefon, ce să-ți mai dorești?
Citește și: De ce să folosești un dezumidificator casnic iarna?
Ce ne-a atras la acest dezumidificator AlecoAir D13 TRADITIO, în afară de faptul că ne gândeam că va elimina excesul de umiditate din camere și va păstra umiditatea în parametrii normali, a fost ideea că va îmbunătăți indicele de confort termic din casa noastră (stăm la etajul patru, iar când verile sunt ploioase, temperatura crește foarte mult în apartament și senzația este de pâclă enervantă), dar și funcția lui de Uscare Rufe (pentru că nu toate hainele din casă pot fi uscate la uscătorul de rufe fără să se deterioreze).
Totuși.
După ce l-am pornit, am citit șocați numărul ”30” pe ecranul său digital, am văzut că nu crește neam și ne-am dat seama că apartamentul nostru NU are o problemă cu umezeala. Dimpotrivă. Apartamentul nostru este uscat precum Sahara în mijlocul verii. Atât de uscat, că niciun dezumidificator n-ar fi putut să scoată vreo picătură de apă din el. Aveam un nivel de umiditate în apartament de 30%, în condițiile în care oamenii se simt confortabil la o umiditate relativă între 40 și 70%, iar sub 40% apar efectele neplăcute ale aerului prea uscat, pe care le simțim sub forma unei senzații neplăcute la nivelul ochilor și al mucoasei nasului.
Așa că le-am scris din nou celor de la AlecoAir, ajutor, salvați-ne, de fapt n-avem ce face cu dezumidificatorul, trimiteți un umidificator! Ce faci când aerul din apartament este prea uscat?
Aerul uscat ne face mai vulnerabili în fața virusurilor ce provoacă răceala, gripa, bronșita sau amigdalita – și asta pentru că stratul protector de mucoasă pe care cu toții ar trebui să îl avem se usucă la o umiditate scăzută și astfel lasă loc liber agenților patogeni. Astfel, dacă avem o viroză cu care cei mici se luptă, un nivel al umidității sub cel recomandat va agrava simptomele și va prelungi boala (un lucru pe care noi părinții de-abia îl așteptăm, nu?…)
Cu descoperirea recentă că trăim într-un apartament uscat ca un cuptor, am cumpărat tot de la AlecoAir un termohigrometru precis și în cele din urmă am returnat dezumidificatorul, ca să ne luăm alte două produse: un purificator AlecoAir P25 Roubiq pentru sufragerie și un umidificator Meaco Mist Deluxe cu purificator încorporat pentru camera copiilor (unde de fapt dorm 3 din cele 4 persoane din casă).
Aparatele sunt în camere diferite, în funcție de nevoile noastre, și merg în momente diferite. Purificatorul este în sufragerie, unde ne petrecem cel mai mult timp ziua (acolo eu lucrez, tot acolo copiii se joacă, citesc, fac activități, este camera principală a casei). Tot sufrageria este cea cu ferestrele spre DN, deci este și locul cel mai zgomotos și prăfuit din toată casa. Umidificatorul care are și purificator încorporat este pus în dormitorul copiilor, unde dorm eu cu ei în fiecare seară și unde mi se părea că aerul este foarte uscat – deci umidificatorul merge noaptea, purificatorul merge ziua.
Citește și: Cum poți regla umiditatea din locuință în timpul iernii și care este nivelul optim?
Cu umidificatorul Meaco Mist Deluxe pe care l-am pus în camera copiilor am avut speranța că o să ni se reducă tuturor senzația de nas uscat, gât uscat, mâncărimile de ochi și de obraji – și nu am bănuit greșit. Îl utilizăm pe Modul de noapte, este super silențios și parcă ne-a schimbat cu totul aerul din cameră (în plus, are și telecomandă, deci nu trebuie să mă dau jos din pat dintre copii pentru nimic, îl controlez frumos de la distanță). Mi-am propus să sesizez diferențele după prima săptămână de utilizare, dar adevărul este că schimbarea s-a văzut încă din prima noapte – mai puțin disconfort fizic, senzația de gât uscat redusă, sinusurile mai puțin congestionate, nările mai destupate, pielea nu atât de uscată și crăpată. Mare descoperire umidificatorul ăsta.
Ce soluții există pentru praful din apartamente sau pentru poluarea din marile orașe?
Bine ați venit în viața mea. Locuiesc lângă Pădurea Băneasa și m-aș fi așteptat să respir aer curat, că deh, NORD, însă dacă intru pe aplicațiile de măsurare a calității acestuia îmi dau seama că stăm într-o zonă cu nivel Scăzut spre Mediu de poluare. Iar joia aceasta, de exemplu, valoarea AQI a ajuns la peste 75, deci nivel ridicat de poluare. Grozav. Mai jos vă las și fotografia primită de la o mamă din comunitate care s-a mutat în afara Bucureștiului, la Buftea, pentru un aer mai curat. Ia uitați-vă ce ”curat” este…
Iată de ce am insistat să avem în casă un purificator dedicat – pentru că acesta filtrează și elimină din aer, pe lângă alergeni, praful, microbii, părul de animale, particulele de polen și microparticule precum virusurile, microbii și bacteriile. În plus, al nostru are și o funcție de ionizare a aerului (ionii negativi reacționează asupra particulelor poluante și contribuie la curățarea aerului). Modelul nostru, adică AlecoAir P25 Roubiq, are un Filtru True HEPA (H13), care este proiectat pentru a reține particulele microscopice de praf, acarieni, polen, spori de mucegai, precum și bacteriile și virusurile periculoase. În plus, mai are și un filtru Carbon Activ, care neutralizeaza mirosurile neplăcute sau substantele chimice volatile.
Folosim de aproape două-trei săptămâni purificatorul AlecoAir P25 Roubiq și deja mi se pare că simțim altfel aerul din sufragerie. Parcă ne gâdilă mai puțin la nas, parcă nu mai este atât de pregnant, cred că la ecranul televizorului se vede cel mai bine pentru că nu se mai acoperă de praf atât de repede. Aș zice că, pentru o casă în care există câine, combinația de purificator PLUS uscător de rufe PLUS periat frecvent al câinelui PLUS robot aspirator este cheia succesului. Pentru o casă în care există și copii, iar aerul este uscat, un umidificator (cu sau fără purificator încorporat) este esențial pentru un somn bun și odihnitor.
În loc de încheiere – câteva sfaturi de la care puteți porni dacă vreți să ridicați nivelul calității aerului din apartamentul vostru:
- Cumpărați un termohigrometru ca să vedeți exact temperatura și umiditatea din locuință.
- În funcție de valoarea indicată de termohigrometru, decideți dacă aveți un nivel prea mare de umiditate (care trebuie coborâtă cu un dezumidificator), sau dimpotrivă, o casă prea uscată (care ar avea nevoie de niște umiditate în plus cu ajutorul unui umidificator).
- Cu ajutorul unei aplicații de măsurare a nivelului de poluare din aer, vedeți în ce fel de zonă locuiți și care este nivelul obișnuit de poluare de acolo. Dacă sunteți într-o zonă cu nivel scăzut sau mediu de poluare, poate ar trebui să luați în considerare un purificator.
- Decideți care sunt camerele importante pentru voi (pentru că nu e realist și nici sustenabil să aveți un astfel de aparat în fiecare cameră). Pentru noi era important ca purificatorul să meargă în sufragerie, iar umidificatorul să se asigure că dormitorul avea o umiditate potrivită.
- Cereți ajutor! Cei de la AlecoAir au o echipă de specialiști în calitatea aerului care vă pot sfătui în funcție de dimensiunile și particularitățile caselor voastre.