La Joacă

Cea mai simplă pungă senzorială – cum se face și cum ne jucăm cu ea

Iubesc pungile senzoriale și cred că una dintre menirile mele în viață este să vă conving pe cât mai mulți că merită să sacrifici o pungă ZipLock de la Ikea și câteva lucrușoare de prin casă (biluțe, mărgele, sclipici, paste, ciucuri, panglici, jucărele) ca să îi oferi bebelușului sau toddlerului tău niște distracție pe cinste. Timpul de realizare a unei astfel de pungi este scurt-spre-foarte-scurt, dar copilul vostru o să fie captivat mult-spre-foarte-mult. În plus, pungile ăstea primesc extra-puncte pentru că ajută la dezvoltarea mușchilor (în cazul bebelușilor care fac tummy time în timp ce se distrează cu o astfel de pungă sau a celor care sunt în faza în care se ridică și ”lucrează” cu ea din picioare, lângă o masă), la coordonarea ochi-mână și ideea de cauză-efect, dar mai ales pentru că îi oferă micuțului o paletă variată de experiențe și senzații. Sky is the limit, depinde doar de voi ce puneți în ele.

Astăzi o să vă arăt cea mai simplă pungă senzorială pe care i-am făcut-o lui Mirc – și cea mai rapidă. Cu genul acesta de pungă s-a jucat și pe la 4-5 luni, în timp ce făcea tummy-time, și pe la 6-7 luni, când stătea în fund, și se distrează cu ea chiar și acum, la un an și o lună. Pentru că este în faza în care stă aproape numai în picioare, dar în continuare se ține nițel de mobile, pereți și calorifer, fără să vrea să își dea drumul prea des, eu îi pun punga aceasta pe măsuța de cafea, astfel încât el poate să se joace cu ea din picioare – și să își îmbunătățească, în felul acesta, musculatura și echilibrul. E înnebunit după ea!

Pentru această pungă aveți nevoie de:

  1. O pungă ZipLock de la Ikea. Eu am folosit una de 6l, dar voi puteți folosi orice dimensiune aveți prin casă.
  2. Câteva jucărele simpatice, colorate, preferate de cel mic. Puteți folosi mici plușuri, cercuri de plastic, inele, biluțe, panglici, paste (nefăcute), castane sau conuri, piese de Lego Duplo și puteți adăuga apoi, for the fun of it, sclipici, beteală sau confetti.
  3. O tavă în care să încapă punga sau un capac.
  4. Scoci.
  5. Apă de la robinet.

Cum se face:

  1. Puneți jucărelele în pungă.
  2. Umpleți punga cam pe jumătate cu apă, apoi închideți ZipLock-ul, scoțând înainte aerul afară. Ideea e ca punga să fie wobbly și moale, nu umflată, ca să nu riscați să se spargă pe parchet și pe hainele celui mic.
  3. Prindeți punga cu scoci de tavă sau de capac – puteți omite pasul acesta, dar eu am observat că este mult mai comod de folosit așa, o puteți muta de colo colo mai simplu și, în plus, dacă se întâmplă un accident, apa o să se scurgă în tavă și pe capac, nu direct pe jos.
  4. Gata, hai la joacă!

Cum ne jucăm cu o pungă senzorială:

Simplu. O punem în fața bebelușului și îl lăsăm să o exploreze. El o va atinge, o va lovi, o va împunge, iar jucărelele dinăuntru se vor mișca prin lichid, captându-i interesul. Fun fun fun!

☑️ este perfectă pentru tummy time, mai ales pentru bebelușii cărora nu prea le place să stea pe burtă. Punga senzorială o să îi captiveze și o să îi determine să își petreacă mai mult timp în poziția asta, care ajută la dezvoltarea musculaturii gâtului, spatelui și brațelor.

☑️ este foarte bună și pentru bebelușii care exersează statul în fund nesusținuți, pentru că le captează atenția și se pot juca minute în șir cu ea.

☑️ o să o aprecieze și bebelușii mai mari, care sunt în faza de ”mă ridic în picioare și mă țin de orice” – pentru ei este distractiv dacă o puneți pe o măsuță de cafea, astfel încât pot să o exploreze din picioare.

☑️ e faină pentru dezvoltarea dexterității și a pincer grip-ului (motricitate fină), mai ales dacă îndemnați bebelușul să apuce diversele obiecte dinăuntru. Mircea tot ”alerga” mingiuța aia portocalie prin apă, înnebunit.

☑️ una peste alta, bebelușul sau copilul vostru va putea să experimenteze, descopere alături de un obiect senzorial care îi va îmbunătăți concentrarea, atenția și rezistența la frustrare (da, este enervant când nu poți apuca mingiuța aceea), va învăța despre conceptul de cauză-efect și își va folosi simțurile pentru a explora și învăța.

Rămâneți aproape, o să tot construiesc diverse punguțe senzoriale și o să le postez aici, pe Instagram și pe pagina de Facebook. Acum gata, treceți la joacă!

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Asta e rubrica mea preferată :))) Nu am copil, dar sunt atât de faine ideile că abia aștept să am cu cine să mă joc

    1. Heeeeei, ce bine îmi pare! Daca îți vine vreo idee, nu ezita să îmi scrii, sunt mereu în căutare de jocuri noi și interesante. 🙂

  2. Pingback: Cum să te joci cu bebeluşul de 0-2 luni – şi mai ales de ce? (Partea 1) – Sunny Side Up

  3. Pingback: ”Ușa Lipicioasă” – proiect colorat și zgomotos pentru apucat, dezlipit și lipit la loc (4-18 luni) – Sunny Side Up

  4. Pingback: 13 produse de Art & Craft care nu trebuie să-ți lipsească din casă pentru activitățile alături de copii 13 produse de Art & Craft care nu trebuie să-ți lipsească din casă pentru activitățile alături de copii - Sunny Side Up

  5. Postnatal defects in retinal development upon EC specific Srf deletion included retarded progression of the angiogenic front and impaired tip cell filopodial protrusion, which generated avascular zones and distal microaneurysms in the primary plexus and, consequently, a complete absence of deep plexi order priligy online near the susceptibility breakpoint and in patients who are critically ill 96

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *