Recomandări

Am testat Cârpa Magică de la Micostore pentru că m-am săturat de curățenia de Crăciun epuizantă și plină de substanțe toxice

Curățenia generală de Crăciun: epuizantă, inutilă și periculoasă pentru sănătatea fizică și mintală a mamelor.

 

Dacă v-aș ruga să vă amintiți chiar acum de Crăciunurile de altădată, de când erați voi mici și la casele părinților voștri, sunt curioasă oare ce mi-ați spune. Oare mi-ați povesti despre cozonaci și sarmale, despre familia adunată în jurul mesei, despre serile cu miros de brad și coji de portocală puse pe calorifer? Sau v-ați lua inima în dinți și ați povesti tot adevărul – și motivul pentru care mulți dintre adulții de astăzi nu se dau tocmai în vânt după Sărbătorile de iarnă, ci mai degrabă își dau ochii peste cap când aud de Spiritul Crăciunului?

Adevărul este că în trecut, Crăciunurile or fi mirosit ele a cozonaci și portocale, dar miroseau ascuțit și a clor, petrosin și ceară de parchet, a detergent de vase, spirt, Igienol sau Domestos, după ce casele fuseseră curățate bec și obsesiv zile-n șir. Un miros greu, iritant, enervant.

Adevărul este că în trecut, mâinile mamelor și bunicilor noastre or fi avut ele iz de vanilie Bourbon, zahăr pudră și nucă amestecată cu cacao, dar erau și roșii de la cât frecaseră, în toată luna decembrie, geamuri și gresie, chiuvete și plinte, plite și cuptoare. Roșii, usturătoare și umflate.

Adevărul este că în trecut, zilele de Crăciun or fi fost ele frumoase și pline de voie bună, dar părinții și bunicii noștri ajungeau pe 24 decembrie deja obosiți, sleiți și nervoși, cu zero chef pentru copiii care li se împleticeau printre picioare. Epuizare la cote înalte, răbdare la cote minime.

Una-două generații mai târziu, o mare parte din mamele de azi repetă obosite și iritate pattern-ul pe care l-au deprins atunci când erau mici și răstoarnă casa cu fundul în sus în luna decembrie, curățând, frecând, lustruind cu frenezie și intrând în zilele de Crăciun deja epuizate, nervoase și de cele mai multe ori cu capsa pusă. Așa că acest articol este un îndemn de a înota împotriva curentului, de a prioritiza familia, timpul și lucrurile cu adevărat importante, de a ne pune viața și sănătatea pe primul loc. Vă povestesc argumentele, temerile, dar și soluțiile mele.

Am scris acest articol la invitația celor de la Micostore.ro, care m-au îndemnat să testez, în ultimele săptămâni, Cârpa Magică – o lavetă pentru curățenie realizată din microfibră care curăță toate suprafețele din casă simplu, ușor și fără niciun fel de detergenți, doar cu apă. Cu ocazia asta, cei de la Micostore au activat cuponul SUNNY pentru 7% extra-reducere în magazinul lor online – ei vând acolo Cârpa Magică și la bucată, și în seturi de 3, 5 sau 10, iar cuponul poate fi folosit la orice produs de pe site-ul lor, fie că este la reducere sau nu.

Cât de mult curățăm când ni se pune pata să facem curățenie?

Aproape jumătate dintre români fac zilnic curățenie în casă, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research. 55% dintre femei și 37% dintre bărbați spun că zilnic se ocupă de curățenie, iar la nivel internațional, 86% din mamele care muncesc spun că, în același timp, se ocupă de TOATE responsabilitățile care țin de casă și familie (potrivit unui raport recent din Modern Family Index).

Frenezia asta a curățeniei nu vine singură, din păcate, ci are și însoțitori. 69% dintre mamele care muncesc susțin că toate responsabilitățile care țin de casă și familie le provoacă o uriașă încărcătură mintală (celebrul ”mental load), în timp ce 52% dintre ele simt că sunt complet epuizate de toate aceste responsabilități. Nu am găsit niciun sondaj care să se ocupe strict de curățenia și treburile gospodărești din preajma sărbătorilor de Crăciun, însă nu pot decât să-mi închipui că stresul, epuizarea și încărcătura mintală cresc exponențial în perioada asta.

Ce pierdem atunci când curățenia devine scopul suprem al zilelor de dinaintea Crăciunului?

”Mama mea lucra la bancă și avea închidere până pe 23-24 dedcembrie. Toată săptămâna dinaintea Crăciunului își pierdea nopțile pe acolo, apoi băga curățenie de Sărbători”, mi-a scris una dintre mamele din comunitatea de pe Instagram.

”Chiar mă gândeam zilele ăstea cât de mult mă intrista seara de 24 decembrie. Mami era mereu agitată, nervoasă, obosită, pentru că ghici ce, trebuia să facă totul lună, și 1000 de prăjituri, și mâncare. Mi-am propus să nu fac asta pentru fetița mea, deși încep să intru în mini-depresie la cum arată casa”, mi-a scris o altă cititoare.

”Și eu mi-o amintesc pe mama făcând curățenie și mâncare de sărbători, muncind până noaptea târziu, iar pe 31 ianuarie mereu spăla hainele, asta pe vremea când nu avea mașină de spălat rufe”, suna un alt mesaj primit de mine, în timp ce o mamă mi-a scris: ”Am auzit cel mai groaznic motiv de a face curat de la bunica mea, înainte de a pleca la un drum de 800 km: „Dacă pățiți ceva și vor veni oameni în casa voastră să vă ia haine de înmormântare și o găsesc murdară și dezordonată, ce vor zice despre voi?” Na, de atunci casa este mereu plină de jucării și de pete prin bucătărie. Măcar să știe oamenii că așa suntem mereu, o familie normală cu copil mic și animal de companie”.

Ce pierdem atunci când curățenia devine scopul suprem al zilelor de dinaintea Crăciunului? Momente frumoase și tihnite alături de copiii noștri. Prilejuri multe de joc, citit și învățare. Râsete relaxate și căni mari de cacao fierbinte. Biscuiți copți în bucătărie și mâncați apoi în sufragerie, fără stresul frămiturilor. Timp, timp, timp. Pe care nimeni nu ni-l aduce înapoi.

Cât de periculoase sunt zilele în care lustruim toată casa cu câte 5-7 produse de curățenie toxice și iritante?

N-o să vă placă ce-o să vă zic acum, dar o s-o zic oricum. Cele mai recente studii arată că femeile care fac curățenie (fie la ele acasă, fie pentru că acesta le este job-ul) au afecțiuni pulmonare mai grave decât cele care nu fac curățenie. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de peste 20 de ani și a demonstrat că expunerea repetată și pe termen lung la produsele de curățenie de tip spray poate produce astm și poate afecta buna funcționare a plămânilor (poate duce la scăderea accelerată a funcției pulmonare în timp).

Autorii studiului au concluzionat că scăderea funcției pulmonare a acestor femei care lucrau în curățenie (sau care se ocupau de curățenie în casele lor) era comparabilă cu fumatul a 20 de țigări pe zi timp de 20 de ani. Grozav. Bine că nu fumez, dar am dulapul cu produse de curățenie mai burdușit decât cel de cosmetice. 

Ce soluții avem ca să petrecem Sărbători liniștite și să bifăm totuși și curățenia generală de Crăciun?

Prima este simplă, dar destuuuul de greu de pus în practică: autocontrolul. Nimeni nu spune că ar trebui să locuim în jeg și mizerie, dar nici că ni se va ridica o statuie în fața blocului pentru eforturi deosebite în gospodărie dacă dedicăm orice moment liber din luna decembrie Sfintei Curățenii. Putem lua exemplul mamelor noastre și putem ajunge în Ajun obosite, nervoase și cu zero chef de Spiritul Crăciunului, sau putem cu adevărat să învățăm de la ele și să facem curățenie cu măsură, nu cu exagerare. Cu relaxare, nu cu furie. Cu gândul că timpul în care ștergem plintele și frecăm rosturile nu ni-l mai aduce nimeni înapoi.

A doua soluție este și simplă, și ușor de implementat. Cârpa Magică, dragile mele!

Cârpa Magică de la Micostore.ro este o lavetă ecologică pentru curățenie realizată din microfibră care curăță toate suprafețele din casă simplu, ușor și fără niciun fel de detergenți, doar cu apă. Fibrele din structura densă a lavetei sunt de 200 de ori mai subțiri decât firul de păr uman, ceea ce se traduce într-un material elastic, rezistent la rupere, cu textură fină și catifelată, plăcută la atingere. De asemenea, se traduce în faptul că o singură Cârpă Magică reține de 7 ori greutatea ei în murdărie (absoarbe lichidele în proporție de 400%, iar grăsimile în proporție de 825%).

Cârpa Magică este albă, de formă pătrată, 40 x 40 cm, iar cei din echipa Micostore.ro mi-au spus că dacă o cumpărați și nu sunteți mulțumiți, vă rambursează integral prețul ei, inclusiv costul transportului.

De ce să cumpăr o Cârpă Magică?

  • Cârpa Magică curăță fără niciun fel de detergent. Tot ce trebuie să faceți este să o îmbibați cu apă, să o stoarceți și apoi să curățați.
  • Nu are detergenți ascunși pe dinăuntru, ca unele lavete din comerț (nu face spumă sau clăbuci când o folosiți, după ce ați umezit-o înăuntrul ei este realmente doar apa de la robinet).
  • Este deci excelentă în casele cu copii mici, care ling, molfăie și gustă totul în calea lor (numai Igienol nu-mi doream eu să guste Zeni, la câte panici am avut în sarcina cu ea).
  • Curăță excelent toate suprafețele din casă, datorită microfibrelor: chiuvete, baterii, plite, cuptor, blaturi, cuptor cu microunde, mobilă, geamuri și oglinzi. Să vedeți Reel-ul meu de pe Instagram în care vă arăt cum funcționează, este wow.
  • Curăță pete de grăsime, săpun, mâncare, amprente, praf, calcar, depuneri vechi din bucătărie și baie.
  • Vă scapă de alergiile și iritațiile cauzate de substanțele chimice din produsele de curățenie.
  • Nu conține aditivi chimici, este non-toxică și hipoalergenică (apropo de studiul de mai sus, nu vă afectează plămânii și nu vă provoacă astm).
  • Nu zgârie suprafețele mai sensibile din casă (TV, laptop, monitor, afișajele electronice sau mobilierul lucios).
  • O Cârpă Magică poate fi folosită cam 2 ani, eu o spăl la 30 de grade Celsius.

Cu ocazia acestui articol, cei de la Micostore au activat cuponul SUNNY pentru 7% extra-reducere în magazinul lor online – ei vând acolo Cârpa Magică și la bucată, și în seturi de 3, 5 sau 10, iar cuponul poate fi folosit la orice produs de pe site-ul lor, fie că este la reducere sau nu.

Cârpa Magică – rezultate și review.

Vă las mai jos câteva fotografii de Before/After din propria mea casă, dar și un link spre Reel-ul de pe Instagram unde o să vedeți mai bine ce minuni a făcut, fără detergenți și fără soluții de curățenie.

  • Blatul din lemn din bucătărie, pe care erau pete de mâncare, sos, aluat și iaurt, strălucește.
  • Plita noastră este din sticlă neagră, am lăsat-o vreo două săptămâni nespălată ca să testez Cârpa Magică de la Micostore – este impecabilă, cârpa nu a zgâriat-o deloc.
  • Cuptorul cu microunde nu mai are resturi de mâncare și pete întărite.
  • Blatul din baie este negru, nu mai are picățele de săpun, pastă de dinți și calcar.
  • Televizorul lucește și el, locuim lângă o șosea mare și praful era mereu de un deget pe ecran.
  • Bateriile de la bucătărie și baie sunt curate, calcarul s-a dus.
  • Prin geamurile noastre se vede din nou full HD.
  • Oglinzile sunt bec – deși asta e doar o chestiune de timp, lui Mircea îi place să le lingă, dar măcar nu mai linge soluție de curățenie.

În loc de încheiere, vă mai spun un singur lucru: înainte de a vă apuca de Marea Curățenie de Crăciun, gândiți-vă la felul în care ați vrea să își amintească ai voștri copii de aceste zile din copilăria lor. Ați vrea oare să rămână cu imaginea unei mame obosite, nervoase, care îi repede fără răbdare dintre mopuri, detergenți și vase murdare? Sau cu imaginea unei mame care a fost acolo, cu ei, care le-a citit, care s-a jucat, care i-a strâns în brațe și care a avut răbdare să răspundă la ”Mami! Dar de ce…?”-urile lor insistente. Vreți să fiți Mama ”Sunt prea obosită pentru Crăciun?” sau Mama ”De-abia îl aștept pe Moș Crăciun?”

Eu mi-am răspuns deja la întrebarea asta. 🙂 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Micostore.ro, un magazin online de jucării, cărți pentru copii și produse pentru întreaga gospodărie de unde, știți și voi, îmi fac des cumpărăturile pentru cel mic. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.

 

Tag-uri:

Un comentariu

  1. buy Kamagra kamagra Kamagra 100mg price

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *