La Joacă

Ariciul – cutie senzorială pentru apucat, tras și înfipt (10-16 luni)

Iată o cutie senzorială super faină, pe care au făcut-o multe dintre mămicile care mă urmăresc pe Instagram și care pe Mircea l-a captivat câteva săptămâni bune când i-am meșterit-o prima oară, adica la un an. Se așeza în fund, cu ”Ariciul” în brațe, și scotea rând pe rând fiecare pai, iar și iar și iar, apoi se tânguia până i le puneam la loc. Recent, i-am oferit-o din nou și am avut supriza ca de data asta să nu se rezume la scos paie, ci și la băgat, unul câte unul, paiele prin fiecare găurică. Clar i s-a îmbunătățit mult dexteritatea în doar două luni de zile!

”Ariciul” este, de fapt, o cutie simplă de carton, cu găurele în care înfigem paie colorate (sau sârmă plușată colorată). Bebelușii o să adore să tragă de paie până le scot pe toate, iar cei puțin mai măricei, de peste un an, o să încerce să le și înfigă la loc. Fun fun fun! Vă arăt mai jos cum se face această cutie senzorială pentru apucat, tras și înfipt.

 

 

Pentru a face un ”Arici” aveți nevoie de:

1. O cutie de carton, nu foarte mare, pe care bebelușul să o poată manevra cu ușurință.

2. Nişte scoci.

3. O foarfecă sau şurubelniță cu care să dați câteva găuri în cutie.

4. Câteva paie cât mai viu colorate. Merg foarte bine și sârmele plușate, dacă aveți așa ceva în casă.

 

Cum se construiește un ”Arici”:

1. Sigilați cutia cu scoci şi dați mai multe găurele mici în cutie, cu diametrul puțin mai mare decât grosimea paielor pe care le aveți.

2. Înfigeți paiele în cutie şi îndemnați bebeluşul să le scoată! Cei mai măricei pot să încerce să le şi bage la loc – advanced level!

 

☑️ ”Ariciul” e foarte interesant, foarte ”catchy” pentru cei mici, care își vor exersa felul în care apucă cu mânuțele, tot scoțând paiele, unul câte unul, din cutie.
☑️ E o jucărie foarte faină pentru coordonare, mai ales când copiii o să vrea să și bage paiele la loc. Inițial, Mircea încerca să bage câte un pai într-o gaură, însă eșua de fiecare dată, nici nu reușea să apropie paiul de orificiu sau să îl apuce corect în mână. După două luni (când și-a mai făcut și el niscaiva update-uri), a început să apuce paiele ferm, fără stângăcie, și să le înfigă înceeet, înceeeeet, în găurele, de parcă făcea o operație complicată pe creier. În continuare mi se pare fascinant cum evoluează cei mici de la o săptămână la alta.
☑️ ”Ariciul” e interesant și pentru că îi face pe bebeluși să perceapă ideea de cauză-efect (”Bag paiul în orificiu și uite, jumătate din el dispare înăuntru” sau ”Trag de paiul ăsta și uite, îl scot pe tot din cutie și rămân cu el în mână”).
❗ Ca de fiecare dată, insist să nu lăsați bebelușul sau copilul singur la joacă, să îl supravegheați în permanență și să îl ghidați atunci când nu reușește și începe să se frustreze.
Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale.

 

Tag-uri:

Un comentariu

  1. Pingback: 13 produse de Art & Craft care nu trebuie să-ți lipsească din casă pentru activitățile alături de copii 13 produse de Art & Craft care nu trebuie să-ți lipsească din casă pentru activitățile alături de copii - Sunny Side Up

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *