Am testat pe durata ultimei menstruații absorbantele textile, reutilizabile, de la Iele-Sânziene și am revenit cu un review complet, pentru că știu că multe dintre voi cochetează cu ideea de a renunța la absorbantele clasice și de a trece la o metodă ceva mai prietenoasă cu mediul pentru acea perioadă a lunii. Povestesc în acest articol despre experiența mea cu aceste absorbante lavabile pe parcursul a 5 zile (am avut 4 absorbante textile) și răspund la toate întrebările pe care le-am primit de la voi. Vă povestesc cât de bune mi s-au părut, cât de eficiente, dacă absorb bine, dacă fac față debitului crescut din primele două zile, dacă m-am pătat, dacă alunecă sau cad, dacă se spală ușor, dacă rămân murdare, dacă le-am folosit și afară sau și noaptea, și dacă aș renunța la clasicele always (sau bella, sau libresse) pentru a folosi doar absorbante textile.
Atenție, urmează un articol cu multe detalii despre menstruație, sânge, pete și alte detalii aferente ciclului menstrual, așa că dacă discuțiile de genul acesta vă îngrețoșează sau deranjează, o să vă rog să treceți mai departe, eu voi fi cât se poate de explicită în review-ul meu pentru că așa m-au rugat femeile din această comunitate și pentru că, mna, review despre absorbante fără discuții despre sânge nu prea se poate, nu?
Cum se simt absorbantele textile față de absorbantele tradiționale?
Mi-nu-nat! Cred că asta e prima impresie pe care mi-au lăsat-o absorbantele reutilizabile: se simt foarte fin și catifelat pe piele, fără senzația aceea enervantă, plăsticoasă, pe care o au absorbantele clasice. În plus, sunt foarte moi, mătăsoase, nu sunt deloc rigide, nu au părți mai tari, așa că de multe ori senzația pe care o aveam când le purtam era că… nu purtam nimic în afară de lenjerie. E un feeling destul de ciudat, pentru că de obicei la ciclu știi că porți ceva (fie absorbant extern, fie intern), însă varianta aceasta textilă este foarte subțire, foarte discretă, nici nu se simte.
Trebuie să le pregătesc în vreun fel înainte de prima purtare?
Absorbantele lavabile trebuie spălate înainte de prima purtare, bineînțeles. Eu am urmat sfaturile fetelor de la Iele-Sânziene (au aici mai multe răspunsuri la întrebările frecvente ale clientelor care sigur ar putea să vă ajute), și le-am spălat mereu la 40 de grade, cu detergentul lichid pe care îl folosesc pentru toată familia (am trecut cu toții la detergent pentru bebeluși, fără miros, de când s-a născut Mircea), la 800 de turații, separate de alte rufe ale familiei, doar ele singure în mașină. De la nașterea flăcăului mereu pun mașina de spălat la o tură în plus de clătire după terminarea programului obișnuit, ca să fiu sigură că iese tot detergentul din haine, și așa am procedat și cu absorbantele. Pe scurt, program obișnuit la mașina de spălat, 40 de grade, 800 de turații, detergent lichid pentru bebeluși plus încă o tură de clătire/rinse. Apoi le-am uscat pe stander (nu este recomandat să le puneți în mașina de uscat) și în câteva ore au fost gata de utilizat.
Cât de bine absorb? O să mă pătez?
Absorbantele textile absorb foarte bine – neașteptat de bine din punctul meu de vedere, care am început testele destul de anxioasă. Eu le-am încercat chiar din prima zi de menstruație, care în cazul meu, după ce am născut, a devenit brusc foarte abundentă, dar absorbantele acestea i-au făcut față onorabil. Din punctul meu de vedere, trebuie schimbate un pic mai des decât cele clasice în primele două zile de menstruație – eu am schimbat absorbantele reutilizabile la 3 ore, pe când pe cele clasice le-aș fi schimbat cam la 4 ore. Nu eram obișnuită cu acest lucru, așa că prima oară mi-am pătat pantalonii de casă, după care mi-am dat seama cât de des ar trebui să le schimb și nu am mai avut accidente. Le-am purtat și afară, și în casă, și pe timpul nopții fără probleme.
Așadar, în ceea ce privește petele, aveți nevoie de puțin trial and error ca să vedeți la câte ore trebuie schimbat absorbantul lavabil, în funcție de abundența menstruației voastre. Ca și la absorbantele de unică folosință, există riscul să vă pătați dacă nu le veți schimba la timp, dar perioada de adaptare este destul de scurtă, eu mi-am dat seama rapid că 3 ore este marja mea pentru primele două zile de ciclu, și ceva mai mult în următoarele zile, când menstruația este mai redusă.
Se fixează ușor pe lenjerie? Se țin bine? Pot să cadă?
Nu știu câte dintre voi urau lipiciul acela al absorbantelor tradiționale, dar pe mine mă enerva foarte tare, mai ales atunci când reușea să se prindă de lenjerie atât de trainic încât nu-l mai puteam dezlipi deloc, și ajungeam să stau pe veceu cu o falcă-n cer și una-n pământ trăgând în toate părțile de chiloți și de absorbant. Dacă imaginea asta vă este cât de cât familiară, atunci o să iubiți capsele absorbantelor lavabile!
Absorbantele acestea se închid cu două capse, pe același principiu al ”aripioarelor” de la absorbantele clasice, capse care se desfac ușor, care sunt suficient de trainice încât să nu vă provoace emoții și să țină bine absorbantul fixat pe lenjerie. Este indicat să purtați un chilot de mărime potrivită, nici prea mare și lălâu, nici prea strâmt, ca absorbantul să stea cât mai fix și aproape de piele. De asemenea, recomandat este să purtați lenjerie din bumbac, întrucât pe un chilot satinat absorbantul ar putea aluneca (materialul care vine în contact cu lenjeria intimă este impermeabil și are o textură mai satinată). Mie nu mi-au căzut, nu s-au mișcat din loc, nu au alunecat.
Se spală ușor absorbantele lavabile? Rămân pătate de sânge?
Se spală foarte ușor și, dacă aveți grijă de ele, nu rămân pătate de sânge absolut deloc. Eu am procedat cu ele în felul următor: de fiecare dată când terminam de folosit un absorbant îl clăteam bine de tot sub apă rece de la robinet, până când nu mai ieșea deloc sânge din el, iar apa cu care îl clăteam rămânea curată și incoloră. Treaba asta dura cam un minut. Apoi îl storceam bine (dar nu excesiv), și îl lăsam la uscat pe stander. După ce foloseam și clăteam astfel toate absorbantele lavabile pe care le am (adică 4), le luam pe toate de pe stander și le spălam la mașina de spălat rufe, singure, fără altă lenjerie, urmând pașii pe care i-am descris mai sus, în paragraful ”Trebuie să le pregătesc în vreun fel înainte de prima purtare?”. Apoi le puneam la uscat și în câteva ore erau gata de o nouă utilizare. La finalul menstruației, după spălare și uscare, le-am pus pe toate în gentuța impermeabilă în care au venit și le-am plasat în dulăpiorul din baie, pentru luna viitoare.
În poza de mai jos se vede cum arată absorbantele mele după ultima menstruație, când au trecut prin 4 cicluri de clătire-spălare-uscare. Sunt impecabile, nu au nicio pată, nu sunt scămoșate, sunt la fel de moi și catifelate ca în prima zi.
Aș renunța la absorbantele clasice pentru aceste absorbante reutilizabile?
Da, da, da, și chiar asta și intenționez să fac! M-a surprins foarte plăcut experiența cu aceste absorbante textile, nu mă așteptam să protejeze atât de bine, să fie atât de eficiente, să se simtă atât de plăcut pe piele și să se spele atât de ușor. Credeam că va fi o corvoadă pentru mine, dar de fapt utilizarea și îngrijirea lor au fost o floare la ureche. Cred că multe dintre noi se gândesc la experiența propriilor mame sau bunici cu absorbantele lavabile și de aici și senzația de respingere pe care o avem față de orice altă variantă în afară de absorbant sau tampon, dar ceea ce aș vrea să vă asigur este că aceste absorbante reutilizabile sunt cu totul altceva față de ce foloseau mamele noastre. Materialele sunt foarte absorbante (nu sunt doar niște cârpe), stratul care atinge lenjeria este complet impermeabil, nu trebuie să le speli la mână, nu trebuie să le fierbi, nu trebuie să le freci.
Cât de mult ajut mediul făcând trecerea către aceste absorbante?
Haideți să facem puțină matematică simplă. Tampoanele, absorbantele menstruale și cele zilnice, la un loc cu plasticele în care sunt împachetate, generează mai mult de 200.000 de tone de deșeuri în fiecare an – și toate, toate conțin plastic, într-o cantitate mai mică (tampoanele) sau mai mare (absorbantele). O femeie obișnuită aruncă, de-a lungul vieții sale, în jur de 125-150 de kilograme de tampoane, absorbante sau aplicatoare, care ajung în gropi de gunoi, în râuri, oceane sau pe plaje. Ca să se descompună, unui tampon sau absorbant care ajunge la groapa de gunoi îi trebuie cu câteva sute de ani în plus față de speranța de viață a persoanei care l-a purtat. Iar în 2010, în timpul unei acțiune de curățare a plajelor din Marea Britanie, au fost găsite, în medie, 23 de absorbante folosite și 9 aplicatoare de tampoane pentru fiecare kilometru de plajă. Da, eu clar voi face trecerea spre 100% absorbante reutilizabile.
Cum pot ajuta ONG-ul Iele-Sânziene?
Am scris aici despre munca neobosită pe care cei de la Iele-Sânziene o fac pentru a ajuta adolescentele din comunități defavorizate. Aceste fete nu știu ce se întâmplă cu corpurile lor în perioada pubertății, nu înțeleg pe deplin schimbările prin care trec, deci sunt vulnerabile, nu știu cum să aibă grijă de igiena lor, deci sănătatea le este pusă în pericol, nu știu ce înseamnă menstruația și nici faptul că aceasta este un proces normal, care nu este murdar și nici rușinos. Pentru ele, acea perioadă a lunii este incertă, supărătoare, plină de provocări. Ce poți face pentru a le ajuta:
1. Poți cumpăra și tu aceste absorbante reutilizabile și să faci, încet-încet, trecerea dinspre cele de unică folosință, dacă simți că poți face acest pas. Simpaticele acestea colorate sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător, mai sănătoase pentru corpul tău și mai puțin costisitoare pe termen lung. În plus, prin cumpărarea lor de pe shop-ul Iele-Sânziene susții un ONG la început de drum dedicat adolescentelor vulnerabile.
Vestea bună e că puteți folosi un cod de reducere, sunnysideup15, pentru un discount de 15% din valoarea coșului vostru de cumpărături.
2. Dacă nu ești pregătită pentru un absorbant reutilizabil, este ok, poți ajuta în continuare. Poți să cumperi unul dintre kit-urile menstruale #bravegirl, #mightygirl si #fearlessgirl, care pot fi donate direct din shop-ul caritabil Iele-Sânziene. De exemplu, kit-ul #fearlessgirl costă 75 de lei și conține un set de 3 absorbante reutilizabile, împreună cu instrucțiuni de folosire și îngrijire, un săculeț impermeabil de mărime medie pentru depozitare (wet bag) plus o broșură simpatică și educativă, cu informații despre pubertate și menstruație. Kit-ul #mightygirl costa 150 de lei și conține un set de 5 absorbante reutilizabile, un săculeț impermeabil de mărime medie pentru depozitare (wet bag), un detergent special pentru absorbante, o broșură simpatică și educativă, cu informații despre pubertate și menstruație. Aceste pachete vor fi distribuite de către Iele-Sânziene acelor persoane vulnerabile, care au nevoie de ele, dar care au acces la apă și le pot folosi în siguranță.
Și pentru aceste kit-uri puteți folosi codul sunnysideup15, pentru un discount de 15% din valoarea coșului vostru de cumpărături.
3. Dacă nu poți face o astfel de achiziție, este ok, tot poți ajuta în continuare. SHARE acestui articol sau postărilor aferente de pe pagina de Facebook Sunny Side Up sau contul de Instagram SunnySideUp.ro, urmărește asociația Iele-Sânziene pe Facebook sau Instagram, dă-le LIKE și SHARE, anunță-ți prietenele, postează despre subiect, spread the love & info. Aceste ONG-uri pot să miște munți dacă, la rândul nostru, mișcăm și noi câte un mic fir de iarbă pentru ei.
Dacă aveți întrebări despre absorbantele reutilizabile, nu ezitați să îmi scrieți și o să vă răspund cât de repede mă lasă flăcăul.
Îți mulțumesc tare că ți-ai luat timp și ai scris despre absorbantele reutilizabile. Cumpăr și eu și intenționez să le folosesc în paralel cu o cupă de menstruație. E genială, daca ai ocazia să o incerci. La fel, e nevoie de puțin trial&error, dar merită.
Zile frumoase! ?
Multumeeeeesc! Uite, imi doresc mult sa imi iau si eu o cupa, inca nu am prins curaj 🙂
Dacă adăugăm consumul mult mai mare de apă (clătire imediat după folosire, apoi spălare, un ciclu de spălare doar pt ele, plus detergent) costul e mai ridicat. Merită pt siguranța de a purta ceva natural și pt a proteja mediul
Hei Cristina, se pot spala foarte bine alaturi de alte haine (de exemplu, alaturi de lenjerie / prosoape / cearsafuri), eu asa am inceput sa procedez pentru a nu face risipa dupa ce le-am spalat de cateva ori separate. 🙂 By the way, este ianuarie, deci pot oferi un feedback la cateva luni distanta de articol: sunt inca impecabile, iar daca le clatesti cu apa rece imediat ce le dai jos, nici nu se pateaza. 🙂 Mersi mult pentru comentariu!
Multumim mult pentru recenzie. Eu am totusi o nelămurire. Ce faci atunci cand calatoresti? Si mergi si in bai publice? Le speli doar cu apa rece si le iei asa ude in geanta? Multumesc
Heeei! Daca sunt intr-o baie publica le pun intr-o punga ziplock (nu prea imi vine sa imi spal sangele la chiuveta publica) si la cazare le spal bine si le usuc, iar apoi acasa le spal la masina de spalat rufe. Daca nu sunt intr-o baie publica si sunt la cazare, le clatesc bine bine cu apa rece si tot asa, le las la uscat ca sa le spal la masina acasa.