Acum aproape 2 ani, în casa noastră a intrat primul set de plăci magnetice și a fost dragoste la prima vedere – de fapt, mai bine zis, la prima construcție multicoloră care a fost ridicată și dărâmată constant timp de câteva zile la noi pe covor. De atunci, am tot cumpărat și primit o mulțime de astfel de seturi magnetice pentru copii (cu forme simple sau complexe, cu circuit pentru bile sau circuite de mașini, cu dinozauri și vulcani, compatibile cu cărămizi de construcție de tip Lego Duplo sau Lego Classic), pentru că sunt unele dintre cele mai creative, amuzante și captivante materiale de joacă pe care i le-am oferit lui Mircea. Le ținem la grămadă, indiferent de brand, în 2 cutii de depozitare mari (partea bună este că se cam potrivesc între ele, indiferent de producător) și niciodată nu ne ies din rotație.
Pentru că știu, încă suntem cu toții în febra cumpărăturilor de Crăciun, am trecut mai jos în revistă cele 5 mituri despre plăcile magnetice pentru copii pe care le-am tot auzit în ultima vreme în jurul meu și pe care vreau le desființez astăzi pentru voi. Ca să cumpărați informat, cumpătat și în cunoștință de cauză. Sar magneții din ele? Sunt prea ușor de folosit? Prea complicat? Sunt doar pentru băieți, fetelor nu le plac? Mai bine le evităm cu orice preț și cumpărăm doar jucării din lemn, pentru că doar așa primim premiul pentru Părintele Anului? Vă povestesc totul mai jos.
Iar dacă și pe voi vă tentează să luați copiilor un set de plăci magnetice, pe Kidstory.ro avem 15% OFF la Magblox și Magbrix cu ajutorul cuponului SUNNY. Magblox sunt acele plăci magnetice clasice, cu diverse forme și culori (găsiți pe Kidstory și seturi mai mari, și mai mici, și plăci magnetice pastelate, și accesorii magnetice foarte frumoase), iar Magbrix sunt niște plăci magnetice pătrate sau triunghiulare compatibile cu cărămizi de construcție de tip Lego Duplo sau Lego Classic.
Ca să fiu sigură că veți avea, ca și noi, un haos continuu în sufragerie de la construcția de garaje, spitale, grădinițe, vulcani, veceuri sau grădini zoologice. Indiferent dacă aveți acasă fetițe sau băieței. Da, am zis veceuri, asta se construiește la noi cel mai des. *facepalm.
Mitul 1. Plăcile magnetice sunt periculoase, copiii pot înghiți magneții, A-O-LEO!
Avem în casă 4 branduri de plăci magnetice de aproape 2 ani. Sunt impecabile, niciuna nu s-a spart, crăpat, din niciuna n-au sărit magneții – și, credeți-mă, am un băiețel de aproape 4 ani care, de-a lungul timpului, le-a ciocnit una de alta, le-a călcat în picioare, le-a dărâmat pe gresie și pe parchet, a încercat să le servească câinelui, a gustat și el din ele și le-a trântit de toată mobila și toți pereții din casă. Ba, mai mult, am insistat să văd chiar eu cât de rezistente sunt, așa că le-am pocnit cu ciocanul, am călcat cu bocancii pe ele și am încercat să le rup cu mâinile mele de om adult și în forță. N-am reușit. Concluzia mea este că dacă alegeți un brand bun și responsabil, cunoscut pentru plăcile magnetice pe care le produce, nu aveți de ce să vă faceți probleme. Pentru cele luate din piață, cu nume scris în alfabet chinezesc, nu garantez, mă scuzați.
Magblox, de exemplu, brandul comercializat de Kidstory.ro, vine din Australia și este afacerea pornită în 2015 de o familie care organiza ateliere STEAM pentru copii mic și se folosea de plăcile magnetice pentru a le preda acestora noțiuni de matematică și inginerie. Departe de a fi o pedagogie care promovează accesul copiilor la telefoane și tablete (cum este în mod greșit percepută adeseori, din păcate), educația STEAM (pedagogia STEAM) ajută copiii să înțeleagă, prin joacă și experimente, anumite concepte abstracte. De exemplu, ei pot înțelege foarte clar cum se construiește o casă, cum se asfaltează un drum, cum funcționează un motor, cum se repară un mecanism stricat, cum merge un robot sau chiar unele principii de programare de bază – totul printr-o abordare jucăușă și distractivă.
În plus, magneții Magblox sunt încapsulați într-o carcasă întărită, asigurată cu o tehnologie de sudare cu ultrasunete pentru a preveni slăbirea magneților. Magblox folosesc magneți mai groși pentru a permite o conexiune mai puternică la contact (chiar se simte asta la mână, când manevrezi plăcile) și sunt compatibile cu toate mărcile majore de plăci magnetice de pe piață (eu am acasă Connetix Tiles, Picasso Tiles și Magna Tiles, și da, pot confirma acest lucru).
Pe Kidstory.ro avem avem 15% OFF la Magblox și Magbrix cu ajutorul cuponului SUNNY.
Mitul 2. Plăcile magnetice limitează creativitatea copiilor, care mai bine ar construi cu materiale din lemn.
Offfffffff, eternul conflict între jucăriile din plastic și jucăriile din lemn! Iubesc jucăriile din materiale naturale, avem acasă multe astfel de seturi frumoase foc, Zeni ronțăie de zor zilnic dintr-un mic carusel din lemn pe care îl adoră (un material Montessori clasic) dar aș vrea să clarific odată pentru totdeauna: lemnul nu este singurul material care stimulează imaginația copiilor, iar construcțiile din lemn nu sunt absolut singurele din care copilul are ce să învețe (iar gândirea aceasta exclusivistă și limitativă ajunge uneori să mă deranjeze foarte tare). Nimeni nu primește premiul pentru Părintele Anului dacă are casa plină DOAR de jucării din lemn.
Din plăcile magnetice, cei mici pot construi orice: Mircea se joacă ore în șir făcând garaje pentru mașinile lui, vulcani pentru dinozauri și, bineînțeles, pasiunea lui, veceurile – dacă a trecut o săptămână și nu avem o toaletă din plăci magnetice pe podeaua sufrageriei, înseamnă că a trecut degeaba.
Mai nou, avem aceste plăci magnetice Magbrix compatibile și cu cărămizi de construcție de tip Lego Duplo sau Lego de dimensiuni mici, de la Kidstory.ro, din care se poate construi orice visează copiii voștri. Noi avem acasă Lego original (Duplo și Clasic), piesele de Lego și cele de Magbrix se potrivesc perfect, construcțiile au stabilitate, în sufragerie iese de două ori mai mult haos, toată lumea este fericită. În plus, apropo de lemn și sustenabilitate: Magblox este singurul brand de plăci magnetice care folosește, în producție, 55% plastic reciclat.
Mitul 3. Plăcile magnetice sunt opțiunea mai simplă, se construiește mult mai ușor cu ele decât cu cele din lemn.
Aici clar nu sunt de acord. Oameni buni, dacă un turn din cuburi de lemn sau silicon are o oarecare stabilitate, pentru a fixa plăcile magnetice copiilor le trebuie îndemânare, dexteritate, atenție și mai ales… răbdare. Că altfel pică! În plus, pe măsură ce construcțiile cresc în înălțime, copiii trebuie să înțeleagă noțiuni despre echilibru, stabilitate, ranforsare – de exemplu, dacă Mircea putea să ridice cu ușurință un turn din cuburi de lemn pe la 11 luni, plăcile magnetice eu le recomand copiilor de la 2 ani încolo, pentru că este nevoie de coordonarea și îndemânarea unui copil care a depășit etapa bebelușeniei.
Pe Kidstory.ro avem avem 15% OFF la Magblox și Magbrix cu ajutorul cuponului SUNNY.
Mitul 4. Plăcile magnetice sunt doar pentru băieți!
Cea mai bună metodă de învățare pentru orice copil, indiferent că vorbim despre fete sau băieți, este ”learning through play”, adică deprinderea și sedimentarea cunoștințelor prin joacă relaxată, fără presiune și stres. Jucăriile STEM (cum sunt și plăcile magnetice, cum este, de fapt, și Lego) le oferă celor mici noțiuni despre mecanică, construcții, echilibru, forțe, gravitație, magnetism, pe care le pot observa cu ochii lor, mânuind jucăriile respective, și astfel le pot înțelege și stăpâni mai bine. Așa cum răbdarea și concentrarea celor mici se cultivă, prin expunerea loc timpurie la jocuri și activități care să îi captiveze, la fel și gândirea logică se poate exersa, asemenea unui mușchi pe care noi, adulții, îl întărim la sala de sport. Argumentarea corectă, gândirea critică și abordarea logică a problemelor nu sunt trăsături cu care ne naștem (sunt de prea puțin timp prezente pentru a putea vorbi deja de niște trăsături înnăscute ale speciei), dar ele pot fi cultivate cu ajutorul acelor jocuri care pun mintea copiilor la contribuție.
Și acuma, spuneți-mi voi: este genul acesta de abordare una potrivită doar pentru băieți? Sunt oare fizica, chimia, mecanica, ingineria, robotica, arhitectura, programarea, construcțiile, designul, meserii doar pentru bărbați? Oare separarea aceasta a jocurilor, etichetarea lor în ”jocuri de băieți” și ”jocuri de fete” nu le retrage pe fetițe dintr-o lume în care poate unele dintre ele se regăsesc și își vor găsi împlinire, nu le limitează șansele, nu le dictează traseul profesional și vocațional?
Cunosc fetițe ale prietenilor care sunt extrem de încântate de jocurile de construcție și care meșteresc la turnuri, castele, trasee cu bile, grădini zoologice (și veceuri) la fel de încântate ca un băiat (unele, chiar mai încântate). Așa că sfatul meu este să vă desprindeți de etichetări și stereotipuri și să observați (realmente să observați) comportamentul și interesele copiilor. Apoi să alegeți în funcție de observațiile voastre.
Mitul 5. Copiilor le trebuie FOARTE multe plăci magnetice, va trebui să luăm o mulțime de seturi ca să se poată juca cu ele!
Primul nostru set magnetic era unul de dimensiune medie – cred că avea 50 de piese. Ar putea să pară puține, dar la momentul respectiv, lui Mircea i-au fost mai mult decât suficiente pentru a-și construi orășele, garaje, barăci, ciuperci, copăcei și casa bunicului său de la Mogoșoaia. Într-adevăr, dacă vreți să plusați și să adăugați seturi noi și creative, bineînțeles că puteți face asta (de exemplu, Magblox sunt compatibile cu mai toate brandurile mari de plăci magnetice de pe piață), dar nu subestimați capacitatea unui copil de a-și inventa lumi întregi pornind de la un singur set. Gândul că ei au nevoie de MULT este al nostru, al adulților. Singurul ”mult” de care are nevoie creativea lor este TIMPUL. ?
Pe Kidstory.ro avem avem 15% OFF la Magblox și Magbrix cu ajutorul cuponului SUNNY.
*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Kidstory.ro un magazin online de jucării și jocuri care mi-a fost recomandat de mai multe mame din comunitatea de pe Instagram, și unde am descoperit cu drag o mulțime de produse istețe și calitative, jucării STEM și jocuri STEM pentru copii. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.
can i buy generic cytotec pill Studies on experimental hypertension