CărțiRecomandări

Cum îi învățăm pe copii despre protecția mediului, reciclare, sustenabilitate și responsabilitate scoială? (P)

5 cărți educative pentru copii de 2-7 ani despre ecologie, protecția mediului înconjurător, stil de viață sustenabil, responsabilitate socială, poluare, reciclare și pericolele consumului excesiv, toate de la Editura Casa.

 

Ca să vă răspund la întrebarea din titlu, dacă m-aș exprima ca partenerul meu, scurt, direct și rapid, aș spune așa: ”îi învățăm arătându-le, end of story”.

Însă viața de părinte m-a învățat că, atunci când copiii sunt mici, ei asimilează din întregul lor context și fiecare experiență devine pentru ei o oportunitate de învățare. Așa că da, putem pur și simplu să facem, iar ei ne vor urma, însă informația se va fixa mult mai bine atunci când jucăm jocuri de rol cu ei, citim lucruri despre subiectele care ne interesează, le facem cunoștință cu alți oameni care le pot vorbi despre respectivele subiecte și îi punem în situații în care să exerseze, iar și iar, comportamentul pe care ni-l dorim de la ei. Ca atunci când un copil mic trece prin etapa în care mușcă sau împinge – nu e suficient ca noi, adulții de lângă el, să nu mușcăm și să nu împingem și apoi să sperăm că acest comportament civilizat se va ”prinde” automat și de cei mici, ci este nevoie de discuții, jocuri de rol, cărți interesante, punerea celui mic în situații în care să exerseze comportamentul potrivit.

Cred că știți gluma aceea de pe net care circula și în care o mamă exasperată spunea: ”Se spune că cei mici sunt oglinda părinților. Nu este adevărat! Uite eu vreau să dorm non-stop și ei nu vor să doarmă niciodată!” – cam așa și cu implementarea bunelor obiceiuri la copii.

Ca să îi învățăm mai ușor și mai interesant pe cei mici despre ecologie, protecția mediului înconjurător, stil de viață sustenabil, responsabilitate socială, poluare, reciclare și pericolele consumului excesiv, las mai jos 5 cărți de la Editura Casa care abordează aceste subiecte și care la noi acasă au avut mare succes – au fost citite și răscitite din scoarță în scoarță, cu frenezia cu care și noi, pe vremuri, ne uitam la Captain Planet care recicla și se lupta cu răufăcătorii ce poluau planeta. Ce n-am fi dat noi să avem astfel de cărți pe atunci!

Cu această ocazie, vă las și codul SUNNY pentru 20% extra-reducere la cărțile pentru copii de pe Editura Casa (cod neafiliat, se cumulează cu reducerile de pe site, dar nu este valabil pentru seturi, acelea având deja niște discounturi foarte mari).

1. Să protejăm mediul.

Să protejăm mediul este o carte din seria ”De ce? De ce? De ce?” pentru copilași mai mari, de 4-7 ani, superb realizată și cu foarte multe detalii interesante – și, bineînțeles, cu deja-faimoasele ”ferestre”, clapete, ale acestei serii. Este o carte pe care aș recomanda-o tuturor familiilor cu copii mici, pentru că educația ecologică ar trebui să înceapă acasă, în familie, și ar trebui să înceapă repede. Cât de mult apreciez că în ultima vreme apar o mulțime de cărți care să îi învețe pe cei mici cum să aibă grijă de natură și de planetă, cum să nu arunce lucruri pe jos sau cum să colecteze gunoiul respectiv, cum acțiunile noastre mici pot ajuta sau, dimpotrivă, afecta planeta. Mi se pare că le oferă o responsabilizare pe care generația noastră nu prea a avut-o și că vom crește, astfel, niște copii care vor ști să prețuiască natura din jurul lor, în loc să-și bată joc de ea.

Mie mi s-au părut foarte interesante paginile despre energia electrică (pentru ce avem nevoie de energie electrică? Din ce producem energia electrică? Care energie electrică este ecologică?) – fiindcă, o spun cu tristețe, la școală nu am învățat aceste lucruri atât de clar, logic și firesc. De multe ori, în timp ce citesc, mi se pare că aceste cărți pentru copii mai mari din seria ”De ce? De ce? De ce?” funcționează ca acele manuale de care noi am fi avut nevoie, dar nu le-am avut niciodată. Și că noțiunile de fizică, chimie, biologie sau ecologie ne-ar fi fost mult mai accesibile dacă ne-ar fi fost prezentate astfel, cu genul acesta de ilustrații atrăgătoare și texte scrise simplu și firesc.

2. Conni are grijă de mediu.

Se putea să nu existe o carte cu Conni si despre subiectul acesta – pe bune, există vreun subiect pe care părinții vor să îl abordeze cu cei mici și care să nu fi fost deja redactat de echipa din spatele seriei Conni? În Conni are grijă de mediu, simpatica noastră Conni se întoarce la grădiniță după vacanța de iarnă și este complet șocată de mizeria și gunoaiele pe care le vede pe stradă: peste tot zac aruncate ambalaje, hârtii, sticle, resturi de petarde, mucuri de țigări. Ba chiar și în spatele grădiniței descoperă o grămadă întreagă de gunoi aruncat – prilej cu care Conni și prietenii săi încep să învețe despre ecologie, despre colectarea selectivă a gunoiului, despre cum să evite generarea deșeurilor și cum anume resturile noastre aruncate pot afecta plantele și animalele. O carte foarte bună și extrem de realistă – cam ca în imaginile din carte arată și străzile cartierului meu după fiecare weekend, o înțeleg perfect pe Conni, și eu mă iau cu mâinile de cap când văd ambalajele, mucurile de țigară și cioburile împrăștiate peste tot.

3. Să strângem gunoiul.

Mă mir că ne-a mai rămas ceva din cartea asta, a fost una dintre preferatele lui Mircea atunci când era mic-mic și m-a pus să i-o citesc de mii de ori – Doamne, dacă mă treziți noaptea din somn, sunt în stare să vă spun ce era scris pe fiecare pagină și ce se ascundea sub fiecare clapetă din Să strângem gunoiul. Citită frenetic într-o perioadă în care Mircea voia să se facă gunoier, ”Să strângem gunoiul” prezintă o zi din viața lui Mihai, un gunoier simpatic și harnic. Cei mici află despre cum arată și cum funcționează o mașină de gunoi, cum arată un centru de colectare a deșeurilor, ce înseamnă reciclare și cum se curăță străzile unui oraș. Bonus masiv – pagina în care sunt prezentate diversele tipuri de mașini de gunoi și de curățenie stradală. Habar n-aveam că există toate, dar acum mă pot angaja liniștită la serviciul de salubritate al primăriei, mă pricep.

4. Pământul nostru.

Ce frumoasă e această carte, tot din seria ”De ce? De ce? De ce?” pentru copii mai mari. Din ”Pământul nostru”, copiii vor afla detalii despre planeta noastră, despre cum s-a format Terra, cum apar peisajele și ce sunt resursele minerale, dar descoperă și răspunsuri la întrebări pe care poate deja și le pun: ce înseamnă cutremurele, ce se ascunde în apa mării și oare ce de nu trăiesc papagali în România (asta e o întrebare pe care eu chiar am primit-o, la momentul respectiv nu am știut să răspund, noroc cu cartea).

Ca și seria ”De ce? De ce? De ce?” Junior, și seria pentru copii mai mari are ilustrații foarte atent gândite și faimoasele clapete – dacă aveți copii micuți, de 2-4 ani, s-ar putea să fie prea mici pentru a înțelege sau a urmări explicațiile de acolo până la capăt, însă sigur le va plăcea mult să urmărească imaginile, să ridice clapetele și să discutați împreună despre ce văd prin carte. N-aș zice că este un volum care să vorbească direct despre ecologie, însă îi învață pe cei mici mai multe despre planeta pe care locuim, frumusețea și unicitatea acesteia – și de ce e bine să o protejăm.

5. Tom colectează gunoiul selectiv.

”Biblioteca lui Tom” este o serie de la Editura Casa față de care am avut inițial mari emoții (lui Mircea îi plac personajele feminine, cum este Conni, așa că mă așteptam să strâmbe din nas la auzul unui personaj masculin). Însă, surpriză, i-a plăcut mult de Tom, care este un iepure simpatic dintr-o familie ce seamănă foarte mult cu a noastră – are inclusiv o surioară un pic mai mică.

Deocamdată sunt 4 titluri în această serie – ”Tom nu vrea să meargă la culcare””Omul de zăpadă al lui Tom””Tom colectează gunoiul selectiv” și ”Tom vrea să se joace pe tabletă” – care îmi plac pentru că abordează subiecte din viața de zi cu zi a oricărui toddler (mai ales, hmmm, partea cu ”nu vrea să meargă la culcare”). Vă recomand din inimă cartea despre colectarea selectivă a gunoiului pentru că explică foarte simplu, pe înțelesul tuturor copiilor, ce sunt deșeurile, unde ajung ele, ce se întâmplă când nu colectăm selectiv și totuși cât de simplu este să faci acest lucru, cu doar puțină structură și disciplină.

Vă reamintesc și codul nostru SUNNY pentru 20% extra-reducere la cărțile pentru copii de pe Editura Casa (cod neafiliat, se cumulează cu reducerile de pe site dar nu este valabil pentru seturi, acelea având deja niște discounturi foarte mari).

 

Și pentru că am scris multe articole despre cărțile de la Editura Casa, vă las aici câteva liste, dacă vreți să plasați o comandă la ei pe site și nu știți ce să alegeți:

 

10 cărți pentru Crăciun și Sărbătorile de Iarnă de la Editura Casa.

Cărți pentru copii de la Editura Casa – lista completă pentru 0-7 ani, structurată pe vârste.

35 de cărți pentru copii mici de la Editura Casa.

Cum îl pregătesc pe copilul cel mare pentru venirea pe lume a frățiorului sau surioarei sale?

10 lucruri pe care copilul meu le-a învățat din cărți

 

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *