Mom Enough

Cum am trecut (și încă trec) printr-o sarcină cu risc crescut, cu 3 seturi de teste genetice, o amniocenteză și nenumărate drumuri la camera de gardă? Am găsit echipa de medici potrivită.

Acum 3 ani și jumătate treceam prin prima mea sarcină fluierând: fără riscuri, fără stres, cu drumuri rare la medicul ginecolog și un copil sănătos-tun înăuntrul meu, care mereu a bifat percentila 99. Absolut nimic din prima mea sarcină nu mi-a zdruncinat în vreun fel viața, așa cum era ea pe atunci: cu multă muncă, agitație, vacanțe prin țară și prin străinătate. 

Astăzi scriu acest articol din săptămâna 36 a unei sarcini cu totul și cu totul diferite, în timp ce aștept un bebeluș care acum 10 zile reușise într-un final glorios să ajungă la aproximativ 1700 de grame, în percentila lui proprie și personală, pe undeva sub graficele obișnuite ale bebelușilor de vârsta lui gestațională. În ultimele luni am trecut prin 3 serii de teste genetice costisitoare, o bănuială de diagnostic oribilă (căutați pe Google ”acondroplazie” dacă vreți să știți cam ce-a fost în sufletul meu), o amniocenteză în săptămâna 30 de sarcină, 3 săptămâni de injecții aparent inutile cu Clexane și 7 drumuri la camera de gardă. Am schimbat medicul meu ginecolog de la Regina Maria cu un doctor specializat în sarcini cu risc crescut de la Clinica Nativia și am renunțat la contractul meu de naștere în regim privat pentru o naștere în sistem de stat, la Maternitatea Filantropia, ca să fiu sigură că fetița noastră mică (miiiiiiică) va fi așteptată de o echipă bine-pregătită și obișnuită cu sarcinile riscante și atipice.

Dacă ar fi să încep acest articol direct cu concluzia lui, aceasta ar fi: nu vă fie frică să schimbați TOTUL și TOATE planurile pe care le aveați legate de urmărirea sarcinii voastre sau de nașterea copilului vostru, dacă simțiți că nu sunteți pe mâini bune, că aveți nevoie de un altfel de ghidaj sau de o nouă părere medicală. Sarcinile cu risc se pot întâmpla oricui (indiferent dacă sunteți la primul copil sau la al patrulea, dacă aveți 22 de ani sau 42), genetica este o loterie care ține prea puțin de controlul nostru, de câte sucuri verzi bem la micul dejun și de cât somon cu orez brun mâncăm la cină, iar o primă sarcină fără stres nu garantează că a doua sarcină va fi la fel de ușoară și de lipsită de provocări. 

Asigurați-vă că aveți alături un medic bun și bine pregătit. Asigurați-vă că ați ajuns la o echipă medicală care nu vede cazuri ca ale voastre pentru prima oară și ridică din umeri spunând ”Nu știu ce să îți zic”. Asigurați-vă că ați ajuns la un medic în care aveți încredere oarbă că se poate ocupa de voi și de copilul vostru încă nenăscut.

Vă povestesc mai jos și cum vă pot ajuta în aceste decizii cele 3 noi Pachete de Sarcină și Naștere pe care le-au lansat cei de la Clinica Nativia, care încorporează tot protocolul medical recomandat pentru mame – niște pachete pe care eu le-am ratat evident, pentru că pot naște oricând, dar despre care trebuie să știți dacă vă pregătiți să rămâneți însărcinate pentru prima oară, pentru a doua oară, dacă n-ați avut niciun fel de probleme de sănătate sau, dimpotrivă, dacă vă încadrați dintr-un motiv sau altul la categoria ”sarcină cu risc crescut”.

De asemenea, tot mai jos găsiți și un cod de reducere special pregătit de Clinica Nativia pentru voi, prin care puteți obține oricare din Pachetele de Sarcină și Naștere Nativia cu 10% reducere – vă explic exact ce și cum.

Cum vă pot ajuta cele 3 noi Pachete de Sarcină și Naștere lansate recent de Clinica Nativia?

Cele 3 pachete pe care Clinica Nativia le-a lansat recent sunt Pachetul Înainte de Sarcină, Pachetul Urmărire Sarcină Trimestrul I și Pachetul Urmărire Sarcină și Naștere. Cu discount-uri foarte bune (prețurile de pe site sunt exprimate în lei, nu în euro, că multe mame m-au întrebat asta) și beneficii precum o persoană dedicată nevoilor femeii însărcinate sau acces gratuit la cursurile Nativia, Pachetele de Sarcină și Naștere încorporează tot protocolul medical recomandat viitoarelor mame începând cu momentul în care plănuiesc să rămână însărcinate și până după naștere.

Să vă dau un exemplu. Pachetul Înainte de Sarcină este special creat de Clinica Nativia pentru cuplurile care își doresc un bebeluș, ca înainte de a-l concepe să se asigure că este totul în regulă din punct de vedere medical. Pachetul conține investigații și analize și pentru mamă, și pentru tată, și mi se pare un start foarte potrivit și liniștitor. 

Pachetul Urmărire Sarcină Trimestrul I este dedicat cuplurilor care abia au aflat că vor fi părinți, iar sarcina este incipientă. O serie de investigații sunt recomandate pentru dezvoltarea lui armonioasă, dar și pentru sănătatea mamei, iar pachetul include 2 consultații și ecografii, analizele de sarcină, dozarea bHCG, bitestul și morfologia de trimestrul I.

Pachetul Urmărire Sarcină și Naștere este cel mai stufos și, pe lângă toate analizele, ecografiile, morfologiile și consulturile necesare, conține și un consult cu moașa, dar și acces la toate cursurile de la Clinica Nativia – cel de alăptare, de puericultură, de perineu sau de pregătire pentru naștere. All in one.

Cum m-ar fi ajutat pe mine serviciul lor nou de Patient Advisor?

Poate cea mai faină informație pe care mi-au spus-o însă cei de la Clinica Nativia despre noile lor pachete este următoarea: accesând unul dintre Pachetele de Sarcină și Naștere Nativia veți beneficia de un serviciu unic – o persoană din clinică se va dedica nevoilor voastre, o persoană de tip concierge, pe care o puteți contacta pentru orice informație sau întrebare, pe tot parcursul sarcinii și nașterii voastre. Un fel de pregnancy advisor dacă vreți, un coach, un prieten și povățuitor la care să apelați ORICÂND aveți întrebări sau probleme. Probabil că mi-ar fi prins tare bine genul acesta de serviciu la prima sarcină, când eram foarte newbie și aveam o mulțime de întrebări de tipul: am voie să mă vopsesc în sarcină? Dar să mă epilez? Dar să îmi fac rutina mea obișnuită de skincare? – dar cel mai mult probabil că mi-ar fi servit acum, la a doua sarcină, cea cu risc, pentru că mi-ar fi prins bine o persoană care să mă ghideze prin toate analizele, programările și consultațiile la stat și privat prin care am trecut.

Totuși, de ce avem un bebeluș atââât de mic?

După 3 serii de teste genetice, o amniocenteză și ecografii cât pentru vreo 3 sarcini de acum înainte, putem să respirăm oarecum ușurați și, în cuvintele doamnei doctor Anca Panaitescu de la Clinica Nativia, care îmi urmărește acum sarcina și cu care voi naște în curând la Maternitatea Filantropia, ”putem să sperăm că poate pur și simplu este un copil normal, sănătos, dar pur și simplu mai micuț” – deși adevărul este că 100% vom putea fi liniștiți doar o dată cu nașterea și cu analizele și concluziile pe care medicii le vor trage după venirea pe lumea a lui bebe Z. 

Am trecut cu brio de testele genetice de la începutul sarcinii – având în vedere că am deja 37 de ani, mi-am spus ”paza bună trece primejdia rea”, nu am mai făcut bitestul și am optat pentru un test prenatal non-invaziv cu microdeleții (NIPT), care a ieșit perfect normal. Credeam că am trecut hopul cel mai mare, însă de la morfologia de trimestru II și până acum, bebelușei noastre i-a fost bănuită o restricție de creștere tratată cu Clexane timp de trei săptămâni, apoi un diagnostic oribil de acondroplazie (infirmat de testele genetice, din fericire), pentru că oasele mari ale corpului ei au început să rămână în urma dezvoltării ei craniene cu aproximativ o lună. Am mai bifat între timp, din același lichid amniotic recoltat la amniocenteza din săptămâna 30, și un set nou de teste genetice (cariotip molecular) care au ieșit toate în parametrii normali, dar și o consultație la doamna doctor Ioana Dumitrașcu Biriș, medic specialist cardiologie pediatrică și fetală tot din echipa Nativia, pentru a elimina orice suspiciune de afecțiune cardiacă a bebelușei (un alt diagnostic bănuit și din fericire infirmat). Nu ne-am plictisit lunile acestea, nu nu.

Ce m-a ajutat foarte mult în perioada aceasta tumultuoasă?

Recunosc, după toate aceste teste genetice care, unul câte unul, au confirmat că bebelușa noastră ar putea fi un copil cât se poate de normal și de sănătos, am început să ne liniștim și noi și să așteptăm venirea ei cu încredere, fără panică, fără anxietate. Am început să ne ocupăm de lucruri mărunte și adorabile (cumpărăm cearșafuri cu vulpi și body-uri de foarte mici dimensiuni, alegem culoarea la scoica și scoatem Manduca din fundul șifonierului), în loc să tremurăm în șoșoni pentru că trebuie să mai bifăm încă o serie de teste genetice sau să ascultăm încă o bănuială de diagnostic stresant. 

Vă spun cu mâna pe inimă – n-am fi fost aici, în zona asta de calm și așteptare încrezătoare, dacă n-am fi schimbat TOTUL în ceasul al unsprezecelea și dacă n-am fi cunoscut-o pe doamna doctor Anca Panaitescu de la Clinica Nativia, care să ne îndrume prin panica unei sarcini cu un copil foarte mic, despre care mulți medici ne spuneau că ar trebui ”scos cât mai repede”. Așa că ce aș putea spune că m-a ajutat enorm să trec prin tot acest stres a fost gândul că sarcina mea este în sfârșit urmărită de un medic specializat în sarcini cu risc, cu supraspecializare în medicină fetală, medicină materno-fetală și monitorizarea sarcinii cu risc crescut. Gândul că am ajuns la ea mi-a adus mult calm, multă încredere și multă liniște, iar dacă ar fi să schimb ceva la abordarea mea pentru sarcina a doua – cred că aș apela din start, având în vedere vârsta de 37 de ani, la un medic cu specializare în monitorizarea sarcinii cu risc crescut (din echipa dânsei mai fac parte și dr. Anca Ciobanu și dr. Laura Mustață, dacă aveți nevoie de recomandări în această zonă).

Zilele Consultațiilor GRATUITE la Clinica Nativia.

O altă veste frumoasă este că cei de la Clinica Nativia organizează, pe 18 iunie și pe 2 iulie, Zilele Consultațiilor GRATUITE, adică două zile în care să decideți dacă aceste Pachete de Sarcină și Naștere sunt potrivite pentru voi. Puteți veni în Clinica Nativia pentru o consultație gratuită cu medicul obstetrician Dr. Anca Ciobanu ca să aflați informații despre sarcina voastră (actuală sau viitoare), să discutați detaliile pachetelor (care sunt personalizate pentru fiecare mamă în parte) și să decideți dacă veți apela la echipa Nativia pentru urmărirea sarcinii voastre (ceea ce eu vă sfătuiesc din inimă să faceți, nu degeaba am ajuns la ei în săptămâna 30 de sarcină).

Iar dacă menționați, la telefon, codul SUNNY, vă puteți programa la această consultație gratuită în Zilele Consultațiilor GRATUITE (18 iunie și 2 iulie), dar veți obține și 10% extra discount la achiziționarea unuia dintre Pachetele de Sarcină și Naștere Nativia.

În loc de încheiere.

Articolul acesta n-are o încheiere pentru că și noi, și doamna doctor așteptăm încă să putem pune o dată punct acestei călătorii cu peripeții – adică să o vedem pe Bebe Z. sănătoasă, voinică și în siguranță la noi în brațe. Dar ca o semi-încheiere, aș vrea să vă sfătuiesc pe toate să… îndrăzniți. Să îndrăzniți să vreți pentru copilul vostru cea mai bună îngrijire, cele mai bune servicii medicale (care, după cum am văzut, nu vin neapărat dinspre Stat sau neapărat dinspre Privat, însă neapărat dinspre niște medici profesioniști și înțelepți), cele mai atente minți, cele mai empatice abordări. Iar dacă nu sunteți într-un loc care să vă ofere acest lucru, să aveți curajul de a schimba orice – locul, medicul, clinica, spitalul, sistemul – până când simțiți că sunteți în siguranță.

 

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. repaglinide brand – order repaglinide 2mg empagliflozin 25mg generic

  2. Приветики!
    купить диплом нового образца

    Желаю всем нужных отметок!
    https://trueandfalse.info/SMF/index.php?action=profile;u=22619

    купить диплом института
    купить диплом ссср
    купить диплом специалиста

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *