CărțiRecomandări

Cum îl pregătesc pe copilul cel mare pentru venirea pe lume a frățiorului sau surioarei sale? (P)

4 cărți educative pentru copii de 2-7 ani pe care să le citiți cu cei mici înainte de a aduce în casă un nou bebeluș. Frați și surori, pregătire pentru al doilea copil, cum pregătim copilul cel mare pentru un frățior sau surioară, cărți pentru relația dintre frați, cărți pentru rivalitatea dintre frați.

 

Mi-a scris o mamă acum ceva vreme că uneori are impresia că toate cărțile de parenting pe care le citește sunt scrise de oameni care nu au copii. Sau care au copii, însă doar unul singur. La fel și consilierii parentali, la fel și sfaturile pe care le vede postate în online. ”Parcă toate vin dinspre oameni fără copii sau care încă au doar unul și eventual nici nu au vreun plan de a trece la doi”, îmi scria mama respectivă, care avea un băiat de 4 ani și născuse o fetiță cu 10 săptămâni în urmă. Și mi-am dat seama că și eu mă loveam de aceeași impresie în primele luni după nașterea Zeinei. 

”Cătălina, citesc acele cărți, mă uit la acele sfaturi, dar am devenit cinică și un pic sarcastică, pentru că toate par făcute pentru case cu un singur copil. Funcționau perfect atunci când îl aveam doar pe cel mare. Eram mândră de mine, eram Mama și Tatăl parentingului cu blândețe când aveam un singur copil. Dar spune-mi, când ai doi copii, ce face un copil atunci când tu faci parenting blând cu celălalt? Ce faci cu bebelușul atunci când, ca la carte, îi ții mânuțele fratelui mare cu blândețe și îi spui, calm, ”înțeleg că ești supărat, dar noi nu lovim niciodată!”. Ce faci cu fratele cel mare când este în mijlocul unui tantrum, iar bebelușul urlă din toți rărunchii pentru că îi e somn, foame sau îl chinuie colicii?! Cum îl pregătesc pe copilul cel mare pentru venirea pe lume a frățiorului sau surioarei sale?!” 

Întrebarea care mi se pune cel mai des de când scriu despre copii și părințeală…

De fapt, aceasta din urmă este întrebarea pe care mamele mi-o pun cel mai des în mesaje sau comentarii. Așa că am început să scriu pentru voi două articole pe blog. În cel de față, veți găsi 4 cărți de la Editura Casa, potrivite pentru 2-7 ani, pe care să le citiți cu cei mici înainte de a aduce în casă un nou bebeluș. Sunt cărțile pe care i le-am tooot citit lui Mircea pe când eram însărcinată cu Zeina, iar și iar, din scoarță în scoarță. Bonus, am mai lăsat mai jos 2 cărți care n-au legătură cu frații sau surorile, dar care prind bine, că-s despre emoții, supărare, furie și consolare. 

În pregătire este și articolul cu lista de cărți pentru părinți. Acolo e acolo. Pe mine m-au ajutat enorm la setarea așteptărilor și la navigarea prin emoțiile celui mare. Pentru că tot cu cel mare ne-a fost greu când a venit cea mică pe lume. Dragul de el. Tot ce știa până atunci s-a zdruncinat. Atenția noastră, timpul nostru, joaca noastră, cititul nostru s-a feliat. S-a înjumătățit. I-a fost greu. Ne-a fost greu tuturor.

Dar am răzbit. Iar dragostea dintre ei, joaca, râsetele în hohote, ghidușiile, toate ne umplu inimile acum, după primul an dificil și obositor.

Înainte de a vă lăsa lista celor 4 cărți pe care să le citiți celor mici când în burtică se coace un nou bebeluș, vă spun și că la Editura Casa avem cod SUNNY până pe 19 aprilie, care oferă 20% extra-reducere la cărțile lor pentru copii (nu la pachete, acelea sunt reduse deja, dar voi puteți încerca să vedeți dacă obțineți un preț mai bun luând separat cărțile din pachet și aplicând codul SUNNY).

1. De unde vin bebelușii?

”De unde vin bebelușii” este o carte pentru 4-7 ani, cartonată, în format mare (24 x 27 cm), care face parte din colecția ”De ce? De ce? De ce?” de la Editura Casa destinată copiilor un pic mai măricei, care deja încep să pună întrebări foarte punctuale despre dragostea între adulți, afecțiune, săruturi, concepția bebelușilor și nașterea acestora. Este perfectă pentru părinții un pic mai timizi, care sunt jenați să răspundă la întrebările directe ale copiilor de această vârstă, și care se pot folosi de ilustrațiile frumoase, de informațiile corecte și de clapetele interesante pentru a răspunde celor mici altfel decât cu ”a venit barza și te-a adus”. Foarte corectă anatomic cartea, mi-a plăcut atenția pentru aceste detalii și simțul răspunderii. Cine știe ce viitori doctori o citesc și li se naște pasiunea pentru studiul corpului uman?

Citește și: Cărți pentru copii de la Editura Casa – lista completă pentru 0-7 ani, structurată pe vârste.

2. Bebelușul nostru.

Ah, ce carte adorabilă pentru familiile cu un copil mic, care se pregătește să devină frate sau soră mai mare! ”Bebelușul nostru” este o carte care face parte tot din colecția ”De ce? De ce? De ce?” însă din ediția Junior – niște cărți mai mici, format 17 x 19 cm, destinate puilor de 2-4 ani. Cu un limbaj adaptat pentru această vârstă (deci mai puține detalii, mai puține exprimări complexe, mai puțin scris pe fiecare pagină), cei mici află grozav de multe lucruri despre sarcina mamei, urmăresc dezvoltarea fătului în burtică, cum ajunge acesta să se nască, și mai ales ce îi place și ce nu unui nou-născut. 

Nu uitați că la Editura Casa avem cod SUNNY până pe 19 aprilie, care oferă 20% extra-reducere la cărțile lor pentru copii.

3. Frați și surori.

Oare cum e când te trezești cu un frățior sau o surioară? La această întrebare și la multe altele află răspunsul copilașii, răsfoind paginile cartonate cu multe ferestre ale cărții ”Frați și surori” – pe care noi am tocit-o în perioada sarcinii cu Zeina. Mi-a plăcut mult că textul din carte este foarte realist și nu induce frații mai mari în eroare cu clișeicele ”Vai, ce frumos va fi! Vai, ce frumos vă veți juca!” – ci spune lucrurilor pe nume, discutând despre accesele de gelozie iscate de apariția nou-născutului, crizele de furie și tantrumurile pornite din faptul că atenția părinților se îndreaptă înspre bebeluș, dar și despre felul în care frații mai mari învață să gestioneze noua stare de lucruri și acceptă sosirea micuțului. Mi-au plăcut în mod deosebit paginile în care se abordează îngrijirea bebelușului, protejarea lui și felul în care cei mari trebuie să se comporte cu el (Doamne, în primul an de la nașterea lui Zeni mi s-a uscat gura de cât am spus ”Vă rog, aveți grijă, nu călcați bebelușul! Zeni e pe jos, atenție, să nu călcăm pe ea!”).

4. Conni și bebelușul.

Ah, aceasta a fost una dintre cărțile preferate ale lui Mircea pe când avea 2-3 ani, iar eu îi citeam seara în timp ce mângâiam burtica în care creștea și se dospea bebelușa noastră.

”Conni și bebelușul” – pentru că explică foarte frumos și foarte realist ce se întâmplă într-o familie atunci când un nou bebeluș va veni în curând pe lume, trecând prin tot felul de evenimente care și la noi au loc: burta mamei care crește, pregătirile din apartament pentru acomodarea unui nou copil, sortarea de haine vechi, păstrate de când Mircea era bebeluș și drumurile mele dese la doctor, pentru monitorizarea sarcinii. 

Nu uitați că la Editura Casa avem cod SUNNY până pe 19 aprilie, care oferă 20% extra-reducere la cărțile lor pentru copii.

Citește și: 35 de cărți pentru copii mici de la Editura Casa.

Bonus de două cărți!

Las mai jos 2 cărți care n-au legătură cu frații sau surorile, dar care prind bine, că-s despre emoții, supărare, furie și consolare – adică niște emoții cu care fratele cel mare, credeți-mă, se va confrunta de-a lungul primului an de adaptare și nu numai.

1. Conni este furioasă.

Iată o cărticică despre o Conni mai mare, de vreo 4-5 ani, care prezintă foarte, foarte accurate cum face un copil mic atunci când se înfurie rău, dar și o reacție super echilibrată a părinților. ”Conni este furioasă” este o nouă apariție de la Editura Casa care mi-a plăcut mai ales pentru că n-a trebuit să modific nimic în timpul cititului, cum mai fac uneori atunci când mai descopăr exprimări uneori nepotrivite în cărțile pe care le citesc copiilor. Cartea spune povestea unei zile din viața lui Conni în care totul merge atât de prost, încât fetița acumulează înăuntru furie, frustrare, invidie, nervi, care la un moment dat, ați ghicit, explodează într-un tantrum năucitor.

2. Iulia are nevoie de consolare.

Tare importante mi se par acele cărți care explică emoțiile mari pe limba copiilor mici! Venirea lui Zeni pe lume nu a fost grea pentru noi, părinții (ce simplu ni se pare totul acum, la al doilea copil!), însă pentru Mircea, adaptarea la noua viață în patru a fost copleșitoare. O iubește pe micuța lui surioară din toată inima, însă faptul că atenția noastră nu îi mai este dedicată în totalitate lui l-a făcut să treacă printr-o perioadă în care a fost furios, anxios, speriat și iritat.

Tot cărțile ne salvează și din starea asta, pentru că ele completează foarte, foarte frumos lucrurile pe care noi i le povestim, explicăm și repetăm iar și iar. Avem două cărți cu Iulia – ”Iulia are nevoie de consolare” și ”Azi, Iulia este supărată” – și îmi place mult că amândouă se focusează pe emoții, gestionarea lor și felul în care cei mici percep și navighează prin emoțiile mari și copleșitoare. Bonus: după ce citiți ”Iulia are nevoie de consolare” de câteva ori, vă promit că nu o să rezistați și o să faceți și voi renumita ei Prăjitură Tigrișor – adică un chec marmorat care la noi a devenit rețeta săptămânală a casei.

Citește și: 10 cărți pentru Crăciun și Sărbătorile de Iarnă de la Editura Casa.

Mai mult decât ce citim copiilor contează…

Și încă ceva, pe final: să nu credeți, vă rog, că dacă îi citiți celui mare despre bebeluși pe toată durata sarcinii, gata, ați rezolvat tot, va fi pregătit temeinic și nu veți avea nicio problemă, nicio strângere de inimă, niciun tantrum, niciun bobârnac tras bebelușului din gelozie. Cărțile AJUTĂ, dar nu rezolvă totul. Cititul e grozav, dar viața bate paginile cărților. Iar frații cei mari sunt, totuși, foarte mici – să nu cădem în capcana parentificării sau maturizării lor forțate. Adaptarea la un frate sau surioară nouă se face treptat, încet, uneori în hopuri, rampa de adaptare nu este liniară, vor fi zile grozave și zile groaznice. Important e să fim alături de ei, să avem încredere în proces, în iubirea noastră pentru ei și mai ales să avem încredere în timp. 

Timpul rezolvă multe. Iubirea rezolvă restul.  

PS. De la Editura Casa avem o mulțime de cărți, vă recomand următoarele articole pentru recomandări:

Cărți pentru copii de la Editura Casa – lista completă pentru 0-7 ani, structurată pe vârste.

10 cărți pentru Crăciun și Sărbătorile de Iarnă de la Editura Casa.

35 de cărți pentru copii mici de la Editura Casa.

 

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *