Copilul MeuLa Joacă

13 produse de Art & Craft care nu trebuie să-ți lipsească din casă pentru activitățile alături de copii

Care sunt acele accesorii de Art & Craft care n-ar trebui să ne lipsească din casă? Ce produse craft, de lucru manual, ar fi bine să avem la îndemână, ca să putem face o mulțime de jocuri, activități, decorațiuni și proiecte istețe alături de cei mici? Trebuie să ne cumpărăm un dulap întreg de accesorii și seturi creative ca să ne putem apuca de meșterit, sau putem începe cu doar câteva produse de bază?

Toate acestea sunt întrebări pe care mi le-am pus și eu când Mircea era bebeluș, iar eu mă apucasem să-i construiesc tot felul de jocuri simpatice ca să-i sporesc motricitatea fină, coordonarea și concentrarea. Dacă aruncam o privire pe Pinterest și Instagram la dulapurile de accesorii ale conturilor crafty de acolo, părea că trebuie să plasez vreo 3 comenzi online și să fac o vizită la cel puțin două magazine de bricolaj înainte de a mă putea apuca de câteva jocuri și proiecțele – însă între timp am descoperit că, pornind de la doar câteva accesorii simpatice, de bază, putem inventa și improviza o mulțime de activități captivante pentru copii.

Așa că astăzi vă arăt cele 13 produse de Art & Craft care, zic eu, nu trebuie să vă lipsească din casă dacă vreți să puneți la cale zeci de jocuri, activități și decorațiuni – mai ales că 1 și 8 Martie bat la ușă, iar Paștele și Ziua Copilului nu se vor lăsa nici ele mult așteptate. Pe toate le-am găsit la Micostore.ro, care astăzi împlinește trei ani de la prima vânzare online și a marcat această aniversare aducând în depozitul său peste 600 de produse și accesorii de craft pentru copii. Vă invit să aruncați o privire la noua lor gamă de lucru manual – și sper ca acest articol să vă ajute la organizarea unui coș de cumpărături cumpătat, responsabil, cu ajutorul căruia să meșteriți o mulțime de proiecte alături de piticii voștri – dar, mai ales, să meșteriți amintiri adorabile împreună.

1. Pompons colorate, de diverse mărimi.

Pomponsurile au fost, cred eu, cam primele crafturi pe care le-am cumpărat pentru Mircea atunci când era bebeluș – și o simplă pungă de astfel de pompoane colorate, de diferite mărimi, mi-a fost de ajuns ca flăcăul să facă activități de sortare și de asociere, să le proiecteze prin suluri de hârtie igienică, să le lipească și dezlipească de benzi de scotch, să umple cu ele telul din bucătărie și să decorăm împreună felicitări, rame foto sau globuri pentru crăciun. Pomponsurile – cunoscute și sub numele de ponpons, pompoane, pom-pom sau pom-pon – sunt niște bile moi, din material fibros, care pot fi realizate din lână, bumbac, hârtie, pene, pluș sau puf. 

Eu vă recomand să încercați diverse mărimi de pompons: cele mai mari sunt foarte faine pentru activități de motricitate, dacă îndemnați toddlerii să le mute dintr-o caserolă în alta cu ajutorul unui clește, cele medii sunt grozave dacă vreți să faceți un Tel Grăsan sau o Stație de Toboane, iar cele mici sunt minunate pentru decorațiuni craft. Eu am acest pachet de la Micostore care conține 60 de pompons asortate, cu dimensiuni între 1 cm și 4 cm, dar și aceste pompons glitter, cu sclipici, pe care vreau să le folosesc într-o pungă senzorială și pentru a face niște mărțișoare de 1 Martie.

2. Sârmă plușată colorată.

Sârma plușată colorată este amuzantă, creativă, versatilă și poate sta la baza unor sute de activități simpatice pentru bebeluși, toddleri și preșcolari. Rezistentă și reutilizabilă, mi se pare accesoriul perfect din care să achiziționezi câteva culori aprinse, pe care apoi să le tot folosești ani întregi. Un pachet de sârmă plușată conține de obicei 20-30 de bucăți de sârmă, lungi cam de 25-30 cm, învelite într-un material moale, cum este plușul, bumbacul sau lâna. Sârma este foarte moale, maleabilă și se poate învârti și răsuci cu ușurință, dar se rupe foarte greu, iar plușul o face sigură pentru cei mici.

Din sârmă plușată se pot face tot felul de decorațiuni (flori, frunze, fluturi, steluțe, baghete magice), activități de sortare și asociere, dar și tot felul de proiecte pentru dezvoltarea motricității fine – mie îmi plăcea să folosesc sârmă plușată pentru jocuri cum este Ariciul, activități de finețe cum este Migăloasa, sau Scoate Omizile, unul dintre joculețele preferate de toddleri. Când Mircea era bebeluș, îi înfigeam bețe de sârmă plușată colorată prin găurile unei strecurători de la Ikea, iar el se distra de minune trăgându-le pe toate afară. Acum, că are deja doi ani, am început să ne jucăm înșirând mărgele mari sau inele de-a lungul unei bucăți de sârmă plușată – și poate să facă asta minute în șir.

Sârma plușată pe care o avem noi acum este de pe Micostore.ro, au mai multe culori disponibile din care să alegeți.

3. Bețe simple sau colorate.

Bețele din lemn, fie cele simple, care arată ca bețele de înghețată, fie cele colorate, pot sta la baza unor decorațiuni simpatice pentru Sfântul Valentin, 1 Martie, 8 Martie, Crăciun sau Paște. DIn ele puteți face semne de carte, steluțe pentru brad, rame handmade, suporturi pentru creioane, cutiuțe sau le puteți folosi în activități care să îi determine pe cei mici să învețe numerele, adunarea și scăderea. De asemenea, puteți construi cu ele sau le puteți colora alături de cei mici pentru a fixa diversele culori primare și secundare în mintea acestora.

Noi avem acum două modele de bețișoare, acest set cu 24 de bețe din lemn natur, dar și acest set cu 80 de baghete rotunde din lemn, frumos colorate.

4. Ștampile.

Ștampilele au urcat repede în topul preferințelor lui Mircea și au ajuns în ultima vreme undeva sus, alături de carioci, Play-Doh și chiuveta lui cu apă care recirculă. Mi-am dat seama că ștampilele ar putea fi o nouă și îndelungată obsesie după ce flăcăul a dat peste ștampila SRL-ului nostru și și-a petrecut o seară întreagă ștampilând tot ce a prins cu logo-ul Sunny Side Up SRL. Apoi i-am meșterit niște ștampile din cartofi și finger paint care au avut un succes răsunător. După care am descoperit acest set cu 15 ștampile din lemn, foarte simpatice și foarte ușor de apucat de mânuțele mici – sunt perfecte pentru a capta atenția toddlerilor creativi și pentru orice tip de decorațiune. Mie îmi plac la nebunie ștampilele cu ananas și banane, iar flăcăul este înnebunit după cea cu cactus.

5. Ochișori.

Mircea și cu mine avem o relație de dragoste și ură cu acest set de ochișori colorați, în sensul că amândoi îi iubim nespus, dar la finalul zilei eu îi urăsc, pentru că trebuie invariabil să îi strâng de pe parchet înainte de a merge la culcare. Însă sunt simpatici, amuzanți și îl fac pe flăcău să râdă, așa că vor fi mereu în heavy rotation la noi acasă. Pentru cine nu a pus mâna pe așa ceva până acum, este vorba de niște ochișori din plastic, colorați, cu o ”pupilă” care se mișcă pe dinăuntru, care pot fi autoadezivi (trebuie să desprindeți o foiță subțire de hârtie de pe spatele lor ca să îi puteți lipi apoi pe orice fel de suprafață vreți) sau simpli (trebuie să folosiți un lipici). Noi îi folosim ca să desenăm monștri dubioși, îi aplicăm pe bețișoare, plastilină, bucăți de fetru, îi lipim pe tricourile lui Mircea – și cam pe oriunde își dorește flăcăul. Noi îi avem pe aceștia, dar găsiți o mulțime de modele și mărimi pe Micostore.ro, autoadezivi sau nu.

6. Sclipici.

Activități de craft fără sclipici nu există, nu-i așa? Adevărul este că sclipiciul acesta este foarte atrăgător pentru copii, și poate să transforme orice ramă foto, felicitare, semn de carte, mărțișor sau decorațiune în ceva amuzant, captivant, strălucitor. Eu mai folosesc sclipiciul (glitter) și în pungile senzoriale, ca să le fac mai atractive și mai incitante, iar când Mircea era bebeluș, îi construiam tot felul de sticle senzoriale punând apă colorată, sclipici și mărgele, paste, orez sau linte în diverse sticle de plastic mici, pe care le închideam foarte bine și apoi i le lăsam să le examineze pe îndelete – erau mereu un mare hit. 

Vă recomand să luați sclipici în recipiente de tip shaker (au un capac cu găurele prin care puteți să presărați sclipiciul unde vă doriți într-un mod ceva mai controlat, ca dintr-o solniță, ca să vă asigurați că nu se împrăștie peste tot sau că vi se răstoarnă dintr-o dată din recipient – vrem să avem cât mai puține victime colaterale în apartament atunci când lucrăm cu sclipiciul). Noi avem acest glitter argintiu, acesta albastru, unul auriu și unul roșu.

7. Cârlige.

Cârligele sunt preferatele mele – poate și pentru că, atunci când Mircea era mic, mă distram de minune prinzându-i cârlige de haine și apoi lăsându-l să și le dea jos, unul câte unul – am scris despre genul acesta de activitate pentru motricitatea fină și coordonare aici, pe blog. Pe lângă cârligele mari, potrivite pentru acest gen de quest-uri pentru copii, îmi plac foarte mult și cârligele mici, craft, care pot fi folosite la decorațiuni și accesorii, la prinderea fotografiilor într-un mod inedit prin casă, sau la diverse activități de asociere. Setul nostru este acesta – are cârlige mici, simpatice și colorate. 

8. Hârtie colorată autoadezivă.

Pentru momentele în care nu vreți să vă complicați cu lipici, hârtia autoadezivă este perfectă ca să meșteriți alături de cei mici flori, animale, căsuțe, forme geometrice, și tot felul de decorațiuni. Setul pe care l-am testat noi are 10 coli de hârtie autoadezivă, în culori puternice, vibrante, care se lipesc bine – plus o serie de activități propuse pentru cei mici.

 

9. Foarfecă pentru hârtie, pentru copii mici.

De câteva săptămâni, Mircea a devenit extrem de fascinat de foarfecă – mi-o cere mereu, vrea să taie încontinuu, caută orice prilej ca să îmi spună că și-o dorește și că are nevoie de ea. Am înțeles că a venit momentul să îl învăț să taie cu foarfeca, dar mi-am dorit una potrivită vârstei lui (tocmai a împlinit 2 ani), sigură, pe care să o poată folosi fără ca eu să fac mici atacuri de panică la fiecare tăietură. Am găsit la Micostore această foarfecă de siguranță Kid & Cut pentru preșcolari, potrivită atât pentru stângaci, cât și pentru dreptaci, cu vârfuri rotunjite. Foarfeca taie cu ușurință hârtia, dar nu poate să taie părul sau hainele, este ergonomică și este făcută dintr-un material plastic ABS – un compus care este de 30 de ori mai durabil decât plasticul obișnuit. Pe Micostore găsiți mai multe modele de acest fel, eu am ales bineînțeles cățelușul, pentru că Mircea este fascinat de câini.

10. Lipici bun și trainic, dar lavabil.

Mi-am asumat că în perioada aceasta, Mircea va începe să lipească orice de orice când va veni vorba de lucru manual, așa că am vrut să avem în casă niște lipici bun, eficient, care să lipească bine, dar care să se ia apoi cu ușurință de pe piele, haine și de pe măsuța de activități (multe lipiciuri profesioniste lasă niște urme care nu prea ies la spălat, nici la un program de 90 de grade). Am vrut să avem în casă atât lipiciul clasic de papetărie (cel lichid și transparent), cât și un lipici solid stick foarte rezistent, cu aderență foarte bună. Am ales acest lipici lichid de la Erich Krause, care este non-toxic, fără solvenți și se desprinde ușor cu apă, dar care este potrivit pentru hârtie, carton și tot felul de obiecte de artizanat decorative. Iar în ceea ce privește lipiciurile solide, am ales brandurile Erich Krause și Koh I Noor, ca să fiu sigură că ceea ce vreau să lipesc va rămâne lipit. Cireașa de pe tort? Am descoperit lipiciurile cu glitter de la Carioca – Glitter Glue Spark – care pot fi folosite în tot felul de proiecte și decorațiuni și care se usucă complet (adică sclipiciul rămâne fix și nu se mai ia) după 5 ore. Ceva îmi spune că vor juca un rol important în realizarea mărțișoarelor de anul acesta.

11. Pipete.

Sunt mici, ușor de folosit și atât de versatile! Pe lângă faptul că le îmbunătățesc micuților motricitatea fină, pipetele ar trebui să fie nelipsite dintr-o casă cu un copil preșcolar, pentru că sunt atâtea activități în care le putem include: putem să le arătăm celor mici ce se întâmplă atunci când punem niște picături de vopsea albastră într-un pahar cu apă galbenă, îi putem lăsa să exploreze zăpadă sau gheață și cum se topesc acestea la contactul cu niște apă caldă sau putem picura apă colorată deasupra unor șervețele pentru a vedea cum se îmbibă acestea. Noi folosim un set de pipete micuțe, pe care Mircea poate apăsa cu ușurință și care îi încap perfect în palmă, excelente pentru activitățile de transfer care îi plac așa de mult flăcăului în această perioadă.

12. Forme simpatice din lemn pentru decorat.

De-a lungul timpului, i-am dat lui Mircea să picteze pe hârtie, plastic, cutii de carton, planșe refolosibile, pânză, gheață și plastilină uscată, dar cred că cel mai mult îmi place când pictăm pe decorațiunile noastre din lemn și le transformăm din banale și terne într-o explozie de culoare. Decorațiunile din lemn (noi avem un set de inimioare de diverse mărimi) pot fi pictate, desenate, date cu sclipici, lipite între ele, decorate cu pompons sau sârmă plușată, iar apoi pot fi transformate în medalioane, cercei, broșe, semne de carte, rame foto, mărțișoare sau decorațiuni pentru brad. Recent, am mai descoperit și aceste căsuțe din lemn la Micostore și am știu că trebuie să avem și noi una – sunt adorabile și de-abia aștept să o decorăm pe a noastră, apoi să i-o facem cadou bunicului!

13. Seturi creative pentru decorat, lucru manual și activități craft.

Dacă aș trăi într-o casă imensă, cu suficiente spații de depozitare și o debara doar pentru mine și accesoriile mele pentru lucru manual, probabil că aș cumpăra cantități industriale din aceste seturi creative pentru decorat, pentru că sunt extrem de simpatice, captivante și utile într-o mulțime de activități. Însă pentru că locuim într-un simplu apartament cu trei camere, m-am rezumat doar la câteva inimioare, gărgărițe și floricele din fetru, la câteva frunze și pene colorate, inimioare roșii lucioase, frunzulițe multicolore. Toate acestea le vom folosi ca să meșterim – mai ales că urmează o perioadă bogată în ocazii de a face mărțișoare și alte decorațiuni drăguțe – așa că vă invit să le combinați în fel și chip, să le lipiți și să faceți alături de cei mici adevărate opere de artă.

De ce sunt importante activitățile de craft/lucru manual?

Ne dorim să avem copii curioși, atenți, concentrați, care mai apoi să se transforme în adulți independenți, descurcăreți, capabili să rezolve probleme, oameni fericiți și mulțumiți de ei înșiși. Ceea ce poate nu ne dăm seama uneori este că temelia pentru genul acesta de atitudine echilibrată a adultului de mâine se clădește cu ajutorul copilului de azi – prin felul în care îl expunem la experiențe, activități, jocuri, prin felul în care petrecem timp de calitate cu el și îl însoțim în aventura lui grozavă de a-și descoperi lumea. Activitățile de craft, ca și orice jocuri și proiecte pe care facem alături de cei mici, le dezvoltă acestora nivelul de atenție, de concentrare, capacitatea de a se focusa pe o anumită treabă mai mult timp. De asemenea, le îmbunătățește motricitatea fină, îndemânarea, coordonarea, crescându-le astfel încrederea în forțele proprii și stima de sine. 

Nicio activitate de acest tip nu iese chiar din prima, este nevoie de mult „trial and error”, așa că piticii vor învăța despre consecvență, munca spre atingerea unui scop, strategii și capacitatea de a rezolva probleme. Dincolo de aceste aspecte, genul acesta de joacă este una extrem de plastică, artistică – cei mici își dezvoltă imaginația, creativitatea, învață despre estetic, frumos și bun gust.

Poate mai important decât toate acestea este, însă, timpul. Timpul pe care cei mici îl petrec alături de părinții lor, construind, meșterind, greșind și reușind. Momentele de conectare, de voie bună și joc. Amintirile care le vor rămâne undeva în subconștient și gândul că părintele le-a fost mereu alături. Un filmuleț cu ei într-o seară, aranjând stângaci o steluță din bețe de înghețată. O ramă stridentă, dar hazlie, decorată cu pompons și sclipici, care vă va rămâne peste ani. Pentru că, dincolo de a crește adulți responsabili și puternici, noi părinții mai facem un lucru: le țesem astăzi amintirile care îi vor învălui mâine. Iar eu aș vrea să țes amintiri frumoase.

 

*** Nu uitați că încă mai este valabil cuponul meu de reducere la Micostore.ro. Cuponul se numește sunny, scris simplu, cu litere mici, și oferă 10% discount la întreg coșul de cumpărături, orice ați alege de pe site, chiar dacă produsul este deja redus sau nu. Profitați de el! 

 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Micostore.ro, un magazin online de jucării, jocuri, produse de papetărie și cărți pentru copii de unde, știți și voi, îmi fac des cumpărăturile pentru cel mic. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.

 

Tag-uri:

Un comentariu

  1. Приветики!
    http://fishfindermagazine.com/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC-%D0%BE-%D0%B2%D1%8B%D1%81%D1%88%D0%B5%D0%BC-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8-%D0%BF%D0%BE/

    купить диплом института
    купить диплом ссср
    купить диплом нового образца
    купить аттестат
    купить диплом университета

    Желаю каждому нужных отметок!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *