La Joacă

Sticky Board: super distracție pentru copilașii care vor mereu să traaaagă de ceva

Dacă acum câteva zile vă arătam cum se face un Tugging Box, pasiunea bebelușilor și a copiilor care adoră să tragă-tragă-tragă de tot ce prind, azi trecem la ”avansați” și facem un board pentru cei care au început să se folosească de ”pincer grip” ca să apuce de diverse lucruri. Vă arăt mai jos cum să faceți rapid un Sticky Board amuzant și colorat, perfect pentru bebelușii de pe la 8-9 luni încolo și până pe la un an și jumătate. Bonus – vă dau și o idee despre cum puteți folosi Sticky Board-ul pentru copilașii un pic mai mari, de 2-3 ani.

 

Pentru Sticky Board aveți nevoie de:

1. Un capac de plastic (sau o tavă, un platou, un fund, o placă mai tare). Eu am folosit capacul unei cutii de depozitare transparente de la Ikea, dar merge orice aveți prin casă mai neted și tare, de care să se prindă bine niște bandă izolatoare/scotch.

2. Nişte bandă izolatoare colorată, scotch colorat și/sau plasturi veseli pentru copii.

3. O foarfecă.

Cum se construiește un Sticky Board:
1. Tăiați bucăți de diferite lungimi din banda izolatoare şi lipiți-le pe capacul de plastic. Atenție – îndoiți şi apoi lipiți capetele de la fiecare bucată de bandă izolatoare, ca să formați câte o ”urechiuşă” de vreo jumătate de centimetru, de care copilul poate apuca (figura 3). Ideea e să apuce de ”urechiușă” și să tragă de ea.
2. Go crazy şi lipiți şi câțiva plasturi colorați pentru copii, dacă aveți prin casă. Tot așa, nu uitați de ”urechiușă”.
3. Gata! Oferiți jucăria copilului şi îndemnați-l să tragă de banda izolatoare! Apoi așezați-vă confortabil și priviți-l cum intră în modul de concentrare maximă.
☑️ Sticky Board-ul este o ocazie bună pentru cel mic să își exerseze ”pincer grip”-ul în siguranță – de obicei, obiectele pe care le apucă cu ”penseta” formată de degetul mare și arătător sunt destul de mici încât să fie periculoase, însă bucățile acestea de bandă izolatoare sunt suficient de mari încât să nu prezinte vreun pericol. Oricum, nu îl lăsați singur cu board-ul.
☑️ Copilul va interacționa cu niște benzi lipicioase (poate pentru prima oară), și va afla tot felul de chestii interesante despre ele: că se lipesc de suprafețe, că pot fi dezlipite, că opun o ușoară rezistență, că pot fi lipite la loc sau pe alte suprafețe, eventual pe câine. Mirc, de exemplu, a fost foarte încântat când și-a dat seama că îmi poate lipii plasturii proaspăt dezlipiți de șosete, și asta a devenit targetul zilei sale.
☑️ Cel mic își va îmbunătăți răbdarea, atenția, concentrarea. Și se va super-distra. Ceea ce vă doresc și vouă, chiar dacă o să aveți bucăți de scotch lipite de parchet, canapea, bibliotecă, haine și poate chiar și în cap. Nu spun că asta s-a întâmplat pe la noi, deși, mda, cam asta s-a întâmplat pe la noi.
☑️ Sticky Board-ul poate fi adaptat astfel încât să se joace cu el și copiii mai mari, de 2-3 ani. Lipiți mai multe bucăți de bandă izolatoare colorată pe un astfel de capac sau tavă – așezați-le dezordonat, în toate direcțiile, astfel încât să se intersecteze una cu alta haotic. Apoi îndemnați copilul să le desprindă în ordinea corectă astfel încât să le poată da jos pe toate fără să le rupă – rând pe rând.
Spor la joacă!

 

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *