La Joacă

”Plante în gheață” – activitate senzorială pentru micii fizicieni și botaniști (6 luni – 2 ani)

Iată o activitate perfectă pentru zilele acestea calde, de vară, și pentru piticii care iubesc frunzele, florile, ierburile, ghindele, corcodușele și alte buruieni pe care le explorează în parcuri, grădini și curți. Pepenache al meu iubește să adune plante, sâmburi, fructe și bețișoare de pe jos, iubește apa și aparent e mare fan gheață, așa că proiectul ăsta i s-a potrivit mănușă și ne jucăm des cu câte un castron plin de flori înghețate. Pentru ideea asta trebuie să îi mulțumesc mămicii de la Activități și Jocuri Istețe, unde am văzut-o prima oară.

Cum să faceți un castron de ”Plante în Gheață”?

1. Aveți nevoie de câteva frunze, flori şi alte plante interesante. Noi am luat din parcul de lângă casă nişte frunze căzute, floricele, ghinde, păpădii, buruieni – ce-am găsit printre copaci. Iar Mirc s-a distrat de minune punându-le şi scoțându-le din punga Zip Lock.

2. Acasă, le-am împărțit în două castronaşe (culesesem prea multe), am turnat apă peste ele şi le-am dat la congelator, să înghețe bocnă.

3. După ce îngheață, scoateți castroanele din congelator şi oferiți-le copilului. Puteți să îi povestiți despre florile prinse în gheață, despre ideea de rece/cald, apă/gheață, să îl invitați să atingă gheața şi să o desprindă din castron.

4. De asemenea, puteți să turnați împreună apă caldă peste blocurile de gheață şi să îi explicați copilului cum se topeşte gheața încet încet. Pe măsură ce aceasta se topeşte, puteți „elibera” plantele prinse, una câte una. Have fun şi ice, ice, baby!

☑️ Activitatea aceasta este foarte ofertantă din punct de vedere senzorial, pentru că piticii voștri pot percepe noțiuni despre ”cald” și ”rece”, ”lichid” și ”solid”, pot învăța despre stările de agregare ale apei, despre senzațiile pe care le simt când ating gheața și plantele captive înăuntru.

☑️ Pentru copilașii mai mari, puteți împinge lucrurile și mai departe. Puteți pune niște plante la uscat, într-un colț al bucătăriei, și niște plante la înghețat, în apă, la congelator. Niște zile mai târziu, puteți face comparația între cele două și să le arătați cum cele lăsate afară s-au uscat, îngălbenit, întărit, pe când cele de la congelator, odată dezghețate, sunt tot verzi și moi. Fizica este fascinantă pentru cei mici, și peste tot în jurul lor.

☑️ Am pus activitatea asta ca fiind bună și pentru bebeluși de la 6 luni încolo pentru că, deși nu vă pot ajuta în culegerea plantelor și nu pot fi la fel de implicați ca un toddler de un an, tot va fi super interesant pentru ei să atingă gheața, să mângâie plantele proaspete și apoi pe cele înghețate, să țină în mână blocul de gheață și să simtă cum voi turnați peste el apă caldă, să perceapă cum se topește gheața. Pentru ei, toate aceste lucruri sunt super experiențe, iar curiozitatea lor este nemărginită.

☑️ Multe mămici încearcă activitățile mele și cu puiuții lor foarte mici, care fac Tummy Time, pentru că este o variantă foarte bună prin care bebeii își exersează atenția, concentrarea și experimentează în timp ce stau pe burtă, prelungind astfel timpul în care ei susțin poziția de Tummy Time. Deci puteți încerca să de dați să atingă plantele înghețate și înainte de 6 luni – vedeți dacă le place și îi interesează.

❗ Ca de fiecare dată, insist să nu lăsați bebelușul sau copilul singur la joacă, să îl supravegheați în permanență și să îl ghidați atunci când nu reușește să facă ce își propune și începe să se frustreze.

❗ Eu nu îl las pe Mircea să ronțăie gheață deocamdată, îi spun frumos și calm că nu e voie să îi bage în gură, pentru că se poate îneca cu bucățile mici – e o placă pe care o aude des, asta cu ”te poți îneca cu bucățile mici”, între timp a început să înțeleagă și de cele mai multe ori renunță rapid la idee.

Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale. Mâine pun și imaginile cu Mircea și castroanele de gheață, așa că tune in. Spor la joacă tuturor și aștept imagini de la voi cu toddlerii în acțiune. ?

 

 

 

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. dostinex medication – cabergoline pills order alesse generic

  2. гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓі еЂ¤ж®µ – гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓі е‰ЇдЅњз”Ё アキュテイン錠 20 mg еј·гЃ•

  3. order phenergan for sale – cheap promethazine 25mg order generic lincocin 500 mg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *